Inhoud van deze pagina:

Is het beter en simpeler om crypto’s te verhandelen via Bitvavo of Litebit?

In dit artikel maken wij de vergelijking tussen twee populaire crypto handelsplatformen, namelijk Litebit en Bitvavo. Je krijgt kennis op welke vlakken het anders is en of het juist beter of slechter is. Voor ons onderzoek legden we deze twee exchanges naast elkaar en vertellen je alles over de verschillen. Lees verder…

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Het grootste verschil tussen Litebit en Bitvavo

Een van de grootste verschillen tussen Bitvavo en Litebit is dat Bitvavo een stuk lagere transactiekosten heeft. Daarnaast heb je bij Bitvavo een groter aanbod aan crypto’s om te verhandelen. Voor ons zijn dit de twee belangrijkste redenen om te kiezen voor Bitvavo. Verderop vind je een tabel met een duidelijk overzicht aan alle verschillen. Laten we beginnen met het inzoomen op Litebit.

— Let op: Litebit is in 2023 gestopt met de dienstverlening. Ze sturen hun klanten vanaf heden door naar Bitvavo —

Ik kocht een online cursus om mijn twijfels weg te nemen

Het handelen in crypto valuta is sinds een aantal jaren zeer populair geworden. Ik kreeg er daardoor interesse in en ging mij verdiepen in de materie. In 2014 meldde ik mij aan voor crypto handelsplatform Litebit. Het leek mij een interessant platform om crypto’s te verhandelen met aantrekkelijke prijzen.

Ik kreeg in eerste instantie mijn twijfels over Litebit. Was dit wel waar ik naar zocht? Zijn er geen betere alternatieven als het aankomt op crypto’s verhandelen? Om mijn twijfels weg te nemen kocht ik een online cursus om dit handelsplatform beter te leren kennen. De cursus viel tegen en ik was er snel klaar mee.

Mijn doorzettingsvermogen betaalde zich uit

Maar dat is niet het einde van mijn avontuur met Litebit. Na positieve signalen op YouTube over dit handelsplatform heb ik toch weer de moeite genomen om Litebit op te pakken en door te zetten. Mijn doorzettingsvermogen betaalde zich uit en ik sta er nu veel positiever in. Ondanks dat ik nog steeds wat moeite heb met sommige onderdelen, ben ik over het algemeen zeer te spreken over handelen van crypto’s via Litebit.

De reden waarom ik uiteindelijk toch voor Litebit koos

Waarom ik uiteindelijk voor Litebit heb gekozen om crypto’s te verhandelen is dat het voor beginners heel gebruiksvriendelijk is. Je kunt makkelijk navigeren door het platform en het is eenvoudig crypto’s in- en verkopen. Daarnaast komt Litebit uit Nederland, wat het voor Nederlandstalige handelaren allemaal een stuk makkelijker maakt.

Wie ben ik om Litebit te reviewen?

Ik heb besloten deze review op te stellen, omdat ik vooral heel veel interesse heb in crypto valuta. Ik vind het helemaal geweldig en de mogelijkheden die je hebt zijn oneindig. Tegenwoordig zijn crypto’s erg populair en je ziet het met het jaar groeien. Er zijn veel verschillende handelsplatformen waar je crypto’s kunt verhandelen. Het kan daarom moeilijk zijn om een juiste keuze te maken. Door mijn enthousiasme over Litebit heb ik deze review opgesteld. Ik hoop hiermee mensen die geïnteresseerd zijn in crypto’s warm te maken voor Litebit.

Waarom ik in eerste instantie kritisch ben over Litebit

Alle crypto platformen beloven veel moois. Dat kan ook niet anders, want ze willen jou naar hun handelsplatform halen. Litebit is daar niet heel anders in. Zo geven ze op de website aan dat ze meer dan 60 crypto valuta aanbieden om te verhandelen tegen een scherpe prijs. Dat zijn mooie woorden, maar waar hoor je dat niet? Vandaar deze review, om te kijken of deze mooie woorden daadwerkelijk worden waargemaakt.

Mijn eerste indruk over dit crypto handelsplatform

De eerste indruk over Litebit is erg positief. Dat komt ten eerste dat dit handelsplatform volledig in het Nederlands is. Niet heel raar, want Litebit is opgericht in Rotterdam. Vooral voor de beginnende crypto handelaar is Litebit zeer aan te raden. Je merkt aan alles dat de ontwikkelaar voor een gebruiksvriendelijke handelsomgeving heeft gezorgd.

Welke beloftes maakt Litebit?

Litebit belooft op hun website voor scherpe prijzen. Ik vind dat dat niet helemaal wordt waargemaakt. Relatief gezien maak je erg hoge kosten bij het maken van een transactie. Dus de belofte van scherpe prijzen is naar mijn mening niet terecht. Daarnaast geven ze aan dat het heel eenvoudig beginnen is met handelen. Op dit vlak geef ik ze wel gelijk. Je kunt je heel eenvoudig aanmelden en zit binnen een paar minuten in het handelsplatform.

Welke punten vind ik belangrijk om Litebit op te beoordelen?

Ten eerste vind ik dat bij crypto’s verhandelen de handelsomgeving gebruiksvriendelijk moet zijn. Vooral voor mensen die beginnen met crypto moet het platform makkelijk werken. Daarnaast is ook de klantenservice van belang. Reageren ze snel en op welke manieren kun je je vragen stellen? Tot slot, de kosten. Zeker als je wat ervaren wordt in het handelen van crypto wil je transactiekosten zo laag mogelijk houden.

Hoe heb ik dit crypto handelsplatform getest?

Voor de review heb ik mijzelf aangemeld bij Litebit. Ik heb gekeken hoe het aanmelden in z’n werk gaat en uiteindelijk ook via dit platform crypto in- en verkocht. Daarnaast heb ik vragen gesteld aan de klantenservice en gekeken naar de reactiesnelheid en hoe de vragen werden beantwoord.

Wat houdt Litebit precies in?

Litebit is een Nederlands crypto handelsplatform die je crypto’s laat verhandelen. Het heeft een groot aanbod aan crypto valuta en biedt een gratis wallet die gekoppeld is aan je account. Naast de wallet van Litebit kun je per transactie kiezen om je crypto valuta over te maken naar je eigen wallet. Dit maakt het interessant voor zowel beginnende als ervaren crypto handelaren.

Alles over de makers van Litebit

Litebit is een crypto handelsplatform die sinds 2013 de deuren opende. Het bedrijf is hier in Nederland opgericht, namelijk in Rotterdam. Binnen een aantal jaren is het uitgegroeid tot een van de grootste crypto platformen van Europa. En doordat ze erg groot zijn kunnen ze diverse crypto valuta aanbieden. Litebit is het eerste platform dat meerdere crypto valuta aanbood inclusief een wallet.

Hoe ziet de handelsomgeving eruit?

Je komt terecht in een heel gebruiksvriendelijk handelsomgeving. En je kan na het aanmelden verrassend snel gaan handelen in crypto. Alles aan Litebit straalt toegankelijkheid uit. Daar bedoel ik mee dat het heel makkelijk is om crypto’s te verhandelen via dit platform. Je merkt dat de ontwikkelaar vooral aan de beginnende crypto handelaar heeft gedacht. Maar ook ervaren crypto handelaren kunnen hier goed terecht.

Welke testdata heb ik gebruikt?

Om Litebit te testen heb ik het volledige aanmeldingsproces doorlopen. Zodra het aanmelden voltooid was heb ik crypto ingekocht en verkocht. Ik heb gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van het handelsplatform. Een vraag die ik mijzelf heb gesteld is of het eenvoudig genoeg is voor beginnende crypto handelaren. En ik heb een vraag gesteld aan de klantenservice om te kijken hoelang de reactiesnelheid was en of zij mij ook daadwerkelijk konden helpen.

Wat zijn de resultaten van de testdata?

Aanmelden is een fluitje van een cent. Je hebt wel allerlei persoonsgegevens nodig, maar dat is bij ieder crypto handelsplatform. Als je je in het handelsplatform zelf begeeft is het heel makkelijk navigeren. Het inkopen en verkopen van crypto’s werkt erg goed en snel. Vooral voor beginnende crypto handelaren is alles heel makkelijk te doen. Tot slot de klantenservice. Die reageerde op mijn vraag via mail binnen 30 minuten. Deze reactie is erg snel en daarnaast kreeg ik een duidelijk antwoord op mijn vraag.

Wat zijn de transactiekosten?

Voor het aanmelden zelf hoef je natuurlijk niets te betalen, het gaat om de transactiekosten. Bij Litebit liggen die relatief hoog. Doe je een transactie bij dit handelsplatform dan betaal je 2% transactiekosten. Dit is naar mijn mening toch wel erg hoog, zeker als je het gaat vergelijken met bijvoorbeeld Bitvavo. En als je besluit om via iDeal te gaan betalen dan betaal je een extra 42 cent.

Zijn het de kosten waard?

Omdat de transactiekosten zo hoog zijn, is het niet beter om naar een ander handelsplatform te gaan? Ja, als je kijkt naar de transactiekosten dan ik het beter om naar een goedkoper handelsplatform te gaan zoals Bitvavo. Maar zie je jezelf als beginnende crypto handelaar dan is Litebit wel aan te raden. Je merkt aan alles dat de ontwikkelaar Litebit heeft opgezet voor de beginners.

Wat ik vind van Litebit

Litebit kan gezien worden als een van de grootste crypto handelsplatformen van Europa. Dat is natuurlijk niet voor niets zo en ik begrijp waarom veel mensen zich aanmelden. Naast dat je verschillende betaalmethoden hebt is er ook een app aanwezig die ervoor zorgt dat je overal crypto’s kunt verhandelen. Daarnaast is Litebit aangesloten bij de Nederlandsche Bank wat voor een stukje extra zekerheid zorgt. Ben je een mee ervaren handelaar dan zou ik Litebit overslaan. Voor beginners is het absoluut aan te raden

De voordelen van Litebit

Groot voordeel is dat dit een van de grootste crypto handelsplatformen is van Europa. Meer dan 800.000 crypto handelaren gebruiken Litebit. Dat maakt het veilig en betrouwbaar. Naast dat heeft het een ruim aanbod van crypto valuta en heeft het een ingebouwde wallet. Daarnaast is het goed om te zien dat ze zijn aangesloten bij de Nederlandsche Bank. Dit zorgt voor een extra stukje betrouwbaarheid.

De nadelen van Litebit

De kosten van Litebit zijn veel te hoog. Zeker als je het gaat vergelijken met andere crypto handelsplatformen. Voor de beginner zal dit niet zo’n probleem zijn, maar als je meer ervaren wordt wil je zo weinig mogelijk kosten maken. Litebit is in het verleden 3 keer succesvol gehackt. Wanneer zal de volgende hack komen? Natuurlijk doet de ontwikkelaar alles om dat te voorkomen, maar het is jammer en pijnlijk dat dit in het verleden is gebeurd.

De score per criterium

Ik raad Litebit aan op de volgende onderdelen. Het platform is ten eerste erg gebruiksvriendelijk. Op dit criterium scoort Litebit een ruime voldoende. Het is makkelijk navigeren door de handelsplatform en daardoor ideaal geschikt voor beginners. Ook het aanmelden verloopt zonder problemen. Daarnaast hebben ze een uitstekende klantenservice. Snel en adequaat reagers, plus dat het in het Nederlands is. Tot slot is het platform toekomstbestendig. Je ziet een groeiend aantal leden en doet alles om het handelen van crypto’s zo veilig mogelijk te maken.

Het verschil tussen Bitvavo en Litebit

BitvavoLitebit
Lage kosten, 0.25% per transactieHoge kosten, 2% per transactie
Voor de meer ervaren crypto handelarenMeer aan te raden voor beginners
Groter aanbod in crypto’sBeperkt aanbod in crypto’s
Nog nooit gehacktIn het verleden 3 keer gehackt

Wat zeggen experts over Litebit?

Ik heb niet als enige een mening over Litebit en daarom heb ik aan een expert gevraagd wat hij van Litebit vindt. Ten eerste kreeg ik te horen dat dit handelsplatform inderdaad heel toegankelijk is voor beginners. Je komt snel genoeg achter alle functies en opties van het platform en raakt er snel vertrouwd mee. Zoals verwacht vindt de expert die ik sprak wel dat er hoge kosten aan Litebit verbonden zitten. Voor lage handel volumes niet erg, maar raak je er meer bedreven in dan wil je de kosten gaan drukken.

Hoe goed is de klantenservice?

Zeker als beginnende crypto handelaar zal je je veel afvragen. Daarom is een klantenservice essentieel. Gelukkig bij Litebit zit dat wel goed. Ze zijn bereikbaar via e-mail, telefoon, social media of live-chat. Dat maakt het allemaal heel gemakkelijk om op allerlei manieren de klantenservice te benaderen. Reageren ze snel? Ja, uit eigen ervaring is Litebit erg snel met reageren.

Voor wie is dit crypto handelsplatform vooral geschikt?

Litebit is vooral heel overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. Dat maakt het een ideale omgeving voor beginnende crypto handelaren. Weet je meer over crypto handelen en ben je meer ervaren dan zou een Bitvavo betere uitkomst bieden. Dus zet je net je eerst stappen in de crypto wereld dan is Litebit zonder twijfel aan te raden.

Wat moet je kunnen om te handelen via Litebit?

Je vindt tegenwoordig allerlei crypto handelsplatformen. De een is wat ingewikkelder dan de ander. Maar de meeste letten op de gebruiksvriendelijkheid. Dat komt omdat steeds meer mensen beginnen met crypto. Het is de toekomst. Litebit is wat dat betreft heel makkelijk in gebruik. Je hoeft geen kennis te hebben van ingewikkelde strategieën. Het is aanmelden en beginnen met handelen. Je moet natuurlijk wel wat weten over de crypto’s zelf, maar dat is een ander verhaal.

Hoe zag Litebit er vroeger uit?

Litebit is in 2013 opgericht door twee crypto enthousiastelingen. De grote missie van deze start-up was in het begin om crypto handelen om zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat is tegenwoordig nog steeds zo. De eerste munt die je bij Litebit kon verhandelen was de Litecoin, gevolgd door de Bitcoin. Het team bevat inmiddels meer dan 90 werknemers en won in 2019 en 2020 de award voor “Beste crypto broker”.

Hoe kijken mensen uit mijn directe omgeving tegen die handelsplatform aan?

Nadat ik experts heb nagevraagd over Litebit vroeg ik ook wat mensen in mijn directe omgeving wat zij ervan vinden. En die waren gematigd positief. Een aantal vinden dat de transactiekosten veel te hoog liggen en kiezen daarom voor andere platformen om crypto’s te verhandelen. Maar ik hoor ook positieve geluiden. Heel toegankelijk, gebruiksvriendelijk en prettig support zijn kreten die ik voorbij heb horen komen.

Samenvatting van andere reviews over Litebit

Allesovercrypto.nl

Litebit doet alles wat het belooft. Ze zijn een veilig en betrouwbaar platform voor als je besluit om te gaan handelen in crypto’s.

Bankr.nl

Dit crypto handelsplatform heeft een duidelijke en intuïtieve interface en is daardoor geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Je krijgt je coins zeer overzichtelijk te zien in je portfolio

Cryptotips.eu

Litebit is een veilig platform waar je eenvoudig crypto’s kunt in- en verkopen met alle mogelijke betaalmethodes van tegenwoordig. De focus ligt vooral op investeerders die makkelijk willen beginnen met crypto.

De conclusie, Litebit wel of niet gebruiken?

Het ligt helemaal aan je eigen situatie of je wel of niet Litebit wilt gaan gebruiken. Zet jij je eerste stappen in de crypto wereld dan raad ik dit handelsplatform ten zeerste aan. Het heeft alles om zo goed mogelijk te starten met het handelen in crypto’s. Het platform komt uit Nederland en is daarom voor Nederlanders heel eenvoudig te gebruiken. Dat merk je ook aan de klantenservice die volledig Nederlands is. Je kunt alle vragen in het Nederlands kwijt, wat het allemaal een stuk makkelijker maakt.

Meld je nu gratis aan om te beginnen met crypto’s handelen

Het aanmelden bij Litebit gaat heel makkelijk. Je moet alleen wel een aantal verificaties uitvoeren. Dat is verplicht en heb je bij alle crypto handelsplatformen. Voor een account aanmaken moet je persoonsgegevens, adresgegevens, identiteitsdocument en paspoort bij de hand houden. Is de verificatie eenmaal afgerond dan kan je maximaal 35.000 per dag besteden. 245.000 per week en 500.000 per maand.

FAQ

Vraag: Welke transactiekosten worden er in rekening gebracht bij Litebit?

Antwoord: Dit is bij Litebit 2%. Deze kosten zijn al toegevoegd aan de prijzen die je tijdens het handelen van crypto’s op het platform ziet

Vraag: Welke betaalmethodes worden er geaccepteerd?

Antwoord: Natuurlijk is iDeal beschikbaar als betaalmethode. Daarnaast is het mogelijk om met Bancontact, bankoverschrijving, MyBank, SOFORT en Giropay te betalen. Ook is het mogelijk om met Litebit Credits te betalen. Overigens worden er kosten in rekening gebracht voor al deze betaalmethodes. Bij iDeal is dat 42 cent per transactie.

Vraag: Hoe lang duurt het uitbetalen van je geld?

Antwoord: Je kunt ervan uitgaan dat een uitbetaling niet langer dan een dag duurt. Mits er geen extra controles moeten worden uitgevoerd. De kosten die een uitbetaling met zich meebrengt is 40 cent.

Vraag: Hoe neem je contact op met de klantenservice?

Antwoord: Je kunt de klantenservice bereiken op werkdagen van 09.00 tot 21.00. Ook is de klantenservice van Litebit op zaterdag beschikbaar, namelijk van 09.00 tot 17.00. Het is mogelijk contact op te nemen via e-mail, telefoon social media of live-chat.

— Let op: Litebit is in 2023 gestopt met de dienstverlening. Ze sturen hun klanten vanaf heden door naar Bitvavo —

Wij vinden Bitvavo de betere partij

Aan het einde van de streep vinden we Bitvavo een betere keuze in vergelijking met Litebit. Hieronder kun je beginnen met Bitvavo, inclusief een welkomstbonus die automatisch voor je geactiveerd wordt.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.