Bitvavo tips: hiermee start, beleg en handel je succesvol in Bitvavo

Benieuwd naar de mogelijkheden van beleggen bij Bitvavo? In dit artikel bespreken we wat de mogelijkheden zijn bij deze Nederlandse crypto handelaar en hoe je zelf aan de slag kunt met handelen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Waarom handelen bij Bitvavo?

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen om bij Bitvavo te gaan handelen

 • Lage transactiekosten

Wist je dat de handelstoeslagen per transactie maximaal 0.25% van het transactiebedrag zijn. Dat is extreem laag en in ieder geval veel lager dan bij de Nederlandse concurrenten. Bij Bitvavo wordt gekeken naar het handelsvolume dat je over 30 dagen tijd opbouwt. Het handelsvolume wordt bepaald door de hoeveelheid geld waarmee je belegt en het aantal transacties dat je uitvoert. Voer je 5 transacties uit met 1000 euro, dan is je handelsvolume 5000 euro.

 • Zowel crypto-makelaar als crypto-exchange

Het voordeel van Bitvavo is dat deze broker zelf heel veel cryptomunten in bezit heeft. Als je via Bitvavo in die munten gaat handelen, word jij de eigenaar. Bitvavo bewaart ze veilig voor je. Dankzij deze handelsstrategie is het mogelijk om tegen super lage handelskosten te handelen. De munt blijft immers ‘binnen’ het Bitvavo-netwerk, wat makkelijk te registreren is.

 • Voor de beginnende én ervaren handelaar

Op Bitvavo kun je zowel terecht als je net begint met handelen en als je hier meer ervaring mee hebt. Veel mensen vinden het makkelijk te gebruiken platform enorm fijn. Maar een ervaren handelaar kan wat meer uitdaging gebruiken. Daar heeft Bitvavo iets op gevonden: de “Geavanceerde modus”. Als gevorderde handelaar kom je bij Bitvavo dus zeker niets tekort.

 • Nederlands bedrijf

Bitvavo is 100% Nederlands. De markt is Europa, maar Bitvavo is oorspronkelijk bedoeld voor de Nederlandse markt en dat merk je: zo is iDeal één de meest gebruikte betaalmethodes.

 • Helemaal transparant en veilig

Bitvavo zorgt ervoor dat al je persoonsgegevens versleuteld worden verstuurd en offline worden opgeslagen. Een online hacker heeft er dus eigenlijk geen toegang toe. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er met jouw persoonsgegevens wordt gesjoemeld. Ook moet iedereen die bij Bitvavo werkt een VOG: Verklaring Omtrent Gedrag laten zien. Deze officiële verklaring geeft aan dat die persoon nooit met regels gesjoemeld heeft en te vertrouwen is.

 • Enorm aanbod cryptomunten

Begin 2021 had Bitvavo een aanbod van ruim 50 verschillende cryptomunten. Dat waren er al behoorlijk veel, maar in datzelfde jaar is het aanbod verdrievoudigd naar meer dan 150 munten.

 • Bitvavo heeft eigen wallets

Heb jij geen eigen wallet om je crypto munt in op te slaan? Geen probleem: dan maak je gebruik van de wallet van Bitvavo zelf. Dit zijn “Hosted” wallets. Een nadeel hiervan is wel dat je nooit 100% eigenaar van de munten bent, omdat je geen sleutel tot de wallet hebt.

 • Je kunt ook handelen via de Bitvavo app.

Heeft Bitvavo ook minpunten?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door op een goede crypto broker te handelen, vergroot je je kans op succes. Maar zelfs een crypto broker als Bitvavo heeft enkele schoonheidsfoutjes:

 • Je kunt de klantenservice alleen digitaal bereiken (bellen is niet mogelijk en ook de mailservice is niet altijd geopend)

 • Geavanceerd handelen in de mobiele app is niet altijd even handig

 • Wil je op de lange termijn beleggen (long term crypto wallet)? Dan is Bitvavo minder geschikt.

Crypto beleggen: tips voor meer succes

Beleggen in crypto is altijd risicovol. Er is geen garantie op succes. Maar je kunt de kans op succes wel vergroten door:”

 • Een budget vast te stellen en een plan aan te houden

Ervaren beleggers spreiden hun risico’s en beleggen in meer dan één cryptomunt. Beleggen in 20 verschillende munten is ook weer niet aan te raden. Kies voor een stuk of 3, 4 munten.

 • Het is een spelletje van het verstand

Sommige investeerders kijken elk moment van de dag naar de koers en laten zich gek maken door het bewegende lijntje. Als je teveel op je gevoel afgaat, is dat niet alleen slecht voor je hart, maar ook voor je portemonnee. Wat je ook doet: maak geen impulsieve beslissingen.

 • Lees je in

Wil je weten wat de nieuwe mogelijkheden op de cryptomarkt zijn en welke investeringen je beter kunt vermijden? Dan moet je jezelf zo goed mogelijk inlezen. Zo vergroot je je kans op succes.

 • Stel jezelf een doel

Handelen voor de lol is leuk, maar als je gericht ergens naartoe kunt werken, hou je meer focus op wat je doet en wordt het makkelijker voor je successen te behalen. Bedenk welk bedrag je wilt investeren en hoeveel je (realistisch gezien) precies terug wilt krijgen. Kijk ook naar de tijd waarin je je doel wil bereiken: kun je in een paar maanden klaar zijn? Of kost het je jaren?

 • Maak gebruik van technische hulpmiddelen

Op veel verschillende handelsplatforms vind je tegenwoordig analysemogelijkheden. Deze kun je gebruiken om te ontdekken wat er precies op de cryptomarkt gaande is. Je kunt ook verschillende handelsapps downloaden die jou tips geven om beter te kunnen investeren.

 • Laag inkopen, hoog verkopen

Deze tip spreekt voor zich: koop alleen crypto’s in waarvan de koers (tijdelijk) laag staat en verkoop juist wanneer de koers hoog staat. Als je crypto’s inkoopt wanneer de koers hoog is, is de kans klein dat je er (grote) winst uithaalt. De crypto zal eerder weer in waarde af gaan nemen.

 • Leg al je transacties vast

Hou bij welke transacties je hebt gedaan. Zo kun je op een later tijdstip altijd even inkijken wat in het verleden voor je heeft gewerkt en wat niet. Tegenwoordig is er ook al software waarmee je al je handelshistorie vast kunt leggen. Dat is super handig, want het bespaart jou tijd.

De ideale kansen verdeling

Wil je investeren in crypto? Doe dat dan bij voorkeur niet in één munt, maar in verschillende munten. Kies ook weer niet te veel verschillende munten. Drie of vier munten is meer dan genoeg. Een verhouding die vaak succesvol blijkt is 50-30-20%. In één munt investeer je dan 50% van je geld, in een andere 30% en in een derde munt 20%. Zo is er altijd één munt waar je focus op ligt en heb je ook nog twee “back-up” crypto’s voor als de eerste keuze tegenvalt.

YouTube tips voor Bitvavo gebruik: een overzicht

Crypto Nederland laat zien hoe je “tienden van procenten meer munten en tokens” kunt pakken:

Crypto Nederland noemt ook de voordelen van staking bij Bitvavo:

Je Bitvavo account super goed beveiligen? Rich Mind laat zien hoe het moet:

DoopieCash geeft je vier fouten die veel crypto traders maken (en die jij niet moet maken):

Hier kun je beginnen met Bitvavo

Op jouw succes!