Achter elke website zit een dragende kracht en bij www.beleggen.com is dit Harm van Wijk. Al tientallen jaren zet hij zich in voor particulieren die willen beleggen. Hij waarschuwt als het de verkeerde kant op gaat, werkt samen met banken en laat zijn eigen succes en falen zien. Als je bijna 15000 mensen hebt geholpen bij het ontdekken van hoe ze een financieel betere toekomst kunnen regelen, dan spreekt je ervaring voor zich. Hij doet het echter niet alleen, want sinds enige tijd kan hij rekenen op een flinke groep financiële experts die zijn gedachtegoed ondersteunen.

Beleggingsexperts die aan de kant van Harm van Wijk staan

Op de website vind je een grote groep mensen (overigens gaat het hier vooral om mannen) die de neus dezelfde kant op hebben staan. Al deze mensen hebben ook hun eigen website met informatie of trainingen en allemaal hopen ze dus een bijdrage te kunnen leveren aan het financieel erop vooruitgaan van een individu of groep. De uitgangssituaties van al deze experts is verschillend, maar door de websites te bekijken ontdek je al snel of een bepaalde beleggingsexpert aansluit bij jouw behoefte en wensen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Het persoonlijke verhaal van Harm van Wijk

Iedereen krijgt een warm gevoel van binnen als hij het verhaal van Harm van Wijk hoort, al zal niet iedereen dat toe durven geven. Hij is eerlijk over zijn bijna-faillissement en hoe hij hier weer uitgekomen is. Hij spreekt over zijn persoonlijke doelen en iedereen zal zich daarin herkennen. Het is iets menselijks om beter te willen en vooruit te gaan in het leven. Stilstaan is immers achteruitgaan en dat mag niet gebeuren. Daarnaast wordt voor mensen “succes” vertaald in materiële zaken en daar heb je dan toch de financiële middelen voor nodig om die aan te kunnen schaffen.

Materiële en immateriële zaken die ertoe doen

Voor Harm van Wijk ging het niet zozeer om luxe vakanties of dure auto’s. Hij wilde vooral dat hij zelf, zijn partner en zijn gezin het goed hadden. Het doel was dat zijn kinderen konden studeren wat zij wilden. Hun ontwikkeling was hem veel waard. Ook zijn eigen toekomst en hoe zijn pensioen er later uit zou gaan zien was van belang. Je kunt niet meer achterover leunen en van een overheid of pensioenfonds verwachten dat alles wat je erin gestopt hebt er ook weer een keer uitkomt. Over het algemeen kun je wel denken dat je ergens recht op hebt, omdat je ook de bijdragen geleverd hebt, maar of je ook altijd krijgt waar je recht op hebt is een tweede.

Harm van Wijk en voor jezelf leren zorgen

Daarom is Harm van Wijk niet bij de pakken neer gaan zitten toen het slecht ging, maar actief gaan jagen op succes. Door nog steeds fouten te maken, maar altijd weer terug te veren, heeft hij geleerd wat werkt als het om beleggen gaat. Deze kennis deelt hij graag met zijn volgers en iedereen die erin geïnteresseerd is om financieel onafhankelijk te worden; nu of later. Deze passie straalt hij op elk vlak uit, of het nu in zijn online training is, zijn live evenementen of de persoonlijke coachgesprekken.

Wat vinden we van Harm van Wijk en zijn producten?

De man komt oprecht over en lijkt niks bewust te verbergen voor zijn publiek, of het nu om een individu, kleine groep mensen of grote groep luisteraars bij evenementen gaat. De meeste producten die hij aanbiedt, zijn gebaseerd op zijn eigen levensverhaal en daarbij heeft hij de koppeling gemaakt met waar mensen behoefte aan hebben wanneer zij dezelfde doelen als hem in het leven hebben. Veel kennis kun je gratis opdoen, voor andere producten betaal je. Dat is bijna bij elk platform het geval. Je bepaalt uiteindelijk zelf of je voor het abonnement ook werkelijk waar voor je geld krijgt.

Succes is als een olievlek

De biografie van Harm van Wijk zou een interessante voor je zijn om te lezen. Het is niet puur een succesverhaal, maar je leest ook over hoe hij uit diepe dalen gekomen is. Openheid over iemands verleden kun je waarderen, want dat geeft niet alleen aan hoe ver iemand gekomen is, maar ook dat elk mens in het leven vervelende zaken mee maakt waar je overheen kunt komen. Harm van Wijk is het ideale voorbeeld om van dichterbij te bekijken, zeker als je zelf meer in het leven wilt bereiken.

Harm van wijk – oprichter van www.beleggen.com

Harm is niet alleen de oprichter van de website, maar is ook hoofd beleggingsexpert in het team van overige experts op beleggingsgebied dat betrokken is bij de financiële dienstverlening. Harm heeft dus een prominente rol, maar is zeker niet de enige die als beleggingsdeskundige optreedt. Er staat een heel team voor je klaar en dat betekent dat je van diverse expertises gebruik kunt maken. Er is nog meer kennis en ervaring voor handen dan je misschien op het eerste gezicht had verwacht.

De bekendheid van Harm van Wijk

Door zijn aanwezigheid op televisie en bij evenementen – bij bijvoorbeeld shows van RTL Business Class of EenVandaag en het financieel evenement de Beleggersfair – kwam hij veelvuldig in beeld, maar ook in contact met het publiek. En dit publiek bestond vaak uit particulieren en niet zozeer uit bedrijven. De kennis en laagdrempelige toegankelijkheid van Harm zorgde er voor dat mensen graag met hem in gesprek gingen over beleggen. De vraag naar kennis groeide aanzienlijk.

Boek van Harm van Wijk

Harm heeft ook een boek geschreven. Het heet: In 10 stappen succesvol beleggen. Denk je erover om een start te maken in de beleggingswereld? Dan kan dit boek een goed middel zijn om de algemene stappen eens nader te bekijken. Je hebt dan snel door of je meer wilt weten en dieper de stof in wilt, of dat je toch het besluit neemt dat beleggen niks voor jou is. Dan zijn er natuurlijk andere manieren om te investeren en zelf voor je oude dag te zorgen.

Financiële kennis van Harm van Wijk alleen door beleggen ontstaan?

Nee, zeker niet, want er is ook veel samenwerking met banken geweest. Bekende en onbekendere banken zoals ING en de ABN Amro, maar ook beleggingsplatformen als Lynx hebben een stempel op het verleden van Harm gedrukt. Al deze podia hebben bijgedragen aan de bekendheid van Harm van Wijk en hierdoor weet iedereen hem te vinden. Het is dan ook niet vreemd dat het bekend zijn om je financiële kennis en ervaringen op de beleggingsmarkt tot het starten van een website geleid heeft.

Wat er aan vooraf ging

Toch was het niet alleen maar positiviteit en rijkdom, want begin jaren ‘90 was Harm al lang bezig om mensen te waarschuwen dat er diverse crises aan zaten te komen. Als je de kennis hebt, dan kun je de marktbeweging beoordelen en dan zie je ook aankomen dat het mis gaat. Bedrijven kunnen de klappen makkelijker opvangen en veren snel weer terug, maar particulieren worden vaak het hardst geraakt. Dit wilde Harm voorkomen en zijn boodschap klonk luid en duidelijk: bereid je voor.

Toen kwam 2008

En er volgde weer een crisis, waarbij veel huishoudens problemen kregen doordat hun huis onder water stond. Niet letterlijk natuurlijk, maar de waarde van hun huis was minder dan hun hypotheek en als je dan ook nog een deel belegging in je hypotheek had zitten, kon het verhaal nog negatiever uitpakken. Met de aankondiging van deze crisis had Harm echter weer gelijk. Je ziet de bubbel vanzelf ontstaan en het kan niet anders dat er een moment komt dat de bubbel weer barst.

De trend zet zich voort

Hoe vervelend het ook is, Harm van Wijk verwacht dat er de komende tijd meerdere momenten van crisis zullen zijn. Om als particulier niet te lijden onder dit soort tijden, adviseert hij iedereen die het maar horen wil om zijn financiële zaakjes op orde te hebben. Denk in de breedste zin van het woord: van je eigen huis zo snel mogelijk afbetalen, tot een buffer op je spaarrekening hebben, tot je pensioen regelen. Leun niet op anderen, investeer in jezelf wijzer maken en een veilige toekomst.

Andere manieren om je vermogen veilig te stellen

Natuurlijk zijn er veel wegen die tot eenzelfde doel kunnen leiden, maar het begint bij je doel. Je komt niet voor niks met Harm van Wijk in aanraking, want je bent op zoek naar beter. Dat kan beter voor nu of beter voor later zijn, beter voor jezelf of beter voor je kinderen. Hoe dan ook, “beter” betekent vaak dat er financiële rust is. Dan hoef je je geen zorgen meer te maken over het afbetalen van schulden, betalen van maandelijkse rekeningen of hoe je je volgende vakantie kunt bekostigen.

Harm kent het klappen van de zweep

Het is ook goed om te weten dat in het verleden van Harm niet alles koek en ei is geweest. Hij is door diepe dalen gegaan toen hij bijna zijn bedrijf door een faillissement is kwijt geraakt. Hij had zo’n hoge doelen – onder andere kinderen laten studeren en pensioen opbouwen – dat de klap hem zwaar raakte. Die dreun heeft er echter ook voor gezorgd dat hij anders wilde. Er was de motivatie om uit de problemen te raken en zaken slimmer te willen gaan doen.

Financiële puinhoop

Wanneer je al je spaargeld kwijt bent en je geen uitweg meer ziet, kan het moeilijk zijn om ook maar ergens in je lijf de motivatie te vinden om te verbeteren. De meeste mensen laten hun hoofd hangen en accepteren hun verlies. Ze blijven hangen in drama in plaats van hun situatie te accepteren, maar ook het pad uit het diepe dal weer proberen te vinden. Het maakt eigenlijk niet uit wat je dan probeert, maar je moet wel iets. Je kunt pech niet zomaar accepteren, je moet weer vooruit.

Een coach kan het verschil uitmaken

Harm zocht hulp en kwam al snel tot de ontdekking wat hij anders moest doen. Hoe? Dat was nog wel de vraag. Hij had al wel ervaring met beleggen, maar dat waren niet de meest positieve ervaringen. Hoe zet je dan die knop om, om het toch weer een kans te geven? Het begint met je kennis vergroten, want als je niet weet waar je over praat, is elke stap die je zet een toevalstreffer. Onderzoeken waar het bij eerdere beleggingen mis is gegaan, was de basis voor ontwikkeling

Groot verschil tussen vroeger en nu

Hij ontdekte namelijk dat dat wat vroeger gepredikt werd – fundamentele analyse – vroeger wel werkte in de beleggingswereld, maar nu niet meer. En dus ging hij op zoek naar wat dan bepalend was voor de bewegingen op de beleggingsmarkt. Hij kwam er al snel achter dat algoritmen een veel grotere rol hadden gespeeld dan tot dan toe het geval was geweest. Het leidde allemaal terug naar de computer en niet naar de mens met zijn bergen aan kennis en analyses. Een eye opener dus.

Tijd voor vernieuwing en zelfverrijking

Langzaamaan begon Harm te spelen met het zelf ontwerpen van software die wel eens handig kon zijn in het analyseren van de trends en voorspellen van de markt. Software ontwikkelen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Je investeert tijd, probeert het uit met werkelijke data, werkt het weer bij en die cyclus doorloop je vele malen, voordat je een betrouwbaar stukje software hebt. Werkt het voor een deel, dan ga je kijken of het op groter vlak ook toepasbaar is, net zo lang tot je tevreden bent.

Hoge eisen stellen

Het enige wat werkt is de lat hoog leggen voor jezelf. Als de software op enig moment niet had gefunctioneerd, had het hele plan de prullenbak in gekund. Doordat Harm zelf al ervaring had met beleggen, wist hij aan welke knoppen hij moest kunnen draaien om de gewenste output te krijgen. Hij heeft de computer nu aan het werk gekregen en dan kost beleggen ineens veel minder tijd. Je hoeft niet meer zelf je analyses erop los te laten, maar krijgt overzichten en grafieken om te lezen.

Bijkomend voordeel van computerprogramma’s

Wanneer je naar het beeld van je computer (of tablet of telefoon) kijkt, is er een bepaalde afstand. Dat merk je al als je FaceTimen of Skypen, de ander is wel aan de andere kant van de lijn, maar je voelt de verwijdering. Het maakt dan bijna niet meer uit of je met iemand in Australië belt of dat iemand in het café verderop zit. Door deze afstand is er ook vaak minder emotie. Ditzelfde fenomeen doet zich ook voor bij beleggingssoftware. En dat kan je een hoop opleveren.

Positieve aspecten aan werken via software

Waar geen (of in ieder geval minder) emotie een rol speelt, neem je vaak andere beslissingen. Je luistert dan meer naar je hoofd in plaats van naar je hart. Daalt de waarde van een van je beleggingen een paar dagen achter elkaar, dan kijk je in je grafieken wanneer dit nog gebeurd is. Je ziet dan het verloop en kunt je hart gerust stellen. Je hoofd kan dan besluiten dat er geen alarm nodig is en dat je niet in alle paniek die beleggingen van de hand moet doen. Het helpt kiezen.

Automatisch voordeel

Wanneer je ondersteund wordt in je denkproces, maak je minder keuzen op basis van gevoel en hierdoor loop je minder risico op verlies en meer kans op winst. En dat komt mooi uit, want je bent niet met beleggingen aan de slag gegaan om in te leveren. Je wilde juist meer. Natuurlijk zijn er altijd risico’s en daar kun je dan ook beter van op de hoogte zijn. Je krijgt daarom een aantal van Harm’s beste adviezen die hij graag met je deelt, omdat ze eigenlijk best logisch zijn.

De belangrijkste tips van Harm van Wijk – tip 1

Het is net als in het casino: zet je alles in op rood en wordt het zwart, dan ben je in een keer alles kwijt. Het kernwoord is dan ook spreiding. Investeer in diverse en verschillende soorten beleggingen, zodat je kleine verliezen op kunt vangen met de winst die andere beleggingen je weer opleveren.

De belangrijkste tips van Harm van Wijk – tip 2

Zorg ervoor dat je kosten laag blijven. Ga dus niet allerlei tussenpersonen erbij betrekken, omdat je zelf te weinig kennis of ervaring hebt. Investeer in het verkrijgen van die kennis. Doe een training. Sluit je aan bij een netwerk. Dan heb je de eerste winst al binnengehaald.

De belangrijkste tips van Harm van Wijk – tip 3

Vertrouw in een goed systeem in plaats van je eigen gedachtegang. Emotie is een slechte beslisser en dit zul je waarschijnlijk ook in de levenden lijve ervaren. Neem de tijd om jezelf wegwijs te maken in een systeem, zodat je altijd terug kunt vallen op data. De interpretatie doe je daarna zelf.

Bijzonder aan het netwerk van Harm van Wijk

Iemand die goed coacht staat nooit alleen. Harm heeft een ruime kring aan beleggingsexperts om zich heen verzameld en al deze personen kunnen ook als coach voor de beginnende belegger optreden. Heb je behoefte aan persoonlijk advies of wil je jouw concrete vraagstuk eens voorleggen aan een financieel deskundige op beleggingsgebied? Er is voldoende keuze.

Samenvattend

Met de passie die Harm van Wijk met zich meebrengt en de vele experts die deel uitmaken van de community van www.beleggen.com heb je een grote bron aan informatie en deze informatie is lang niet alleen geschikt voor de beginnende belegger. Iedereen kan er zijn voordeel mee doen. Net als bij elke investering dien je altijd in je achterhoofd te houden dan beleggen nooit zonder risico is.

Waarschuwing bij elke belegging

Wanneer je te weinig financiële buffers hebt om een goede start te kunnen maken, durf je ook geen fouten te maken. Deze fouten leiden wel tot nieuwe inzichten en andere strategieën. Wees daarom voorbereid op de mogelijke scenario’s die zich af kunnen spelen en bepaal tot welke grens je durft te gaan zonder je leven drastisch te beïnvloeden. Harm van Wijk’s trainingen en software kan hierbij ondersteunend zijn.