Wat bedoelen we met lange termijn beleggen?
Patience, my friend. Het is een bekende Star Wars quote en eentje die van toepassing is op beleggen op de lange termijn. Het beleggen op de lange termijn kost wat geduld en is iets waar je niet één-twee-drie winst mee maakt. Vaak worden aandelen jarenlang achtereen vastgehouden.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Waarom beleggen op de lange termijn?
Beleggen op de lange termijn doe je over een langere periode een mooi rendement te halen. Op de lange termijn beleggen wordt ook wel ‘passief’ beleggen genoemd, al is het niet per se helemaal hetzelfde. Meestal zijn er aan beleggen op de lange termijn wel minder risico’s verbonden.
Een visie op de lange termijn
Wie op de lange termijn belegt, wil winst behalen. Hoelang de beleggingsperiode precies is, is van allerlei zaken afhankelijk. Op de lange termijn beleggen doe je bijvoorbeeld om een extra spaarpotje te hebben wanneer je met pensioen gaat. Vaak wordt bij beleggen op de lange termijn een periode van meer dan 10 jaar gerekend: een hap uit een mensenleven.
Tijdelijke dip
Soms presteert een lange termijnbelegging enkele weken of maanden slecht. Dat is iets waar je als lange termijn belegger rekening mee dient te houden en wat je voor lief moet nemen. Het gaat namelijk niet om de korte, maar de lange termijn: investeren op de lange termijn is als het lopen van een marathon, geen korte sprint. Een korte tegenslag is nog geen reden tot paniek.
Op de lange termijn beleggen: hoe doe je dat?
Wie op de lange termijn belegt, vindt in aandelen van bedrijven de meest voor de hand liggende optie. Je koopt aandelen van een bedrijf waarvan je verwacht dat dit ook in de verre toekomst nog succesvol is, bijvoorbeeld als het bedrijf mee kan liften op trend in de maatschappij of al vele jaren positieve en stabiele resultaten boekt. Doe wel eerst grondig onderzoek.
Succesvol lange termijn beleggen
De succesvolste lange termijn beleggers investeerden (slechts) enkele honderden euro’s in pas opgerichte bedrijven, die later ontzettend succesvol werden en wereldwijd marktleiders werden. In de eerste dagen na de oprichting gaf niemand een stuiver om bedrijven als Apple of Bitcoin, maar ze hebben de tand der tijd weerstaan en alle twijfelaars ongelijk bewezen. Een paar honderd euro vele jaren geïnvesteerd in deze bedrijven is nu een klein fortuin waard.
Uitvoeren van een fundamentele analyse
Voor je investeert in een willekeurig bedrijf is het aan te raden fundamenteel (diepgaand) onderzoek te verrichten naar het bedrijf. Dat betekent dat je soms flink wat saaie stukken tekst door moet bladeren. Heb je daar geen zin in? Begrijpelijk, als is beleggen op de lange termijn dan waarschijnlijk wat minder geschikt voor jou. De beste documenten die je kunt gebruiken als bronnen zijn persberichten, jaarverslagen en aandeelhoudersvergaderingen.
Waar moet je bij een fundamentele analyse op letten?
Bij een fundamentele analyse moet je onder andere kijken naar de ontwikkeling van de totale omzet en of er over een reeks van meerdere jaren winst is geboekt. Ook is het verstandig te kijken naar de liquiditeit, de rentelasten en of het bedrijf schulden heeft. Wat geeft het bedrijf zelf aan als toekomstverwachting? Hoe kundig is het bestuur? Wat is het politieke klimaat in het land van de hoofdvestiging en hoe beïnvloedt dat de onderneming?
Factoren zijn vaak subjectief
De enige harde cijfers die je hebt zijn de omzet en de winst die een bedrijf boekt. De andere zaken zijn subjectief en dus open voor interpretatie. Hou er ook rekening mee dat bedrijven een grote impact kunnen hebben op de wereld en dat het is aan te raden te investeren in een bedrijf wiens bedrijfswaarden aansluiten op jouw privéwaarden: zo zijn er bedrijven die zich inzetten in fair trade praktijken en duurzaam investeren voor zowel mens, dier als milieu.
Wie is Warren Buffett?
Warren Buffett is misschien wel de bekendste voorstander van beleggen op de lange termijn ter wereld. deze Amerikaan is een expert op het gebied van het uitvoeren van fundamentele analyse en was in 2008 zelfs de allerrijkste man ter wereld. Buffett is een chique uitvoering van een koopjesjager: hij gaat op zoek naar bedrijven die tijdelijk worden ondergewaardeerd door beleggers. Dit zijn vaak bedrijven met een tijdelijke tegenslag, die later een doorstart maken.
Aandelen lang vasthouden
Warren Buffett staat er om bekend dat hij zijn aandelen extreem lang vasthoudt. Na eerst een grondige fundamentele analyse uit te hebben gevoerd weet hij of het verstandig is om te investeren. In 2008 had hij een totaal vermogen dat geschat werd op meer dan 62 miljard dollar.
Beleggen in aandelen en het dividend
Dividend is een belangrijk en uniek voordeel van het beleggen in aandelen. Het dividend is een winstuitkering die door een bedrijf aan haar aandeelhouders wordt uitbetaald. De meeste bedrijven betalen ieder jaar dividend uit, al worden ze daar niet toe verplicht. Een bedrijf mag er ook voor kiezen de geboekte winst in het geheel in zichzelf te investeren. Wel moet er altijd een toelichting worden gegeven tijdens de aandeelhoudersvergadering en in jaarstukken.
Aandeelhouders tevreden houden
Het uitkeren van dividend is een belangrijk middel om aandeelhouders tevreden te houden. Het wordt dan ook vaak gedaan, zelfs door bedrijven die tegenvallende resultaten hebben geboekt. Een nieuw bedrijf is meestal nog niet in staat om dividend uit te keren. Hetzelfde geldt voor bedrijven die verlies lijden. Die hebben elke cent nodig om het schip drijvende te houden.
Korte termijn beleggers en dividend
Dividend is een belangrijk voordeel van beleggen op de lange termijn. Het is ook een manier waarop bedrijven de loyaliteit van hun beleggers kunnen belonen. Als je op de korte termijn belegt, krijg je meestal geen dividend. Dat komt omdat je het bedrijf niet lang genoeg hebt gesteund.
Waar kan je op lange termijn beleggen?
Op de lange termijn beleggen kan op verschillende plekken, onder meer bij brokers. Deze zullen aandelen voor jou kopen en vervolgens beheren. Meestal kun je ook op de lange termijn investeren bij de bank, al is dat meestal duurder dan bij een online brokers. Met een rekening bij een broker krijg je toegang tot de aandelen van verschillende beursgenoteerde bedrijven.
Investeren in een beleggingsfonds
Je kunt ook investeren in een beleggingsfonds. Je koopt aandelen van het fonds, terwijl het fonds op zijn beurt verschillende beleggingsproducten aankoopt. Door te beleggen via een beleggingsfonds beleg je indirect (met het fonds als ‘tussenpersoon’) in vele verschillende producten.
Voordeel van een beleggingsfonds
Beleggen in een beleggingsfonds heeft als belangrijk voordeel dat je beleggingen meteen zijn gespreid over heel veel producten. Bovendien werken bij een beleggingsfonds professionals die op de hoogte zijn van de laatste trends en veel kennis hebben van de financiële markten. Zelfs als je iedere maand een klein bedrag inlegt, kun je met een beleggingsfonds gespreid inleggen.
Wie is de fondsbeheerder?
De fondsbeheerder is vaak verantwoordelijk voor het beheer van een beleggingsfonds. Deze fondsbeheerder heeft vaak veel kennis van een bepaald gebied en bepaalt welke producten er op welk moment worden omgekocht. Je hoeft je hierdoor zelf nauwelijks in te lezen in je beleggingen.
Wordt elk fonds beheerd?
Lang niet alle fondsen worden beheerd. Er zijn ook beleggingsfondsen die de koers van een bepaalde index volgen. Een index is een combinatie bedrijven in een sector of bijvoorbeeld een land. Bij andere beleggingsfondsen worden de investeringen bepaald door zogenaamde slimme investeringen. Dat is goedkoper dan een fondsbeheerder, waarvoor je moet betalen.
Waarom geduld zo belangrijk is
Bij beleggen geldt vaak dat geduld wordt beloond. Wie op de lange termijn belegt, moet er vrede mee hebben dat hij of zij gedurende een periode van meerdere jaren niet bij dit geld zal kunnen en misschien ook bepaalde periodes in de min zal staan. Vaak maak je aanspraak op dividend.
Wat is compound interest?
Compound is een Engels woord voor ‘samenstelling’. In het Nederlands wordt compound interest ook wel rendement-of-rendement genoemd. Je krijgt rendement op de belegging die je hebt gedaan, maar na verloop van tijd ontvang je op dit rendement ook rendement. Stel dat je jaarlijks 2% rendement hebt en 100 euro investeert. Na een jaar heb je dan 102 euro. Het volgende jaar krijg je 2% winst op je 2 euro rendement, dat is 4 cent compound rendement.
Compound rendement en de lange termijn
4 cent rendement-op-rendement klinkt misschien niet als heel veel, maar het mooie is dat het rendement na verloop van jaren steeds groter wordt. Je rendement neemt exponentieel (met een bepaald percentage toe). Netto wordt je winstpercentage steeds groter: als je kijkt naar de volgende berekening dan heb je na één jaar 2 euro winst (2%). Na het tweede jaar heb je al 2% van 102 = 2,04 euro winst. Als je meer dan 10 jaar investeert, wordt dit steeds meer.
Let ook op tarieven broker
Dividend en compound interest zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat deze inkomsten in totaal groter zijn dan de uitgaven die je hebt bij het beleggen. Zo mogen de kosten die je aan de broker betaalt niet groter zijn dan je winst.
Lange termijn beleggen of geld op spaarrekening?
Er waren jaren dat je jaarlijks flink wat percentages winst kreeg op het spaargeld dat je bij de bank hebt staan. Die jaren zijn helaas voorbij. Soms moet je voor grote bedragen spaargeld bij banken inmiddels al rente betalen: je maakt er dus (licht) verlies op. Als je op verstandige wijze belegt in gespreide investeringen, dan zou dat op de lange termijn meer geld moeten opleveren.
Wat is je beleggingshorizon?
Met beleggingshorizon wordt de tijd bedoeld die je hebt om je doel te behalen. Stel je wilt investeren tot je pensioen, dat is je pensioenleeftijd je beleggingshorizon. Als regel kun je hanteren dat hoe langer je beleggingshorizon is, hoe meer risico je kunt nemen. De kans is op de lange termijn immers groter dat risico’s komen te vervallen. Bij een korte investering kan een negatieve spiraal desastreus uitpakken, omdat er geen tijd is om dit te herstellen.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Ontdek de kunst van passief beleggen: Een eenvoudige gids om slim te investeren met minimale inspanning!
- Begin jouw beleggingsavontuur hier: Een complete gids voor beginners in de wereld van beleggen!
- Vind de beste ETF’s voor jouw portfolio: Onze gids helpt je om slimme keuzes te maken!
- Beleggen in REITs: Jouw gids voor investeren in Real Estate Investment Funds en het maximaliseren van je winst!
- Leer hoe je rendement van vastgoedbeleggen berekent: Onze stap-voor-stap gids maakt het makkelijk!
Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.