Bitvavo naar software- en hardware-wallet

Benieuwd hoe je crypto munten vanaf Bitvavo naar een software- of hardware wallet kunt verplaatsen? Dat leggen we je in dit artikel stap voor stap uit. Ook maken we duidelijk wat het verschil is tussen een software en hardware wallet, zodat er geen verwarring ontstaat.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat is een software wallet?

Wallet betekent in het Engels natuurlijk “portemonnee”. Een wallet is voor een crypto munt wat een portemonnee van leer voor euro’s is – de plek waar je geld staat opgeslagen. De software wallet vind je op je computer terug. Je computer is verantwoordelijk voor de beveiliging van Bitcoin en andere cryptomunten die je op de software wallet hebt staan. Je downloadt speciale software voor het ontvangen en het bestalen van de crypto munten.

Afhankelijk van je computer

Als je van een software wallet gebruik maakt, ben je wel grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van je computer. Je computer moet voldoende harde schijf en geheugen hebben. Software wallets moeten geïnstalleerd worden en zijn vaak erg grote bestanden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een goede software wallet voor je Bitcoins? Dan vind je die op Bitcoin.org.

Wat is een hardware wallet?

Waar de software wallet onderdeel uitmaakt van je computer, staat de hardware wallet er los van. De hardware wallet heeft wel iets weg van een externe harde schijf of een usb-stick. De hardware wallet is een offline wallet en is nergens op aangesloten. Dat maakt deze wallet superveilig (al moet je hem natuurlijk niet kwijtraken). Op je computer heb je software nodig om de informatie op de hardware wallet te herkennen en deze via Bitvavo te gebruiken.

Bekende hardware wallets

Er zijn verschillende hardware wallets te vinden die je kunt kopen om je crypto munten mee op te slaan. De bekendste hardware wallets zijn de zogenaamde Trezor wallet en de Nano Ledger S.

Digitale valuta naar een ander wallet adres versturen

Wil je digitale valuta opnemen (versturen), dan moet je je aan een aantal regels houden. Op 21 mei 2020 werd de Vijfde Anti-witwasrichtlijn in Nederland opgesteld. Deze bepaalt dat alle online crypto handelaars onder toezicht van De Nederlandsche Bank moeten komen te staan. Digitale valuta’s mogen alleen nog worden verstuurd naar wallet adressen die zijn geverifieerd.

Toevoegen aan je adresboek

Als je cryptovaluta wilt versturen naar een extern adres, zul je deze eerst aan je Bitvavo adresboek moeten toevoegen. Als het adres aan je adresboek is toegevoegd, kan hij worden geverifieerd.

Volg deze stappen

Digitale valuta kan alleen via de desktop website verstuurd worden, niet via mobiele website of Bitvavo app.

 • Begin door in te loggen op je Bitvavo account

 • Ga naar de digitale valuta die je wilt versturen en klik erop

 • Selecteer nu “Opnemen”

 • Vul het adres in waarnaar je de digitale valuta wilt verzenden

 • Geef bij “Bedrag” aan hoeveel van de digitale valuta je wilt versturen

 • Controleer altijd de transactie voor je op “Doorgaan” klikt

 • Bevestig de opdracht nu per e-mail.

Hoe lang duurt het voor de opdracht binnen is?

Meestal duurt het een paar uur voor je digitale valuta is aangekomen op het adres dat je hebt opgegeven. Dit is onder andere afhankelijk van hoe snel het netwerk de transactie kan bevestigen. Hier kan per tijdstip en per digitale valuta verschil inzitten. Geduld is een schone zaak.

Digitale valuta naar je eigen Bitvavo-wallet overzetten

Andersom is het natuurlijk ook mogelijk dat je digitale valuta vanaf je externe software of hardware wallet overzet naar je Bitvavo wallet. Hiervoor volg je een paar simpele stappen:

 • Eerst log je bij je eigen Bitvavo account in

 • Dan ga je naar de digitale valuta die je op je account wil storten en klik je hierop

 • Klik op de optie “Storten”

 • Als je een asset stort die alleen met het ERC-20 netwerk ondersteund wordt, moet je in de extra stap in het tekstveld aangegeven “ERC-20 begrepen”

 • Als je op “Doorgaan” klikt, kom je het adres van je Bitvavo-wallet nu tegen. Dit is het adres waarmee je digitale valuta overboekt van Bitvavo naar een externe wallet

 • Bij sommige digitale valuta moet je een extra memo of tag meesturen met de transactie

 • Controleer al je gegevens, want als er iets fout gaat en je raakt je digitale valuta kwijt, dan kun je deze niet meer terugkrijgen.

Van Bitvavo crypto munten naar een Hardware Wallet versturen

Crypto munten versturen naar een Hardware Wallet als Trezor of Ledger? Volg dan deze stappen:

 • Eerst log je bij je persoonlijke account in

 • Klik op de crypto currency die je wilt versturen en klik dan op “Opnemen”

 • Voer nu het adres van je Hardware Wallet in waar je de coins naar wil verplaatsen

 • Om coins over te maken naar een externe Hardware Wallet moet je account wel eerst geverifieerd zijn

 • Klik op “Adres toevoegen”

 • Let op: je kunt niet meerdere crypto coins tegelijk versturen – je moet per valuta de stappen opnieuw doorlopen.

Externe wallet of hosted wallet

De externe wallet (hardware of software) maakt geen onderdeel uit van Bitvavo. De hosted wallet is van Bitvavo zelf. Deze hosted wallet is niet super uitgebreid, maar wel beter dan die van Nederlandse concurrenten op de crypto markt. De hosted wallet geeft toegang tot deze opties:

 • Het storten en opnemen van cryptomunten

 • Na de aankoop van crypto’s ze direct versturen

 • Euro tegoeden storten en weer opnemen

 • Met staking Rewards ontvangen.

Wat kun je niet met de Bitvavo hosted wallet?

De hosted wallet van Bitvavo heeft ook wat beperkingen:

 • Je hebt er geen toegang mee tot Private Keys – de cryptomunten die je bij de Bitvavo hosted wallet onderbrengt, zijn niet in jouw beheer omdat je de ‘sleutel’ (code) er niet van hebt

 • Je komt onverwacht verplichte wallet verificaties tegen

 • Ook geen kun je geen cross-chain transacties uitvoeren.

Hoe veilig zijn de Bitvavo wallets?

Het risico van in crypto handelen zit hem in storingen bij broker of exchanges, het verkeerd opnemen van crypto munten en natuurlijk bij hackers. Bitvavo probeert je gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Er wordt gebruik gemaakt van de best mogelijke en beveiligde technologie.

Van Bitvavo naar soft- of hardware-wallet: een YouTube uitleg

Bekijk bijvoorbeeld deze instructievideo van het kanaal Vinance eens:

In deze meer uitgebreide video van LangzaamRijker komt ook Bitvavo uitgebreid aan bod:

Weten hoe je Bitvavo cryptocurrency naar Binance over kunt maken? Dat zie je hier:

Bronnen hardware en software wallets

Hier kun je beginnen met Bitvavo


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.