Vastgoed is een vak apart – Kies daarom een goed boek

Investeren in vastgoed is werkelijk een vak apart. Wie wil investeren in vastgoed, heeft een aardig centje nodig: vastgoed is niet goedkoop. Omdat je met grote bedragen ‘speelt’, houdt dat in dat je op vastgoedinvesteringen ook flink kunt verdienen. We raden je met klem aan je geld niet blindelings op één paard te zetten, maar juist eerst veel over de ‘spelregels’ van vastgoedbeleggingen te lezen. In de beste vastgoed boeken lees je alles wat je van vastgoed moet weten.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

De beste titels over vastgoed

Je zou een huis kunnen vullen met alle boeken die over vastgoed zijn verschenen. Gelukkig hoeven we niet alle boektitels met je te bespreken en houden we het alleen bij écht goede boeken.

1. “Investeren in vastgoed, grond en gebieden”

Dit boek is geschreven door professionals op het gebied van vastgoed. Het bestaat uit twee verschillende (en aanvullende) delen. In deel één vind je alle feiten – alle theoretische kennis die je nodig hebt om je hoofd in de vastgoed wereld financieel boven water te houden. Het gaat er onder meer om hoe de grond wordt gebruikt en wat het gebruik van het vastgoed is.

Wat vind je dan in deel 2?

In deel 2 wordt de theorie over vastgoed in de praktijk gebracht. Er wordt gekeken naar 50 verschillende vraagstukken uit de praktijk. Al deze vraagstukken hebben weer een eigen moeilijkheidsgraad. Het vraagstuk wordt uitgewerkt en er worden verschillende oplossingen geboden. Je kunt dit boek perfect gebruiken als lesmateriaal voor cursussen, maar ook voor hele opleidingen. Studeer je liever zelf, wanneer het jou uitkomt? Ook dan is het boek heel handig.

Bijzondere rendementsberekeningen

In dit boek vind je verschillende tips om effectief rendement te berekenen, meer dan je waarschijnlijk in andere boeken zult vinden. Hoewel het boek wat duurder is, verdien je het geld snel terug als je ermee een dure vastgoedfout voorkomt. Het bijzondere van dit boek is dat het vooral voor beleggers met ervaring is geschreven en minder voor beleggers die nog onervaren zijn.

2. “Onroerend goed als belegging”

Dit boek is een praktische handleiding voor het maken van besluiten bij het beleggen in onroerend goed. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘direct’ onroerend goed en ‘indirect’ onroerend goed. Direct onroerend goed is woningen, winkels, kantoren en bedrijfsruimten. Onder indirect onroerend goed vallen (wel of niet beursgenoteerde) aandelen van bepaalde vastgoedfondsen.

Een optimale vastgoedportefeuille

Dit boek legt meer dan alleen hoe je vastgoed kunt verhuren. Zo wordt er beschreven wat een optimale portefeuille voor vastgoed is. Dit zijn eigenlijk al je vastgoedinvesteringen samen. “Onroerend goed als belegging” is een studieboek dat wordt aangevuld met vele voorbeelden uit de praktijk, die je helpen de stof beter te beheersen. Wil je samen werken met andere investeerders, of een investeringsplan opstellen? Ook daar vind je verschillende tips voor.

3. “A Random Walk Down Wall Street”

De markt voor aandelen is altijd in beweging. In deze bestseller van Burton Malkiels worden inzichten gedeeld over verschillende financiële markten, net als investeringen in vastgoed. Dit boek is een aanraden voor iedereen die geïnteresseerd is in het beleggen in vastgoed én zijn of haar hoofd boven water wil houden in een wereld die beheerst wordt door zakelijke en professionele handelaren en beleggers. Het boek vertelt je hoe je op eigen kracht kunt beleggen.

4. “The Wall Street Journal”

De hele titel is “The Wall Street Journal: Complete Real-Estate Investing Guidebook”. Ook dit is een Engelse titel, dus wil je dit boek lezen, dan moet je wel goed Engels kunnen. Hoewel dit boek al wat ouder is, staat het vol goed advies. Het boek is vooral een startpunt voor iedereen die eraan denkt om in vastgoed te investeren. Zo vind je tips voor investeerders die zich bezig houden met appartementen, vakantiewoningen, plus tips om vastgoed valkuilen te vermijden.

5. “Real Estate Investing for Dummies”

De “for Dummies” boekenreeks heeft boeken in heel veel verschillende onderwerpen, dus ook voor beleggen in vastgoed. “Dummie” betekent niet dat je domweg, maar simpelweg dat je ergens (nog) niet veel van af weet. Hoewel het boek makkelijk is geschreven, moet je er wel goed Engels voor kunnen lezen. Het boek helpt je om zelfverzekerd te investeren in vastgoed.

Wat belooft dit boek?

Real Estate Investing for Dummies belooft jou alle kennis bij te brengen die nodig is om zelfverzekerd te kunnen investeren in vastgoed. Je krijgt stap-voor-stap uitleg en dat in simpel Engels. Met behulp van dit boek in de ‘dummie’ reeks ben je één stap voor op de concurrenten.

Door wie is het geschreven?


Het boek is geschreven door experts op het gebied van vastgoed beleggen: Robert Griswold en Eric Tyson. In het boek vind je beschrijvingen van methodes die in de praktijk werken, net als advies dat je om kunt zetten in actie. Aan de hand van de eenvoudige en heel duidelijke beschrijvingen leer je de kennis om op zelfverzekerde wijze slimme en verstandige besluiten te nemen. Je leert hoe je het risico op verlies beperkt en de kans op rendement vergroten kunt.

6. “Beleggen in vastgoed”

Dit boek is geschreven door Gerton van Boom. Iedereen kan beleggen! Dat is wat dit boek belooft. De basis van een vastgoedinvestering is heel eenvoudig: alleen of samen koop je een pand op en je verdient vervolgens geld aan huur. Het hoeft niet per se een woning te zijn, het kan ook een kantoor, winkel of heel bedrijfsgebouw zijn. Om het directe rendement (de winst die je maakt) te berekenen, haal je de exploitatiekosten (denk aan verzekering) van de huur af.

Wat is dan indirect rendement?

Bij verkoop kan een vastgoedinvestering meer of juist minder opleveren dan je er bij de koop voor hebt betaald. Het verschil tussen de aankoop van het pand en de verkoop ervan is het indirecte rendement. Beleggen in vastgoed’ legt heel duidelijk en voor iedereen uit wat nu eigenlijk de basisprincipes zijn van investeren in vastgoed. Een groot voordeel ten opzichte van de Engelstalige boeken in deze lijst is dat alle kennis voor de situatie hier in Nederland geldt.

Analyse van de Nederlandse vastgoedmarkt

In dit boek wordt ook een analyse gemaakt van alle gegevens die je op de Nederlandse vastgoedmarkt tegenkomt. Het boek sluit af met de visie van de auteur op de crisis in de vastgoedwereld.

7. “Koop je Rijk: hoe iedereen vermogen kan opbouwen met vastgoed”

“Koop je Rijk” is geschreven door auteur Myrthe de Groot, iemand die met niets begonnen is en die door slim te investeren financieel onafhankelijk is geworden. Ze komt uit een gezin dat erg arm was en afhankelijk van zowel de voedselbank als de bijstand. Bij toeval kwam ze in de vastgoedwereld terecht. Hier beschrijft ze hoe het kan dat ze nu ruim 100 panden bezit.

Stap voor stap met vastgoed beginnen

Koop je Rijk legt je stap voor stap uit hoe je kunt beginnen met beleggen in vastgoed. Dat maakt het boek ideaal voor mensen die nog niet precies weten hoe de vastgoedmarkt in elkaar zit. Je leert van alles over bijvoorbeeld hefbomen, die je helpen snel veel vermogen op te bouwen.

8. “Investeren in vastgoed voor Dummies”

Je leert alles wat je moet weten over de keuze, de koop en het verhuren van vastgoed. Zelfs investeren met een vrij klein startbedrag is mogelijk. Je leert onder meer hoe je rendement kunt berekenen, hoe je het beste onderhandelt en wat ‘crowd investing’ is, plus hoe dit werkt.

Niet specifiek voor de Nederlandse markt

Dit boek is niet specifiek geschreven voor de situatie op de Nederlandse of Belgische markt. Toch is een erg handig boek: de basis voor beleggen in vastgoed is namelijk in elk (westers) land hetzelfde. Geld lenen is eng, maar met behulp van dit boek hoef je je geen zorgen te maken.

9. “Vastgoedmiljonair in 10 stappen”

Dit boek is geschreven door Gunther de Wilde en richt zich vooral op de vastgoedmarkt in België. Bijzonder aan dit boek is dat wordt beschreven hoe je zelf een imperium in vastgoed kunt beginnen. Alle belangrijkste vragen worden gesteld en hier wordt uitgebreid antwoord op gegeven. Gunther de Wilde is een expert op het vlak van vastgoedinvesteringen in ons buurland.

10. “Succesvol Investeren in Vastgoed”

“Succesvol investeren in vastgoed” is geschreven door Hendrik Chan, een expert op het gebied van vastgoed die werkt bij M3 Makelaars. Hij kent alle aspecten van beleggingen in vastgoed. In dit boek vertelt hij over zijn ervaringen door de jaren heen. Hendrik Chan werkt ook vaak namens de verkopers en huurders van panden en kan verschillende invalshoeken geven.

11. (bonustip) “Levenslang Succesvol met Vastgoed”

Dit boek werd door een andere Belg geschreven, namelijk Filip Dewaele (een meer Vlaamse achternaam zul je niet snel tegenkomen). Dit boek is niet alleen handig voor mensen die beleggen in vastgoed, maar kan ook gebruikt worden door mensen die voor het eerst een kamer huren of hun eerste woning willen gaan kopen. In dit boek worden administratieve verplichtingen beschreven, maar ook het rechtssysteem en de verschillende belastingen.

Wie is Filip Dewaele?

Filip Dewaele is de eigenaar van een eigen makelaarskantoor. Hij bezit maar liefst 40 kantoren en heeft meer dan 250 medewerkers in dienst. Dit boek staat vol anekdotes over zijn eigen ervaringen door de jaren heen. Leuke verhalen, die bovendien erg leerzaam zijn. Hou er wel rekening mee dat dit boek speciaal voor de markt van onze zuiderburen is geschreven.