Hoe kun je beleggen/investeren in crypto currency?

Wat zijn crypto currency? Crypto currency of crypto munten zijn digitale valuta. Dit zijn muntsoorten die alleen online bestaan. De eerst en meest bekende hiervan is natuurlijk de Bitcoin. Als je wilt weten hoe je in crypto currency kunt investeren, ben je hier aan het juisteadres, want in dit artikel gaan we dat uitgebreid met je bespreken. Het spreekt voor zich dat je digitale valuta in principe alleen digitaal kunt verhandelen. Dit doe je via een crypto broker.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat is een broker?

Een broker is een soort boekhouder: iemand die vraag en aanbod van aandelen, obligaties en andere financiële producten samenbrengt. Een crypto broker is iemand die de vraag en het aanbod van crypto valuta in het bijzonder samenbrengt. Je moet dan denken aan een munt als Bitcoin, maar ook aan Litecoin, Ethereum en Cardano. Inmiddels zijn er heel veel verschillende crypto valuta op de markt (al ruim 150). Sommige munten zijn succesvoller dan anderen.

Crypto exchanges vergelijken: let hierop…

Als je crypto exchanges of crypto brokers gaat vergelijken, moet je op verschillende zaken letten:

  • De kosten van de exchange

Een crypto broker kan op verschillende manieren kosten in rekening brengen. Er kunnen extra kosten worden gevraagd voor het storten van geld, het doen van aankopen en het laten uitbetalen van je winst. De beste brokers zijn de brokers waarbij de extra kosten zo laag mogelijk zijn.

  • Het aanbod crypto valuta

Voor je bij een crypto broker aanmeldt, kun je maar beter eerst controleren of de broker het ook daadwerkelijk mogelijk maakt te investeren in jouw lievelingsmunt of lievelingsmunten. De beste brokers zijn waarschijnlijk de crypto brokers waarbij je in zoveel mogelijk muntenkunt beleggen. Nu is het natuurlijk zo dat lang niet alle munten even betrouwbaar blijken, maar of een munt betrouwbaar is of niet kun je eigenlijk alleen op de lange termijn stellen.

Stappenplan: cryptomunten uitkiezen

Het aankopen van cryptomunten is eigenlijk verrassend makkelijk. Je volgt hiervoor deze stappen:

Kies een betrouwbare crypto broker uit

Het begint met het uitkiezen van een betrouwbare crypto broker. Dit is de crypto broker die het beste bij jou aansluit én die een goede reputatie heeft. Wat de reputatie van een broker is, is gemakkelijk te achterhalen. Hiervoor hoef je in Google alleen maar de naam van de broker op te geven, gevolgd door de term “review”. Je krijgt nu vanzelf verschillende beoordelingen te zijn. Als die beoordelingen negatief zijn, sla de broker dan maar liever over.

Maak een account aan bij de broker van je keuze

Het aanmaken van een account bij een crypto broker is vaak zo gepiept. Hier ben je in de regel niet langer dan enkele minuten mee bezig. Je gebruikt hiervoor een e-mailadres en natuurlijk een wachtwoord. Vaak maak je ook gebruik van een extra verificatiemethode. Tweestaps verificatie vindt bijvoorbeeld ook plaats bij banken. Je krijgt dan een speciaal bevestigingslinkje naar je mobiele nummer toegestuurd. Zonder deze link kun je niet inloggen.

Je zet geld op je account

Vaak kun je op verschillende manieren geld op je account zetten. Per crypto broker kan de stortingsmethode verschillen. Ook kan het per broker verschillen of je extra kosten moet betalen voor het storten. Dit zijn dan de administratiekosten voor het verwerken van de order.

Een crypto aankopen

Je kunt nu kiezen uit verschillende crypto valuta. Gelijk de crypto vinden die het beste bij je past? Voer dan de naam van je favoriete crypto in het zoekveld in en hij zal verschijnen. Je kunt nu zelf aangeven hoeveel van die munt je precies wil kopen en welk bedrag je wil investeren.

Hoe sla je crypto valuta op?

Let op: om crypto valuta aan te kopen en op te slaan, heb je speciale “crypto wallets” nodig. Dit is een portemonnee speciaal voor je crypto valuta. Soms zijn er interne crypto wallets: deze wallets zijn eigendom van de broker waar je de valuta hebt aangekocht. Soms maak je van een externe wallet gebruik. De externe wallet is online of offline (een speciaal stuk papier). Een interne wallet kan een software programmatje zijn of juist een hardware extensie.

Verkopen wanneer het jou uitkomt

Als je de crypto valuta eenmaal in bezit hebt, kun je deze via dezelfde cryptobroker weer verkopen wanneer het jou uitkomt. Het is natuurlijk zaak te verkopen op een moment dat je winst maakt met je investering: je verkoopt de crypto voor meer geld dan waarvoor je hem kocht.

Verschillende crypto strategieën

Net als bij aandelen en andere financiële instrumenten geldt dat je zowel een korte als een lange termijn strategie kunt hanteren. Je kunt ook beide strategieën tegelijk gebruiken, als je meerdere soorten munten aankoopt. Als je op de korte termijn aankoopt, verwacht je op de korte termijn ook flink winst te pakken. Koop je voor op de lange termijn, dan doe je dat bijvoorbeeld met een munt die in opkomst is, waarvan je hoopt dat hij explosief toeneemt in waarde.

Uitstekende crypto apps en websites

Er zijn verschillende crypto brokers en exchanges waarop je uitstekend in crypto kunt handelen:

Handelen op Binance

Wist je dat je op Binance in maar liefst 200 verschillende crypto’s kunt handelen? Dat doe je ook nog eens tegen voordelige kosten. Binance is de allergrootste crypto handel ter wereld. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt hier de obscure crypto kopen waar je naar op zoek bent.

Handelen op Bitvavo

Bitvavo is misschien wel de beste crypto app die je op de Nederlandse markt tegenkomt. Het aanbod bij Bitvavo is ook enorm groot: je vindt hier maar liefst 150 verschillende crypto munten. Bitvavo staat daarnaast bekend om zijn lage tarieven. Je betaalt hier nauwelijks extra kosten. Daarmee biedt Bitvavo twee enorme pluspunten ten opzichte van de meeste concurrenten.

Crypto handelen op eToro

eToro is een groot financieel platform, waar je behalve aandelen, grondstoffen en indexen ook verschillende crypto munten vindt om in te handelen. eToro staat bekend om zijn grote diversiteit, maar is misschien wat minder geschikt als je exclusief naar crypto valuta op zoek bent.

Handelen op Litebit

Litebit werd in 2019 én in 2020 tot de beste crypto app uitgeroepen. Het grote voordeel van dit platform is dat het erg makkelijk is in gebruik en daarmee perfect aansluit bij de speciale behoeften van een beginnend belegger. Hier handel je ook in een relatief groot aantal crypto’s: de 56 meest populaire. Helaas zijn de transactiekosten van 2% wat aan de hoge kant.

— Let op: Litebit is in 2023 gestopt met de dienstverlening. Ze sturen hun klanten vanaf heden door naar Bitvavo —

Handelen bij Coinbase

Coinbase is ook een grote crypto app. Wereldwijd maken er liefst 43 miljoen gebruikers gebruik van. Het grote voordeel van Coinbase is dat je ook hier gewoon met iDeal kunt betalen. Handelen doe je in maar liefst 50 verschillende crypto currencies: de 50 grootste wel te verstaan. De transactiekosten zijn 0.5% wat gemiddeld hoog is (iets hoger dan bij Bitvavo).

Cryptohandel en belasting

Helaas kom je er niet aan onderuit: ook over crypto valuta moet je tegenwoordig gewoon belasting betalen. Crypto’s worden bij je Vermogen opgeteld. Deze komen in Box 3 te staan bij invullen van het jaarlijkse belastingformulier van de belastingdienst. Je betaalt per jaar belasting over de waarde van de crypto’s op 1 januari van het belastingjaar in kwestie.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Beleggen in Cryptocurrency: YouTube tips

Het YouTube kanaal Een Passief Inkomen heeft een video met acht vragen en antwoorden over beleggen in crypto:

Op jouw succes!