Je leest steeds vaker over particulieren die de beleggingswereld induiken. Ze laten zich niet weerhouden door de negatieve verhalen die rondgaan en willen ook wel – net als de beleggingsexperts – mee profiteren van de gunstige markt. Maar wat is er waar van de negatieve verhalen en kun je je daartegen wapenen? Hoe zorg je juist dat jij in die positieve markt terecht komt met jouw beleggingen? Het is slim om eerst iets meer te leren over beleggen, voordat je start.

Inhoud van deze pagina:

De theorie van beleggen via boeken leren

Je kunt je de basiskennis van het beleggen prima eigen maken door de theorie uit diverse boeken te halen. Je hebt bronnen voor beginnende beleggers, maar er zijn ook titels voor mensen die al wat ervaring of juist heel veel ervaring met beleggen hebben. Als starter op de beleggersmarkt kunnen zelfs de persoonlijke verhalen van anderen stimulerend zijn. Je krijgt dan niet alleen theorie – zoals terminologie en stappenplannen – maar ook de fouten die anderen voor jou al gemaakt hebben.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Is leren via boeken wel geschikt voor jou?

Voor kennisvergroting door boeken te lezen heb je veel zelfdiscipline nodig. Je dient al een beetje aanleg voor financiële begrippen te hebben, anders is de terminologie wellicht al moeilijk om in je eentje door te spitten. Ga je op zoek naar een of meerdere boeken? Kijk dan altijd in de inhoudsopgave voordat je een boek aanschaft. Het kan zelfs lonen om je speciaal voor dit specifieke onderwerp eens bij je lokale bibliotheek te melden en de financiële sectie te bekijken.

Theoretische kennis opdoen via een online cursus leren beleggen

Het online aanbod voor mensen die willen leren beleggen schiet als paddenstoelen uit de grond. Wil jij een online cursus gaan volgen? Kijk dan kritisch naar de inhoud van de online cursus, want deze kan gigantisch verschillen. Ook de prijzen variëren. Houd verder in je achterhoofd dat iedereen die denkt kennis over beleggen te hebben een online cursus kan ontwerpen. Dit wil echter niet zeggen dat de didactische opbrengst even groot is als bij een erkende opleiding. Goed schiften is nodig.

Wil je direct in crypto’s beleggen met Ideal? Begin hier meteen bij Bitvavo. Dit is een speciale pagina: handel de eerste €1.000,00 gratis.

Wanneer kies je voor een online cursus leren beleggen? En waarom een gratis training volgen?

Er zijn korte of gratis online trainingen waarmee je eerst nog af kunt tasten of je wel echt verder wilt met beleggen. Als dat je doel is, zijn dit soort cursussen prima. Voel je er niets voor om meer te betalen of voor een cursus de deur uit te moeten? Dan is het online aanbod ook geweldig voor jou. Houd er rekening mee dat je – net als bij de inhoudsopgave van een boek – voor een cursus kiest die bij je past. Bij een gratis online training kan er soms een addertje onder het gras zitten. Opletten dus.

Het aanbod van de bank gebruiken, je bent immers niet voor niets klant bij een bank

Veel banken zien hun eigen klanten (of potentiële klanten) graag bij hen aankloppen voor informatie. Natuurlijk wil een bank je graag verder helpen als dit betekent dat je van (nog meer van) hun dienstverlening gebruik maakt. Je opent dan meestal een aparte beleggingsrekening en doe je dit bij je eigen bank, dan heb je hierbij meteen het voordeel te pakken dat je je gehele financiële status in één overzicht kunt bekijken. Voor de dienstverlening van de bank betaal je wel altijd extra. Vraag na.

Is de bank voor jou de aangewezen plek voor het leren over beleggen?

De basisinformatie wordt ook via banken aangeboden, dus hier hoef je niet per se een hele cursus voor te gaan volgen. Het voordeel bij de bank is dat je kunt leren beleggen door middel van het inschakelen van een vermogensbeheerder. Op deze manier krijg je hulp van beleggingsexperts die hun kennis met je delen en hiervoor betaal je een bepaald percentage. Garanties krijg je niet, maar je kunt van deze vorm leren, voordat je besluit 100% zelf en zonder expert te gaan beleggen.

Je kennis over beleggen uitbreiden via een platform dat specifiek bestemd is voor beleggers

Een beleggingsplatform biedt de mogelijkheid van online beleggen aan. Je kunt je dan registreren bij dit platform en kunt na het inloggen genieten van de faciliteiten van het platform. Een goed platform laat je grafieken zien, die je zelf kunt interpreteren om je aankopen of verkopen te motiveren. De meeste platforms bieden hun gebruikers ook een (gratis) training aan in het gebruik van de faciliteiten van het platform. Het gaat dan om het leren beleggen, maar ook het platform gebruiken.

Je de theorie van het beleggen via een thuiscursus eigen maken – lekker in je eigen tempo

Nederland kent diverse instanties die thuisonderwijs aanbieden. Je kunt dan een langere of kortere cursus volgen en vaak kan een cursus zelfs met een examen afgerond worden, waardoor je een certificaat of diploma over het hoofdonderwerp ontvangt. Een diploma betekent niet automatisch dat je winst zult maken tijdens je beleggingen, maar het kan je wel het vertrouwen geven dat je voldoende thuis bent in de materie om een start met beleggen te gaan maken.

De theorie leren met een cursus beleggen bij een beroepsinstantie

Elk vakgebied kent een beroepsorganisatie en meestal biedt zij ook cursussen of workshops aan. Een cursus kan dan op locatie in fysieke lessen of thuis vanuit je eigen werkplek gevolgd en afgerond worden. Het voordeel van workshops is dat je vaak wat meer oefensituaties en voorbeelden krijgt en dit is bij een thuiscursus bijvoorbeeld weer veel minder. Meer ruimte voor de inbreng van de beginnende belegger kan prettig zijn. Ook is er ruimte voor persoonlijke ervaringen van de trainer.

Is leren via de beroepsinstantie altijd nodig?

Nee, een beroepsinstantie is niet per definitie de beste partij om je kennis over beleggen te vergroten. Het ligt ook helemaal aan jouw persoonlijk situatie. Hoeveel weet je al? Wat heb je zelf al uit kunnen zoeken en snap je al goed? Net als bij andere (online) cursussen en boeken geldt, dat je een vorm van onderwijs zoekt die aansluit bij je behoeften. Je wilt het liefst kunnen testen wat je al weet, voordat je voor een bepaalde vorm van training kiest. Dit geldt voor elke cursusaanbieder.

Uitgebreidere kennis opdoen door een hbo-opleiding tot financieel specialist te volgen

Ben je nog jong of al wat ouder, maar heb je de drive en voldoende tijd/energie voor een nieuwe opleiding? Trekt de financiële wereld je? Dan hoef je je niet te beperken tot alleen beleggen, maar kun je je financiële kennis in breder perspectief opbouwen door de hbo-opleiding financial services management te volgen. Naast beleggen krijg je dan ook te maken met pensioenen, hypotheken en verzekeringen. Een hbo-opleiding kun je meestal – naast voltijd – ook in deeltijd of duaal volgen.

Wat levert een hbo-diploma je op?

Met een uitgebreide studie kun je veel meer dan alleen maar beleggen. Je kunt bij dezelfde bedrijven aan het werk gaan – banken, verzekeraars en overige financiële instellingen -, terwijl dit in veel meer rollen dan alleen als belegger kan. De rol van adviseur kan voor beleggen, voor hypotheken en voor bedrijven en particulieren zijn. Als je je eigen kansen op de arbeidsmarkt wilt spreiden of je carrière een andere richting in wilt sturen, kan de opleiding financial services management uitkomst bieden.

Overdracht en toepassing van de theorie door een persoonlijke coach

Je kent waarschijnlijk wel iemand in je familie of op het werk die al aan beleggen doet. Je kunt hem of haar dan ook benaderen om je uitleg te geven. De term coach lijkt dan misschien overdreven, want je kunt ook een professioneel adviseur inhuren, maar toch kan diegene je de basis laten weten en zelfs laten zien hoe het in de praktijk eraan toe gaat. Die overstap naar de praktijk is misschien eenzijdig, maar hiermee kun je wel al leren schakelen tussen kennis en kunde. Dat is handig.

Hoe zit het met de theorie in de praktijk? Een stage zou het meest ideaal zijn

Bij die hbo-opleiding zit altijd minimaal één stage, maar meestal zelfs twee en dan laat je de snuffelstages, projecten of werkveldoriëntatie nog buiten beschouwing. De stage is bij uitstek geschikt om in werkelijkheid te ervaren hoe iets werkt. Je kunt beleggen dan zelfs vanuit meerdere perspectieven bekijken: de beursvloer zelf, de vermogensbeheerder bij de bank, de belegger bij een groot pensioen… Al deze mogelijkheden geven jou dan een idee wat je met beleggen zelf wilt doen.

Andere praktische hulpmiddelen: demo of spel om te oefenen

De waarheid is dat maar weinig mensen die willen gaan beleggen een uitgebreide studie gaan volgen. Er is of geen tijd voor, of geen energie, of geen geld. Dat geld wil men veel liever meteen beleggen. Het kan dan helpen als je bij een training of platform een demonstratieversie mag proberen. Je krijgt dan een portefeuille ter waarde van een bepaald bedrag en mag hier een bepaalde periode mee spelen om te zien wat je beslissingen voor gevolgen hebben. Daarna zet je de demo om in realiteit.

Direct de praktijk ingaan zonder vooraf te investeren in het opbouwen van je kennis en vaardigheden

Natuurlijk kun je ook meteen aan de slag gaan met beleggen. Je hoeft geen stages te lopen of demo’s te doen. Het enige dat ertoe doet is dat je bij je keuze voor een partij weet welke eisen er gesteld worden. Bij een platform wordt vaak een minimumbedrag aan beleggen geëist, voordat je mag deelnemen, maar ook hier zijn er weer verschillen. Bij de een kun je vanaf 50 euro beleggen, terwijl dit bij andere veel hoger is. Als je nog leert hoe je moet beleggen, is de inzet wel van belang.

Wat heb je nodig om te kunnen leren beleggen – tijd

Het leren van elk vak kost tijd. Wil je Italiaans leren koken? Dan kun je in je regio een workshop pasta’s maken volgen. In een paar uur leer je het deeg maken, door de pastamachine uitrollen en daarna de vormen vullen en koken. De saus is dan – naast de basis van het pastadeeg maken – het andere onderdeel. Wil je echt leren koken? Dan heb je meer dan een middag nodig. Je leert dan de over ingrediënten, bereidingsmethoden en het opmaken van het bord. Leren kent niveaus met tijd.

Wat heb je nodig om te kunnen leren beleggen – geld

Een goede cursus is nooit gratis, tenzij je bereid bent om bij de aanbieder daarna nog andere producten af te nemen. Bij een cursus of opleiding blijft altijd de vraag hoeveel je er aan hebt en hoezeer het op jouw reeds aanwezige kennis aansluit. Ga je geld uitgeven aan het leren beleggen? Zoek dan goed uit waar je behoefte aan hebt en wat elke partij te bieden heeft voor het bedrag dat gevraagd wordt. Geld uitgeven is makkelijk, de vruchten ervan pluk je niet altijd automatisch.

Wat heb je nodig om te kunnen leren beleggen – motivatie of energie

Je hoofdreden om te gaan beleggen bepaalt voor een groot deel je drive om een training vol te houden. Wat is jouw doel? Heb je gewoon geld “over” en zoek je een spannende manier om te kijken of je je reserves verder kunt opbouwen? Het kan je ook om je pensioen gaan, omdat je er niet in gelooft dat er over 30 of 40 jaar nog veel over is gebleven van alles wat je nu via je werkgever afdraagt. Wat je doel ook is, als je het helder hebt is gemotiveerd blijven altijd makkelijker.

Wat heb je nodig om te kunnen leren beleggen – intelligentie of andere eigenschappen

Als je je eigen administratie al niet op orde hebt, regelmatig aanmaningen krijgt of deurwaarders op de stoep hebt staan, moet je je afvragen of beleggen wel iets is waar je aan zou moeten willen beginnen. De kans is groot dat je niet het geld of het begrip hebt om van beleggen een succes te kunnen maken. Wil je toch beleggen met het potje dat je nog hebt? Laat dan iemand anders voor jou beleggen, bijvoorbeeld via de bank. Zo kun je op de lange termijn toch profiteren van je beleggingen.

Hieronder koop je eenvoudig crypto bij Bitvavo met Ideal

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Op jouw succes!