Hoe kun je geld verdienen met beleggen?

Geld verdienen met beleggen? Dat kan op meer dan één manier. Uiteraard verdien je alleen geld met een slimme investering. In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe ook jij geld kunt verdienen met beleggen, zelfs al heb je hier misschien helemaal geen ervaring mee. Het is belangrijk te onthouden dat aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn. De ene methode van beleggen is meer risicovol dan de andere. Kies dus altijd een methode die goed bij je past.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Waarom zou je gaan beleggen?

Eigenlijk zou iedereen moeten gaan beleggen. Geld dat stilstaat op een spaarrekening, dat is niet goed voor de economie. Geld dat in beweging is (dat rolt), is dat wel. Met geld op een spaarrekening verdien je ook niets meer. De rente is enorm laag. Vroeger was deze stukken hoger. Nu is de rente zo laag dat hij bijna 0 procent is en dat terwijl de inflatie jaarlijks met zo’n 2 procent toeneemt. Geld op de spaarrekening gaat er netto dus eigenlijk alleen maar op achteruit.

Investeren met verschillende looptijden

Beleggen is iets anders dan daghandel op de beurs, waarbij je in korte tijd veel transacties doet. Bij beleggen investeer je in een product waar je echt in gelooft. Dit doe je op langere termijn.

 • Van een korte looptijd is sprake als je tussen 0-5 jaar je investering plus rente terugkrijgt
 • Van een middellange looptijd is sprake als je de investering in 5-15 jaar terugkrijgt
 • Bij een lange looptijd duurt dit zelfs langer dan 15 jaar.

Je risico’s inperken

Hoe doe je dat precies: risico’s inperken? Goede vraag. Onthoud dat risico’s inperken niet hetzelfde is als risico’s vermijden. Als je gaat beleggen, zul je altijd in bepaalde risico lopen. Dat hoort nu eenmaal bij beleggen: je kunt de aard van het beestje niet veranderen. Het is wel zo dat de ene belegging meer risico kent dan de ander. Het rendement is dan vaak ook hoger.

Kiezen voor lange looptijd?

De meeste mensen die gaan beleggen, willen in korte tijd veel rendement zien. Maar dat is lang niet altijd mogelijk. De voordelen van lange termijn beleggen, is dat een (bescheiden) rendement bijna altijd mogelijk is. Lange termijn beleggen doe je met grote sommen geld die je makkelijk kunt missen in het dagelijks leven. Ook wil je er natuurlijk geen omkijken naar hebben.

Volg je passie

Het is belangrijk om in iets te beleggen waar je passie in ligt. Als je ergens gepassioneerd in bent, zul je er ook meer vanaf weten en is de kans veel groter dan je weet wat je doet. Lijkt een investering écht te mooi om waar te zijn? Laat deze dan ook voor wat hij is: dat is in 99% van de gevallen dan ook zo. Investeren kan spelen met vuur zijn, maar niet als je weet wat je doet.

Investeer bijvoorbeeld in grondstoffen

Grondstoffen worden gezien als een verstandige investering. Dat komt omdat de vraag naar grondstoffen als ruwe olie en de edelmetalen zilver en goud bijna constant is. Omdat er altijd vraag naar blijft, zal de vraag naar het product ook niet inzakken. Zelfs als er op korte termijn een dipje ontstaan, zal de prijs normaal gesproken op lange termijn weer recht trekken.

Indirect in grondstoffen investeren

Je kunt ook indirect investeren in een grondstof. In dat geval word je niet zelf de eigenaar van de olie, het goud of het zilver, maar je investeert in een aandeel van een bedrijf dat één van deze grondstoffen produceert. Het nadeel hiervan is dat de koers van een bedrijf minder stabiel is dan dat van de grondstof zelf. Het grote voordeel is dat je dividend op je aandelen krijgt.

Over aandelen gesproken…

Je kunt natuurlijk ook in een aandeel van een heel ander soort bedrijf investeren. Bedrijven zijn er in alle soorten en maten: er zit altijd wel iets voor je tussen. Kies bij voorkeur voor een bedrijf met een sterke termijnvisie en dat al enkele jaren achter elkaar heeft laten zien stabiele groei te kunnen behalen. Bij zulke bedrijven is de kans op faillissement erg klein.

Investeren in groene energie

Een vrij nieuwe vorm van beleggen is beleggen in bedrijven die groene energie opwekken. Je kunt denken aan het benutten van aardwarmte, maar ook aan het opwekken van zonne- en windenergie. Deze bedrijven zijn echt toekomstgericht en er is steeds meer vraag naar groene energie. Bovendien kun je in iets investeren waarvan je weet dat het goed is voor de aarde.

Instappen bij een beleggingsfonds

Deelnemen aan een beleggingsfonds is ideaal als je weinig tot niets van beleggen weet en er ook geen behoefte aan hebt hier meer mee bezig te zijn. Achteroverleunen kan, terwijl de financieel experts van het fonds hun hoofd breken over hoe ze stabiel rendement voor je behalen.

Investeer eens in een startup

Startups zijn nieuwe, veelbelovende bedrijfjes die investeringen nodig hebben om van de grond te komen. Investeer jij in zo’n veelbelovend bedrijfje en het wordt een succes. Dan maak je veel winst.

Investeren in vastgoed?

Om op eigen houtje in vastgoed te investeren, heb je flink wat kapitaal nodig. Toch al snel zo’n 40.000 euro als je een hypotheek wil krijgen voor een beleggingswoning. Maar je kunt in meer dan alleen woningen beleggen, ook in winkelpanden, kantoren, of een garagebox.

Investeren in een vastgoedfonds

Wie in een vastgoedfonds investeert, investeert indirect in vastgoed. Je investeert namelijk in een aandeel van een bedrijf dat vastgoed produceert, op de markt brengt, verkoopt of verhuurt. Je kunt met minder dan duizend euro al instappen en hebt vaak recht op dividend.

Een obligatie afsluiten

Obligaties zijn leningen aan beursgenoteerde bedrijven en aan overheden. Deze vorm van beleggen gebeurt op de langere termijn, maar heeft een redelijk stabiel rendement. Je leent geld uit, maar krijgt dit later weer terug. Bovendien zul je rente ontvangen op je lening.

Een P2P lening afsluiten

Een P2P lening lijkt op een obligatie, maar in dit geval leen je niet uit aan een organisatie of een bedrijf, maar aan één iemand – een particulier. Je kunt zelf bepalen welk geldbedrag je uitleent. Ook dit geld krijg je na verloop van tijd terugbetaald en dat met een fijne rente.

Je woning upgraden

Investeren kan ook in je woning, bijvoorbeeld als je deze later nog eens wil verkopen. Je kunt bijvoorbeeld een dakkapel laten bouwen of een aanbouw. Ook kun je een oude keuken of oude badkamer volledig vernieuwen. Wat dacht je van extra isolatie? Dit vermeerdert de waarde.

Schulden sneller aflossen

Heb jij een groot geldbedrag over en openstaande schulden? Los die schulden dan in één keer af. Het voordeel hiervan is dat je een hoop rente niet meer hoeft te betalen. Bovendien is het een fijn gevoel om schuldenvrij te zijn. Mocht je een nieuwe lening willen? Dat gaat nu makkelijker.

In grond investeren

In Nederland is een tekort aan woningen. Bouwgrond kan veel opleveren. Maar voordat grond “bouwgrond” is, is het vaak landbouwgrond – wat veel minder waard is. Koop jij een perceel landbouwgrond, dat later bouwgrond wordt, dan kun je hier flink geld op verdienen.

Crypto’s aanschaffen

Crypto munten zijn volledig digitale munten, die offline niet bestaan. Het verleden heeft al uitgewezen dat er zeel veel te verdienen is met een munt als Bitcoin. Inmiddels zijn er ruim 200 verschillende cryptomunten. Investeer jij in de juiste munt die je veel gaat opleveren?

In collectors items investeren

Een slimme vorm van investeren is collectors items, die na verloop van tijd meer waard zouden worden:

 • Unieke, complete en ongeopende Lego sets
 • Limited edition sneakerparen
 • Eerste edities stripboeken
 • Verzamelplaatjes
 • Kunstwerken
 • Antieke objecten
 • Bijzondere sterke drank
 • Horloges
 • Of juist klassieke auto’s.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Geld verdienen door te beleggen? Hier zijn veel YouTube video’s aan gewijd

Een video die onder meer in dit straatje thuishoort, is deze aandelentips video van RTL Z:

Andere nuttige investeringstips (speciaal voor 2022) vind je hier:

Daarnaast is het nuttig je bewust te zijn van beleggingsfouten die in 2022 weleens gemaakt zouden kunnen worden:

Je kunt ook investeren in zogenaamde samengestelde ETF beleggingsportefeuilles, daarover lees je hier:

Op jouw succes!