Is Bitvavo betrouwbaar en veilig? Verzekerd met depositogarantiestelsel?

In dit artikel bekijken we hoe veilig en betrouwbaar crypto handelaar Bitvavo echt is en hoe groot de kant dat je hier wordt opgelicht. We kunnen je alvast verklappen dat Bitvavo een eerlijk bedrijf is en klantvriendelijk te werk gaat. Het bedrijf biedt zogenaamde “staking” diensten aan. Omdat cryptohandelaars als Bitvavo geen banken zijn, vallen ze niet onder het nationale of Europese depositogarantiestelsel. Maar wat betekent dat nu precies voor jou als geld?

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat als Bitvavo failliet gaat?

Als Bitvavo failliet gaat, loop je het risico dat je je geld of een gedeelte ervan kwijt raakt. Als crypto handelaar valt Bitvavo – net als de andere crypto handelaren – niet onder de regels van het depositogarantiestelsel. Bij de concurrent is dit dus niet anders. Zolang het bedrijf financieel gezond is, hoef je je gelukkig nergens druk om te maken. Iedere crypto handelaar is bijvoorbeeld verplicht zich te houden aan de nieuwste Nederlandse anti-witwasrichtlijnen.

Hoe kun je beoordelen of Bitvavo veilig en betrouwbaar is?

Je kijkt naar het volgende:

  • Welke wallet wordt door Bitvavo gebruikt?

  • Is de website zelf goed beschermd (tegen hackers bijvoorbeeld)?

  • Hoe snel word je uitbetaald?

  • Welke kosten bepaal je per dienst?

  • Kun je de klantenservice goed bereiken en geeft deze antwoorden waar je iets mee kunt?

Two-Factor authenticatie bij Bitvavo

Als belegger bij Bitvavo heb je de keuze de zogenaamde “Two-Factor” authenticatie te gebruiken als je inlogt of digitale valuta wil opnemen. Waarom zou je dat doen, vraag je je misschien af? Eigenlijk om ervoor te zorgen dat niemand anders met jouw account kan inloggen. Om de Two-Factor identificatie te activeren moet je een speciale code invoeren die je op je mobiel binnen krijgt. Je moet wel eerst je mobiele nummer aan de broker koppelen.

Als jij (of iemand anders) inlogt bij Bitvavo op een apparaat dat hier niet eerder voor is gebruikt, moet je het inloggen bevestigen met een link. Die krijg je via je e-mail binnen. De sessie is bovendien aan je IP-adres gekoppeld. Gebruik je een ander IP-adres? Dan moet je weer opnieuw inloggen. Als iemand je account probeert te hacken, heeft hij of zij dus heel veel gegevens van je nodig en toegang tot je e-mail. Je account hacken is bijna onmogelijk.

Bitvavo controleert de eigen medewerkers

Wist je dat alle medewerkers die Bitvavo werken een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) moeten kunnen laten zien voor ze worden aangenomen? Zo’n VOG-verklaring geeft aan dat iemand in het verleden geen grensoverschrijdend gedrag (op welke manier dan ook) heeft vertoond. ‘Rotte appels’ zitten er dus niet tussen: iedereen die bij Bitvavo werkt is keurig en vriendelijk.

Bitvavo maakt van een Derden-geld rekening gebruik

Namelijk: Stichting Bitvavo Payments. Dit is goed nieuws mocht Bitvavo ooit failliet gaan. Het geld dat je bij de crypto handelaar hebt gestort, staat namelijk niet bij Bitvavo zelf, maar bij de stichting. De crypto handelaar heeft zelf niet zomaar toegang tot jouw geld in geval van nood.

Bitvavo is helemaal Nederlands

Wist je dat Bitvavo helemaal Nederlands is – en het hoofdkantoor zelfs in een grachtenpand in Amsterdam heeft? Bitvavo is verplicht te voldoen aan Europese anti-witwasregels en neemt alleen klanten van binnen de Europese Unie zelf aan. Wil je meer informatie? Kijk dan naar de Wwft wet (deze gaat niet alleen witwassen tegen, maar ook het financieren van terrorisme).

Goede online bescherming

Om geld over te maken en crypto munten te handelen, zijn codes nodig. Deze codes worden door Bitvavo bepaald. Het goede nieuws dat meerdere IT beveiligingsbedrijven hier toezicht op houden en ervoor zorgen dat de codes met vertrouwelijke en belangrijke informatie zo veilig mogelijk zijn. Het is voor hackers heel moeilijk deze codes te ‘kraken’ en zo iets van je te stelen.

Ook goede offline bescherming

De meeste van de crypto’s van Bitvavo zijn in “cold wallets” (offline, niet online) opgeslagen. Online hackers kunnen er dus niet bij. Wist je dat ook andere informatie op Bitvavo heel goed beschermd is? Zo zijn de back-ups van de handelaar in kluizen opgeslagen. De kluizen vallen in veiligheidscategorie 4+, wat betekent dat ze aan de aller strengste eisen voldoen.

Veilig bij grote transacties

Mocht je een hele grote transactie maken (van veel cryptomunten, met veel waarde in euro’s), dan moeten meerdere mensen hier toestemming voor geven. Dat betekent dat de kans dat er met grote transacties gefraudeerd wordt, nog kleiner is dan bij de kleinere transacties.

Maar geen toezicht van De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden geen streng toezicht op wat Bitvavo doet. Er zijn namelijk nog geen regels vanuit de overheid die bepalen dat online brokers aan de regels van deze financiële regelgevers en handhavers moet voldoen. Bitvavo staat overigens wel keurig ingeschreven bij De Nederlandsche Bank.

Bitvavo heeft zelf strenge regels

Bitvavo wil graag een zo veilig mogelijke online omgeving bieden aan de klanten om in te handelen. Als Bitvavo betrouwbaar is, zullen de klanten blijven terugkomen. De crypto handelaar is erg streng op de controle van de identiteit van gebruikers en het verifiëren van bijvoorbeeld betaalbezoeken. Denk maar zo: als je in een gevangenis komt, of naar de kluis van een bank gaat, moet je ook langs verschillende dichte deuren met sloten en controles.

Bitvavo maakt gebruik van SSL-technologie

Dit houdt in dat de informatie die klanten en de crypto handelaar delen altijd versleuteld worden verstuurd. Je kunt het een beetje zien als een brief die in geheimschrift geschreven is. Als een dief deze te pakken krijgt, kan hij het geheimschrift niet lezen, maar de persoon voor wie de brief bedoeld is, kan dat wel. Het verschil is dat de informatie online een soort van “onzichtbaar” is gemaakt voor mensen voor wie deze niet bedoeld is, in plaats van in geheimschrift.

De klantenservice van Bitvavo is ook goed

Je kunt de Bitvavo klantenservice op deze manieren bereiken:

  • De FAQ sectie

FAQ is een afkorting voor “Formidably Asked Question”. Als je dit naar het Nederlands vertaalt, betekent het “Veel Gestelde Vragen”. Op deze pagina, die je heel de dag en week door kunt bekijken, vind je op de meeste van je vragen al een antwoord, zonder dat je hiervoor met een medewerker van Bitvavo hoeft te spreken. Dat scheelt jou tijd, maar hen ook.

  • Via e-mail

Je kunt Bitvavo Nederlandstalige mailtjes sturen. Daarna zal je snel antwoord krijgen op je vraag.

  • Contactformulier

Bitvavo heeft ook een contactformulier op de website zelf. Hier vul je je vraag, je naam en e- mailadres in.

Bitvavo op Trustpilot

Op Trustpilot kunnen gebruikers van online websites en bedrijven, ook crypto handelaren, delen hoe goed ze het bedrijf vinden. Over Bitvavo zijn maar liefst – op moment van schrijven – 12.086 reviews geschreven. De score is “Goed”, met een gemiddelde van 4.2 van 5 sterren.

Samenwerking met Coinbase Custody International

Deze samenwerking tussen Bitvavo en Coinbase Custody International betekent dat alle rekeningen die bij Bitvavo geopend worden, beschermd zijn tegen diefstal. Wordt er iets van jouw account gestolen, dan krijg je je geld weer terug. Tot wel 255 miljoen aan tegoeden van gebruikers van Bitvavo accounts zijn verzekerd via verzekeringsagent Aon, onderdeel van Lloyd’s.

Bitvavo betrouwbaar? Een YouTube video

Op zoek naar een eerlijke Bitvavo review? Bekijk deze video van De Bitcoin Consultant eens:

Bronnen voor dit artikel

Hier kun je beginnen met Bitvavo

Ontdek Onze Informatieve Artikelen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.