Bij BTC Direct kun je in vijf verschillende crypto currencies investeren. Dit kan al vanaf een bedrag van dertig euro en dat is een ander startbedrag dan vele andere brokers hanteren. Het aanmeldproces is eenvoudig en een account is gratis. Je hoeft enkel bij de registratie aan te tonen dat jij het bent door middel van het presenteren van een identificatiedocument. Daarna maak je je eigen digitale portemonnee aan en dan kun je meteen starten met je eerste aankopen van crypto. Bij BTC Direct gaat het om Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en Ripple. Als je hierin geïnteresseerd bent, kunnen de volgende reviews je beslissing om met BTC Direct in zee te gaan verduidelijken.

Inhoud van deze pagina:
2) Belangrijke disclaimer vooraf

Ervaringen op reviewwebsites

1) Bij Crypto Prijzen zijn ze vooral te spreken over het ondersteunend materiaal om met BTC Direct aan de slag te gaan. De broker is namelijk zeer actief met filmpjes plaatsen op YouTube, waardoor je altijd wel een tooltje vindt om het platform in je voordeel te gebruiken. Verder is deze reviewer te spreken over het gebruiksgemak van de website van BTC Direct. Het is ook een van de grootste brokers in Europa en ze vormen een veilige handelsomgeving. Het grootste nadeel dat wordt aangestipt is het ontbreken van een eigen digitale portemonnee binnen BTC Direct. Je zult dus op een andere plek een wallet aan moeten maken om er crypto op te kunnen slaan en van daaruit te kunnen kopen en verkopen. Een ander punt van kritiek is de hoge kosten die verbonden zijn aan het gebruiken van BTC Direct als broker. Soms betaal je zelfs extra en daartegenover staat dan dat je maar over vijf crypto munten kunt beschikken.
2) Ook Crypto Tips is minder enthousiast over het feit dat je buiten BTC Direct om nog je eigen wallet moet aanmaken. Na je aankopen via de broker zie je je crypto munten wel binnen een paar minuten in je wallet verschijnen, dus in die zin maakt het niet veel uit, want je hebt er wel snel de beschikking over. De kosten zijn volgens deze reviewer ook veel hoger dan andere brokers. Ze kunnen oplopen tot 3% en er zijn soms additionele kosten die in rekening gebracht worden. Dat kan niet alleen verwarrend zijn, maar er zijn dus ook goedkopere alternatieven. Men geeft aan dat BTC Direct vooral geschikt is voor mensen die willen beginnen met hun crypto avontuur. Voor mensen met ervaring zijn er andere platformen die meer keuze bieden, goedkoper zijn en daarnaast ook een wallet bieden. De filmpjes met uitleg zijn juist voor de startende crypto handelaar interessant en leerzaam.
3) De Crypto University trekt een vergelijking met Bitvavo en Bitcoin Meester. Deze twee laatste brokers geven je veel meer keuze in het aantal crypto currencies en dat kan voor velen – ook de beginner – interessanter zijn. Het nadeel van het geen wallet bij BTC Direct hebben, wordt hier als voordeel gezien, omdat je dan echt eigenaar van je crypto bent met je eigen wallet. Voor de beginnende crypto handelaar kan het moeten regelen van een eigen digitale portemonnee echter een drempel vormen. Voor de kleinere investeerder raadt deze reviewer liever Bitvavo aan in plaats van BTC Direct. Dat komt door de kosten die bij kleinere aankopen in rekening gebracht worden. Het lijken misschien maar telkens een paar euro, maar als je het in percentages uitdrukt zul je schrikken van het verschil. Daarnaast zijn er aparte kosten voor het gebruik van iDeal en dat is bij Bitvavo niet het geval.

Belangrijke disclaimer vooraf

Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en zou alleen gedaan moeten worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Voor wie is BTC Direct een geschikte broker?

Als beginner die zelf wegwijs wil worden in de crypto wereld, is BTC Direct een prima platform. Alle filmpjes die deze broker plaatst geven je voldoende basisinformatie om te kunnen starten. Je kunt kleinere bedragen investeren en het platform is makkelijk in het gebruik. Om te leren omgaan met crypto heb je nog geen ruime keuze in crypto valuta nodig. Zodra je meer ervaring krijgt, kun je bij BTC Direct blijven en andere brokers toevoegen, of je verlaat BTC Direct om geheel over te stappen naar een uitdagendere crypto omgeving.

Jouw crypto currencies koop je makkelijk en snel via BTC Direct

Wanneer je de website van BTC Direct opent, zie je in een oogopslag wat de waarde van Bitcoins op dit moment is. De letters met het bedrag zijn groot weergegeven en ernaast zie je wat de waarde in de afgelopen 24 uur heeft gedaan. Een groen pijltje omhoog met een groen getal in een percentage uitgedrukt betekent een positief resultaat en een rood pijltje omlaag met een rood getal in percentage uitgedrukt betekent een negatief resultaat.

Overige digitale valuta – wat is er behalve Bitcoins nog meer te koop via BTC Direct?

Behalve Bitcoins kun je nog vier andere digitale valuta via BTC Direct kopen. Het gaat dan om Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en Ripple. De waarde van een van de vijf valuta kan enorm verschillen, terwijl de percentages die in de afgelopen 24 uur behaald zijn hetzelfde kunnen zijn. Dit betekent dat je van een virtuele valuta die op dit moment minder waard is, er meer moet kopen voor hetzelfde aantal euros dat je wilt besteden aan crypto.

Nog meer praktische informatie op je beeldscherm – plek om te kopen en verkopen

Behalve de stand van de diverse digitale munteenheden is er ook een duidelijke balk waarmee je meteen kunt aangeven of je wilt kopen of verkopen. Je selecteert de munteenheid die je aan wilt kopen (of verkopen) en daarna verandert het bedrag bij het euroteken automatisch mee. Je krijgt direct te zien voor hoeveel euros je de munteenheid koopt. Klik je daarna meteen op verkopen, dan zie je duidelijk het verschil in de aankoop- en verkoopwaarde van de munteenheid van jouw keuze.

Grafieken lezen – een intuïtieve manier van gegevens begrijpen

Onder de koop- en verkoopbalk zie je een grafiek die je op diverse manieren in kunt stellen. Automatisch staat de instelling van de grafiek op een jaar, waarbij je de lijn van de waarde kunt volgen in de afgelopen twaalf maanden. Je ziet duidelijk dat de waarde van Bitcoins op 21 februari 2021 bijna de 50.000 euro heeft gehaald en je doet dit door met je muis over de grafiek te bewegen. Er komt dan een lijn op de balk die een datum met waarde aangeeft.

Andere informatie af te lezen uit grafiek – zelf de gedetailleerdheid bepalen

Je kunt switchen tussen de stand van Bitcoins in het afgelopen jaar, maar je kunt de waarde ook per maand, week, dag of in het afgelopen uur bekijken. Welke informatie haal je dan uit deze grafiek? Je kunt er de algemene tendens van de munteenheid in bekijken. Het zegt niks over de toekomst, maar het kan je wel een beeld geven van hoe de waarde zich ontwikkeld heeft. Je kunt dan bij jezelf nagaan of je verwacht dat de trend zich voortzet en of je in Bitcoins wilt investeren.

Stappen bij registreren – stap 1 van 3 je aanmelden

Vervolgens zie je hoe je je in drie stappen aan kunt melden bij BTC Direct, zodat je kunt beginnen met het aankopen van een van de vijf digitale valuta. Het account zelf is gratis en alles wat je ervoor nodig hebt is een geldig identiteitsbewijs. Misschien ben je wat huiverig om je ID digitaal te delen met een platform, maar vanwege gewijzigde regelgeving dient ieder platform ervoor te zorgen dat je gegevens en je handelen veilig zijn. Je kunt daarom niet om het verstrekken van je ID heen.

Stappen bij registreren – stap 2 van 3 een eigen wallet aanmaken

Je wallet is je digitale beurs of portemonnee, waar je al je aangekochte digitale munteenheden in bewaart. Je hebt echter verschillende soorten wallets en je komt er gaandeweg achter dat je misschien over wilt stappen van een digitale wallet naar een fysieke of hardware wallet. Bij elke soort wallet krijg je te maken met de voor- en nadelen ervan. Je kiest op basis van veiligheid, de hoeveelheid crypto die je koopt en wilt bewaren en de ervaringen die je tot dan toe hebt.

Stappen bij registreren – stap 3 van 3 jouw crypto currencies kopen en verkopen

Na stap twee kun je beginnen met je aankopen. Het fijne van BTC Direct is dat dit met iDeal kan. Je hebt ook nog andere mogelijkheden, zoals een bankoverschrijving of je credit card, maar iDeal is voor de meeste mensen toch het meeste ideale middel. Je kent de procedure en weet dat het een veilige methode van geld overboeken is. Dit betekent dat je geen nieuwe manier van betalen hoeft aan te leren of hoeft te twijfelen over de veiligheid van de wijze van betaling.

Pluspunt één van BTC Direct – een wallet kiezen

BTC Direct heeft een apart onderdeel in de menubalk die geheel aan het onderwerp wallets is besteed. Je ziet er zes subitems: Bitcoin wallet, Ethereum wallet, Litecoin wallet, Ripple wallet en de hardware wallet. De voor- en nadelen van de digitale wallets worden je haarfijn uitgelegd en bij de hardware wallets wordt een lijstje met de beste middelen gegeven, zodat je zelf kunt kiezen. Je leest van elke hardware wallet de kenmerken en kunt via een link door naar de bestelpagina.

Pluspunt twee van BTC Direct– uitleg over het ontvangstadres van je wallet

Bij de digitale opslag van je crypto munten kan het voorkomen dat er een hack plaatsvindt, waardoor munten verdwijnen. Bij je eigen hardware wallet heb je dit probleem niet. Het betekent echter wel dat je dit apparaatje wel goed moet bewaren, want als je het verliest, heb je nog niks. Verder moet je altijd je ontvangstadres goed checken. Schrijf het niet op om het daarna los in te typen, maar kopieer het vanuit je account. Zo voorkom je dat je je aankopen naar een verkeerd adres stuurt.

Pluspunt drie van BTC Direct – een eigen webshop met producten die je direct kunt bestellen

Het handige is dat je na het lezen van alle informatie meteen iets kunt bestellen waar je je goed bij voelt. Als je je Bitcoins niet extern wilt bewaren, hoef je je niet druk te maken over de beveiliging ervan. Je bestelt dan via de webshop een hardware wallet en verstuurt je Bitcoins direct naar dit apparaatje. Het is beveiligd met een pincode, maar voor de rest lijkt het op wat je vroeger je fysieke spaarvarken zou noemen. Je ziet in het schermpje van de hardware wallet hoeveel erop staat.

Pluspunt vier van BTC Direct – niet te missen uitleg over back up seed

Eerder las je over het verliezen van je hardware wallet. Ondanks dat er een pincode op zit en er daarom niemand aan kan komen, ben je het apparaatje nog steeds kwijt. Met de back up seed kun jij alsnog aantonen dat jij de rechtmatige eigenaar van bepaalde digitale valuta bent, zelfs als je de wallet niet meer hebt. Het werkt via seedphrase en dit is een extra back-up identificatie die bevestigt dat de munten bij jou horen. Via seedphrase kun je op welke wallet je eigendommen zien.

Pluspunt vijf van BTC Direct – uitleg via diverse filmpjes over nieuws of voor beginners

Er zijn diverse filmpjes door BTC Direct gemaakt die in eenvoudige taal uitleggen hoe iets werkt, zoals bijvoorbeeld de digitale wallet. Soms zijn beelden nou eenmaal duidelijker dan geschreven tekst en deze filmpjes zijn daarom erg nuttig voor de beginnende crypto investeerder. Zodra je ze een keer gezien hebt, weet je genoeg en kun je weer verder. Er is een link naar YouTube waar je nog veel meer interessante filmpjes vindt. De playlist met Nederlandse video’s is dan het meest interessant.

Pluspunt zes van BTC Direct – een apart onderdeel over de veiligheid van handelen in crypto

Je leert wat je minimaal moet doen om zelf een veilige omgeving voor je digitale valuta te creëren. Digitaal je inloggegevens van een account bewaren is dus geen goed idee, want wat je online bewaart kan altijd kan altijd door externen benaderd worden. Hebben ze je inloggegevens? Dan ben je je crypto valuta kwijt. Wees daarom voorzichtig met foto’s maken en bewaren van wachtwoorden en dergelijke, maak er liever een printje van en delete het meteen. Voor papier zoek je een veilige plek.

Veiligheid deel II – in meerdere stappen en op verschillende apparaten bevestigen dat jij het bent

De tweestapsverificatie zorgt er voor dat je via meerdere stappen in het proces in kunt loggen op je account. Je hebt dan niet alleen de inloggegevens zelf nodig, maar ook nog een ander apparaat waar je een code op ontvangt. Deze extra code is ook nodig bij het inloggen, waardoor je altijd een tweede beveiligingslaag tot je account hebt. Mocht je je persoonlijke gegevens toch een keer kwijt raken? Dan kan men zonder de code van die tweede stap (ook wel 2FA genoemd) niet verder komen.

Minpunten van BTC Direct – inzicht in de kosten voordat je je hebt geregistreerd

Er is geen overzicht van wat handelen kost, totdat je je geregistreerd hebt en je eerste aankoop doet. De kosten zijn wel al verwerkt als je op de startpagina 1 Bitcoin invult en ernaast de euros ziet staan, maar je weet dan nog niet hoeveel van dat bedrag naar BTC Direct gaat. Naast de grafiek lees je wel dat er “lage tarieven” zijn, maar tot je eerste transactie weet je niet wat “laag” is. Andere websites geven meestal aan dat ze een bepaald percentage aan kosten als vast bedrag berekenen. Op het orderformulier zie je deze kosten later wel apart vermeld staan. Je krijgt de info uiteindelijk wel.

Gevaren van investeren in digitale valuta

Net als bij elke vorm van beleggen of investeren loop je risico. Bij de investering in digitale valuta is dat niet anders. Bij normale aandelen kun je op basis van trends uit het verleden nog wel beredeneren wat de waarde van een aandeel gaat doen. Bij digitale valuta tast je in het duister. Bij grote bedrijven kan de nieuwe strategie voor de toekomst een aandeel in waarde doen toenemen. Bij crypto kan het een bekend persoon zijn die een hype creëert.

Waarschuwing van BTC Direct – geen handmatig overnemen maar rechtstreeks kopiëren

Het belangrijkste aandachtspunt blijft het ontvangstadres. Dit is je digitale rekeningnummer waar je de digitale valuta naartoe stuurt. Je inloggegevens moet je juist op papier zetten, maar je ontvangstadres juist niet. De kans dat je een fout maakt bij het overtikken van dit adres is groot. En bij traditionele overboekingen kun je nog vaak een correctie laten uitvoeren door de bank, maar bij crypto is deze mogelijkheid er niet. Mocht je je vergissen, dan heb je een onbekende blij gemaakt.

Welke digitale valuta bij BTC Direct kiezen?

Je kunt de waarde van de diverse valuta vergelijken en vervolgens de percentages van de afgelopen tijd op een rijtje zetten. Het is meestal slim om verschillende digitale valuta te kopen, zodat je spreiding van je investering hebt. Hiermee voorkom je dat je op één paard wedt en dat dit negatief uitpakt. Dit werkt bij traditionele aandelen hetzelfde, maar soms wil je een gokje wagen en kies je voor een bepaalde digitale munteenheid omdat je er een goed gevoel bij hebt.

Investeren met beiden: je hart én je hoofd

Zodra je een beetje (of heel veel) winst gemaakt hebt, gaat je hart er harder van kloppen. De adrenaline giert door je keel en je wilt direct meer. Beleggen kan altijd verslavend zijn, maar kijk dat je volgens een bepaalde strategie werkt, zodat je je niet laat verleiden om emotionele beslissingen te nemen waar je later op terug zou willen komen. Vergeet je hoofd dan ook niet te gebruiken bij al je handelen op de crypto markt. Een fout is snel gemaakt en gevoelens kunnen ook misleidend zijn.

Algemene indruk van BTC Direct

De website oogt overzichtelijk en je ziet meteen waar je voor komt. Je klikt makkelijk door de opties heen om te zien waar je voor wilt gaan. De grafieken zijn niet ingewikkeld, waardoor je zelfs als leek de weergegeven data kunt interpreteren. Het gebruiksgemak staat voorop en dat merk je aan alles. Ook de informatieverschaffing over een geschikte wallet kiezen, eventueel een hardware wallet kopen (en welke) en de voor- en nadelen van wallets spreken voor zich. Het is een prettige website voor beginners en eigenlijk voor iedereen die in digitale valuta wil handelen.