Inhoud van deze pagina:

Hoe koop je Bitcoin? (Met IDeal)

Cryptovaluta zijn allang niet meer voor techneuten en geeks. Intussen kan eigenlijk iedereen investeren in crypto valuta. Het aankopen van cryptomunten wordt steeds makkelijker met de opkomende crypto exchanges (crypto markten). De portalen zijn zo ontwikkeld dat je de crypto munten in een paar stappen kunt aankopen en ook weer kunt verkopen. Dat houdt in dat je bijna tot geen technische kennis nodig hebt om te investeren. Crypto’s kopen kan ook met iDeal.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Via deze bekende site kun je met Ideal bitcoin aanschaffen

Het is tegenwoordig erg eenvoudig om bitcoin te kopen, mede dankzij bekende platforms als Bitvavo. Dit is een van de bekendste sites om bitcoin en andere crypto te kopen. Dat kun je gewoon doen via Ideal of Bancontact. Begin hier meteen bij Bitvavo. Dit is een speciale pagina: handel de eerste €1.000,00 gratis.

Bitcoin met iDeal via Nederlandse bedrijven: het stappenplan

Het aankopen van crypto valuta met iDeal als betaalmiddel kan bij verschillende bedrijven, ook in Nederland. Bitcoin (BTC) is de crypto met de hoogste populariteit en marktwaarde. Je kunt je Bitcoins het gemakkelijkst aankopen bij een online broker (soms gespecialiseerd in crypto’s).

Stap één: het vinden van de juiste broker

In Nederland zijn verschillende online brokers actief. Sommige van die brokers zijn opgericht in Nederland, anderen komen uit het buitenlands en zijn internationaal georiënteerd (vaak met een Nederlandse pagina). iDeal is een typische Nederlandse betaalmethode, die je bij niet alle brokers kunt gebruiken. Controleer dus van tevoren altijd welke betaalmethoden geaccepteerd worden. Broker gevonden? Maak een account aan en verifieer je gegevens.

De beste aanbieders van Bitcoins

Er zijn verschillende soorten brokers. Bij sommige brokers kun je handelen in crypto valuta als leuk ‘extraatje’, terwijl er ook brokers zijn die zich specifiek richten op de markt van de crypto’s. De aanbieder BTC Direct is gespecialiseerd in Bitcoins (vandaar de afkorting BTC in de naam), maar wij raden Bitvavo aan als #1 bitcoin-platform omdat het alle bekende crypto’s aanbiedt en het is bovendien het meest vertrouwd in Nederland.

Onze #1 aangeraden crypto-broker is in ieder geval Bitvavo. Deze is simpel, betrouwbaar en eenvoudig. Je kunt namelijk zonder technische kennis gewoon via Ideal inleggen.

Bitcoins kopen bij Bitvavo: volg deze stappen

Bitvavo is de grootste aanbieder van Bitcoins in Nederland. Deze broker is speciaal ingericht voor de aankoop van Bitcoins en andere cryptomunten. Ben je op zoek naar Bitcoins? Dan zit je bij Bitvavo goed: het is zelfs heel makkelijk om een account aan te maken. De support bij Bitvavo is ook net iets beter dan bij concurrent BTC Direct.

Stap 1: Verificatie bij Bitvavo

Je moet je één keer verifiëren: voor of tijdens het bestellen. Je moet je identiteit opgeven en verifiëren. In een paar minuten ben je er vanaf (wel moet je wachten tot de verificatie is goedgekeurd, dat duurt vaak een paar uur – maar het hoeft maar één keer). Het mooie van Bitvavo is dat je je bankrekeningnummer niet uitgebreid hoeft te verifiëren. Je kunt gewoon met Ideal bitcoin kopen. Gewoon een account maken en gaan.

Stap 2: Handelen bij Bitvavo

Na de verificatie vul je bij Bitvavo het bedrag in euro’s in waarvoor je Bitcoins wilt aankopen. Klik vervolgens op kopen. Het briljante van Bitvavo is dat je meteen een digitale wallet krijgt, inclusief wallet-adres. Deze hoef je niet steeds op te zoeken en in te voeren bij het kopen van Bitcoin: Bitvavo pakt je wallet-adres gewoon automatisch.

Stap 3: Tegoed op je account zetten of weer opnemen

Jouw euro’s van jouw bankrekening in te leggen? Dat wijst zich vanzelf bij Bitvavo en het is in een mum van tijd gebeurd. Andersom ook: je kunt in enkele seconden je bitcoins weer inwisselen voor euro-tegoed in je bankrekening. Bij een online broker die iDeal als betaalmethode accepteert, kun je geld op je account zetten met behulp van iDeal. Dit tegoed kun je vervolgens investeren in bepaalde crypto munten of weer opnemen. Zorg ervoor dat je een account opricht bij een online broker die ook Bitcoins aanbiedt.

Aanmelden bij Bitvavo

Bij Bitvavo kun je investeren in de Bitcoin, maar ook in bijvoorbeeld Litecoin en in Ethereum. De broker Bitvavo bestaat intussen alweer sinds 2017 en is in rap tempo gegroeid tot het #1 cryptobedrijf met de sterkste reputatie. Heb je nog geen account? Klink dan rechtsboven op de website van Bitvavo op ‘registreren’. Geef je e-mail op en bevestig dit vervolgens. Via e-mail krijg je een activatielink waarmee je je wachtwoord kiest. Legitimeren doe je via de instructies in een SMS. Daarmee is de verificatie voltooid.

Handelen bij Bitvavo

Als je je hebt aangemeld, kun je je nu inloggen. In je account vind je een box. Hierin staan euro’s en Bitcoins. Je kunt de voorkeurscrypto ook veranderen in Litecoin of Ethereum. Het enige dat je nu hoeft te doen is een bedrag in te geven bij euro’s. Dit is het totaalbedrag in euro’s dat je in Bitcoins wil investeren. Druk op de knop ‘kopen’ en je kunt afrekenen met iDeal.

Hieronder koop je eenvoudig bitcoins bij Bitvavo met Ideal

Stap 2: kopen van Bitcoins

iDeal is een typisch Nederlandse vorm van betalen, die je bij zo’n beetje elke Nederlandse webshop kunt gebruiken. Betaal je je Bitcoins met iDeal? Dan zal de transactie snel worden verwerkt. Bij een bankoverschrijving kan het één-twee werkdagen duren voor alles verwerkt is. iDeal transacties vinden bovendien ook in het weekend plaats, bankoverschrijvingen niet.

Bij welke banken kan Bitcoin met iDeal worden gekocht?

Alleen met Nederlandse betaalrekeningen kunnen iDeal betalingen worden uitgevoerd. Er zijn gelukkig meer dan genoeg banken waarbij je iDeal transacties kunt uitvoeren, namelijk:

 • ASN Bank
 • ABN Amro
 • Friesland Bank
 • Bunq
 • Knab
 • ING
 • RegioBank
 • Rabobank
 • Van Lanschot Bankiers
 • SNS Bank
 • Triodos Bank

Hoe koop je Bitcoins?

Bitcoins koop je bij online brokers of bij speciale crypto currency exchanges. Deze partijen kopen Bitcoins op en bieden deze vervolgens aan hun klanten aan. Brokers bieden allerlei soorten financiële producten aan, niet alleen Bitcoins en crypto’s, ook aandelen, obligaties, forex, etc.

Volg deze stappen bij de online broker

Volg de volgende stappen voor het aankopen van Bitcoin:

 1. Kies een broker die Bitcoin én iDeal als betaalmethode aanbiedt
 2. Maak een account aan (registratie plus verificatie – verplicht sinds 2020)
 3. Kies Bitcoin als product en geef aan hoeveel Bitcoin (of delen van een Bitcoin) je wilt kopen
 4. Kies iDeal als betaalmethode (alternatieven zijn creditcard of Bancontact)
 5. De Bitcoins worden nu op je wallet gezet.

Stap 3: een Bitcoin Wallet aanmaken (dit gebeurt automatisch bij Bitvavo)

Een Bitcoin Wallet is een digitale portemonnee voor crypto valuta, dus ook voor Bitcoin. Het hebben van zo’n wallet is belangrijk voor de ideale beveiliging van je Bitcoins tegen hackers. Bitcoins bestaan alleen digitaal, dus je kunt ze ook alleen digitaal opslaan. Het bijzondere van Bitcoin Wallets is dat deze twee verschillende digitale sleutels hebben: een openbare en een privésleutel.

De openbare wallet sleutel

Je kunt de openbare sleutel zien als een soort rekeningnummer. Met behulp van dit nummer kan je Bitcoins van je eigen wallet naar een andere wallet verplaatsen. De openbare sleutel is bedoeld als aanduiding van jouw rekening. Het is als het ware de ‘naam’ van de rekening.

Wat is de privé wallet sleutel?

De Privésleutel is geeft je toegang tot je Bitcoins die op je wallet staan. De privésleutel werkt ongeveer als de pincode van je bankrekening: hiermee krijg je toegang tot de rekening. Deze sleutel is niet voor niets privé: met de privésleutel kun je orders uitvoeren, zoals transacties.

Verschillende soorten crypto wallets

Je hebt meerdere soorten wallets voor je Bitcoins, van veel verschillende ontwikkelaars. Zo kun je kiezen uit zogenaamde Hot Wallets, uit Web Wallets, Desktop Wallets en Smartphone Wallets.

Wat zijn Hot Wallets?

Hot Wallets zijn wallets die verbonden zijn met het internet (dit kunnen Web-Wallets, maar ook Desktop Wallets of Smartphone Wallets zijn). Het voordeel van Hot Wallets is dat ze erg gemakkelijk te gebruiken zijn. Een nadeel is dat ze minder bescherming bieden dan fysieke, Hardware Wallets.

Web Wallets en je browser

Je kunt een web Wallet alleen gebruiken via een browser. Web Wallets worden aangeraden aan de beginnende Bitcoin beleggers, omdat ze zo makkelijk zijn aan te maken. Het voordeel is de toepassing: met elk apparaat met internet kun je de Web Wallet gebruiken. Het nadeel is get feit dat de privésleutel online opgeslagen staat (die kan in theorie worden gehackt).

De Desktop Wallet

Een Desktop Wallet heeft een sleutel die onafhankelijk wordt beheerd. Zowel beginnende als ervaren beleggers maken gebruik van Desktop Wallets, die worden opgeslagen op de apparaten van Windows, van Mac en/of Linux. De sleutel staat niet opgeslagen op het internet.

Wat zijn Smartphone Wallets?

Smartphone Wallets zijn wallets die je alleen met je mobiele telefoon kunt gebruiken. Dat is handig voor als je Wallet vaak op plekken nodig hebt waar je geen desktop hebt of laptop bij je hebt. Maar Smartphone Wallets zijn wel wat onhandig: het is aan te raden ze te gebruiken als tweede app.

Multi-platform wallets en brokers

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn Multi-Platforms op meerdere platforms te gebruiken. De wallets van GreenAddress en eToro kun je op verschillende platforms gebruiken. eToro is in eerste instantie een broker: als je via eToro handelt in Bitcoins, krijg je de wallet er direct bij – je hoeft deze dus niet eerst aan te maken. Dat scheelt een hoop tijd. Controleer dus van te voren bij welke online brokers je een Crypto Wallet krijgt meegeleverd en bij welke niet.

Wat zijn de beste Bitcoin Wallets?

Je hebt Hardware wallets en Software wallets. Een Hardware wallet is een fysiek apparaat om je Bitcoins in op te slaan, het kan bijvoorbeeld een kluis zijn, maar ook een document. Een Software wallet is een wallet zoals die hierboven is beschreven: voor op je computer, laptop of mobiel.

Hardware wallet van Ledger

De bekendste hardware wallets zijn die van Ledger. Dit zijn apparaten die je heel gemakkelijk kunt installeren en vervolgens gebruiken. Met behulp van een ‘tool’ (hulpmiddel) kun je het crypto geld naar je wallet sturen, of juist van je wallet afhalen. Met de Ledger Authenticator kun je transacties uitvoeren vanaf je mobiele apparaat. De Ledger Wallet staat bekend als betrouwbaar.

Gebruik van hardware wallet Digital Bitbox

Digital Bitbox staat bekend als een hardware wallet die klein, maar fijn (want draagbaar) is. Veiligheid staat voorop. Een Digital Bitbox wallet koop je ook via Nederlandse retailers, zoals via Cryptomaan. Met de wallet kun je naast Bitcoins ook handelen in Ethereum en dat voor een goede prijs, in vergelijking met het bovenstaande Ledger en het hieronder genoemde Trezor.

De Bitcoin Core Software Wallet gebruiken

Deze wallet staat bekend als één van de beste software wallets voor Bitcoin. Een nadeel is dat je met deze wallet alleen kunt handelen in Bitcoins, niet in andere crypto valuta. Deze wallet is uitgegeven door Bitcoin.org – de maker van Bitcoin. Daarom kun je wel zeggen dat deze wallet het beste aansluit bij de aard van de Bitcoin en de transacties die je ermee kunt doen.

Hardware wallet Trezor gebruiken

Met de hardware wallet Trezor kun je behalve handelen in Bitcoin, handelen in Ethereum, in Ethereum Classic, in Dash, Dogecoin, Namecoin en in Testnet.  Net als bij Digital Bitbox staat van deze hardware wallet de broncode (veilig) online. Met Trezor ben je goed beschermd tegen virussen en hackersaanvallen. Ook zijn er mogelijkheden tot het maken van een back-up.

Hardware en software wallet naast elkaar gebruiken

De hardware wallet gebruik je meestal voor het opslaan van cryptovaluta (dus ook Bitcoins) voor een langere tijd. De Bitcoins die je op een software wallet hebt staan, kun je heel snel inzetten voor het maken van transacties en het doen van betalingen. Door behalve een hardware wallet ook een software wallet te gebruiken, is de spreiding van je Bitcoins optimaal.

Welke crypto’s kun je in de wallet stoppen?

Bij de meeste crypto wallets geldt dat je deze voor meer dan alleen Bitcoins kunt gebruiken. Zo kun je meerder crypto valuta naast elkaar opslaan (net zoals je in je portemonnee naast euro’s, ook dollars en ponden kunt hebben). Crypto wallets kun je dus op veel manieren inzetten.

Alternatief voor Bitvavo: Bitcoins kopen bij Coinbase

De Coinbase broker is een Amerikaanse beurs waar je behalve Bitcoin ook Litecoin, Ethereum en Bitcoin Cash kunt kopen. Je gaat naar de website van Coinbase en klikt op ‘registreren’ (rechts bovenin). Hier vul je je gegevens in, waarmee je een account kunt aanmaken. Met behulp van een bevestigingslinkje in een e-mail kun je je e-mailadres bevestigen en verifiëren.

Stap 1: registreren bij Coinbase

Als je e-mail bevestigd is, is het tijd om je aan te melden. Inloggen doe je met e-mailadres en je zelf bedachte wachtwoord. Je kunt nu de stappen volgen om je telefoonnummer aan het account te koppelen. Daarnaast is er een foto nodig van een officieel document: je ID kaart, je paspoort of rijbewijs. Als laatste geef je een betaalmethode op. Op de homepagina kun je betalingswijzen toevoegen. In dit geval dus iDeal. De verificatie duurt meestal 72 uren (drie dagen).

Stap 2: handelen bij Coinbase

Ben je eenmaal ingelogd? Klik dan op ‘dashboard’. Hier zie je de optie ‘kopen/verkopen’. Kies voor Bitcoins en vul het bedrag in waarmee je Bitcoins koopt. Klik nu op de blauwe knop en koop direct. Volg de stappen om de betaling af te ronden en zie het geld op je account verschijnen. Ga nu naar het tabblad ‘accounts’ (bovenin), kijk in de portemonnee en klik dan op verzenden.

Hoe vind je een betrouwbare exchange?

Als je op zoek bent naar een betrouwbare online broker of exchange, waarbij je ook nog eens met iDeal kunt bepalen, moet je goed letten op hoe gebruiksvriendelijk het portaal is: kun je hier gemakkelijk je weg op vinden, of is alles onoverzichtelijk? Kijk ook naar reviews van andere klanten: deze geven een beeld van wat je van de broker mag verwachten. Met alleen mooie woorden komt een broker of exchange er niet: de klant is uiteindelijk koning.

Kun je Bitcoins ook kopen zonder technische kennis?

Ja, tegenwoordig kan dat zeker. Het maken van een Bitcoin bestelling is net zo makkelijk als het bestellen van een pizza. Je hebt er natuurlijk wel een account bij broker of exchange en een Crypto Wallet voor nodig, maar als je die eenmaal hebt aangemaakt, gaat alles heerlijk snel.

Hoeveel Bitcoin koop je?

Een voordeel van het kopen van Bitcoin ten opzichte van ‘gewone’ valuta is dat dit in alle mogelijke breuken en met alle mogelijke cijfers achter de komma kan. Zo kun je 0,02124 Bitcoin kopen (om maar iets te noemen). Met aandelen of obligaties is zoiets nooit mogelijk. Bij de meeste aanbieders van Bitcoin zie je hoeveel euro’s je moet betalen om 1 Bitcoin te kopen. Maar je ziet ook hoeveel Bitcoin je krijgt (cijfers achter de komma) voor bijvoorbeeld 100 euro.

Onthouden bij Bitcoin kopen met iDeal

Het kopen van Bitcoins met iDeal is (letterlijk) ideaal: het is goedkoop en snel. Hou er wel rekening mee dat je niet overal met iDeal kunt betalen, omdat dit een typisch Nederlandse manier van online betalen is. Zoek een online broker uit die Bitcoin aanbiedt, plus iDeal als betaalmethode.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.