Bitvavo Stop Loss: een uitleg

Ben jij benieuwd naar wat een “Stop Loss” in de crypto wereld is en wat je er precies mee kunt? In dit artikel gaan we dat haarfijn voor je uitleggen. In het geval van een Stop-limiet order zal een limietorder “geactiveerd” worden als de prijs die jij van tevoren opgegeven hebt wordt bereikt of als hier overeen wordt gegaan. Stop Loss limietorders worden geheel automatisch gegeven, zonder dat je hier op het moment zelf nog eens toestemming voor geeft.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Twee verschillende prijzen zijn van belang

  • De Triggerprijs

Het order gaat pas in bij een prijs die jij van tevoren hebt bepaald. Dit is de Triggerprijs. Jij kiest de Triggerprijs zelf in. Als de handelsprijs de Triggerprijs bereikt of er zelfs overheen gaat, wordt de limietorder automatisch geplaatst. Het werkt ongeveer hetzelfde als een haakje in een val: als er aan het haakje wordt getrokken, klapt de val automatisch dicht. Jij hoeft er zelf niet bij te zijn om de val dicht te laten klappen – dat gaat helemaal vanzelf.

  • De Limietprijs

Ook belangrijk is de Limietprijs. Dit is de maximale prijs waarvoor je de order wil laten ingaan. Je order vindt alleen plaats tegen deze prijs of tegen een nog gunstigere prijs. Dankzij de Stop-limietorder weet je dat je op het juiste moment “toe kunt happen” voor de beste prijs.

Nadeel van een Stop-limiet order

Soms is het plaatsen van een Stop-limiet order het beetje als het plaatsen van een lokaas aan een haakje, zonder dat er ooit een vis in de buurt komt om aan te happen. Als de Stop-limiet order de door jou gewenste prijs niet bereikt, zal de order ook nooit plaatsvinden. Dan kan het ook nog zo zijn dat er Stop-limiet orders voor die van jou zijn geplaatst. Deze krijgen dan de voorkeur. Als er niet genoeg aanbod is voor die prijs, val je ook dan buiten de boot.

De Stop-limiet order instellen bij Bitvavo

Om de Stop-limiet order in te stellen, doorloop je maar een paar stappen. Eerst log je natuurlijk in.

  • Ga nu naar de pagina “Geavanceerd”

  • Links bovenaan het scherm kies je een markt waarin je wilt handelen

  • Je kunt kiezen tussen “Buy” (een kooporder) en “Sell” (een verkooporder)

  • Geef nu “Stop Limit” aan

  • Omdat je voor Stop Limit hebt gekozen, kun je zelf de Triggerprijs voor de valuta instellen

  • Ook kun je de hoeveelheid valuta aangeven waartegen je wilt kopen of verkopen

  • Nu geef je ook een Limietprijs aan

  • Je hoeft alleen nog op “Continue” te drukken.

Waarom Triggerprijs én Limietprijs

Bij een Stop Loss order geef je altijd twee verschillende prijzen aan: de Triggerprijs en de Limietprijs. Dit doe je om een soort ‘raam’ te creëren van prijzen waartegen het product gekocht of verkocht kan worden. De Triggerprijs is dan de prijs die je minimaal wilt hebben en de Limietprijs geeft de maximaal haalbare prijs aan. Op deze manier vergroot je je kans op succes.

De stop loss voorkomt ellende

De “stop loss” betekent letterlijk “het stoppen van verder verlies”. Door een stop loss limiet in te stellen, voorkom je dat je teveel geld tegelijkertijd verliest als de koers plotseling inzakt. De stop loss is een order waarmee je aangeeft hoeveel verlies je maximaal wilt lijden. Dankzij deze order hoef je niet elke minuut van de dag de koersen te blijven volgen. Het grote voordeel hiervan is dat je alvast mogelijke winst of verlies kunt incalculeren (het is vrij voorspelbaar).

Maar Stop loss is ook uitdagend

Om slim gebruik te maken van een Stop loss moet je wel verstand hebben van de markt. Een Stop Limiet is net iets uitgebreider dan de Stop loss order. De Stop-Limiet begint met een Stop order. Zodra die prijs wordt bereikt, wordt deze omgezet in een Limiet order. Als het prijsniveau van de door jou ingestelde limiet bereikt wordt, wordt de order automatisch ingezet.

Voordeel van de Stop-limiet order

Dankzij de Stop-limiet order weet je zeker dat je nooit een slechtere prijs betaalt dan de prijs die je als Limiet prijs hebt ingegeven. Ook hierbij hoef je niet steeds met je snufferd op de koers gedrukt te zijn. Anticiperen op de markt en het inplannen van winst en verlies wordt makkelijker. In het ergste geval ligt de prijs al lager of juist hoger dan de prijs die jij als limiet hebt opgegeven. In dat geval zal de order niet uitgevoerd worden. Maar je verliest er ook niets mee.

Wat is dan een Limiet order?

we hebben de Stop loss order genoemd, de Stop-limiet order en nu bespreken we de Limiet order. Eigenlijk is de Stop-limiet de combinatie van een Stop-order en een Limiet-order. Bij de Limiet order geef jij precies op tegen welke prijs je een bepaalde crypto wilt kopen of juist verkopen. Zodra deze prijs bereikt wordt, wordt de order automatisch voor je uitgevoerd. Als de door jou aangegeven limiet door de koers niet bereikt wordt, vindt de order ook niet plaats.

Subtiel verschil tussen Stop loss en Stop limiet order

Beide orders beginnen met een stop (er wordt aan het haakje getrokken en de ‘val’ klapt dicht. Het verschil is dat bij de Stop loss order de order meteen wordt uitgevoerd, terwijl bij de Stop limiet order nu de Limiet order wordt geplaatst. Pas als de limiet is bereikt, wordt de order uitgevoerd. In feite is de Stop Limiet order dus een tweetrapsraket met twee fases.

Hoe werkt Bitvavo Stop Loss? YouTube uitleg

In deze video van Crypto Nederland leer je hoe je een ondergrens kunt instellen bij Bitvavo:

Alle voordelen van Stop Loss ontdek je bij Doopie Cash:

Bitvavo bronnen: Stop Loss

Hier kun je beginnen met Bitvavo

Op jouw succes!


Ontdek Onze Uitgebreide Gidsen en Reviews

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.