Beginnen met crypto – zo doe je dat:
Crypto currency zijn digitale munteenheden, of te wel valuta. Deze bestaan alleen digitaal en je kunt ze dus ook niet omzetten naar fysieke muntjes of biljetten. Dat kan wel, maar als je bijvoorbeeld Bitcoin verkoopt en deze cash laat uitbetalen, dan heb je daarna euro’s in je handen.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Via dit bekende platform kun je met Ideal crypto kopen
Als je eenvoudig en overzichtelijk crypto wilt kopen, maak dan gebruik van Bitvavo. Je kunt daar namelijk simpelweg via Ideal of Bancontact direct beginnen met het inleggen van euro’s om crypto’s aan te schaffen. De interface is erg makkelijk te begrijpen.
Begin hier meteen bij Bitvavo. Dit is een speciale pagina: handel de eerste €1.000,00 gratis.
Hoe worden crypto valuta verkocht?
Omdat crypto valuta alleen digitaal bestaan, kunnen ze ook alleen digitaal worden verkocht. Ze worden op dezelfde wijze verkocht en beheerd als bijvoorbeeld aandelen. Ze worden ook vaak aangeboden door dezelfde aanbieders die aandelen, obligaties en bijvoorbeeld valuta’s aanbieden. Sommige online brokers verkopen veel verschillende handelsproducten, terwijl andere brokers crypto valuta als specialisatie hebt. Zoek goed uit wat het aanbod van de broker is.
Is instappen in de crypto wereld verstandig?
Bitcoins maakten eind 2017 een explosieve groei door, waardoor de mensen die heel vroeg hadden geïnvesteerd in deze munt plotseling heel veel geld verdienden. Inmiddels kun je met de Bitcoins niet meer zulke grote winst halen, al is het nog steeds mogelijk er geld mee te verdienen. Ook met andere cryptomunten kun je flink wat geld verdienen. Hou er wel rekening mee dat beleggen nooit zonder risico is: ook met cryptovaluta kun je veel geld verliezen.
Crypto blijft gebakken lucht (maar dat is niet per se erg)
In de zeventiende eeuw vond de eerste ‘bubbel’ plaats: de vraag naar tulpenbollen was zo groot, dat de prijs ver boven de waarde van de bol uitsteeg. Op een dag knapte de bubbel, waarna de bol ineens bijna niets meer waard was. Iedereen die op dat moment nog veel geld in de tulpenbol had zitten, verloor ineens veel geld. Cryptomunten werken hetzelfde: ze zijn zoveel waard als ‘een gek ervoor wil geven’. Als het vertrouwen wegvalt, is de waarde weg.
Alle geld is gebakken lucht
Toch werkt het niet alleen zo met crypto’s. Ook geld, zoals een biljet van 500 euro heeft een symbolische waarde. Het materiaal van papiertje waar 500 op staat, is nauwelijks meer waard dan het papiertje waar 5 op staat. Bij beleggen gaat het om de waan van de dag en ‘wat een gek ervoor geeft’. Hou dat in je achterhoofd als je begint met beleggen in crypto valuta.
De basis van crypto valuta
De cryptomarkt is nieuw en nog volop in ontwikkeling. Zoals met alles moet je nooit zomaar ergens onvoorbereid aan beginnen: niet alle cryptomunten hebben evenveel te bieden en lang niet allemaal worden ze een succes. Zoek achtergrondinformatie op over het bedrijf dat de munt uitwerkt, over het concept van de munt, over de concurrenten en over de visie van de munt.
Het begint bij Blockchain
Een Blockchain is een online netwerk, dat verschillende vormen heeft. Het is eigenlijk een soort register waarin informatie wordt opgeslagen. Het beheer is decentraal, wat inhoudt dat er verschillende knooppunten van informatie zijn, zoals meerdere boekenkasten in een bibliotheek. Alleen staan die boekenkasten niet in één gebouw, maar verspreid over het land of de wereld.
Bitcoin als voorbeeld
Iedereen die een computer heeft, kan de Bitcoin ‘ledger’ (Engels voor ‘grootboek’, eigenlijk wordt een ‘register’ bedoeld) hierop downloaden en laten draaien. Door het grootboek te installeren, maak je meteen deel uit van het netwerk. Op jouw computer staat data, maar op andere computers waarop het grootboek draait, staat op data, vandaar ‘gedecentraliseerd netwerk’.
Voordelen van Blockchain
Voor de Blockchain geldt dat alle informatie openbaar staat en door iedereen is in te zien, waardoor er geen fraude kan worden gepleegd. In het register kun je behalve transacties ook allerlei andere informatie opslaan (wat je maar wil eigenlijk). De naam blockchain komt van ‘Block’ (blok) en ‘chain’ (ketting). De Blocks zijn de computer, die digitaal met elkaar verbonden zijn, als kralen aan een ketting. In elk van de kralen is informatie opgeslagen.
Hoeveel crypto currency zijn er?
De eerste cryptomunt (en de meest populaire) is Bitcoin. Inmiddels zijn er duizenden. Lang niet alle crypto’s hebben een grote waarde: sommigen zijn vrijwel waardeloos. De grootste 30 munten, nemen ongeveer 95% van de marktwaarde in van alle cryptomunten die er te vinden zijn.
Stappenplan Crypto currency kopen
Zoveel stappen zijn er eigenlijk niet voor het aankopen van crypto valuta. Wat je nodig hebt, is het volgende:
- Voldoende geld om te investeren
- Een crypto wallet (hier sla je je crypto’s in op)
- De juiste broker of exchange (hier kun je crypto’s aankopen en verkopen).
Stap één: een crypto wallet aanschaffen
Crypto wallets zijn de portemonnees voor de (digitale) opslag van cryptovaluta, waaronder ook Bitcoins. De wallets zijn te downloaden op je pc, je laptop, je telefoon of je tablet. Er zijn verschillende apps voor het downloaden van crypto wallets. Zonder crypto wallets kun je je crypto valuta niet versturen en kunnen er ook geen crypto’s naar je toe worden gestuurd. Het is een digitale bankrekening, maar dan specifiek voor crypto’s: zonder kun je niet digitaal handelen.
Eigenaar worden van een wallet
Wil je eigenaar worden van een crypto wallet? Dan moet je de digitale sleutels bezitten. Je hebt twee soorten sleutels: de public key en de private key. Elk van deze sleutels heeft een eigen functie.
Je Public key
De Public key werkt hetzelfde als een rekeningnummer: dit is wat je opgeeft als er crypto’s naar je account moeten worden verplaatst. Het rekeningnummer is voor iedereen zichtbaar en geeft specifiek aan dat het om jouw ‘wallet’ gaat en niet die van een andere persoon.
De Private key
De Private key daarentegen is alleen voor jou zelf bedoeld. Als de Public key een soort rekeningnummer of gebruikersnaam is, dan is de Private Key de pincode, of te wel: het wachtwoord. Deze Private Key heb je nodig om orders te plaatsen van en naar je digitale wallet. Je moet je Private Key voor jezelf houden en met niemand delen (om diefstal te voorkomen).
Wat is dan het wallet adres?
Het Wallet adres is de unieke code van een reeks willekeurige cijfers en letters. Elke code is anders. Je mag dit adres beschouwen als de naam van je wallet. Deze naam is nodig voor anderen om geld of valuta over te maken naar je wallet. Het wallet adres lijkt sterk op de public key. Het verschil is dat het Wallet adres voor iedereen toegankelijk is, terwijl je de public key nodig hebt bij het aanmaken van adressen. In feite verschillen ze dus weinig.
Vijf goede crypto wallets
De volgende wallets zijn van hoge kwaliteit:
- Blockchain
- Exodus
- Ledger Nano S
- Trezor
- Bitcoin Paperwallet
Cryptowallet Blockchain
Blockchain is een online wallet. Deze wallets zijn makkelijk voor de beginnende belegger, maar niet de veiligste wallets die er te vinden zijn. Je kunt blockchain gratis gebruiken. Je crypto munten staan opgeslagen en kunnen met elk apparaat dat internetverbinding heeft worden bereikt. Omdat de sleutels online worden opgeslagen, zijn ze makkelijker te hacken dan sleutels die offline worden bewaard. Maar dat wil niet zeggen dat Blockchain onveilig is.
Cryptowallet Exodus
Deze cryptowallet staat offline. Wordt je beurs gehackt? Dan zijn je coins nog veilig. Exodus staat bekend als één van de allerbeste software wallets voor offline. Je kunt er onder meer de grote munten Litecoin, Ethereum en natuurlijk Bitcoin mee opslaan. Met Exodus ben je goed beveiligd.
Cryptowallet Ledger Nano S
Ledger Nano S is een hardware wallet, die niet verbonden is aan het internet en daardoor een stukje veiliger zou moeten zijn dan Exodus en Blockchain. Je kunt je hardware wallet verbinden met je computer. Een hardware wallet is een fysiek ding, bijvoorbeeld een USB-stick. Het nadeel is dat je deze kunt kwijtraken. Met Ledger Nano handel je in Bitcoin, in Litecoin en Ethereum. Hardware wallets zijn wat duur: die van Ledger Nano S kost 135 euro op Bol.com.
Cryptowallet Trezor
Ook Trezor is een hardware wallet, iet minder uitgebreid dan Ledger Nano S, maar wel een heel veilige optie. In de webshop van Trezor koop je een wallet voor ongeveer 89 euro.
Cryptowallet Bitcoin Paperwallet
Deze wallet is gemaakt van papier. Op dit papier/document staan codes. Het papier is aan de kwetsbare kant, maar wel veilig voor hackers. Het gebruik van papieren wallets kan wat ingewikkeld zijn, daarom raden we ze niet aan beleggers die niet beginnen met beleggen in crypto’s.
Betalen met een crypto wallet
Op dit moment kun je ook bij Starbucks betalen met je crypto wallet. Dat betekent dat je je kopje koffie kunt afrekenen met Bitcoins. Dat doe je door je public key te laten zien en de private key in te toetsen op een soort “pinautomaat”. Zo creëer je als het ware een digitale handtekening.
Stap 2: een broker of exchange uitzoeken
Brokers zijn bedrijven die financiële producten zoals aandelen en obligaties aanbieden, die vervolgens door de klanten van de broker kunnen worden aangekocht. Omdat crypto valuta alleen digitaal bestaan, kun je deze ook alleen digitaal kopen, dus bij een online broker. Er zijn veel verschillende online brokers, maar niet allemaal bieden ze crypto valuta aan. Bij sommige online crypto brokers kun je kiezen uit veel verschillende crypto’s, bij anderen uit heel veel.
Handel bijvoorbeeld bij BTC Direct
BTC Direct (Bitcoin Direct) is een broker waarin je 3 grote crypto valuta kunt handelen: in Bitcoin, in Ethereum en in Litecoin. Deze broker bestaat sinds 2013. Om te gaan handelen in crypto’s moet je een account aanmaken. Dat doe je door je te registreren. Een activatielink voor je account vind je in je e-mail postvak. Vul deze in en volg vervolgens instructies via SMS.
Je registreren bij Bitonic
Bitonic is een andere online crypto broker waarvoor je je kunt registreren. Je verifieert je account door je telefoonnummer en je bankrekening op te geven. Het duurt een paar uur voor je verificatie verwerkt is, daarna kun je beginnen met handelen. Bij Bitonic kun je alleen in Bitcoins handelen (Bitonic is een anagram van Bitcoin – het bestaat uit dezelfde 7 letters).
Je registreren bij Coinbase
Ook bij Coinbase kun je cryptovaluta kopen, bijvoorbeeld Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash. Je registreert je op de website van deze broker en maakt een account aan. Ook hier moet je een beveiligingslink in je e-mail opgeven, voor je je account kunt verifiëren. Verificatie kan tot wel 72 uur duren. Je verifieert wie je bent met behulp van een ID kaart, een rijbewijs of paspoort.
Maar onze #1 keuze is Bitvavo
Bitvavo vinden we voor Nederland de meest betrouwbare en makkelijke manier om crypto te kopen. Hieronder kun je zelfs direct aan de slag en je eerste cryptovaluta aanschaffen via Bitvavo.
Stap 3: Handelen bij broker of exchange
Heb je je aangemeld bij BTC Direct? Dan is het nu tijd om te gaan handelen. Dit doe je in een speciale box in je account. Hier staan euro’s en Bitcoins aangegeven. Je kunt Bitcoins ook veranderen in Ethereum of Litecoin. Vul een bedrag in bij het vakje ‘euro’ en in het andere vakje zie je hoeveel Bitcoin (met een hele reeks cijfers achter de komma) je hiervoor kunt kopen. Bevalt het wat je ziet? Druk dan op kopen. Je kunt onder meer afrekenen met iDeal.
Crypto’s kopen bij Bitonic
Als je Bitcoins wil kopen bij Bitonic, moet je het Bitcoinadres invullen dat hoort bij je crypto wallet. Zorg dat de gegevens helemaal overeenkomen, want anders gaat het geld van de transactie verloren. Selecteer je adres, kies dan een bank uit (betalen met iDeal) en je kunt afrekenen.
Crypto’s kopen bij Coinbase
Als je een account hebt aangemaakt en ingelogd bent, kun je bij het dashboard kiezen voor de optie ‘kopen’ of ‘verkopen’. Kies hier welke soort crypto valuta je wilt kopen en vul een bedrag in euro’s in. In de box zul je zien hoeveel munt(en) je voor dit bedrag kunt krijgen. Volg de stappen, rond de betaling af en het geld zal op je account verschijnen. Klik nu op ‘verzenden’.
Crypto’s handelen: heel eenvoudig
Voor het handelen in crypto’s is geen uitgebreid stappenplan nodig. Het begint natuurlijk met het aanmaken van een crypto wallet, vervolgens maak je een account aan bij een online broker (die crypto valuta aanbiedt), je kiest je crypto valuta om in te handelen en voert een eerste transactie uit. Moeilijk is het niet. Toch kunnen we je wel een aantal tips geven voor het uitkiezen van de juiste wallet, de juiste broker, de juiste munt en het juiste moment van investeren.
Tip nummer 1: goed research doen
Niet elke crypto wallet is hetzelfde, dat geldt ook voor de crypto broker en de cryptomunt waar je in handelt. Weet waar je aan begint. Sommige cryptomunten zijn veel stabieler, veel sterker en meer veelbelovend dan anderen. Kies je voor Bitcoin, dan kies je voor stabiliteit. Een stabielere cryptomunt dan de Bitcoin zul je op dit moment niet vinden. Maar er zijn ook veelbelovende munten die snel groeien: vooral met nieuwe munten kun je veel winst halen.
Tip nummer 2: spreid je kansen
Investeren in cryptomunten blijft een vorm van beleggen en aan alle vormen van beleggen zijn risico’s verbonden. Er wordt altijd aangeraden om in meerdere producten tegelijkertijd te beleggen. Dat geldt voor aandelen, maar ook voor cryptomunten. Hoe meer je je kansen spreidt over verschillende munten, hoe groter de kans is dat je eventueel verlies op kunt vangen.
Tip nummer 3: met een oefenbedrag beginnen
Cryptomunten kennen soms grote schommelingen, nog meer dan andere producten. Dat betekent dat je veel risico loopt, maar ook veel kans hebt op winst. Als je nog niet precies weet hoe het werkt, of hoe je het aan moet pakken, is het aan te raden te beginnen met een klein startbedrag. Bonustip: zoek een online broker waar je ook met kleine bedragen kunt handelen.
Tip nummer 4: heb geduld
Met ‘heb geduld’ bedoelen we eigenlijk ‘gebruik je hoofd’. Verkoop niet gelijk je munten als je ziet dat ze flink in waarde dalen in de hoop nog meer verlies te voorkomen. Meestal is er niet gelijk reden tot paniek. Je kunt je munten gewoon wat langer vasthouden en wachten tot de koers weer wat opkrabbelt (wat bijna altijd het geval is). Als je investeert in meerdere munten tegelijkertijd heb je ook meer rust als de koers van één munt ineens flink duikelt.
Tip nummer 5: koop laag in, verkoop met winst
In het Engels heet deze strategie ‘Buy low, sell high’. Dat is precies wat de bedoeling is. Het is verleidelijk om een munt aan te kopen die niet flink in waarde is toegenomen, maar de kans is dan groot dat de waarde vervolgens weer afneemt. Je moet vooral de munten in de gaten houden die in waarde aan het zakken zijn en investeren op het moment dat de daling voorbij is. De kans is dan groot dat het dal over is, waarna de koers weer richting een piek zal gaan.
Tip nummer 6: na winst je inleg er uit halen
Het is niet verstandig om eindeloos te wachten met de verkoop van je munt(en) als je al flink wat in de plus staat. Eigenlijk zodra je een (mooie) winst kunt cashen, is het aan te raden om de munt te verkopen. Je kunt ook je oorspronkelijk inzet verkopen (cashen) en de winst die je hebt behaald verder gebruiken om mee te handelen. Je handelt dan alleen met ‘bonus’ geld.
Tip nummer 7: hou wat munten achter de hand
Ook als je verkoopt, is het handig een paar munten te laten staan. Je verkoopt ze dus niet allemaal, alleen een groot gedeelte ervan. Zo kun je met de overgebleven munten wachten of er nog een piek aan zit te komen. Komt er nog een piek? Dan haal je met de resterende munten de volle mep binnen. Daalt de waarde weer? Geen paniek: dan hou je de munten nog wat vast.
Tip nummer 8: stel doelen
Als je doelen stelt, heb je iets om naartoe te werken en kun je een strategie bedenken om je doel te bewerken. Daardoor zul je meer gefocust beleggen en is de kans minder groot dat je verkeerde (onverstandige) beslissingen neemt. Ook helpt het om het grote plaatje te zien en je niet blind te staren op een tijdelijk verlies. Beleggen doe je met je hoofd, minder met je hart.
Waar kun je simpel beginnen? Zo kun je eenvoudig crypto kopen met Ideal
Via onderstaand platform kun je heel eenvoudig met je eerste crypto beginnen via het bekende platform: Bitvavo. Het werkt gewoon met Ideal en het is de #1 keuze van Nederland. Test het maar eens uit.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Ontdek hoe je eenvoudig Bitcoin koopt: Volg onze stapsgewijze handleiding voor beginners!
- Leer alles over Bitcoin en cryptocurrency: Onze uitgebreide gids geeft duidelijke uitleg voor nieuwkomers!
- Kies de beste crypto exchange: Onze topselectie helpt je veilig en slim te handelen!
- Daytraden in crypto: Master de kunst met onze praktische tips en strategieën!
- Verrijk je kennis met gratis crypto trainingen: Begin vandaag nog met onze effectieve leerprogramma’s!
Op jouw succes!