Review: Ga jij slim duurzaam beleggen met de diensten van Semmie?

Wanneer er een frisse wind door de beleggingswereld waait, word je altijd getriggerd om eens een kijkje te nemen. Traditionele beleggingsplatforms staan vol van kleurige grafieken en ingewikkelde diagrammen waar je een analyse op moet loslaten om er een trend uit te kunnen ontdekken. Voor de echte diehard belegger zijn dat de meest geschikte handelsplatforms, maar er zijn ook mensen die op een prettigere manier willen investeren in de toekomst. Maak kennis met Semmie.

Overstappen naar de perfecte beleggingsservice voor mensen die bewust leven

Ik ben niet zo van de ingewikkelde rekensommen. Ik weet hoeveel ik per maand uitgeef, wat er overblijft en wat er op mijn spaarrekening staat. Een deel daarvan reserveer ik voor vakanties en onvoorziene zaken. Als mijn luxe koffiemachine stuk gaat, kan ik hem direct laten maken, zodat ik niet lang zonder mijn heerlijke koffietjes zit. Dit vind ik een prettige manier van leven. Ik werk hard, spaar consequent en dat voelt goed.

Toen vertelde iemand me over Semmie. Ik had eerst niet door waar het over ging, omdat het totaal niet klonk als een platform voor beleggingen. Pas toen de telefoon erbij gepakt werd en de app geopend werd, ging er een lichtje branden. Het zag er anders uit en hierdoor raakte ik meteen geïnspireerd. Ik houd wel van mensen met lef die een bestaand product in een nieuw jasje durven gieten. Zo begon mijn avontuur – want zo voelde het echt – bij Semmie.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Waarom beleggingsplatform Semmie reviewen?

De uitstraling van de app overtuigde me meteen, ik moest er meer van weten. Hoeveel partijen lukt het tegenwoordig nog om mensen echt enthousiast te maken? Het wordt namelijk steeds lastiger om een klik met je doelgroep te krijgen, wanneer er tig spelers op de markt zijn. Semmie verdiende in mijn ogen een kans om in de spotlight gezet te worden. Maar we gaan natuurlijk niet alleen maar af op de prachtige looks van een platform.

Daarom altijd met kritische ogen dergelijke producten bekijken

Ja, de uitstraling had ons al vanaf het eerste moment te pakken, maar er is zoveel meer dat minstens net zo belangrijk is en vaak nog veel belangrijker. We leven in een wereld waarin (bewegende) beelden enorm stimuleren en van nature een bijzondere aantrekkingskracht op ons hebben, dan mag dat beeld vooral niet de enige reden zijn om ergens aan deel te nemen of ergens in te stappen. Bij elk product dat je bijna vanzelfsprekend lokt, zou je altijd even een stapje terug moeten doen.

Een stap terug doen – is Semmie wel zo veelbelovend als het in eerste instantie lijkt?

Op dit moment heeft Semmie ongeveer 15.000 klanten. Dat betekent dat het echt nog een piepkleine speler op de beleggingsmarkt is. Het betekent ook dat je waarschijnlijk nog echte service krijgt. Wat ons opvalt is dat het platform geheel in het teken staat van duurzaam beleggen. De term ESG komt regelmatig ter sprake, maar wat houdt dit dan in? Een ESG-label is een keurmerk voor bedrijven die zich sterk maken voor Environment, Social en Governance.

Dit betekent dat elk bedrijf dat zich op deze vlakken positief onderscheidt van anderen, als duurzaam gezien worden. Er is dus niet alleen aandacht voor het zo veel mogelijk verkopen van producten, maar er wordt ook aandacht besteed aan het milieu, mens en maatschappij en het behoorlijk besturen van de organisatie. Dat is in onze ogen wel een groot verschil met andere investeringsmaatschappijen.

Wat belooft Semmie en wordt dit plaatje niet iets te positief gebracht?

  • Het belooft slim duurzaam beleggen voor iedereen.
  • Het belooft lage kosten en een fantastische app die technisch goed in elkaar zit.
  • Het belooft geweldige klantenservice, geen vervelende chatbots (hoera) bij Semmie.
  • Het belooft mensen die door de lage rente bij banken geïnteresseerd zijn in beleggen een kans te bieden om dit prettig en verantwoord te doen.
  • Het belooft helderheid en duidelijkheid over de kosten van Semmie.
  • Het belooft naast handige app ook gewoon een website voor wie dat prettiger vindt.

Criteria waar we Semmie uiteindelijk op beoordeeld hebben

Hoe aantrekkelijk en inspirerend de app ook is, het gaat natuurlijk om de volgende zaken:

  • Snelheid van verwerken orders
  • Betrouwbaarheid bij betalingen en uitbetalingen
  • Inzicht in kosten vooraf aan beleggen
  • Duurzaam is ook echt duurzaam, niet alleen een leuk keurmerk
  • Goede bereikbaarheid van de klantenservice en duidelijke antwoorden die helpen

Hoe hebben we Semmie vervolgens getest?

Beginnen bij het begin: we hebben eerst de website van voor naar achter bekeken en gelezen, zodat we geen belangrijke informatie zouden missen. Vooral de pagina met veelgestelde vragen biedt een hoop duidelijkheid, zoals wat je allemaal moet doen om een rekening te openen, wat de kosten van Semmie zijn welke zaken er bij de app nog kunnen komen kijken.

Daarna hebben we ons aangemeld om te zien hoe het dashboard in elkaar steekt. Wat we erg handig vinden, is de mogelijkheid om meerdere rekeningen te openen. Zo kun je – zoals ik in het begin bij mezelf al aangaf – een potje reserveren voor vakanties, een andere voor reserve, maar bijvoorbeeld ook voor pensioen of een jaar sabbatical.

Als je de app opent is het grappig dat je met je voornaam verwelkomd wordt, maar veel belangrijker is de overzichtelijke portefeuille. Je ziet hoe jouw aandelen het gedaan hebben de afgelopen tijd. Dit is in een grafiek weergegeven. Daaronder staat dan de specifieke informatie in cijfers. Je hebt een totaalbedrag, het rendement dat je behaald hebt en je ziet je fees.

In het kort: wat is Semmie?

Semmie is een beleggingsplatform dat zich meer richt op de mensen die niet allerlei tierelantijnen willen (zoals uitgebreide koersinformatie met rode en groene percentages en pijlen, diagrammen met pieken en dalen en lange lijsten met aandelen), maar juist een eenvoudige app willen om duurzame beleggingen te doen. Het wil voor iedereen een toegankelijk platform bieden, niet alleen voor de rijke mensen of experts die al beleggen.

Achtergrondinformatie over Semmie

Semmie bestaat inmiddels uit een team van iets meer dan 20 mensen en het platform is in 2016 gelanceerd. Het biedt hetzelfde product als vele andere platforms, maar dan zonder franjes. Je hoeft bij Semmie niet veel kennis of ervaring op zak te hebben om te willen beleggen, omdat de app zo op is gezet, dat iedereen ermee overweg kan. Het enige wat je moet kunnen doen, is het openen van een account bij Semmie. De rest gaat (bijna) vanzelf.

Hoe ziet de app van Semmie er uit?

De uitstraling van de app is een van de eerste dingen die opvalt. Je kunt allerlei zaken zelf aanpassen, zoals bijvoorbeeld de titels van rekeningen en de foto die je daar graag bij wilt hebben. Het herinnert je op een prettige en stimulerende manier aan waar je ook alweer voor aan het beleggen bent. Je kunt je kleinkind op de foto zetten en voor hem of haar gaan sparen, of je het strandje van je volgende vakantiebestemming afbeelden.

Ook het gebruik van kleuren is goed geregeld. Je hebt vooral een heldere, witte achtergrond met zwarte teksten en menu-items en daarnaast is er gebruik gemaakt van groen. Dat is niet alleen fris, maar herinnert je natuurlijk ook aan het duurzame imago waar Semmie voor staat met beleggen.

Onze ervaringen met Semmie

Wij zijn echt blij verrast door de ongecompliceerde vormgeving van de app en website. Zelfs als je kennis van beleggen minimaal is, snap je nog de berekeningen die je in je portefeuille ziet staan. De grafieken zijn beperkt tot wat je minimaal zou moeten weten en het is zo fijn dat je verschillende potjes kunt maken. Dit helpt echt om verschillende doelen te behalen en maakt het ook leuk om met je beleggingen bezig te zijn. We denken dat Semmie hoge ogen gaat scoren bij veel mensen.

Wat zijn de kosten van Semmie?

Over de kosten van het gebruik van het platform zijn ze heel helder:

  • 0,7% aan algemene fee per jaar
  • 0,26% aan fondskosten per jaar

Dit maakt de kostenstructuur wel duidelijk, want bij andere platforms heb je vaak kosten per transactie of per volume per maand of er worden kosten in rekening gebracht bij het storten van geld of het willen laten uitbetalen van aandelen. In die zin is Semmie ook weer verfrissend.

Bij het beleggen kun je verder nog kiezen uit drie risicoprofielen: neutraal, defensief en offensief. Wel moet je minimaal 500 euro inleggen en krijg je – ook bij Semmie – geen garanties op rendement. Het geeft zelfs duidelijk op de website aan dat de geschetste rendementen bij een neutraal, defensief en offensief profiel geen garanties geven voor wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het maakt nog maar weer eens duidelijk dat beleggen anders is dan sparen. Er is altijd risico.

Is Semmie het geld waard?

Wanneer je geen zin hebt om je te verdiepen in je beleggingen en geen hele grote risico’s wil nemen, is Semmie de ideale app om mee te beginnen. Je ziet wat je inleg over een bepaalde periode doet en kunt meerdere rekeningen openen om speciale reserveringen te doen.

Het feit dat er geen transactiekosten of stort- en opnamekosten zijn, maakt Semmie niet per definitie goedkoper. Berekenen wat je kosten dan wel per jaar zijn, is makkelijk, omdat je alle gegevens hiervoor overzichtelijk in je portefeuille kunt vinden.

Wat vinden wij van Semmie

Wij zijn als een blok gevallen voor de vormgeving van het ontwerp. De app is zo duidelijk en zo informatief, dat je eigenlijk niet meer nodig hebt. Tenzij je natuurlijk een belegger pur sang bent en veel meer koersinformatie tot je beschikking wilt hebben. Dat Semmie duurzaam beleggen mogelijk maakt, zal volgens ons veel mensen aanspreken. We leven in een tijd van bewustwording en wij denken dat hierdoor het aantal klanten bij Semmie vlot zal toenemen.

Voor- en nadelen van Semmie

Voordelen

  • Een toegankelijke app voor een zeer gevarieerde doelgroep
  • Duurzaam beleggen
  • Meerdere rekeningen kunnen openen
  • De app aanpassen met voor jou visueel aantrekkelijke doelen
  • Keuze uit drie risicoprofielen
  • 3 Maanden gratis gebruik maken van Semmie bij betaling via automatisch incasso

Nadelen

  • Beleggen vanaf 500 euro
  • Voor de beginner of persoon die zich niet in beleggen wil verdiepen een prima app, voor mensen die vorderingen maken en nieuwsgierig worden al snel te minimaal voor wat betreft koersinformatie en dergelijk
  • Geen financiële tegemoetkoming meer voor het werven van nieuwe klanten

Onze score voor de app van Semmie

Wij zijn echt enthousiast over Semmie. We raden het vooral aan aan mensen die wel willen beginnen met beleggen, maar geen tijd kwijt willen zijn aan het moeten doen van allerlei analyses of moeten maken van moeilijke keuzen. De app is visueel aantrekkelijk vanwege de kleuren en toereikende informatie binnen je portefeuille. De support is werkelijk ongekend goed, want je krijgt van een ademend iemand een reactie en niet weer van een of andere chatbot.

De kosten van de app wegen op tegen de eenvoud van het beleggen en daarnaast zijn de kosten niet complexer gemaakt dan nodig is. De app doet gewoon wat het moet doen.

Hoe anders is Semmie dan de concurrent?

Concurrenten maken het vaak wél veel complexer dan nodig is. Daar heb je meer verschillende soorten kosten en dat betekent ook dat je meer in de gaten moet houden en na moet denken over waar je voor wilt kiezen. Deze overgecompliceerdheid maakt beleggen een stuk minder aantrekkelijk.

Voor wie is Semmie geschikt?

Semmie probeert beleggen bewust simpel te houden, zodat iedereen kan leren beleggen. Je leeftijd maakt niet uit, je beroep is niet van belang, je kennisniveau doet er niet toe; iedereen kan met Semmie beleggen, zolang je maar een rekening kunt openen en minimaal 500 euro hebt om te investeren.

Ervaringen van anderen met Semmie

  • Kiyoh geeft Semmie 9,3 van 10 punten. Mensen zijn tevreden met de app zelf, maar ook met het resultaat dat ze boeken.
  • Nicole van The Budget Life heeft de proef op de som genomen en 100 euro belegd via Semmie. Ze heeft nu al meer rendement behaald (2,77%) dan met haar spaarrekening.
  • Fire For Women trekt een vergelijking met Robeco, omdat het systeem ongeveer hetzelfde werkt. Semmie is volgens de reviewer vooral geschikt voor de lange termijn.
  • The Happy Investors is vooral te spreken over het duurzame element van Semmie. Deze reviewer vindt zelf beleggen prettiger dan voor je laten beleggen, wat Semmie doet.
  • Geld Nerds geeft 3 van 5 sterren, maar meldt dat je vanaf 50 euro kunt beleggen bij Semmie. Op de website zelf zien wij echter een startbedrag van 500 euro staan.

Gratis beginnen

Er is blijkbaar een actie geweest dat je geld kon verdienen als je nieuwe klanten aan Semmie wist te binden, maar die actie kunnen wij niet meer op de website vinden. Met meer dan 15.000 klanten is Semmie blijkbaar tevreden om de dienstverlening van een hoog niveau te kunnen houden.

Wat wel interessant kan zijn, is het instellen van het automatisch incasso, want hierbij kun je drie maanden gratis gebruik van het platform maken.

Gratis media over Semmie

Op YouTube heeft Semmie een eigen kanaal met veel, vooral heel korte filmpjes. In de filmpjes wordt terminologie uitgelegd (zoals bijvoorbeeld beleggerprofiel en spreiding), maar ook hoe je de app kunt gebruiken.

Conclusie: wel of niet gebruik maken van Semmie voor je duurzame beleggingen?

Wil je weinig poespas, maar vooral leuk aan de slag gaan met beleggen voor een specifiek doel of meerdere doelen tegelijk? Dan helpt Semmie je heel goed op weg. Door de eenvoud van de app, de mogelijkheid om diverse rekeningen aan te maken en de kosten die vanaf het allereerste moment dat je de app gebruikt helder zijn, wordt beleggen leuk én toegankelijk voor iedereen. Dat is precies wat Semmie met de lancering van het platform voor ogen had. Missie geslaagd.

Op jouw succes!