Is Btivavo een goede manier om crypto te kopen, bewaren en verkopen? Wat is ons oordeel over deze dienst? Is het daadwerkelijk zinvol, eenvoudig en kostenvriendelijk of laat het te wensen over? Wij onderzochten het en vertellen je ons eindoordeel in deze review. Lees verder voor onze ervaringen…

Wat is Bitvavo en is het wel een goede, betrouwbare keuze?

Om te kunnen handelen in digitale valuta heb je een broker nodig. Dit is het platform dat je gebruikt om opdrachten te geven om bitcoins of andere crypto munten te kopen of verkopen. Een broker kan ook je wallet (digitale portemonnee met je aangekochte valuta) faciliteren, hoewel je soms een eigen wallet prefereert om de veiligheid van je aankopen garant te stellen.

Is Bitvavo hier een goede keuze voor? We kregen bij Bitvavo een gebruiksvriendelijke website voor ogen, die makkelijk te bedienen is, maar maakt dat van Bitvavo automatisch een goede dienst? De grootste reden waarom Nederlanders massaal voor Bitvavo hebben gekozen, is dat het geen ingewikkelde procedures of andere toestanden heeft. Zodra je je aanmeldt en bent ingelogd, is het handelen in crypto valuta een fluitje van een cent. Wij zochten uit of dit ook echt zo is.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat zijn de voor- en nadelen van Bitvavo?

Er zijn meerdere brokers en allemaal hebben ze hun eigen uitstraling, hun eigen manier van de website of app bedienen en ook hun eigen prijskaartje. Om de juiste broker voor jezelf te kiezen, moet je wat vooronderzoek doen en bepalen wat jij belangrijk vindt bij de selectie van een platform. Behalve wat research doen naar brokers, is het ook verstandig om je in te lezen of een workshop te volgen over hoe het handelen in crypto valuta werkt en welke techniek erachter zit. Zo merk je al snel of je aan een platform genoeg hebt, of dat je ook nog extra faciliteiten wilt inrichten, bijvoorbeeld voor het veilig bewaren van je crypto aankopen.

De voordelen van Bitvavo als je broker

✅ Zoals al eerder gezegd ziet de website van de broker er overzichtelijk uit en is er bij de inrichting rekening gehouden met alle soorten gebruikers, van beginners tot ervaren crypto handelaren.
✅ De betalingen kunnen op diverse manieren plaatsvinden, zo kun je iDeal gebruiken, maar ook betalen met je credit card.
✅ Je hebt niet meer nodig dan Bitvavo, want het is een alles-in-één platform waar je kunt aankopen, bewaren en verkopen. Daarnaast laten ze de koers zien met stijgende en dalende percentages om je te informeren over mogelijke acties die je wilt overwegen.
✅ De kosten van het platform zijn inzichtelijk en de moeite waard. Je ziet op de maandelijkse overzichten precies wat jouw handelen van die maand gekost heeft.

De nadelen van het platform van Bitvavo

❌ Het aanmeldproces moet je geheel doorlopen om te kunnen starten met handelen. Voor dit registratieproces moet je allerlei persoonlijke informatie overhandigen, waardoor je gegevens bekend zijn. Dit kan later eventueel gebruikt worden als de crypto markt door de belastingdienst als inkomstenbron gezien gaat worden. Je kunt dus niet anoniem handelen.
❌ Er zijn genoeg verhalen van mensen die niet voor voldoende veiligheid gezorgd hebben bij het opslaan en bewaren van hun crypto valuta. Het kan dus lonen om je te verdiepen in het hoofdstuk crypto veiligheid en je eigen aankopen zeker te stellen. Hiermee kun je potentiële verliezen door criminelen tegengaan.

Voor wie is Bitvavo een geschikte broker?

Bitvavo is zo prettig om mee te werken, dat elke beginnende crypto koper er prima mee uit de voeten kan. Daarnaast is er een groot overzicht van veelgestelde vragen met antwoorden die je gedurende het proces van registreren of het kopen, bewaren en weer verkopen van je crypto munten kunnen ondersteunen. De kosten zijn minimaal en je hebt voldoende keuze om je eerste stappen op de crypto markt te zetten.

Ken jij Bitvavo al van de handel in digitale valuta?

Wie nog niet in de wereld van de digitale munteenheden is gestapt, kan door het gemak van het gebruik van Bitvavo wel eens een andere beslissing nemen. Meestal denk je namelijk dat het handelen in crypto currencies een ingewikkelde aangelegenheid is, maar dat is dus helemaal niet zo. Wanneer je de website van Bitvavo opent, zie je al snel een overzicht met waar het in de kern om draait. Je hebt nog geen ervaring nodig om een account aan te maken.

Verschillende manieren van betalen

Je hebt voor veel websites een credit card nodig, terwijl niet iedereen die al heeft of wil hebben. Bij Bitvavo kun je gewoon via iDeal je digitale valuta aankopen. Voor de dienstverlening die het platform biedt, betaal je tot maximaal 0,25 procent aan kosten over de aankopen die je doet. Dit houdt in dat al je gekochte currencies in een maand verzameld worden en dat je over dat totaalbedrag dan een percentage betaalt. Het percentage kan nog wel verschillen en dat ligt vooral aan het volume.

Volume van je aankopen per maand

Hoe hoger de waarde van je aangekochte virtuele valuta in de maand is, hoe lager het percentage aan kosten wordt dat erover berekend wordt. Standaard zijn de kosten 0,25 procent, maar wanneer je na een aantal maanden handelen goede resultaten hebt behaald, kun je besluiten het grootser aan te pakken. Boven de 100.000 euro betaal je bijvoorbeeld 0,20 procent aan kosten en boven de 250.000 euro is dat 0,16 procent. Het percentage daalt uiteindelijk tot 0,04 procent.

Het leuke aan Bitvavo

Door de geringe kosten is het leuk om met Bitvavo te beginnen. Je kunt een beetje spelen met het platform en kijken hoe alles werkt en wat de effecten van je inzet zijn. De kosten blijven echter laag, want als je tien verschillende valuta voor elk 10 euro koopt, betaal je in totaal maar 0,25 cent over de 100 euro die je in totaal besteed hebt. Zo wordt het zelfs leuk om samen met je kind of neefje/nichtje iets met beleggen te doen. Het kan winst opleveren, maar ook verlies betekenen.

Belangrijke levensles

Als je een jonger iemand iets wilt leren over beleggen in het algemeen of investeren in digitale valuta, dan kan Bitvavo een hele handige manier zijn om dit te doen. Het wordt zo niet alleen een unieke ervaring voor jezelf, maar je kunt belangrijke leermomenten voor je kinderen of familieleden creëren. Je kunt ze leren dat niet alles altijd geld oplevert, maar dat je soms ook pech kunt hebben. Ook kan het zijn dat het heel lang duurt, voordat je op een munteenheid winst maakt.

Lessen voor jezelf en de ander

Misschien is het meest interessante aspect nog wel het effect van de grafieken en percentages. Je kunt namelijk kijken wat een digitale munteenheid op dit moment doet, maar ook hoe de waarde er de afgelopen tijd uit heeft gezien en of je daar iets uit kunt concluderen. De interface van een platform speelt dan de grootste rol, want daar kun je mee overweg of niet. Het kan heel ingewikkeld gemaakt worden, of heel intuïtief werken.

Gebruiksvriendelijke interface

In je scherm zie je vier hoofdelementen: handelen, koers, storten en opnemen. Handelen is dan het belangrijkste scherm, want daar kun je door de valuta heengaan om te zien hoe ze het doen. Zodra je er eentje aanklikt, krijg je automatisch een scherm met hoeveel je erin wilt investeren. De kosten worden er dan bij opgeteld, zodat je ziet wat je totale bedrag voor het handelen via Bitvavo wordt. Zodra je klikt op de knop kopen, wordt je doorgestuurd naar je betaalomgeving.

Lokaal of in eigen wallet opslaan?

Je kunt na de aankoop nog een keuze maken: laat je de digitale valuta in de digitale portemonnee van Bitvavo staan (dit heet een wallet), of verzend je je aangekochte virtuele munteenheden naar je eigen wallet op een andere plek? De voordelen van de Bitvavo wallet, is dat je vanuit een enkel platform kunt kopen en verkopen. Verkopen vanuit een externe wallet betekent dat je – wanneer je Bitvavo als handelsplatform gebruikt – eerst je digitale currency weer naar Bitvavo moet sturen.

One-stop shopping: maken ze het waar?

Zonder aparte of externe wallet blijf je altijd binnen de Bitvavo-omgeving en dit wordt one-stop shopping genoemd. Om te aankopen of verkopen heb je maar een hoofdbron nodig en dit maakt handelen stukken eenvoudiger. Om de keuze voor een externe wallet of digitale portemonnee bij Bitvavo te kunnen maken, moet je als beginner kijken naar de veiligheid van de opslag van je gekochte valuta. Hoe doe je dit? Lees en vergelijk de manier waarop voor veiligheid gezorgd wordt.

Een veilig platform

Je leest het steeds vaker terug: digitaal werken – of het nu via je telefoon, laptop of tablet is – is lang niet zo veilig meer als vroeger. Via allerlei wegen hebben mensen die kwade bedoelingen hebben zich toegang verschaft tot je digitale omgevingen. Voor een particulier persoon is een veilige en afgeschermde wifi, het regelmatig vernieuwen van je wachtwoorden en kritisch kijken naar de e-mails en appjes die je ontvangt (in verband met phishing) van belang om misbruik te voorkomen.

Hoe zit dit dan bij bedrijven?

Bedrijven moeten aan allerlei keurmerken voldoen om aan te tonen dat ze veilig werken. Wanneer je handelsplatformen gaat vergelijken, zoek deze keurmerken dan ook specifiek op en lees er meer over, zodat je ook weet wat elk keurmerk doet. ISO klinkt bijvoorbeeld heel indrukwekkend, maar het geeft vooral aan dat een bepaald proces gevolgd wordt. Dit zegt dus niet per definitie iets over de mate van veiligheid, maar vooral welke stappen gezet worden om veiligheid te garanderen.

Kiezen voor Bitvavo

Zodra je zeker bent van de veiligheid van je aankopen en je besluit om bij Bitvavo je wallet te houden, hoef je je alleen nog maar aan te melden. Het registratieproces is eenvoudig. Je bent met de keuze of je een particulier of business account wilt aanmaken. Voor jou zal dit waarschijnlijk het particuliere inschrijfproces worden, waarbij je je persoonlijke gegevens moet achterlaten. Met je voor- en achternaam, e-mailadres en een veilig wachtwoord kom je daarna in het volgende scherm.

Dubbele inlogbeveiliging

Zodra je geregistreerd bent, kun je via het inlogscherm je eigen omgeving binnen Bitvavo betreden. Je komt hier door je e-mailadres en het door jou gekozen wachtwoord in te voeren. Je krijgt echter nog een extra optie en dat is het invullen van de 2FA code. 2FA staat voor “two factor authentication” en dit is een extra stap in het identificatieproces, zodat het systeem zeker weet dat jij diegenen bent die inlogt.

Hoe ziet die extra stap er uit?

Tijdens je registratie moet je aangeven of je deze tweetrapsidentificatie wilt gebruiken. Je kunt dan voor twee verschillende apps kiezen, die bij het inloggen een extra code geven die je bij het inlogscherm moet invullen. Er zijn nog andere appster authenticatie, maar de twee die aanbevolen worden zijn Google Authenticator en Authy. Zodra je na het activeren van de app in probeert te loggen bij Bitvavo, geeft de app automatisch een code die voor een beperkte tijd geldig is.

Het voordeel van Bitvavo

Er zijn diverse handelsplatformen voor digitale valuta, maar velen hiervan zijn in een buitenlandse taal. Bitvavo is er ook in het Nederlands, terwijl het wel ook in meerdere landen te gebruiken is. Ook de betaalmethoden zijn verschillend, want je kunt niet alleen van iDeal gebruik maken, maar ook van verschillende credit cards en SEPA. Niet elk land werkt namelijk met iDeal, ook al is dat in Nederland een veel gebruikte methode die door bijna alle digitale winkels aangeboden wordt.

Het unieke van Bitvavo

Waar je echt enthousiast van kunt worden is de interface. Het makkelijke gebruik van het platform is een grote plus en het proces spreekt eigenlijk voor zich. Zodra je wat termen kent en een paar keer op buttons geklikt hebt, is er niks moeilijks of onduidelijks meer aan. Misschien is het zelfs wel te makkelijk, want je hebt bijna niet door hoe snel en simpel je digitale valuta aangekocht hebt. Dit kan voor sommigen dus ook een valkuil zijn. Je hebt nog steeds geld besteed aan crypto currencies.

Je eigen bankrekening in de gaten houden

Voor wie er zo enthousiast over is dat het gebruik van Bitvavo verslavend wordt, is het aan te raden regelmatig je eigen “normale” bankrekening te checken. Je bent nog niet gewoon aan wat digitale valuta voor waarde hebben. Je ziet alleen groene of rode percentages, maar dat betekent niet dat je – zeker wanneer je spreiding in je aankopen aanbrengt – nog weet wat iets concreet waard was toen je het kocht. Terug op je bankrekening kijken laat je weer snel beseffen hoeveel je geïnvesteerd hebt.

Vergeet de kleine lettertjes niet

Bitvavo geeft op twee plekken duidelijk aan dat het beleggen in digitale munteenheden niet zonder risico is. Je krijgt dit enerzijds te zien bij je registratie. Je moet hier aanvinken dat je je goed beseft dat handelen in crypto currencies risico’s met zich meedraagt. Anderzijds staat het op de website ook helemaal onderaan vermeld: “Het handelen in virtuele valuta brengt significante risico’s met zich mee.” Deze significante risico’s zijn wel goed om je te realiseren. Je maakt niet altijd winst.

Geen garanties

Je krijgt op veel dingen in het leven geen garantie, maar bij handelen – en of dat nu in aandelen op de beurs van Amsterdam of digitale valuta via Bitvavo is – zijn de verhalen bekend. Vaak genoeg lees je in het nieuws dat een aandeel een duik heeft genomen en dat er vele gedupeerden zijn. Deze gedupeerden hebben echter zelf een weloverwogen keuze gemaakt om ergens in te investeren. Helaas pakt het niet altijd positief uit en dat kan voor jouw investeringen dus ook gelden.

Hoe dan handelen op Bitvavo? Alvast een aantal van onze beste tips…

Tip 1: kennis verwerven

Een platform kan nog zo simpel in het gebruik zijn, het leert je niet hoe je moet beleggen. Als je er nog weinig of niks vanaf weet, verdiep je dan eerst in wat het is, welke vormen van beleggen er zijn en wat mogelijke risico’s zijn. Bekijk ook welke valkuilen de meeste starters op de beleggingsmarkt maken en lees over de beste manieren om je online handelen in digitale munteenheden in goede banen te leiden, zodat daar in ieder geval geen problemen kunnen ontstaan.

Een tweede tip over hoe te handelen

Investeren is alleen maar leuk als je geld hebt. Stel je leent van iemand geld en besluit dit via Bitvavo te besteden aan digitale valuta, dan kun je vanaf dag een alleen maar op van de zenuwen zijn, omdat je weet dat je iemand geld verschuldigd bent. Deze persoon wil dat op het afgesproken moment van je terug hebben. Heb je het dan niet? Dan zet je wellicht een vriendschap op het spel of zijn er andere gevolgen die je nu nog niet kunt overzien.

Tip 3: Begin met 100 euro

Bekijk je financiële situatie. Als je best 100 euro kunt missen en deze ook bij een noodgeval niet nodig hebt, begin je hiermee. Als de wasmachine stuk gaat, heb je deze 100 euro niet gereserveerd om bij de aankoop van een nieuwe wasmachine te leggen. Met die 100 euro ga je je eerste stapjes binnen Bitvavo zetten. Je verdiept je in hoe het platform werkt, wat de kosten van handelen zijn en hoe je ziet of je aankopen in waarde stijgen of dalen.

Mogelijke gevolgen

Ben je je 100 euro binnen een paar weken kwijt? Dan loont het om te kijken waar je fouten hebt gemaakt. Je kunt dan kijken of je van die misstappen kunt leren. Lukt dit? Dan hoef je het platform niet meteen gedag te zeggen. Een nieuwe ronde biedt dan nieuwe kansen. Mocht je een aantal keren achter elkaar al je geld verliezen, dan is de vraag of deze manier van beleggen wel handig is voor jou. Probeer je het nog een paar keer en gaat het beter, dan kun je bij het platform blijven handelen.

Kortom

Bitvavo is een prima platform voor jou als beginnende handelaar in digitale valuta. Het is gebruiksvriendelijk en je hoeft geen externe wallet voor je aankopen te regelen. Het one-stop shopsysteem is prettig en de extra identificatiestap maakt Bitvavo een stuk veiliger bij het inloggen. Zolang je je bewust blijft van alle risico’s die samenhangen met beleggen, is Bitvavo een handig platform.

Op jouw succes!