Review: In crypto beleggen door gebruik te maken van het Nederlandse platform Knaken; iets voor jou?

Wanneer je in crypto wilt gaan beleggen, doe je dit in de meeste gevallen het liefst via een Nederlandse broker. Op de een of andere manier geeft je dat toch meer vertrouwen en zekerheid. Maar klopt het gevoel ook dat je krijgt bij een platform van Nederlandse bodem? Je kunt immers niet stellen dat alles dat uit ons eigen landje komt zuivere koek is. Daarom gingen we op onderzoek uit.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Is Knaken de beste optie voor je wanneer je in crypto wilt gaan beleggen?

Elk jaar komen er wel weer nieuwe beleggingsplatforms bij. De een biedt alleen crypto aan, de ander alleen traditionele aandelen en sommigen een combinatie van beiden. Knaken valt in de eerste categorie. Je kunt er crypto valuta kopen en verkopen. Voor wie nog een stap verder wil gaan, kun je via Knaken ook staken. De periode die je voor staken kunt kiezen, is 1, 6 of 12 maanden. Knaken belooft dat je hierbij een rente van 6% ontvangt en dat biedt geen enkele bank meer.

Waarom schrijven wij een review over Knaken?

Ook al zijn er inmiddels meerdere spelers op de cryptomarkt, we blijven toch altijd geïnteresseerd in de overeenkomsten en verschillen tussen alle brokers. Wat maakt iemand juist beter of minder goed als platform? En in hoeverre kun je kosten met elkaar vergelijken om te zien wie de goedkoopste broker is? Het zijn vragen die we hier binnen ons team regelmatig stellen. We gingen daarom de website van Knaken eens onder de loep nemen, om te kijken wat ze eigenlijk te bieden hebben.

Waarom altijd voorzichtig zijn bij crypto handelsplatforms?

Je weet best dat men een verhaal altijd mooier kan maken dan het werkelijk is. Hier hoef je niet eens zoveel moeite voor te doen, want met een gelikte website kom je al een heel eind. Mensen weten vaak niet meer hoe ze een website zouden moeten beoordelen. Ze weten niet of een website die ze bezoeken wel veilig is, waar ze al hun privé-informatie achter laten en of er iemand iets kwaads van plan is met hun bezoek aan een website of een transactie die uitgevoerd gaat worden.

Daarom zou je altijd een soort checklist bij de hand moeten hebben, om te kijken of een platform wel aan de minimale eisen voldoet. Het gaat niet alleen om veiligheid, maar ook om het scheppen van verwachtingen en of je die als bedrijf waar kunt maken.

Sceptisch moet altijd de boventoon voeren

Je moet nooit alles zomaar geloven wat je leest. Zelfs als men ergens zegt dat de kosten lager dan bij de concurrent zijn, weet je eigenlijk nog steeds niks. Want welke concurrent hadden ze in hun achterhoofd toen ze dit beweerden? En hoe vaak wordt het platform bijgewerkt om informatie weer up to date te brengen? Als het om kosten van dienstverlening gaat, zou je alle algemene voorwaarden en mogelijke contracten erop moeten nalezen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Beloften maakt schuld – wat belooft Knaken dan?

 • Het belooft dat je veilig en simpel crypto kunt kopen.
 • Het belooft geen informatie verborgen te houden en open en eerlijk spel te spelen.
 • Je kunt betalen via iDeal.
 • Het belooft je transactie snel te verwerken, maar wat is snel?
 • Het belooft bij verkopen het bedrag nog dezelfde dag op je rekening te storten.

Criteria waar wij Knaken op beoordeeld hebben

Bij elk platform dat je in crypto laat handelen, komt de beoordeling op dezelfde punten neer:

 • Is het gebruik van het platform veilig? Waaraan kun je de veiligheid zien?
 • Worden je transacties binnen redelijke termijn verwerkt en wat is deze termijn dan?
 • Kun je uit meerdere betaalmethoden kiezen en zijn hier nog extra kosten aan verbonden?
 • Biedt het platform een online wallet, of kun je alleen via een hardware wallet gebruik maken van Knaken?
 • Is de koersinformatie wel live en hoe kun je dit zien?
 • Wat zijn de kosten voor de dienstverlening van het platform van Knaken?

Hoe hebben wij Knaken getest?

Op de website hebben we alle kenmerken van de dienstverlening bekeken en daarna hebben we een account aangemaakt. Hiervoor is weinig nodig, want je start met je e-mailadres invullen, een wachtwoord creëren en het wachtwoord nogmaals bevestigen. Mocht je daar problemen tegenkomen, dan kun je eerst bij de veelgestelde vragen kijken of je er een antwoord op vindt. Zit jouw vraag er niet tussen? Dan kun je via de website chatten met een medewerker die je helpt.

De klantenservice is per chat te bereiken op werkdagen tussen 9 en 17 uur. Op diezelfde tijden kun je echter ook bellen met de helpdesk en daarnaast kun je nog contact met Knaken opnemen via het online contactformulier of per e-mail. Wij hadden geen hulp nodig bij het aanmaken van het account en ook de 2FA code (extra beveiliging) regelen verliep gesmeerd.

Knaken in het kort samengevat

Op het platform van Knaken kun je crypto valuta kopen en dit kan door te betalen via iDeal. Zodra je aan het handelen bent in crypto en een virtuele munt weer wilt verkopen, word je nog dezelfde dag opdracht gegeven om de uitbetaling te regelen. Knaken werkt volgens de laatste koersinformatie en behalve crypto omzetten in euro’s, kun je ook overwegen de ene crypto valuta in te wisselen voor een andere.

Wanneer je inlogt op het platform, krijg je een overzicht te zien van je portfolio en de buttons met acties (kopen/verkopen) wijzen daarna voor zich.

Basisinformatie over Knaken

De volledige naam van Knaken is Knaken Cryptohandel B.V.. Het bedrijf is gevestigd in Rotterdam en is ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Verder is Knaken geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) als cryptohandelsplatform. Dit betekent echter niet dat DNB toezicht houdt op Knaken en ook de AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft geen invloed op Knaken. Helemaal onder aan de website is Knaken duidelijk over wat dit betekent voor klanten (geen consumentenbescherming).

Hoe ziet het platform van Knaken er uit?

De website en app zijn redelijk neutraal vormgegeven. Je ziet vooral een witte achtergrond met blauwe details en verder zijn er vooral de logo’s van crypto currencies te zien. Het gebruik van logo’s maakt het wel makkelijker wanneer je al een specifieke virtuele munt op het oog hebt. Na het inloggen kom je in je eigen dashboard terecht. Bij de website is het dashboard wel iets uitgebreider dan bij de app, maar dat is natuurlijk logisch, want je scherm is bij tablet of mobiele telefoon kleiner.

Zodra je ingelogd bent, zie je op de website diverse menu-items. Je kunt naar je wallets gaan, een betalingsverzoek doen, je geschiedenis bekijken, je account bekijken, het verificatieproces inzien of doorlopen, automatische orders instellen of op affiliate klikken. Dit laatste doe je wanneer je het product ook bij anderen onder de aandacht wil brengen, omdat je er zo enthousiast over bent.

Standaard zie je in het dashboard een tabel met currencies, de waarde en of de waarde aan het stijgen of dalen is (groen/rood bedrag en pijl omhoog/pijl omlaag) en helemaal rechts staan de buttons kopen of verkopen.

Tussen deze gegevens zie je nog vier kolommen:

 • Balans (logo plus aantal)
 • Balans in euro’s
 • Aankoopprijs
 • Winst/verlies (in zowel euro’s als percentages)

Je ziet met deze tabel dus in een oogopslag hoeveel munten je van een bepaalde crypto hebt en hoe de waarde ervoor staat. Wil je actie ondernemen? Dan staat er per crypto valuta een button om dat direct te kunnen doen.

Onze ervaringen met Knaken

Er zijn handelsplatforms die indrukwekkender vormgegeven zijn, maar Knaken doet gewoon wat het moet doen. Je kunt er inkopen en verkopen en je crypto gewoon in je online wallet bij Knaken laten staan. Wil je dit niet? Dan kun je vanuit je Knaken-account jouw crypto versturen naar het adres van een andere (hardware) wallet.

Tijdens onze test bleek onze mobiele telefoon opgeladen te moeten worden, waardoor we even geen QR-code konden scannen om ons te verifiëren. Na het opladen van de telefoon was dit echter geen probleem meer. Een dag moeten wachten voordat al onze informatie geverifieerd was, vonden we wel lang. We hebben eerder een live registratie met een aanbieder gedaan, waarbij we met al onze gegevens in het bijzijn van een servicemedewerker direct akkoord kregen.

Na het verwerken van de verificatie konden we snel en makkelijk inloggen. Het dashboard behoeft weinig uitleg en is eigenlijk meteen duidelijk.

Wat zijn de kosten van Knaken?

Op de website was nergens informatie te vinden over de kosten die Knaken voor hun diensten in rekening brengt. Ook bij het doorspitten van de algemene voorwaarden kwamen we geen algemene fees of transactiekosten tegen. Wij kunnen ons niet voorstellen dat de diensten gratis zijn, dus we moesten geduld hebben tot onze eerste transactie verwerkt was.

Is Knaken het geld waard?

Knaken ligt in dezelfde prijsklasse als de concurrent en daar is ook niet iets bijzonders aan. Het gaat erom dat je tijdens het gebruik van de dienstverlening veilig en betrouwbaar kunt handelen, zodat je je geen zorgen maakt of wel de juiste koers gehanteerd is en of je geld wel aankomt. In dat opzicht houdt Knaken zich aan dezelfde regels en beveiligingssystemen als vele anderen.

Wat vinden wij van Knaken?

Het is geen onaardig platform en het functioneert prima, maar we worden er ook niet heel warm van. Het doet gewoon wat het moet doen en niks meer, niks minder. Geen toeters, geen bellen, alleen nuttige informatie waar je wat mee kunt. De buttons om te kopen of verkopen zijn duidelijk te vinden en de overige informatie vertelt je hoe de standen zijn en dan beslis je zelf wat je met die informatie wilt doen.

Voor- en nadelen van in crypto beleggen via Knaken

Voordelen

 • Het is een veilig platform met een functioneel dashboard.
 • Het is een Nederlands platform en de website en klantenservice is dan ook in het Nederlands.
 • Je kunt er via iDeal kopen en bij verkopen kun je kiezen voor uitbetalen in euro’s of voor een x aantal crypto weer andere crypto kopen.
 • Je kunt bij Knaken ook staken en extra inkomsten als staker verdienen.
 • Er zijn ongeveer 40 crypto currencies waar je in kunt beleggen.

Nadelen

 • De kosten die Knaken voor zijn diensten vraagt staan nergens duidelijk vermeld.
 • Net als bij andere platforms blijf je risico lopen bij beleggen. Het maakt niet uit of je in crypto of grondstoffen of iets anders belegt. Het kan gebeuren dat je een deel van je inleg verliest of zelfs alles waarin je hebt belegd kwijt raakt.

Hoe scoren wij Knaken?

Wij zouden niemand afraden Knaken te gebruiken, maar weten wel een aantal andere platforms die we uitdagender vinden. Het ligt meer aan je startniveau of je het platform prettig zult vinden, dan aan de unieke features die Knaken te bieden heeft. Door het gebrek aan uitgebreidere details kunnen we ons voorstellen dat vooral beginners Knaken interessant en praktisch vinden. Het ontwerp is eenvoudig, maar voldoet. Je kunt er in ongeveer 40 verschillende crypto beleggen en dat is ook prima.

Wat we wel jammer vinden is het gebrek aan informatie over de kosten. Een goed platform durft gewoon eerlijk te zijn over wat ze voor hun diensten vragen. En een hele speurtocht uitzetten om achter deze informatie te kunnen komen, kunnen wij ook niet zo waarderen.

Voor wie is Knaken geschikt?

Knaken is een prima handelsplatform voor iedereen die alleen basisinformatie wil en verder niet te veel data daar omheen wil hebben. Je wilt net voldoende genoeg weten om te kunnen beslissen of je gaat kopen of verkopen. Meer doet er voor jou niet toe.

Ervaringen van anderen met Knaken

 • Op Trust Pilot scoort Knaken 4,6 van 5 sterren en er zijn meer dan 100 reviews. 92% van de mensen geeft de beoordeling goed of uitstekend.
 • Coin Compare geeft geen score, maar zegt wel dat de website goed beveiligd is en dat je crypto offline bewaard worden, waardoor hackers er niet aankunnen.
 • Cryptotips geeft aan dat Knaken bij kleine investeringen eigenlijk te duur is, maar dat het platform erg gebruiksvriendelijk is.
 • Cryptobieb zegt dat de kosten van Knaken zelfs per dag en tijdstip kunnen verschillen. Verder zegt men dat alleen de website centraal is en dat de app decentraal is.
 • Scam Adviser geeft een score van 100% en oordeelt dat Knaken veilig en betrouwbaar is als website.

Garantie

Net als bij ander handelsplatforms zijn er geen garanties en kun je niet terugvallen op bescherming door algemene instanties die er bij andere bedrijven soms wel zijn. Wanneer je ervoor kiest om te beleggen, weet je van te voren dat er risico’s zijn. Ga je op het platform van Knaken beleggen, dan ga je dus akkoord en ben je je ervan bewust dat je risico’s neemt.

Kortingscode of andere waardevolle informatie

Zover wij hebben kunnen ontdekken is er geen kortingscode of bonus te vinden die je tijdens je registratie kunt inwisselen. Verder raden wij aan de algemene voorwaarden goed door te nemen, want dat is waar de dienstverlening van Knaken mee begint. Je wilt weten waar je aan toe bent en van beide zijden moeten de verwachtingen helder zijn.

Gratis media over Knaken

Knaken heeft een eigen kanaal op YouTube en dit heet Knaken Cryptohandel B.V.. Er is in januari 2021 een video op het kanaal geplaatst en daarna is er geen activiteit meer geweest. Er zijn ook geen playlists aangemaakt die nog niet gevuld zijn, dus je weet ook niet of er nog plannen zijn om actief met filmpjes op YouTube aan de slag te gaan. Voor sommige zaken was dit wel handig geweest, want sommige mensen vinden het prettiger om een registratieproces te zien in plaats van erover te lezen.

Conclusie: wel of niet via Knaken in crypto gaan beleggen?

Knaken kan een handig platform zijn voor wie niet te veel informatie wil. Je hebt keuze uit plus minus 40 verschillende crypto en voor velen is dit voldoende. Wil je meer keuze of meer analysemogelijkheden? Dan ben je bij Knaken aan het verkeerde adres en kun je beter andere handelsplatforms in crypto gaan bekijken.

Op jouw succes!

Gerelateerd: lees verder...