Bitvavo kosten: wat zijn de transactiekosten, handelskosten, withdrawal fees en opnamekosten?

Benieuwd naar wat het je precies gaat kosten om met Bitvavo te handelen? In dit artikel vertellen we je alles over transactie-, opname- en handelskosten, plus over de zogenaamde “withdrawal fees”. Let op: dit zijn de kosten die van tevoren zijn bepaald en die je dus kunt incalculeren. Handelen in crypto valuta brengt risico’s met zich mee: je kunt een deel van je inzet verliezen als de beurs voor jou de verkeerde kant op gaat. Die kosten bedoelen we hier niet.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat zijn de handelskosten bij Bitvavo?

Wist je dat Bitvavo gemiddeld de laagste, dus meest voordelige handelskosten heeft van alle Nederlandse brokers? Dat is een groot voordeel als je bij Bitvavo gaat handelen, want je hoeft minder winst te maken met je crypto’s om de transactiekosten terug te verdienen dan bij de concurrent. De handelskosten zijn voor de meeste mensen gelijk, maar afhankelijk van het geldbedrag:

 • Voor een handelsvolume van 0 – 100.000 euro betaal je slechts 0.25% van het bedrag (laagste van heel Nederland)

 • Voor 100.000 – 250.000 euro is dit met 0.20% nog lager

 • Voor 250.000 – 500.000 euro geldt 0.16%

 • Voor 500.000 – 1.000.000 is het nog maar 0.12%

 • 1.000.000 – 2.500.000 euro staat gelijk aan 0.10%

 • 2.500.000 – 5.000.000 euro staat gelijk aan 0.08%

 • Bij bedragen van meer dan 5.000.000 euro betaal je nog maar 0.04% aan handelskosten

Verschil Taker en Maker fee

Bitvavo maakt onderscheid tussen “Takers” en “Makers”. Als Taker betaal je gemiddeld net iets meer handelskosten dan als Maker. Bij een volumebedrag van 0 – 100.000 euro is dit 0.25% van het bedrag voor de Taker en 0.15% voor de Maker. Wat het precieze verschil is tussen een Taker en een Maker vertellen we je in één van de alinea’s hieronder.

Stortingskosten bij Bitvavo

Bij Bitvavo kun je op acht verschillende manieren geld storten: de meest gebruikte manier is iDeal. Daarnaast kun je gebruik maken van Bancontact, van MyBank, van Giropay, van SEPA Bank Transfer en Instant Transfer, Sofort en EPS Überweisung. De kosten verschillen per methode:

 • Er wordt onderscheid tussen Absolute Fees en Relative Fees (toeslagen). Voor de stortingskosten hoef je alleen maar te kijken naar Relative Fees (percentages van het bedrag in euro’s dat je stort)

 • iDeal, Bancontact en SEPA transfers hebben een Relative Fee van 0.00% en zijn dus helemaal gratis

 • Voor MyBank betaal je een Relative Fee van 1.50%

 • Voor Giropay en EPS Überweisung is de Relative Fee 1.75%

 • Bij Sofort is de Relative Fee het hoogste met maar liefst 2.25%.

Wat kost het om digitale valuta op te nemen?

De opnamekosten liggen bij Bitvavo niet helemaal vast. Ze variëren. Dat heeft te maken met zogenaamde “Blockchain-congestie”. Congestie in het lichaam is een “ophoping” of een “verstopping”. Dus niet iets goeds. De date die in blockchains verstuurd wordt is niet constant even groot, maar verschilt door de tijd heen. Als er congestie plaatsvindt, zullen de prijzen voor het opnemen van valuta toenemen. Of dit plaatsvindt kun je van tevoren niet voorspellen.

Wat zijn Taker fees precies?

Je krijgt met een Taker fee (gemiddeld hoger dan een Maker fee) te maken je order direct wordt uitgevoerd. Het uitvoeren van een order vindt plaats op basis van beschikbare orders die in het orderboek zijn opgenomen. Bij marktorders zullen de orders niet altijd opgenomen zijn.

Wat zijn Maker fees precies?

Als je order niet direct uitgevoerd kan worden, krijg je te maken met een Maker Fee. In dit geval zal er aan het orderboek liquiditeit worden toegevoegd. Als een bedrijf (in dit geval Bitvavo) liquide is, betekent dit dat het op korte termijn in staat is om betalingen voor je te verrichten. Jouw order maakt Bitvavo liquide omdat je geld tijdelijk voor iets anders kan worden gebruikt en je er later pas een product voor terugkrijgt. Voor Bitvavo is dit dus voordelig.

Maker fee voor “aanbieder”, Taker fee voor “koper”

Iemand die op de markt crypto munten aanbiedt, betaalt een Maker Fee. Deze toeslag is lager dan die van de Taker, omdat je met het aanbieden van crypto’s de liquiditeit van de markt verhoogt. Bitvavo wil dit belonen. Koop je juist bepaalde cryptomunten (altijd van de Maker), dan verlaag je de liquiditeit van de markt. Daarom is de Taker Fee gemiddeld wat hoger.

Zelfs negatieve vergoeding mogelijk

Als je handelsvolume groter is dan 25.000.000 euro krijgt Bitvavo zelfs met een negatieve vergoeding (-0.01%) te maken bij Maker fees. In plaats van dat jij Bitvavo betaalt, betaalt Bitvavo jou.

Verschillende staffels bij Bitvavo

Uit wat hierboven staat, werd duidelijk dat de relatieve Maker en Taker fees lager worden als je handelsvolume groter is. De eerste korting op de fees krijg je als je handelsvolume boven de 100.000 euro zit. Dit betekent niet dat je in één keer meer dan 100.000 euro moet overmaken, maar dat je in de afgelopen 30 dagen tijd voor meer dan 100.000 euro aan volume in transacties hebt uitgevoerd. Dit kan 100 transacties van 1000 euro aan waarde zijn.

Waarom werkt Bitvavo met “staffels”?

Hoe meer transacties jij uitvoert, hoe meer gebruik je van het platform maakt en dat wil een crypto broker als Bitvavo natuurlijk belonen. Zeker als je met Maker fees te maken krijgt, is dit erg voordelig, want elke keer dat jij een transactie met Maker fee plaatst, draagt dit bij aan de liquide middelen van Bitvavo, waarmee het bedrijf op korte termijn andere mensen kan betalen.

Waar zie je het transactievolume?

Het totale transactievolume dat je in de afgelopen 30 dagen hebt opgebouwd wordt iedere nacht berekend rond 01:00. Wil je het sneller te weten komen? Dan klik je in je instellingen op “Vernieuwen”.

Wat maakt Bitvavo zo goedkoop?

Bij Bitvavo zijn de handelskosten maximaal 0.25% van het transactiebedrag. In Nederland vind je het niet goedkoper. Daarnaast kun je bij Bitvavo gratis een account aanmaken en ook gratis geld storten op je rekening (met de meeste betalingsmethodes dan). Bitvavo heeft een speciale actie voor nieuwe gebruikers: maak je van een speciale link gebruik, dan hoef je over de eerste 1.000 euro geen commissie te betalen. De link vind je overal op het internet terug.

Wat kost Bitvavo? YouTube video’s geven antwoord

In deze uitgebreide video van Crypto Unie worden ook de kosten voor handelen met Bitvavo genoemd:

Deze video van Bitcoin Kenner is nog niet zo vaak bekeken, maar er worden wel alle kosten voor opnames, deposits en transacties in genoemd:

Brongebruik Bitvavo kosten

Hier kun je beginnen met Bitvavo

Ontdek Meer over deze Onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.