Investeren met weinig geld: tips

Is het mogelijk om te investeren terwijl je weinig geld tot je beschikking hebt? Jazeker, blijkt: zolang je maar weet hoe je dit moet aanpakken. In dit artikel geven we je verschillende tips voor het investeren met weinig geld. Hou er wel rekening mee dat investeren altijd risico’s met zich meebrengt en dat het ook heel goed mogelijk is dat je je geld of een gedeelte ervan verliest.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Daghandel op beurzen

Als jij echt verstand hebt van zaken en veel over aandelen afweet, dan kun je overwegen te gaan dag handelen op de beurzen. Je hoeft niet per se te focussen op aandelen, je kunt ook gaan investeren in valutaparen of in grondstoffen. Van zilver en goud is bekend dat het erg stabiele grondstoffen zijn en dat de waarde gemiddeld genomen constant blijft. Zilver kent wel grote fluctuaties in koershoogte op de korte termijn, dus hier is genoeg in mogelijk.

Profiteren van fluctuaties

Bij daghandel draait het allemaal om fluctuaties in de daghandel. Het is natuurlijk wel van belang dat je dagelijks voldoende tijd hebt om de marktbewegingen in de gaten te houden. Doel is altijd om in te kopen op het moment dat de koers laag staat (zijn dal net bereikt heeft) en dat je vervolgens weer verkoopt op het moment dat de koers zijn piek bereikt. Zo kun je in relatief korte tijdperiodes hoge percentages winst behalen met kleine bedragen.

Handelen in crypto valuta

Handelen in crypto valuta, of wel “digitale valuta” is een fenomeen in opkomst. Dit is nu populairder dan ooit tevoren. De bekendste crypto valuta is natuurlijk de Bitcoin. Dit was de eerste in zijn soort. Inmiddels zijn er ruim 150 verschillende crypto valuta. Sommigen hiervan hebben al een naam opgebouwd, anderen zijn obscuur. Hoe onbekender de munt, hoe minder geld je nodig hebt om er in te investeren. Nu maar hopen dat de munt populair wordt.

Pas op met transactiekosten

Als je gaat handelen bij een broker zul je te maken krijgen met transactiekosten. Dit zijn extra kosten die je de broker moet betalen elke keer dat je een deal sluit: iets koopt of juist verkoopt. Als je aan daghandel doet en heel veel transacties uitvoert, zul je veel met transactiekosten te maken krijgen. Door deze transactiekosten is het soms moeilijk om winst te maken. Ons advies: kies voor handelen bij een broker waar deze kosten zo laag mogelijk zijn.

Hou de looptijd beperkt

Als je kleine bedragen gaat investeren, wil je natuurlijk dat dit in korte termijn zijn vruchten afwerpt. Kies bijvoorbeeld bij daghandel, waarbij je op dagelijkse of wekelijkse basis je transacties kunt uitoefenen. Eigenlijk is de regel dat hoe hoger het geldbedrag dat je investeert, hoe langer de looptijd mag zijn. Een investering met een lange looptijd is alleen voordelig als je ook echt veel geld investeert en hier veel procenten winst op kunt pakken.

Aandelen of obligaties kopen

Bij aandelen en obligaties is het meestal voordelig deze langere tijd vast te houden. Dat heeft ermee te maken dat je op aandelen dividend (een gedeelte van de winst van het bedrijf) en bij obligaties couponrente krijgt. Deze inkomsten krijg je meestal periodiek en zijn van minder groot belang dan schommelingen in de koers voor het aandeel of de obligatie.

Beleggen wordt steeds populairder

Wist je dat beleggen de afgelopen jaren steeds populairder is geworden? Onderzoek van het AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft laten zien dat inmiddels één op vijf huishoudens aan beleggen doet. Het fijne van beleggen is dat dit tegenwoordig op heel veel verschillende manieren kan. Ook als je geen enkel verstand hebt van de koers, kun je hier aardig wat geld mee verdienen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen beheerd te beleggen, door een expert.

De kracht van vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen vormen een hele goede manier van investeren. Onder vastgoed vallen alle type gebouwen, van woningen tot kantoorpanden. Het kan ook zijn dat een vastgoedfonds investeert in winkels, winkelcentra of zelfs in garageboxen. Kortom: er is van alles en nog wat mogelijk. Als je investeert in vastgoedfondsen, investeer je niet zelf in het vastgoed, maar in het fonds dat dit voor jou doet. Dat betekent dat je met een klein bedrag al in kunt stappen.

Investeren in een startup

Ken jij een startup en geloof jij in die onderneming? Dan kun in die onderneming investeren en deze helpen de droom waar te maken. Als de onderneming van de grond komt, krijg jij je bescheiden investering dubbel en dwars terugbetaald. Hier is natuurlijk wel wat risico aan verbonden.

Of investeer in een P2P lening

Dit type investering biedt een relatief hoog rendement tegen een relatief klein risico. In plaats van dat mensen naar de bank gaan voor een lening (waar ze veel rente betalen), kunnen ze via een online platform investeerders aantrekken die hun lening voor hen investeren. Jij kunt een gedeelte van de lening van een ander financieren en hier een mooi rendement op behalen. Zo’n nettorendement op een lening bedraagt vaak wel 4.0%.

De kracht van pensioenbeleggen

Het is ook mogelijk in je eigen pensioen te beleggen. Niet super spannend natuurlijk, maar wel een goed begin. Bovendien werk je aan je eigen toekomst en wat is er nu belangrijker dan dat? Pensioenbeleggen kan bijvoorbeeld via een partij als Brand New Day. Als je belegt in je pensioen maak je bovendien aanspraak op belastingvoordelen die andere beleggers niet hebben.

Of los je hypotheek af

Eén van de beste manieren om geld te investeren is door je hypotheek vervroegd af te lossen. Waarom? Een hypotheek aflossen kost vaak klauwen vol met geld alleen al aan rente. Hoe sneller je deze hebt afgelost, hoe minder rente je in totaal moet betalen. Dus heb je flink wat geld over (toegegeven, dit kan alleen als je meer geld tot je beschikking hebt) kies dan voor het aflossen van je hypotheek in plaats van in iets risicovols te investeren.

Of beleg in een tracker

Trackers worden ook wel “ETF’s” (ETF phone home) genoemd. Je vindt deze financiële effecten tegenwoordig bij bijna elke online broker. ETF’s zijn over het algemeen heel goed betaalbaar. In feite investeer je in een soort fonds (een “mandje”) waarin aandelen van heel veel verschillende bedrijven zitten. Over het algemeen is het zo dat dit mandje gemiddeld genomen na verloop van tijd in waarde toe zal nemen, waardoor je een stabiel rendement behaalt.

Mogelijkheden in overvloed

Investeren kan natuurlijk ook op andere manieren. Wat dacht je van investeren in items waarvan je denkt dat ze uitgroeien tot collectors item? Dat kan al zoiets simpels zijn als een speeltje van de Mc Donald’s. Of misschien kun je een lucratief Marktplaats.nl handeltje beginnen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

YouTube tips voor investeren met weinig geld

Bekijk bijvoorbeeld deze video van LangzaamRijker eens:

Of kijk eens naar deze video van Great Property Experience, waarin wordt besproken hoe je in vastgoed kunt investeren met relatief weinig geld:

Op jouw succes!