De top 10 van de beste boeken over crypto

Ben jij al enigszins thuis in de wereld van de Bitcoins of andere digitale valuta en wil je er meer over weten? Lees over de geschiedenis van de crypto munteenheden, ervaringen van (sceptische) ervaringsdeskundigen en hoe de wereld zou kunnen veranderen door de komst van Bitcoins en andere digitale betaalmiddelen.

Zou het echt zo’n vaart lopen, of valt het allemaal wel mee? Ga je meedoen, of bekijk je het liever nog wat langer vanaf een afstandje en laat je het graag over aan de generatie die na jou komt? Met informatie over de basisprincipes van veilig handelen in digitale valuta en hoe je jezelf (en je digitale pot met goud) beschermt, is dit een interessante lijst met boeken (en e-Books) voor wie de drempel wil gaan nemen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Cryptovaluta voor Dummies van Krijn Soeterman

Begin bij de basis met dit boek voor Dummies. De cryptovaluta die je uitgelegd worden zijn bijvoorbeeld: Icon, Ethereum, IOTA, Bitcoin, LiteCoin, Monera en Ripple. Verder legt de schrijver je helder uit hoe de cryptobeurs in zijn werk gaat en of je eigenlijk nog wel geld kunt verdienen met cryptovaluta. Basisvragen voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van cryptovaluta worden beantwoord op een prettige en duidelijke wijze. Je kunt uit de manier van schrijven – en uit hoe termen behandeld en verklaard worden – goed merken dat de auteur al meer dan tien jaar ervaring heeft met cryptocurrency en blockchain. Dit is voor elke starter in dit onderwerp een verademing ten opzichte van sommige boeken die meteen de diepte in duiken.

Bitcoin voor beginners van Levi Haegebaert

Ken jij iemand die Bitcoins heeft en wil je nu eindelijk wel eens weten waar hij of zij het telkens (met enige adrenaline in de stem) over heeft? Of ben je zelf voornemens om digitale valuta in te gaan kopen? Dan heb je met Bitcoin voor beginners het juiste boek in handen om de basis onder de knie te krijgen. Stap voor stap leer je over de principes, regelmatig terugkerende termen en wat je wel – en vooral niet – moet doen als je wilt gaan starten met cryptovaluta. Je merkt tijdens het lezen de passie van deze auteur en dat is niet voor niks, want Levi Haegebaert zitten midden in de wereld van de digitale betaalmiddelen. Hij geeft workshops en heeft ook zijn eigen bedrijf dat in het teken van bitcoins staat. Geen wonder dus dat het hem lukt om jou ook enthousiast te krijgen over Bitcoins. Het boek heeft vlotte en aantrekkelijke teksten die goed te begrijpen zijn voor iedereen en de pakkende illustraties ondersteunen de materie treffend.

Bitcoins beter begrijpen van Peter de Ruiter

Hoe anders Bitcoins zijn ten opzichte van de traditionele betaalmiddelen die je kent, leer je van deze auteur. Verwacht eenvoudige taal en duidelijke uitleg om je te helpen te begrijpen hoe digitale betaalmiddelen ontstaan zijn en hoe aankoop, opslag en ermee betalen werkt. Er wordt zelfs een voorbeeld toegelicht van een eerste gemeente in Europa die het accepteert wanneer je met Bitcoins wilt betalen! Kun je je dat voorstellen? Vormt dit redelijk nieuwe betaalmiddel dan een bedreiging voor de gevestigde bankwereld en gaan zij hun macht verliezen? Of valt dat allemaal wel mee en krijg je na het lezen van dit boek niet het idee dat mensen en bedrijven zo hard van stapel zullen lopen met digitale valuta? Peter de Ruiter heeft zijn informatie bij experts in Nederland en buiten de landsgrenzen gehaald en deelt alles met je, zodat je niet alleen kennis, maar ook inspiratie opdoet over digitale valuta.

Cryptovaluta minen voor Dummies van Peter Kent en Matt Millen

In de serie “Voor Dummies” vind je dit basisboek over wat cryptovaluta eigenlijk is en wat blockchain en minen hier mee te maken heeft. Je leert de technische achtergrond over cryptovaluta, zodat je genoeg kennis en vertrouwen krijgt om er zelf als miner aan de slag te gaan. Je ontdekt welke digitale valuta het voor jou waard zijn om in te minen en er wordt onder andere onderscheid gemaakt in Bitcoin, Dash, Ethereum, Monero en LiteCoin. Zoals bij elk van de Dummies boeken worden de basisbegrippen je helder uitgelegd, zodat je goed geïnformeerd bent en mee kunt denken zodra de terminologie op andere platforms gebruikt wordt. Het boek is duidelijk en eenvoudig geschreven, zodat je de onderwerpen makkelijk kunt begrijpen, zelfs als je nog niet bekend was met het fenomeen cryptovaluta of blockchain.

Blockchange! Hoe overleef je de crypto economie van Redmer Huizinga

Om Bitcoin te kunnen begrijpen moet je je eigenlijk eerst verdiepen in de technologie die er achter zit en dat is Blockchain. Blockchain gaat namelijk veel verder dan je vaak denkt en het zou wel eens een veel grotere invloed op wat we “het normale leven” noemen kunnen hebben dan je nu ooit zou kunnen vermoeden. Hoe deze invloed er uit kan zien, wordt in dit boek helder beschreven, zonder de materie al te zwaar van stof te maken. Wat kan er allemaal met Blockchain en moet we dit wel willen met zijn allen? Of is de technologie niet meer tegen te houden? Je leert het in dit boeiende boek.

Alles wat je wilde weten over Bitcoin & andere Crypto van Danny Cabezas Cobos

De auteur neemt je mee terug naar het allereerste begin van Bitcoin. Hoe is het ontstaan en hoe heeft het zich daarna ontwikkeld tot wat het nu is? Je wordt op een prettige manier bij de hand genomen en krijgt precies de juiste uitleg om te snappen wat Bitcoin is en hoe het handelen in Bitcoins in zijn werk gaat. Het boek bestaat uit 101 korte hoofdstukken en gaat onder andere in op de geschiedenis, terminologie, het proces, wat je nodig hebt om zelf met cryptovaluta aan de slag te gaan, mogelijke problemen en apps die je kunnen ondersteunen. Het is niet zo’n dik boek als vele anderen, maar leert je wel de basis.

Bitcoin en andere cryptovaluta van Gert-Jan Lasterie

Sta jij nog met je oren te flapperen als iemand in een gesprek over cryptovaluta begint? Dan kan dit eenvoudig, maar ook leuk geschreven boek je helpen om helderheid te verschaffen. Zo kun je weer meepraten over de wereld van het digitale geld, hoe je er aan kunt komen en waar je ze dan vervolgens laat. Een belangrijke vraag die beantwoord wordt, is of het investeren in digitale valuta nog wel de moeite waard is en waar dit vanaf hangt. Je krijgt voeling met de terminologie en leert aan de hand van praktische stappen of je zelf heil ziet in het aanschaffen van digitale betaalmiddelen. Grappige schema’s en duidelijke visualisaties geven je precies wat je nodig hebt om de informatie te snappen wanneer je deze aan het begin van het boek nog lastig vond.

Het tijdperk van cryptovaluta; Hoe bitcoin en andere digitale munten de wereld voorgoed veranderen van Paul Vigna en Michael J. Casey

Je zou denken dat je met het geld dat je in je portemonnee of op je bankrekening hebt staan klaar bent als je het hebt over betaalmogelijkheden. Sinds het ontstaan van digitale valuta is er echter een hele nieuwe wereld ontstaan die niet voor iedereen te begrijpen is. Hoe digitale valuta ontstaan zijn en wat je er tegenwoordig mee zou kunnen, wordt je helder uitgelegd in dit boek. Zet deze ontwikkeling door en weet je straks niet beter dan in Bitcoin betalen? Of is het geen trend die doorzet en kun je je nieuw opgedane kennis straks weer vergeten? De auteurs/journalisten leggen het je haarfijn uit.

Hoe word ik bitcoin-miljonair? van Mark Koster

Deze auteur weet je wel te raken met zijn inhoud. Het boek gaat niet alleen in op de algemene kennis over Bitcoins, maar juist de interviews en ontmoetingen met mensen die er in het verleden (of nu) rijk door zijn geworden, vertellen een boeiend verhaal. Een tastbaar product – zoals een auto – betalen met een paar bitcoins? Dat lijkt nu nog een ver van je bed show, maar toch kan het de normaalste zaak van de wereld worden als de ontwikkeling zich door blijft zetten zoals het tot nu toe gedaan heeft. Het is een boek met een serieuze, onderzoekende kant, maar ook humor en verbazing helpen je te begrijpen wat Bitcoins eigenlijk voor effect hebben gehad. Je kunt je na het lezen van dit boek misschien wel een voorstelling maken van wat digitale valuta in de toekomst nog kunnen gaan betekenen in onze samenleving.

De laatste aanrader in de lijst: gratis Crypto Training

We sluiten onze crypto-lijst af met een zinvolle en leerzame gratis training in plaats van een boek. Wij raden een gratis crypto-training aan waarin alle weetjes en tricks over crypto helder uitgelegd worden.

Welk boek over crypto kiezen?

Voor jou als lezer is vraag een of je al iets van Bitcoins af weet, of dat dit je eerste kennismaking wordt. Vind je het lastige materie? Dan kan een “Voor Dummies” boek je prima op weg helpen om de eerste stappen te zetten en kennis over het niet altijd eenvoudige onderwerp op te doen. Weet je wel al wat van digitale betaalmiddelen, maar ben je nieuwsgierig naar de toepassingen en verhalen van anderen? Dan kan “Hoe word ik bitcoin-miljonair” je inspireren door de ervaringsdeskundigen die aan het woord zijn in dit boek.

Wie zelf aan de slag wil met Bitcoins minen heeft echter iets meer dan alleen wat uitleg en historie nodig. Waar de cryptomunten vandaan komen en hoe de techniek erachter zich ontwikkeld heeft, maakt voor jou niet veel uit. Jij wilt vooral weten welke handelingen je moet doen om veilig cryptovaluta te kunnen aanschaffen en hoe de praktische kant van mining eruit ziet. Je wilt weten welke problemen anderen tegen zijn gekomen, zodat jij niet in dezelfde valkuilen stapt. “Bitcoin voor beginners” is dan een geschikte opstap naar het toepassen van je opgedane kennis. De schrijver is expert en geeft ook masterclasses via zijn eigen Start2Bitcoin-startup. In een boek worden alleen de vragen beantwoord die een auteur uitgekozen heeft, bij een masterclass kun je aan ervaren partijen je zorgen of vragen kwijt. Dat kan een groot verschil uitmaken voor als je net geïnteresseerd raakt in Bitcoins en er snel mee wilt starten.

Denk jij na het lezen over digitale valuta: “Hier wil ik meer over weten en vooral welk effect het heeft op de samenleving in de breedste zin van het woord?” Kijk dan ook eens naar Blok voor Blok; Hoe blockchain de bouwstenen biedt voor een gelijkwaardiger, duurzamer toekomst van Stephen P. Williams. De auteur heeft al zijn kennis over het onderwerp gebruikt om op begrijpelijke wijze aan jou als lezer uit te leggen welke invloed blockchain op alle facetten van je toekomst kan gaan hebben. Een zeer bijzondere kijk op iets dat waarschijnlijk onvermijdelijk is, maar brengt het alleen goede of ook slechte zaken met zich mee?

Op jouw succes!