In welke cryptocurrency moet je investeren?

Weet jij al wat crypto currency zijn en wat nu de beste digitale munten zijn om in te investeren? In dit artikel bespreken we alles wat crypto is. Plus we delen de belangrijkste trends met je. Er zijn grote en kleine cryptomunten. Munten die populair zijn en munten die in opkomst zijn. Als je slim in crypto investeert, kun je veel geld verdienen. Maar hoe doe je dat precies?

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

De beste cryptomunten van 2022?

Onthoud dat het nog niet zo simpel is om de beste cryptomunten aan te wijzen om te investeren. Niemand heeft immers een glazen bol op zak en kan je van tevoren vertellen wat er op de beurs gaat gebeuren. Een aanbeveling is altijd op basis van een verwachting. Als je zelf weinig of geen verstand hebt van crypto, dan kun je het beste luisteren naar wat een expert te vertellen heb. Onthoud dat experts elkaar ook tegen kunnen spreken en het soms mis hebben.

Waarom investeren in Bitcoin?

Bitcoin is de eerste en de meest bekende crypto munt. Het is ook de munt die verreweg het meeste waard is en waar dus het meeste vertrouwen in is. Als je wat huiverig bent om in obscure cryptomunten te investeren, dan kun je het beste bij een “gouden oude” als de Bitcoin blijven. Wist je dat er ook al bedrijven en handelaren zijn die Bitcoin gebruiken als betaalmiddel. Zo kun je de Bitcoin zelfs al als geldig betaalmiddel gebruiken bij Microsoft.

De missie van Bitcoin

Wat wil Bitcoin nu eigenlijk bereiken? De missie is officieel om bij betalingssystemen online controle van centrale banken weg te nemen. Waarom? Zo zullen transacties voor iedereen zichtbaar worden. In feite is Bitcoin een project van meerdere ontwikkelaars en teams. De munt is dan ook niet in handen van één partij, waardoor centrale banken er geen macht over hebben.

Een munt in ontwikkeling

Bitcoin is een munt die nog steeds in ontwikkeling is, ook is hij al in omloop. Het is de vraag of een muntsoort als Bitcoin ooit volledig uitontwikkeld is? En wat zou dat betekenen voor de prijs? De Bitcoin koers is niet erg stabiel: om de zoveel tijd zijn er hoge pieken, maar ook veel dalen.

De munt Ethereum

Na Bitcoin is Ethereum waarschijnlijk de populairste crypto munt. Wat heeft de munt precies te bieden? Ethereum maakt het mogelijk sneller transacties uit te voeren dan zelfs Bitcoin. Bovendien maakt Ethereum van een blockchain gebruik die nog meer transacties aankan dan Bitcoin. Met Ethereum kunnen bovendien gecentraliseerde apps worden gemaakt, die vervolgens op een decentraal platform (dus zonder centrale toezichthouder) draaiende blijven.

Voor- en nadelen Ethereum

Ethereum maakt heel snelle en bovenal heel veel transacties mogelijk. Waardes overboeken kan razendsnel zonder dat hier een derde partij als een bank aan te pas hoeft te komen. Ook is Ethereum erg betrouwbaar. Niet voor niets is het de op één na grootste cryptomunt. Maar wist je dat er ook andere crypto currencies gebruiken maken van het Ethereum blockchain? Dit kan het blockchain trager maken dan eigenlijk de bedoeling is. Transactiekosten kunnen zo oplopen.

De Binance Coin

Binance is een heel unieke munt. Wat er zo uniek aan is? Binance Coin is de officiële munt van het crypto platform Binance. Op Binance kun je behalve de eigen Binance Coin ook een heleboel andere crypto munten kopen en aankopen. Als je Binance Coin via Binance zelf aankoopt, krijg je een leuke korting. Binance Coin bestaat inmiddels alweer sinds juli 2017.

Waarom voor Binance Coin kiezen

Je kunt Binance Coin via Binance met lage transactiekosten aankopen. Binance zorgt er bewust voor dat het aanbod Binance Coins kleiner wordt (munten worden vernietigd). Dit moet er voor zorgen dat de prijs van de munt verder stijgt. Omdat Binance – het platform – in de komende jaren waarschijnlijk nog aan populariteit toeneemt, zal dat met de Coin ook zo zijn.

Of investeer in Cardano

Cardano is een 3e generatie blockchain. Deze munt is door de Ethereum medeoprichter gemaakt en op de markt geplaatst. Om die reden lijkt Cardano sterk op Ethereum. Het grote voordeel van Cardano is dat deze munt ontwikkeld is aan de hand van wetenschappelijk onderzoek in de praktijk die problemen in de blockchain in kaart moest brengen. Cardano is nog vrij nieuw en in ontwikkeling. Wat dat betreft is het nog niet echt een “gevestigde” munt.

Chainlink is een cryptomunt die in handen is van tech-bedrijf SmartContract. De munt bestaat sinds 2017. Chainlink heeft goed naar Ethereum gekeken en geleerd van de problemen waar deze eerdere crypto munt tegenaan liep. Zo werkt Chainlink onder andere met “smart contracts” op blockchain platforms, die het mogelijk maakt externe data te verwerken.

Of kies voor Polkadot

Ook Polkadot is in handen van een medeoprichter van Ethereum, namelijk Gavin Wood. Polkadot staat bekend als “shared multichain” netwerk. Wat dit inhoudt? Meerdere blockchains worden samen tot één gezamenlijk netwerk verenigd. Dit maakt het stukken makkelijk voor deze onafhankelijke blockchains om onderling informatie uit te wisselen en transacties te doen. Polkadot streeft ernaar een gedecentraliseerd web te creëren met veel vrijheid.

Hoe zit het met Litecoin?

Litecoin is een al wat oudere crypto munt. Deze bestaat namelijk alweer sinds 2012. Ook staat Litecoin continue in de top 10 lijstjes van meest populaire crypto munten. Litecoin werd door een oud-medewerker van Google opgericht en lijkt op het eerste gezicht sterk om Bitcoin. Uiteraard is het streven van Litecoin de prestaties van Bitcoin en andere munten te overtreffen. Omdat Litecoin een gevestigde naam is, wordt deze soms al als betaalmiddel gebruikt.

Ben jij bekend met Ripple?

Ripple wordt ook wel afgekort tot XRP. Ripple werkt net als veel andere crypto munten met een gedecentraliseerd platform, al streeft Ripple er niet naar om banken helemaal te omzeilen. Het doel is juist samenwerken. Organisaties American Express en Santander Express ondersteunen Ripple, wat aangeeft dat ook Ripple een gevestigde naam is in de cryptowereld.

Overige cryptomunten

Ook de volgende cryptomunten worden gezien als betrouwbaar

en een goede vorm van investering.

  • Solana – deze munt komt uit 2020 en is dus relatief nieuw. Solana biedt een heel snelle blockchain aan, waarop maar liefst 60.000 transacties per seconde plaats zouden kunnen vinden. Solana heeft een eigen decentrale beurs en lage kosten in transactie.
  • Dogecoin – Dogecoin maakte in 2021 een enorme groei mee. Deze munt is opgericht in 2014 en wordt steeds populairder. Onder meer Elon Musk is grote fan van deze munt. Dogecoin is een erg volatile munt die het bovendien erg goed doet op sociale media.
  • VeChain – dit blockchainproject wil de logistieke wil de gehele logistieke sector naar blockchain verplaatsen. Erg ambitieus dus. Inmiddels heeft VeChain verschillende grote partners.
  • Tezos – Tezos is een crypto munt die steeds groter wordt en zelfs met Ethereum de concurrentie aandurft.
  • Monero – Monero is een munt die 100% privacy garandeert (niet slecht).


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Investeren in crypto: de beste crypto volgens YouTube

Money ZG geeft je 10 crypto tips voor het jaar 2022:

https://www.youtube.com/watch?v=-Fxei6oKb5Y

Yorijk geeft eveneens een handvol cyrpto’s als tips om in 2022 in te investeren:

Nog eens 5 tips voor crypto in 2022 vind je op het kanaal van Charlie Chang:

Op jouw succes!