Hoe werkt daytraden in crypto?

Wat wordt er precies bedoeld met daytraden in crypto? Dat is precies wat we je in dit artikel gaan vertellen. Met crypto munten worden digitale munten bedoeld, dus digitale valuta als de Bitcoin. Je kunt crypto munten aankopen en deze vervolgens langere tijd vasthouden, maar dat is in de praktijk niet wat er met daytraden wordt bedoeld. In daytraden zit niet voor niets het woordje “day”. Daytraden betekent dat je wekelijks, bijna dagelijks, handelt.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Geld verdienen met crypto munten?

Het is heel goed mogelijk om op de langere termijn met crypto munten geld te verdienen. Er is echter geen garantie dat het handelen in crypto ook daadwerkelijk vruchten afwerpt. Als je gaat handelen, moet je bereid zijn risico’s te nemen en ook mans genoeg zijn als je verlies lijdt. Bij daytraden met crypto probeer je op bijna dagelijkse basis verschillende crypto valuta aan te kopen en weer te verkopen. Dit doe je precies op de mensen dat je gunstig gestemd is.

Wanneer kopen of verkopen?

Bij daytraden geldt dat je op zoek bent naar een koers die in een tijdelijk dal zit. Dit houdt in dat de handelswaarde van het financieel effect op dat moment op zijn laagst is. Als je het product koopt in een dal, dan is de kans groot dat de prijzen later weer gaan stijgen. Als dat het geval is, kun je het product weer met winst verkopen. Zo werkt dat niet alleen met crypto, maar met heel veel financiële producten. Je moet de koers intensief in de gaten houden.

Wanneer verkoop je?

Van koersen is bekend dat ze schommelen in waarde. Sommige producten schommelen meer dan andere. Dat is bij crypto ook het geval. Het doel is handig in te spelen op die schommeling. Verkopen doe je uiteraard als de koers zijn piek bereikt en de marktwaarde het hoogst is. Maar ja, hoe weet je of de piek bereikt is? Dat kun je vaak pas achteraf zeggen. In feite verkoop je op gevoel. Verkoop in ieder geval niet als de munt nog niet in de plus staat.

Laat je niet gek maken

Het kan heel goed zijn dat je een munt aankoopt en dat die een week, of misschien zelfs een maand in de min staat. Is dat een reden om de munt te verkopen, ook al lijd je er verlies op? Lang niet altijd. Ook als je aan daytraden doet, moet je geduld leren hebben. Die minnetjes zijn misschien niet prettig om te zien, maar uiteindelijk wordt er meestal weer een stijging ingezet. Als een koers echt over een periode van meerdere maanden daalt, kun je verkoop overwegen.

Spreid je risico’s

Niemand weet precies wat de koers gaat doen. Er zijn genoeg mensen die het denken te weten en een voorspelling maken, maar uiteindelijk blijft het voor het grootste gedeelte toch nattevingerwerk. Om te voorkomen dat je grote verliezen lijdt, moet je je risico’s zoveel mogelijk spreiden. Dat betekent dat je in minstens vijf verschillende crypto’s zult moeten investeren.

Investeer in crypto’s groot en klein

Je kunt ervoor kiezen alleen in kleine, obscure crypto’s te investeren die bijna niets waard zijn, maar de vraag is hoe verstandig dit nu eigenlijk is. De kans dat deze crypto’s nooit van de grond komen en uiteindelijk instorten is groot. Als je toch in een paar kleine crypto’s wil investeren, zorg er dan in ieder geval voor dat je ook in wat grotere crypto’s, zoals Bitcoin, Litecoin of Ethereum investeert. Je investeert dan niet alleen in de breedte, maar ook in de diepte.

Kan daytraden je rijk maken?

Je kunt zeker rijk worden met de daghandel in crypto. Crypto zijn nog een relatief nieuw begrip. Sommige munten zijn sterk in opkomst, dus het is zeker mogelijk hier een mooie winst op te pakken. Sowieso is het nog niet goed bekend hoe de cryptomarkt zich zal gaan ontwikkelen. Het is in ieder geval een feit dat er de afgelopen jaren flink winst mee is geboekt.

Wanner word je rijk?

Allereerst heb je veel geduld nodig als je rijk wil worden met daytraden in crypto. Het is van tevoren nog niet te voorspellen wanneer een munt veel geld op gaat leveren en of dat überhaupt het geval is. Ook als je in de min staat, moet je het geduld bewaren en niet in de stress schieten. Behalve geduld heb je ook geluk nodig: investeren blijft voor een gedeelte een kansspel.

Begin met een goed startbedrag

Als je met een tientje gaat beleggen zul je niet snel rijk worden, ook niet als je hoge winst percentages weet te scoren. Stel dat je 100% winst pakt, dan heb je alsnog maar 20 euro. Wil je rijk worden met crypto munten, dan zul je al snel met enkele duizenden euro’s moeten investeren. Ook moet je voldoende tijd tot je beschikking hebben om op tijd te kunnen handelen. Bij daghandel moet je soms met je neus op het beeldscherm gedrukt zitten.

Het begint met een account

Waar doe je dat nu precies: handelen in crypto valuta? Bij een online broker natuurlijk. Hier heb je een goed werkende computer voor nodig met een sterke internetverbinding, plus een account bij een online broker. Kies een online broker uit waar de transactiekosten laag zijn (zoals Bitvavo). Als je aan daghandel doet, zul je in korte tijd veel transacties doen. Elke keer dat je transactiekosten betaalt, gaat dit af van de winst. Op termijn is dat natuurlijk zonde.

Alles draait om lef

De handelaars die vaak het meest verliezen op beurzen zijn de handelaars die zich helemaal blindstaren op de waan van de dag. Zij laten zich door hun emoties leiden. Als de koers stijgt, zien ze dollartekens in hun ogen. Bij een verstandige handelaar zullen er alarmbellen gaan rinkelen. Als de koers heel hard stijgt, is dat vaak een teken dat de piek al bijna in zicht is.

Wat verdient een succesvolle daytrader gemiddeld?

Een gemiddelde daghandelaar haalt per dag een gemiddelde winst van 1-2 procent. Dat klinkt als vrij weinig, maar het gaat hier om gemiddeldes. Onthoud ook dat hoe langer je handelt, hoe meer rendement op rendement je behaalt. Met andere woorden: netto word je winst steeds groter. Er zullen weleens dagen bij zitten dat alles tegenzit, maar ook dagen waarin je ineens een forse winst kunt scoren. De aanhouder met stalen zenuwen wint.

Daghandel is gewoon legaal

Handelen in crypto is in Europe en in Nederland in het bijzonder 100% legaal. Je kunt hier ieder gewenst moment mee beginnen. Dag handelen in crypto is ook gewoon voor 100% legaal. Je mag dit doen zonder dat er verdere consequenties aan verbonden zijn. Hou er wel rekening mee dat dat crypto bezittingen meetellen voor de Belastingdienst. Je betaalt hier bij de Belastingopgave belasting over in Box 3 (vermogen) op basis van de stand op 1 januari.

Wat is swing traden?

Swing traden houdt in dat je handelt in effecten met wisselende intervallen. Je kunt de ene dag of week heel actief zijn en de andere juist weer niet. Dit is maar net afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoe de koersen er op dat moment voorstaan. Een swing handelaar richt zich meer op langdurige en aanhoudende trends dan op schommelingen op één dag.

Crypto nieuws volgen

Het word je aangeraden het nieuws op het gebied van crypto munten te volgen voor je besluit in de crypto wereld te stappen. De crypto wereld is een wereld die snel in beweging is. In het crypto nieuws ontdek je de mogelijkheden van nieuwe munten, maar ook nieuwe trends.

Zet op tijd geld opzij

Onthoud: de crypto wereld is een vrij instabiele wereld. Het risico bestaat altijd dat dit wereldje ineens helemaal instort. Heb je veel winst weten te behalen? Kijk dan eens of je een deel van het bedrag dat je oorspronkelijk in cryptohandel hebt gestoken, of misschien wel het hele bedrag, kunt laten uitcashen. Je handelt dan verder met alleen je winsten. Mocht de crypto handel ooit instorten, dan kun je alleen je winst verspelen. Niets aan de hand dus!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Daytraden in crypto: uitleg op YouTube

Day Trading Masterclass geeft je een kort, maar krachtig beginnersoverzicht om te leren daytraden:

Voor een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden van daytraden bij crypto bekijk je deze video:

Op jouw succes!