Alle info over beheerd beleggen: jouw geld door een ander laten beleggen

Weet jij al wat beheerd beleggen is? In dit artikel bespreken we wat beheerd beleggen precies inhoudt en hoe je het aanpakt. Kort gezegd is beheerd beleggen je geld laten beleggen door een ander en wel door een expert. Je bepaalt dus niet zelf waar je je geld ion belegt; dit doet de expert voor je. Zo’n expert wordt een vermogensbeheerder genoemd. De vermogensbeheerder helpt je bij het realiseren van je doelen. Deze maakt de besluiten voor je.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Lekker achteroverleunen?

Het grote voordeel van beheerd beleggen is dat je heel veel verantwoordelijkheid uit handen geeft. Je hoeft de moeilijke besluiten niet zelf te maken, dit laat je de vermogensbeheerder doen. De vermogensbeheerder houdt een persoonlijk intakegesprek met je en bespreekt welke risico’s het beste bij jouw situatie passen en welke rendementen er bij jouw ideale plan van aanpak te verwachten zijn. Ook leer je welke kosten er in rekening worden gebracht.

Is beheerd beleggen iets voor jou?

Beheerd beleggen is, kort door de bocht, voor mensen die weinig van beleggen afweten, of hier simpelweg zelf geen tijd voor hebben. Er zijn particulieren die verlies lijden als ze gaan beleggen. Vandaar dat het soms beter is dit aan een echte professional over te laten. De professional kan de juiste beleggingen uitkiezen en weet bovendien hoe deze het beste te spreiden.

Vormen van beheerd beleggen

Er zijn heel wat verschillende vormen van beheerd beleggen:

  • Vermogensbeheer

Hier heb je een groot vermogen voor nodig: maar liefst 100.000 euro of meer. Bij dergelijk grote bedragen krijg je altijd uitgebreid advies van een persoonlijk adviseur over de risico’s die je loopt. Als je aan vermogensbeheer doet, wordt er bij een depotbank een rekening voor je geopend. De portefeuille wordt beheerd door de vermogensbeheerder op basis van jouw wensen.

  • Private Banking

Private Banking is een nog extremer geval van vermogensbeheer. Dit kan namelijk pas vanaf een vermogen van gemiddeld zo’n 500.000 euro. Je krijgt uitgebreid persoonlijk advies van een persoonlijk adviseur. Bij Private Banking is vaak brede financiële dienstverlening mogelijk.

  • In de meeste gevallen is er sprake van een mixfonds

Een mixfonds is een fonds waaraan je deelneemt. Je legt een bepaalt bedrag in, net als nog een heleboel anderen. Vermogensspecialisten gaan met al die gezamenlijke vermogens aan de slag en investeren dit op zo’n manier dat er uiteindelijk winst wordt behaald. Hierbij is risicospreiding van het allergrootste belang. Als het totale vermogen 2% winst behaald in één jaar, groeit het vermogen dat jij in het fonds hebt gestopt ook precies met 2 procent.

Kosten van beheerd beleggen

Beheerd beleggen hoeft niet heel veel te kosten. Met kosten moet je in dit geval denken aan extra kosten bovenop de investering die je plaatst, zoals investeringskosten. Het gaat hierbij niet om hoeveel geld je precies wil inleggen en ook niet om mogelijke verliezen als het fonds krimpt. Nee, het gaat puur om servicekosten. De beste vermogensbeheerders rekenen lage servicekosten.

Je kunt ook online beleggen

Online beheerd beleggen gebeurt volledig digitaal. Online beheer kan via verschillende kanalen. Online beheer lijkt in praktijk sterk op je aansluiten bij een (offline) mixfonds.

Zelf beleggen is het goedkoopst

De goedkoopste vorm van beleggen is niet online beleggen, maar juist zelf beleggen. Je hoeft je hierbij alleen maar bij een broker aan te sluiten of een beleggingsrekening te openen bij je bank. Zelf beleggen brengt ook het meeste risico met zich mee, omdat je geen gebruik kunt maken van de expertisen van een specialist. Je moet je investeringen helemaal zelf uitkiezen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Beheerd beleggen: YouTube legt uit hoe het werkt

Het kanaal Een Passief Inkomen laat zien wat de belangrijkste verschillen zijn tussen zelf beleggen en door een ander laten beleggen:

Op jouw succes!