Appartementen kopen voor verhuur

Het wordt steeds populairder: een appartement aankopen en dit vervolgens verhuren. De praktijk is onder particuliere verhuurders erg in trek. Particuliere verhuurders werken alleen en voor zichzelf. Het grote voordeel van appartementen is dat er veel geregeld wordt door de VvE: Vereniging van Eigenaren. Ook heb je bij een appartement geen tuin om rekening mee te houden. Weten hoe je een appartement kopen voor verhuur aanpakt? Je ontdekt het hier.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Waarom een appartement aankopen?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het aankopen van een appartement:

  • Populariteit van appartementen

Voor appartementen geldt eigenlijk per definitie dat er grote vraag naar is. Dit woningtype is handig en voordeel en valt vooral in trek bij de middenklasse die wat extra geld te besteden heeft.

  • Zoals gezegd neemt de Vereniging van Eigenaren een groot deel van de taken voor zijn rekening

Denk hierbij aan reparaties die de gemeenschappelijke ruimte betreffen, of het gehele complex. Bis er schade aan het dak of moet er een lift vervangen worden? Dan regelt de VvE dit.

  • Appartementen zijn relatief goedkoop aan te kopen

Nu moet je natuurlijk wel flink wat geld te besteden hebben, want onroerend goed is altijd duur. Ook zullen de prijzen met de actuele staat van de woningmarkt best de pan uit kunnen stijgen.

Kom je terecht in vrije sector of sociale huur?

Hoe meer geld je te besteden hebt bij het aankopen van een appartement, hoe meer geld je er in de regel ook aan zult verdienen. Het gaat er natuurlijk om dat je een appartement voor meer geld verhuurt dan je er zelf in gestoken hebt. Als appartement eigenaar bepaal je zelf welke huur je vraagt voor een woning. Natuurlijk moet je je wel aan de huurregels houden.

Regels bij sociale huur

Bij sociale huur wordt er gebruik gemaakt van een huurpuntensysteem om de maximale huur te berekenen. Als je een appartement in de vrije sector verhuurt, heb je veel meer vrijheid in het bepalen van de huurprijs. Per jaar wordt meestal een maximale verhoging in de huurprijs bepaald door de overheid. Je mag hier niet overeen om de woning betaalbaar te houden.

De Vereniging van Eigenaren

Als nieuwe eigenaar van een appartement kom je hoe dan ook met een Vereniging van Eigenaren te maken. Deze lost problemen in en rond het appartement voor je op, in ruil voor een financiële vergoeding, waarvoor je meestal maandelijks betaalt. Let op: je dient voor je een appartement aankoopt, zelf uit te zieken of verhuren wel is toegestaan. Je vraagt dit niet alleen na bij de Vereniging van Eigenaren, maar ook bij de gemeente waar je wil verhuren.

Speciale hypotheken voor woningverhuur

Wist je dat er speciale hypotheken bestaan voor het verhuren van woningen? Hiermee kun je een groot deel van de woningwaarde gefinancierd krijgen, soms tot wel 80%. Natuurlijk moet je een deel van de kosten ook zelf ophoesten: je betaalt dit uit je eigen vermogen. Als huurder maak je aanspraak op huurbescherming, waardoor de woningwaarde lager komt te liggen.

De Belastingdienst

Voor de Belastingdienst geldt dat een verhuurd appartement als vermogen beschouwd wordt en hiermee in Box 3 komt te vallen. Je moet jaarlijks belasting betalen over je vermogen. De belasting in Box 3 (vermogen) is gelukkig een stuk lager dan in Box 1 (inkomen).

Mag je zomaar verhuren?

Verhuren mag niet zomaar. Het is niet voor niets dat we je hierboven al geadviseerd hebben contact op te nemen met de VvE en de gemeente. Je hebt namelijk toestemming nodig van beiden om het door jou aangekochte appartement actief te gaan verhuren aan derde personen.

De hypotheek aflossen

Hoe sneller je de hypotheek hebt afgelost van het aankopen van een appartement van een huurwoning, hoe sneller je er veel aan zult verdienen. Sommige mensen halen een volledig inkomen uit het verhuren van enkele appartementen die in hun bezit zijn. Werken is dan zelfs overbodig.

De Huurwet

Nieuwsgierig naar de precieze regels van appartement verhuur? Je vindt deze in de Huurwet. Hier staat onder andere in vastgelegd wat de maximale huurprijs is. Ook zie je hier welke verplichtingen je als verhuurder hebt. Verder vind je informatie over het huurcontract, de voorwaarden, maar ook vergunningen. Benieuwd naar regels omtrent servicekosten? Ook die vind je hier. Het allerbelangrijkste is dat je alles goed vastlegt met de huurder van je woning.

Huur en kapitaal

Beleggen in een woning heeft als voordeel dat je op twee verschillende manieren inkomen kunt verdienen: het kapitaal van de woning kan na verloop van tijd meer waard worden, waardoor je het met winst kan verkopen. Het appartement zal in ieder geval niet snel in waarde afnemen, dus ook als het huren niet uitpakt zoals je hoopte, ben je niet al je geld kwijt. De twee vorm van inkomen is periodiek en is natuurlijk de huur van je huurder.

Uitbesteden van het management?

Soms kan het een voordeel zijn om management van je appartement uit te besteden. Waarom?

  • Je bewaart meer afstand tussen jezelf en je huurder(s) en dat kan in stressvolle situaties prettig zijn

  • Mocht er iets kapotgaan, dan heb jij daar persoonlijk minder last van

  • Je hoeft niet 24/7 te bereiken te zijn door je huurder (dat moet wel als jij de aanspreekpersoon bent – dat betekent dat je ook om drie uur ’s nacht wakker gebeld kan worden)

  • Ook kun je het (ingewikkelde) papierwerk uitbesteden.

Een appartement in een andere stad?

Het is mogelijk een appartement in een andere stad te verhuren, maar de vraag is of dat menselijk is. Je moet er wel rekening mee houden dat de reistijd niet te groot mag zijn. Zeker niet als jij de persoon bent die verantwoordelijk is voor de reparaties. Kies voor 30 minuten reistijd maximaal.

Waarom appartementen voor verhuur kopen? YouTube helpt je vooruit

Allereerst een video waarin het aankopen van een woning of appartement voor verhuur wordt aangeraden:

In onderstaande video wordt vastgoed aankopen om te verhuren voor 2022 juist afgeraden:

Bronnen appartementverhuur

Op jouw succes!