Review: Beleggen via DEGIRO; iets voor jou?

Als particulier beleggen via een online platform is helemaal van deze tijd. Je hoort dat vrienden, collega’s of familie om jou heen ook aan het beleggen zijn geslagen, dus daar wil jij ook in meegaan. Een appeltje voor de dorst of een buffer die je tegen mindere tijden beschermt, is altijd welkom. DEGIRO is dan een partij die je moet overwegen.

Belangrijke disclaimer vooraf

Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en zou alleen gedaan moeten worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Zoektocht naar het ideale beleggingsplatform

Ik wilde me al langere tijd verdiepen in online beleggen, maar had er eigenlijk nooit de tijd voor genomen. Ik las ook dat er mensen waren die niet eens de inleg van hun belegging terugverdienden en daardoor sloeg ik aan het twijfelen: Wat beleggen wel iets voor mij? En hoe raakte ik wegwijs in de wereld van beleggen?

Waarom bekijken we vandaag de dienstverlening van DEGIRO?

De wens om meer te weten over beleggen werd pas werkelijkheid toen ik een nieuwe hobby zocht in een periode dat het weer zo lang achter elkaar slecht was. Normaal ben ik meer een buitenmens, maar nu moest ik me binnen nuttig bezig houden. Beleggen bleek de ideale tijdbesteding en vooral in de beginfase kon ik die tijd extra goed gebruiken.

Waarom moet je altijd uitkijken bij het selecteren van een beleggingsplatform?

Iedereen kan tegenwoordig een aardige website bouwen en een product leuk verkopen. Maar hoe weet je dat wat er achter de mooie plaatjes en teksten schuilt, ook is wat daadwerkelijk geleverd wordt? Je merkt hetzelfde bij sollicitaties: de CV is prachtig, de kennismaking prima, maar pas als je iemand aangenomen hebt komen de echte kwaliteiten (positief en minder rooskleurig) naar boven.

Het kiezen van een platform om je beleggingen te regelen, is in principe niet anders dan het interview. Toch proberen we door middel van deze review wat meer achter de schermen te kijken om te kunnen bepalen hoe de dienstverlening scoort en wat de kernpunten zijn.

We hadden nog niet genoeg beleggingsmogelijkheden; weer een platform erbij met DEGIRO

De ene aanbieder is de andere niet. Kijk naar schaalgrootte of het bereik van een platform, daar zitten namelijk grote verschillen in. Soms kun je alleen maar binnen Nederland of Europa handelen. Met DEGIRO heb je die beperking niet. Het bedrijf is namelijk onderdeel van flatexDEGIRO Bank AG en dit beursgenoteerde bedrijf is genoteerd aan de SDAX. Hierdoor nemen je beleggingskansen ineens toe, want je hoeft niet meer binnen de eerder genoemde kaders te denken.

Wat belooft DEGIRO en is dit wel waar te maken?

 • DEGIRO staat voor een veilig en vertrouwd platform dat continu wordt verbeterd door open te staan voor de feedback van haar klanten.
 • DEGIRO zegt dat je toegang hebt tot wereldwijde beurzen, in tegenstelling tot veel andere platforms.
 • DEGIRO belooft dat je voor het beleggen via hun platform maar lage tarieven betaalt. Voor sommige producten beleg je zelfs helemaal gratis. (Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn?)

Met welke criteria hebben wij de dienstverlening van DEGIRO beoordeeld?

De aspecten die naar onze mening het allerbelangrijkst zijn, zijn de volgende:

 • Betrouwbaarheid; een onbetrouwbaar platform is binnen korte tijd al haar leden kwijt.
 • Prijsbeleid: voor goede dienstverlening wil je best betalen, maar je wilt niet meer betalen voor dezelfde diensten als bij de concurrent.
 • Globaal in plaats van lokaal: met een wereldwijk netwerk zijn er betere of meer kansen die je wilt kunnen benutten.
 • Informatiedeling: je wilt niet alleen een platform, maar ook je beleggingskennis en –vaardigheden ontwikkelen.

Hoe hebben we DEGIRO dan getest?

Precies de punten die we hierboven hebben genoemd, zijn gecheckt bij het gebruik van DEGIRO. Je kunt immers alleen een objectieve review schrijven als je ook daadwerkelijk bent gaan beleggen via het platform dat centraal staat.

Het begon echter met een grondige analyse van de website, voordat we ons hebben aangemeld als belegger. Wat ons positief opviel hierbij, is de hoeveelheid gestructureerde informatie die beschikbaar is. Alle soorten producten, verschillende beleggingsstrategieën en kerngegevens van beurzen is te vinden. Er is zelfs een kostencalculator om je te laten inzien hoeveel beleggen via het platform eigenlijk kost. Dat wil je toch zeker ook van te voren weten?

Wie of wat is DEGIRO eigenlijk?

Oorspronkelijk was het helemaal niet de bedoeling om het platform voor particulieren beschikbaar te stellen. Het was namelijk voor professionals die gestudeerd hadden om als beleggingsexpert hun geld te verdienen of bij een beleggingsmaatschappij aan de slag te gaan.

Gaandeweg bleek eigenlijk hoeveel interesse er vanuit de particuliere sector was en hoe het platform aangepast kon worden om aan deze vraag te kunnen voldoen.

Door telkens te kiezen voor groei en ontwikkeling, bestaat DEGIRO inmiddels in 18 landen binnen Europa. De visie van DEGIRO is dat ieder individu in de gelegenheid moet worden gesteld om zich over de eigen financiële toekomst te ontfermen, zonder de tussenkomst van meerdere partijen.

Hoe ziet het platform er uit?

Je kunt het platform via twee wegen benaderen: via de trader op je laptop of via de app op je tablet of telefoon. De inhoud bij beide vormen is gelijk, alleen is de indeling natuurlijk anders vanwege het formaat van het beeldscherm waar je voor kiest.

Een aantal voorbeelden van wat je te zien krijgt in de app op je telefoon:

 • Helemaal bovenaan staat links het hoofdmenu en rechts de zoekfunctie
 • In de balk daaronder heb je drie menu-items: markt, nieuws en agenda
 • In de balk onderin heb je vijf mogelijkheden: markt, favorieten, portefeuille, overzichten en een plusteken

Bij je laptop krijg je meer overzichten in beeld te zien, maar het hoofdmenu en de menu-items zijn op een andere plek herkenbaar geplaatst. De iconen blijven hetzelfde, dus als je er voor kiest om op meerdere devices te werken, zie je snel waar je moet klikken om op de door jou gewenste plek te komen.

Onze testdata liegen er niet om

Dit beleggingsplatform is bijzonder gebruiksvriendelijk en de structuur maakt dat je snel vaardiger wordt in je beleggingen. De kleuren, cijfers, percentages; alles draagt bij aan een prettig ogend en functioneel platform. Wellicht is het wel handiger om op je laptop te beginnen en daarna pas de app te installeren. Zo weet je alles veel sneller te vinden en mis je geen kans om te beleggen.

Onze ervaringen met DEGIRO

Zoals we al zeiden is het handelen via DEGIRO echt niet moeilijk. De website zelf is duidelijk en totaal niet gecompliceerd. Je moet natuurlijk wel weten wat je doet en daarvoor zijn de trainingen en het blog dan weer handig. Je kunt jezelf vaardig maken en je kennis van beleggen zelf op peil brengen. Hier hoef je geen externe cursus voor aan te schaffen.

De tussenpersoon die vroeger beleggingen voor particulieren regelde, is hierdoor buiten spel gezet. De kosten die hij hiervoor in rekening bracht, kun je nu investeren.

Wat zijn de kosten van DEGIRO?

DEGIRO noemt haar tarieven zelf “ongelooflijk laag” en dat is natuurlijk leuk, maar wat betekent dat dan in de praktijk? Je kunt hier op een aantal manieren induiken:

 • Bekijk de lijst met tarieven. Dit is een acht pagina’s tellend PDF-bestand dat op elk onderdeel specifiek ingaat.
 • Vergelijk de tarieven van DEGIRO met die van concurrenten. Je ziet al snel dat op de geselecteerde voorbeeldproducten 42 tot 96% aan kosten bespaard kan worden via DEGIRO.
 • Gebruik de kostencalculator om voor nieuwe transacties de kosten van beleggen te berekenen.
 • Wil je zonder kosten handelen? Dan is er nog een overzicht van gratis ETF’s.

Is DEGIRO de kosten die het in rekening brengt voor de dienstverlening waard?

Wanneer je de kosten gaat vergelijken, vallen de prijzen inderdaad mee. Dit is natuurlijk wel een beperkt overzicht en misschien gaan ze net niet in op een product waar jij op aast. Deze vergelijking kun je dan zelf met de kostencalculator maken, om daarna de kosten naast die van de concurrent te leggen.

Verder is het goed je te realiseren dat elk platform geld kost, maar dat je je af moet vragen wat je precies krijgt wanneer je een rekening opent.

Wat vinden wij van de services en het platform van DEGIRO?

Over het platform zelf waren we al zeer te spreken, dat hoeven we niet meer onder stoelen of banken te steken. De uitstraling en lay-out zijn niet alleen prettig voor het oog, maar ook gewoon duidelijk en to the point voor zowel de beginnende als ervaren belegger. Dit maakt het handelen via DEGIRO een waar genot en als je kennis van beleggen op niveau is, kun je na je aanmelding vlot aan de slag.

De voor- en nadelen van beleggingsplatform DEGIRO

Voordelen

 • Het platform maakt wereldwijd beleggen mogelijk.
 • Beleggen via de app of trader geeft je op elke plek toegang tot je portefeuille.
 • De indeling is functioneel en gebruiksvriendelijk.
 • De Nederlandse tak van DEGIRO is onderdeel van een groter geheel, waardoor het hoog scoort op betrouwbaarheid.
 • De kosten die voor beleggen in rekening gebracht worden zijn concurrerend.
 • De beschikbare trainingen maken het platform ook toegankelijk voor beleggers die snel en toch voorbereid willen starten.

Nadelen

 • Ook bij DEGIRO loop je het risico je inleg (deels) te verliezen.
 • Je moet vaardig zijn in het jezelf eigen maken van kennis. De trainingen zijn beschikbaar, maar de theorie moet je wel zelf doorlopen en snappen.

Hoe scoort DEGIRO volgens ons?

Naar onze mening is DEGIRO de perfecte trader of app voor wie wil starten met beleggen, maar ook voor ervaren traders biedt het platform voldoende mogelijkheden om rendement te behalen. De mogelijkheid om wereldwijd te beleggen zal velen doen beslissen om met DEGIRO in zee te gaan, in plaats van met een concurrent. De prijzen zijn verder gunstig en vaak goedkoper dan bij andere aanbieders.

Het hoogst scoort DEGIRO op gebruiksvriendelijkheid, ontwerp van trader en app en de extra inhoud die aangeboden wordt, zoals bijvoorbeeld nieuws.

Kan YouTube of internet in het algemeen dan nog iets toevoegen? Of kun je die bronnen beter links laten liggen?

Wanneer je iets uit de trainingen van DEGIRO niet kunt plaatsen, kun je altijd nog andere bronnen raadplegen. Een algemeen boek over beleggen of het zoeken naar informatie over het analyseren van trends kan altijd nog nuttig zijn. Toch moet je de informatie die DEGIRO zelf ter beschikking stelt niet overslaan. Wat je ziet (bijvoorbeeld diagrammen) sluit aan bij het platform zelf. Andere bronnen kunnen hier wel verwarring in scheppen.

Voor wie is DEGIRO het meest geschikt?

Elke startende belegger die niet via een beleggingsadviseur of de eigen bank wil gaan investeren, kan met DEGIRO uit de voeten. Alles wordt helder uitgelegd en het platform zelf spreekt eigenlijk voor zich. Je hoeft niet per definitie ervaring met beleggen te hebben door de trainingen die onder de button “kennis” op de website staan.

Mensen die wel al beleggen via bank of andere tussenpersoon kunnen via DEGIRO overstappen en hun eigen zaakjes gaan regelen, tenzij je dit natuurlijk een prettige manier van werken vindt.

Wat moet je kunnen om bij DEGIRO een rekening te openen en je eerste belegging te realiseren?

Voor het openen van een rekening start je met aan te geven of je in Nederland of België woonachtig bent. Daarna laat je je persoonlijke gegevens achter en kies je een wachtwoord. Neem altijd de voorwaarden door, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Na het aanmaken van een account heb je na identificatie via je eigen bank direct toegang tot je account. Met iDeal kun je dan geld overboeken naar je DEGIRO-account en zo ben je nog maar een stap verwijderd van je eerste belegging.

Welke stappen zijn er om te groeien als belegger?

Voor de starter draait het allereerst om basiskennis. Daarna gaat het erom wat ervaring op te doen, zodat je ziet en voelt wat je handelingen voor effect hebben. Het kan daarom handig zijn om je motivatie bij een bepaalde keuze vast te leggen, zodat je later terug kunt kijken en er een analyse oplost kunt laten of je die keuze een volgende keer weer zou maken.

Na een aantal keren via DEGIRO belegd te hebben, heeft het platform zelf geen geheimen meer voor je. Het kan daarna een uitdaging zijn om je in de verschillende beleggingsproducten te verdiepen. EFT’s zijn waarschijnlijk niet je eerste keus, maar als je wel die kant op wilt, wat moet je dan weten en kunnen? Welke risico’s zijn anders bij de diverse producten?

Net als in de rest van je leven stop je nooit met leren, voor beleggen geldt dat ook.

Wat zijn de ervaringen van anderen met DEGIRO?

 • Trustpilot.com geeft 3,4 van 5 sterren. Commentaar loopt sterk uiteen van zeer gebruiksvriendelijk tot trage verwerking van klantenservice en overboeking geld.
 • Bedrog.com geeft aan dat DEGIRO vanwege de veiligheidsmaatregelen een betrouwbare partij is voor beleggers.
 • Financieelonafhankelijkblog.nl is te spreken over DEGIRO vanwege de lage kosten die het in rekening brengt en het brede aanbod dat beschikbaar is.
 • Finner.nl geeft 8,6 van 10 punten. Positief is men over de prijzen, minder tevreden is men over de klantenservice.
 • Langzaamrijker.nl is enthousiast over het dashboard dat voor zich spreekt.

Garanties en voorwaarden

DEGIRO geeft op de website duidelijk aan dat je altijd zelf verantwoordelijk bent en blijft voor hoe en waar je in belegt. Je loopt dan ook altijd risico om een minder positief resultaat te boeken met je belegging dan je voor ogen had of in een voorbeeld uitgelicht wordt. Verder is er een apart document met voorwaarden dat je goed door moet lezen.

Gratis media over DEGIRO

Op YouTube zijn diverse kanalen te vinden over het gebruik van DEGIRO. Er zijn handleidingen, maar ook voorbeelden van beleggingen die je een beeld kunnen schetsen van wat beleggen via het platform op kan leveren. Als voorbeeld noemen we:

 • Langzaam Rijker
 • Het Geld College
 • Focus op Financiën

Conclusie: wel of geen rekening bij DEGIRO openen en beleggen?

Het hangt vooral van je voorkennis en startsituatie af of DEGIRO je gaat bevallen. Bij weinig kennis leveren vooral de trainingen en de gebruiksvriendelijkheid van het platform je veel op. Als ervaren belegger zul je snel de verschillende producten induiken om te kijken waar je de meeste winst kunt behalen.

Voor de een draait het om het kennismaken met beleggen op zich, het verkennen van het platform en de eerste belegging voor elkaar krijgen, voor de ander gaat het meer om het wereldwijde aanbod dat DEGIRO te bieden heeft.

Wij zouden adviseren DEGIRO zeker een kans te geven, gezien de geringe kosten die het platform in rekening brengt. Daarnaast steekt het gebruiksgemak van de trader en app er met kop en schouders bovenuit.