Review: Is het slim om te investeren in edelmetalen via Gold Republic?

Als je er over denkt om geld te investeren, heb je verschillende keuzen waaruit je kunt kiezen. Je kunt gaan beleggen – zelf of via een tussenpersoon – en een beetje spelen met het bedrag dat je in je hoofd hebt. Aan beleggen zijn echter risico’s verbonden, dus wat is een veiligere manier om je geld te vermeerderen? Als die vraag je bezig houdt, kan edelmetalen het antwoord zijn.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

De perfecte oplossing met garanties

Een tijdje geleden had ik in crypto belegd en ik merkte al snel dat ik dat spannend vond en dat het waarschijnlijk ook wel iets op ging leveren, maar dat ik toch ook wat meer zekerheid zocht als het gaat om het terugkrijgen van de inleg. Ik twijfelde of ik niet beter al mijn beleggingen met risico ergens anders in kon onderbrengen. Zo kwam ik bij Gold Republic terecht.

Waarom deze review?

Met mij zullen er nog veel meer mensen zijn die zich afvragen waar nou echt toekomst in zit. Je spaargeld levert inmiddels niks meer op en je moet boven een bepaald bedrag op je spaarrekening zelfs gaan betalen. Beleggen in aandelen is misschien wel interessant, maar dan heb je liever een tussenpersoon en zijn advies kost ook weer geld. Je houdt het eigenlijk liever in eigen hand.

Toen ik bij Gold Republic op de website terecht kwam, was ik al snel overtuigd van de kracht van het product. Edelmetalen zijn in het verleden ook altijd al een goede investering geweest, dus ik had geen reden om aan te nemen dat dat nu veranderd is. Iets tastbaars blijkt het dan toch altijd beter te doen dan iets ongrijpbaars. Je hebt letterlijk iets in handen om later mee te kunnen handelen.

Waarom kun je je toch beter kritisch opstellen ?

Elke investering kan verkeerd uitpakken. Vroeger dacht men dat een huis op jonge leeftijd kopen en de hypotheek tijdig afbetalen een goede investering voor later was. Tegen de tijd dat het pensioen aanbrak was het huis afbetaald en had je geen hypotheeklasten meer, of je verkocht je huis voor veel meer geld en had dan voldoende financiële middelen om je pensioenjaren leuk door te brengen.

We weten allemaal hoe grillig de huizenmarkt kan zijn en dat die investering niet bij iedereen even positief uit heeft gepakt. Dus wat dan wel? Edelmetalen zijn vanwege de schaarste altijd gewild geweest en dat maakt dat die grilligheid er in die markt niet in zit. Dat is in ieder geval al een groot pluspunt en geeft een rustiger gevoel.

Toch zijn we met Gold Republic een beetje voorzichtig

Je kunt via elke website wel een x bedrag overmaken en dat men belooft dat daar iets tegenover staat, maar hoe weet je nou zeker dat dit ook het geval is? Je leest de krantenkoppen regelmatig over dat iemand weer getroffen is door wanpraktijken en vaak is de schade niet meer terug te keren, omdat men vanuit het buitenland opereert en daardoor onvindbaar of onaantastbaar is. Daarom hebben we bij Gold Republic goed onderzoek gedaan naar deze aanbieder van edelmetalen.

Waar staat Gold Republic voor?

 • Het belooft toegang tot een anders lastige markt
 • Het belooft lagere risico’s dan bij traditionele vormen van beleggen
 • Het belooft transparant te zijn en veilig te werken
 • Het heeft een vergunning bij AFM (Autoriteit Financiële Markten) en dit betekent dat het voldoet aan de wettelijk gestelde eisen

Welke criteria hanteren we bij de beoordeling van Gold Republic?

Bij elke vorm van beleggen of investeren is volgens ons het volgende van belang:

 • Transparantie: over de manier van aanschaffen, opslaan en verkopen van producten (bij Gold Republic dus edelmetalen)
 • Helderheid: over de kosten die aan inkoop en opslag verbonden zijn
 • Eerlijkheid: over de risico’s die een rol kunnen spelen
 • Keurmerk: afgegeven door een erkend instituut, waarbij periodiek controle uitgeoefend wordt

Hoe is kunnen we Gold Republic beoordelen?

Eerst zijn we met ons team de website helemaal gaan uitpluizen en andere reviews gaan lezen. Als we daar al grote vraagtekens bij zetten of andere ervaringen twijfels brengen, gaan we niet eens door naar de volgende fase. Wat we lazen viel gelukkig niet tegen en zo begonnen we met het aanmaken van ons account.

Daarna hebben we gekeken hoe de verschillende edelmetalen het de afgelopen jaren gedaan hebben en of we daar logischerwijs iets in konden ontdekken dat voor onze keuze voor een bepaald edelmetaal doorslaggevend was. De grafieken hiervoor vind je handig op de website van Gold Republic zelf. Daarbij zijn we gaan kijken voor hoe lang we ons bedrag durfden vast te legen en voor diezelfde termijn hebben we terug naar het verleden gekeken.

Wat is Gold Republic in het kort uitgelegd?

Via de website van Gold Republic kun je een account aanmaken om tegen bepaalde vergoedingen te investeren in de edelmetalen platina, zilver en goud. Het edelmetaal kun je wanneer het gesmolten is na je bestelling reserveren en dan is het ook echt je eigen bezit, of je kiest er voor om er mede-eigenaar van te zijn. Zodra de baar (of baren) gereed is, wordt deze op professionele wijze naar een kluis vervoerd en hier opgeslagen.

In de kluis is je aankoop altijd verzekerd, maar je kunt er ook voor kiezen om het thuis te willen hebben. Thuis bewaren heeft echter wel voor- en nadelen die later nog uitgelegd zullen worden.

Over Gold Republic en het team

De mensen die achter Gold Republic zitten, hebben ruime ervaring in beleggen en weten uit die eigen ervaring ook hoe groot de risico’s soms kunnen zijn. Dit moest anders kunnen en niet alleen voor henzelf, maar voor iedereen die wilde investeren. Edelmetalen vielen toen op en hierdoor ontstond er een samenwerkingsverband dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Gold Republic.

Dat was in 2008 en een grote mijlpaal werd bereikt toen ze van de AFM een vergunning kregen om als edelmetaalverkoper te mogen handelen.

Hoe ziet Gold Republic er uit?

Je hebt de website waar je een account aanmaakt om daarna in te kunnen loggen en er is een app. Deze app is er voor zowel iOS als voor Android en het maakt het vooral ook leuk en handig om je portfolio in te kunnen zien op elk moment van de dag en op elke plek ter wereld. Gold Republic is dan ook te gebruiken over de hele wereld, ook al zijn ze in Nederland gevestigd.

De kluis waar je je edelmetaal kunt laten opslaan, hoeft echter niet per definitie in Nederland te zijn. Er is namelijk ook een kluis in Frankfurt en Zürich.

Onze ervaringen met Gold Republic

Na onze positieve indruk van de website was de aanmeldprocedure heel eenvoudig. Net als bij elke andere online aankoop laat je je persoonlijke gegevens achter en creëer je je eigen wachtwoord om toegang tot het platform te krijgen. Je kunt dit eerst anoniem doen om te kijken of je het platform wel prettig vindt in het gebruik. Als je daarna beslist om er inderdaad edelmetalen te gaan kopen, moet je je wel volledig registreren en alle gevraagde informatie verstrekken.

Je moet je ID tonen en om een koppeling met je bankrekening te maken, moet je een eurocent overboeken, zodat dit geverifieerd kan worden. Pas nadat legitimatie en verificatie afgerond en in orde is, krijgt je account de status “geactiveerd” en ook pas dan kun je gaan inkopen. Wij zouden wel adviseren om het account ook pas echt te openen als je van plan bent edelmetalen te gaan kopen, want een inactief account kan na een maand op non-actief gezet worden.

Wat zijn de kosten van Gold Republic?

Er zijn kosten verbonden aan de verschillende soorten dienstverlening en de verschillende edelmetalen bij Gold Republic. Deze kosten kunnen per locatie ook anders zijn. Hieronder een overzicht:

 PlatinaZilverGoud
Transactiekosten bij kopenVoor alle kluislocaties 1%
Transactiekosten bij verkopenVoor alle kluislocaties 1%
Transactiekosten bij sparenVoor alle kluislocaties 0,5%
OpslagkostenVoor Zwitserland 1%Voor alle kluislocaties 1%Voor alle kluislocaties 0,5%
Handling fees9 euro per kilo aan fees voor ZwitserlandGeen fees voor Nederland, maar 9 euro per kilo voor Zwitserland en DuitslandGeen fees voor alle kluislocaties
BTWGeen BTW voor de locaties Duitsland en Zwitserland. 21% BTW voor Nederland en alleen voor het edelmetaal zilver, voor goud wordt geen BTW in rekening gebracht.

Bij deze tabel moet aangegeven worden dat de kosten per jaar berekend worden en verder exclusief BTW zijn. Aan het reserveren en uitleveren van baren (en de productiekosten) zijn aparte bedragen verbonden. Bij uitleveren geldt een vast percentage van 1%. Het reserveren en produceren gaat per gewicht en de vervoerskosten zie je pas als je dit aangevraagd hebt.

Is Gold Republic het geld waard?

Wie weg wil van de crypto of traditionele vormen van beleggen, heeft bij Gold Republic de mogelijkheid om in iets veiligs als edelmetalen te investeren. Je moet je wel afvragen hoe lang je je inleg kwijt wilt zijn, want met de percentages aan vaste kosten bij de aanschaf en de opslagkosten per jaar moet je edelmetaal dus wel ook meer waard worden. Die berekening kun je echter goed zelf maken en je kunt er je investeringsstrategie op aanpassen.

Over het algemeen zijn de mensen die in edelmetalen beleggen niet diegenen die binnen een maand weer verkopen en het vrijgekomen bedrag weer in iets geheel anders stoppen.

Wat vinden wij van Gold Republic en hun diensten?

De website en het aanmeldproces zijn helder. Je krijgt een gevoel van zekerheid door de vergunning die het AFM heeft verleend aan de bedrijfsvoering van Gold Republic. De audits die elk jaar per locatie plaatsvinden, zijn gewoon na inloggen te bekijken via de website. Dat maakt een en ander inzichtelijk en overtuigend.

Wat wij erg prettig vinden is de mogelijkheid om je aanschaf ergens verzekerd te laten opslaan. Ook verzekeringspolissen van de drie kluislocaties zijn te bekijken. Verder is Gold Republic in haar voorwaarden eerlijk en transparant over de kern van haar bestaan: het blijft beleggen en er zijn dus nog steeds risico’s, ook al zijn ze veel lager dan bij crypto of andere beleggingsvormen.

Voor- en nadelen van Gold Republic

Voordelen

 • Je kunt een anoniem account aanmaken om rond te snuffelen. Bij tevredenheid zet je deze dan om in een definitief account.
 • Je hebt de beschikking over drie soorten edelmetalen en drie kluislocaties of thuisopslag.
 • Alle kosten van de dienstverlening zijn helder weergegeven in het onderdeel “onze tarieven”.
 • Bij opslag in een van de kluizen ben je verzekerd tegen schade of diefstal.
 • Bij opslag in een van de kluizen is transport verzekerd.
 • Bij opslag in een van de kluizen heb je een terugkoopgarantie.
 • Er wordt gewerkt met betrouwbare partijen bij smelten, vervoeren en de audits die periodiek uitgevoerd worden.

Nadelen

 • Beleggen in edelmetalen blijft beleggen en er zijn dus altijd risico’s dat je inleg minder waard wordt.
 • Bij thuisopslag krijg je te maken met extra kosten.
 • Bij thuisopslag vervalt de terugkoopgarantie.
 • Bij thuisopslag wordt je aankoop niet gedekt door de verzekeringspolis van Gold Republic.

Zijn er klachten over dit bedrijf?

We besloten hard en opzettelijk op zoek te gaan naar dingen waar we over zouden kunnen klagen bij Gold Republic. Zo doorliepen we het hele proces voor het aankopen van goud via deze partij. Hierbij probeerden we onduidelijkheden te vinden, of dingen die fout gaan. Echter, we kwamen niks tegen. Alles ging soepel. We zijn ook geen klachten van anderen tegengekomen. Gold Republic is in onze beleving dus erg betrouwbaar.

Hoe hoog scoort Gold Republic op onze ranglijst?

Je investering hangt sterk af van de periode dat je je inleg met rust kunt laten. Toch zijn wij positief over het platform, omdat het de enige aanbieder is waarbij de AFM een vergunning heeft verleend voor het handelen in edelmetalen. De kwaliteit van platina, zilver en goud is gegarandeerd, omdat het speciaal voor je gesmolten wordt en niet bij derden ingekocht wordt. Dan kun je namelijk wel eens twijfelen aan de zuiverheid en is de werkelijke waarde minder.

Gold Republic geeft duidelijk aan welke kosten zij in rekening brengen voor hun dienstverlening. Je hebt zelfs de optie van thuisbezorgen, al is die variant duurder dan in een van de kluizen opslaan. De klantenservice scoort verder goed.

Voor wie is Gold Republic geschikt?

De dienstverlening is vooral interessant voor mensen die zenuwachtig worden van virtuele beleggingen (crypto currencies) of bedrijfsaandelen. Deze schommelen nogal in waarde en bij crypto kun je zelfs in een rap tempo een groot deel of – nog erger – heel je investering kwijt raken. Bij Gold Republic beleg je in een tastbaar goed dat op een fysieke locatie voor je wordt bewaard.

Zelfs al zou Gold Republic in de problemen komen als bedrijf, dan ben jij nog steeds de geregistreerde en officiële eigenaar van de edelmetalen die je in portefeuille hebt.

Wat is er nodig voor investeren via Gold Republic?

Als eerste heb je natuurlijk de reserves nodig om überhaupt te kunnen beleggen. Heb je het geld niet, dan zijn edelmetalen of andere beleggingsvormen geen goed idee. Heb je een spaarcent en wil je gaan investeren? Dan is de volgende vraag hoe lang je het geld kunt missen en hoeveel risico je wilt lopen. Weinig risico en veel geduld zijn voor edelmetalen vaak de beste aanpak.

Stappenplan om te starten met Gold Republic

Als de beginsituatie positief is (je hebt geld en tijd), dan kun je je account gaan aanmaken op de website. Weet je het zeker? Dan maak je direct een persoonlijk account aan. Bij twijfel kun je eerst nog voor de anonieme versie kiezen en daarna bekijken of je je aanmelding definitief wilt maken.

Verdiep je in de edelmetalen en hoe ze de afgelopen periode gepresteerd hebben. Die periode kun je het beste vergelijken met de tijdspannen die je zelf in gedachten had voor je inleg. Je hebt nooit garanties van hoe de prijzen fluctueren, maar je kunt er wel iets uit afleiden dat je gerust stelt.

Daarna gaat het erom je investering elke zoveel tijd in de gaten te houden, zodat je kunt ontdekken bij welke waarde je de kosten van de dienstverlening van Gold Republic eruit hebt. Maak jezelf bekend met alle mogelijkheden die je binnen de website of de app hebt, nadat je ingelogd bent. Zo kun je elke actie uitvoeren die je maar wenst, vanaf elke plek op onze planeet.

Vroeger edelmetalen kopen?

Dat was voor de meeste mensen niet weggelegd, ook al lijkt het nu normaler te zijn geworden dat je dit via internet kunt doen. Vroeger handelde je via een tussenpersoon. Dit kon de beleggingsafdeling van je bank zijn of een onafhankelijke beleggingsmaatschappij waar je een vaste contactpersoon had.

Je nam dan contact op en gaaf aan hoeveel je wilde inleggen. De ander stelde dan vragen over voorkeuren, termijnen en gaf zijn fees aan je door. Sommigen wisten dan niet eens dat ze dan bijvoorbeeld in goud belegd hadden, omdat iemand de vrije hand had gekregen, zolang het maar iets opleverde.

Ervaringen van anderen met Gold Republic

 • Snel Vermogen Opbouwen is positief over de dienstverlening.
 • Trustable Gold is te spreken over Gold Republic, omdat je als inkoper ook daadwerkelijk eigenaar bent van je edelmetaal. Ook de verzekering bij opslag in kluizen scoort hoog.
 • Langzaam Rijker maakt nog maar een jaartje gebruik van de diensten van Gold Republic, maar is wel tevreden, vooral door de snelle reactie van de klantenservice.
 • Moosty is enthousiast over het gebruiksgemak van het platform.
 • Gold Retired geeft vooral aan dat er nog weinig op internationale websites aan reviews te vinden.

Garanties en voorwaarden

Gold Republic is heel duidelijk over de investeringen die je via hen doet: elke vorm van beleggen kan niet zonder risico te nemen. Ze brengen je hiervan op de hoogte en je gaat er automatisch mee akkoord als je besluit om via de website te gaan handelen.

Gratis media over Gold Republic

Op YouTube heeft het een eigen kanaal met zeven verschillende playlists, zoals interviews of informatie over de app. Het afgelopen jaar wordt er elke wee wel een nieuw filmpje geplaatst. Daarvoor was het iets rustiger. Naast het eigen kanaal van Gold Republic zijn er veel YouTubers die hun mening over het platform geven.

Conclusie: wel of niet via Gold Republic edelmetalen kopen?

Wanneer je toch al geïnteresseerd was in de aanschaf van edelmetalen, komt Gold Republic precies op het juiste moment op je pad. Je kunt er zelf edelmetalen kopen en voor het platform betaal je dan een commissie. Deze commissie staat duidelijk beschreven en als je twijfelt, kun je de prijzen eventueel nog vergelijken met andere platforms of contact opnemen met je eigen bank als zij dit voor je zouden doen.

Ook bij edelmetaal blijft het gaan om beleggen en als je het thuis wilt bewaren, wil je misschien iets extra’s aan beveiliging doen, voordat het transportbedrijf voor je deur staat met je waardevolle aankoop. Let ook op de verzekering, want die is alleen bij opslag in een van de drie kluizen inbegrepen. Het zijn allemaal aspecten die je van invloed kunnen zijn, ook de extra kosten die hier weer mee gepaard gaan.

Op jouw succes!