Slimste en beste investeringen: beste manieren om je geld in te investeren

Er zijn heel veel investeringen die je kunt doen als je hier het geld voor hebt. Ook met een relatief klein geldbedrag kun je slimme investeringen doen en hier een mooi rendement op scoren. Wil je weten? Lees dan dit artikel, want hier bespreken we alle slimste investeringen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

De kracht van investeren

Denk je aan slapend geld, dan denk je aan snurkende Smaug de draak onder zijn berg van goud in Tolkiens de Hobbit. Wat is het nut van zoveel rijkdom als je er niets mee doet? Als je niet doet met je geld, wordt dit naar verloop van tijd minder waard. Minder waar? Ja, echt waar. Dat heeft te maken met inflatie. Inflatie zorgt ervoor dat de koopkracht achteruitgaat en dat je nu met 1 euro minder kan kopen dan een jaar geleden. Inflatie is een natuurlijk proces.

Waar let je op als je gaat investeren

Investeren doe je natuurlijk bij voorkeur in een investering met…

  • Beperkt risico

De beste investeringen zijn investeringen waar weinig risico bij zit, maar waarbij het verwachte rendement erg hoog is. Helaas is het vaak zo dat bij een hoog rendement vaak ook een hoog risico hoort. Als het risico laag is, moet je ook een laag rendement verwachten.

  • De ideale looptijd

Je hebt investeringen met een korte looptijd (0-5 jaar), investeringen met een middellange looptijd (5-15 jaar) en investeringen met een lange looptijd (meer dan 15 jaar). Wat de beste optie is, verschilt van situatie tot situatie. Wel kun je stellen dat een lange looptijd alleen voordelig is als het rendement stabiel is, als er veel geld in omgaat (en dus ook veel mee te verdienen is) en als je er niet of nauwelijks naar om hoeft te kijken (niet dagelijks mee bezig bent).

  • Jouw voorkeur

Als je gaat investeren, is het altijd belangrijk dat je in iets investeert waar je verstand van hebt en waar je ook een passie voor hebt. Je kunt in van alles en nog wat investeren: van grondstoffen tot aandelen, van cryptovaluta tot vastgoed. Ook kun je investeren in kunst of antiek. Eén ding is zeker: als je er verstand van hebt, is de kans groter dat je er iets aan verdient.

Doe altijd onderzoek

Het komt regelmatig voor dat schimmige partijen investeerders zoeken voor investeringen die er op het eerste oog heel goed uitzien, maar in de praktijk vervolgens vies tegenvallen. Van het rooskeurige beeld dat de partij had geschetst, blijft weinig tot niets over. Zoek op wat er bekend is over het type investering dat je wilt gaan doen en de partij waarin je wilt investeren. Zoek online naar ervaringsverhalen van andere investeerders en volg ook het nieuws.

Investeren in een grondstof

Investeren in een grondstof wordt als een stabiele optie gezien. Waarom? Aan zaken als goud, zilver en olie is altijd behoefte. Dat betekent dat de vraag hierna bijna constant is, zeker op de lange termijn. Als je in een grondstof investeert en het valt de eerste maanden tegen, dan weet je bijna zeker dat er later wel een moment komt waarop je toch in de plus komt. Hou er bij olie wel rekening mee dat de prijsgevoelig is voor politieke conflicten.

Of afgeleide producten van grondstoffen

Je kunt ook investeren in afgeleide producten van grondstoffen, zoals in olieraffinaderijen, in zilver- en goudmijnen. Je investeert dan in een aandeel van een bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van de grondstof in kwestie. Je investeert dus indirect in de grondstof. De grondstof is niet in jouw bezit, maar het voordeel is dat je dividend kunt krijgen over je aandeel.

Beleggen in duurzame energie

Duurzame energie heeft de toekomst. Waarom? Omdat fossiele brandstoffen aan het opraken zijn. Bovendien zijn deze fossiele brandstoffen schadelijk voor het milieu en zijn er wereldwijde initiatieven om het energiegebruik te verduurzamen. Beleggen in duurzame energie kan bijvoorbeeld in aardgas, maar ook in zonnepanelen of in windenergie. Je kunt ook indirect investeren in duurzame energie – in bedrijven die duurzame energie opwekken.

Beleggen in aandelen

Als je gaat beleggen in aandelen is het aan te raden te kiezen voor aandelen van bedrijven met een gevestigde naam, die al jarenlang groeien en winst produceren en waarvan bekend is dat ze een redelijk dividend uitkeren. Bij stabiele bedrijven is de kans niet groot dat het aandeel ervan plotseling helemaal inkeldert. Belangrijk is in ieder geval dat je je risico’s spreidt.

Of beleg in een startup

Andersom kun je ook een bescheiden bedrag investeren in een startup. Als je in een startup investeert, investeer je in een bedrijf dat vaak nog niet beursgenoteerd is, maar waarvan je hoopt dat het op een dag flink gaat groeien. Als dat het geval is, krijg jij je investering met veel winst terugbetaald. Natuurlijk is het nog maar de vraag of de startup echt van de grond komt.

Investeer in een beleggingsfonds

Je kunt er ook voor kiezen in een beleggingsfonds te investeren. In dit geval beleg je niet zelf, maar laat je je vermogen beleggen door een expert. Laten beleggen is een uitstekend alternatief voor sparen, omdat sparen tegenwoordig niets meer oplevert. Als je laat beleggen, haal je over een periode van meerdere jaren gemiddeld toch vaak een redelijk rendement.

De mogelijkheden van vastgoed

Vastgoed biedt heel veel verschillende mogelijkheden. Je kunt investeren in een woning (een huis of appartement), maar ook in zaken als kantoren, winkels, garageboxen. Je kunt het pand helemaal uit je eigen vermogen financieren, maar je kunt er ook voor kiezen hiervoor een lening af te sluiten. Als je een tweede huis wil aankopen, heb je hier zo’n 40.000 euro voor nodig. Natuurlijk heeft niet iedereen dit. Maar meer mensen hebben dit dan 300.000 euro.

Indirect in vastgoed investeren

Ook in vastgoed kun je indirect investeren. Je investeert dan in een vastgoedfonds, in plaats van in vastgoed zelf. Het vastgoedfonds investeert namens jou in vastgoedprojecten. Als er met deze projecten winst wordt behaald, krijg jij rendement uitbetaald. Omdat je het vastgoed niet zelf bezit, kun je vaak ook al vanaf een laag bedrag (minder dan 1000 euro) instappen.

Obligaties en P2P leningen

Het is ook mogelijk om te investeren in obligaties en in P2P leningen. Als je investeert in een obligatie leen je geld uit aan een beursgenoteerd bedrijf of aan een overheid. Deze zijn dan verplicht jou dit geld terug te betalen over een bepaalde periode van tijd (de looptijd) plus rente. Als je P2P leent, dan leen je een geldbedrag uit aan een particulier. Meestal zijn de looptijden hiervan korter. Het is ook een stuk informeler. Kijk voor informatie bij Lender & Spender.

Batterijen en laadpalen

Twee andere, niet bepaald voor de hand liggende opties om in te investeren, zijn batterijen en laadpalen. Laadpalen zijn nodig voor elektrische auto’s. Elektrische auto’s zijn steeds meer in opkomst. Ze zijn duurzamer dan benzineauto’s, dus hebben ze de toekomst. Op termijn moeten auto’s van de benzine af. Daarom moet er met laadpalen wel iets te verdienen zijn. Je investeert indirect, in een onderneming die in laadpalen investeert.

Je hypotheek of andere schulden aflossen

De beste manier om in jezelf te investeren, is door in één keer uit je eigen vermogen je resterende schulden af te lossen. Waarom is het zo belangrijk dat je schuldenvrij bent? Allereerst geeft het je rust als je weet dat je geen schulden meer hebt. Daarnaast hou je maandelijks meer geld over. Ten derde hoef je geen extra rente meer te betalen – hoe eerder je hebt afgelost, hoe minder rente je bepaalt. Tot slot sta je sterker als je opnieuw wilt lenen.

Investeren in waardevolle objecten

Je kunt natuurlijk ook investeren in waardevolle objecten, of zogenaamde collectors items, waarvan je weet – of vermoedt – dat ze na verloop van tijd weleens flink meer geld waard kunnen zijn:

  • Denk aan limited edition sneakers
  • Of bijzondere horloges
  • Misschien vind je het wel leuk om in kunst te investeren
  • Of in antiek
  • Wat dacht je van bepaalde complete Lego sets (die kunnen ook verrassend veel opleveren)
  • Of investeer in bepaalde sterke drank, zoals bijzondere whiskey
  • Klassieke auto’s nemen ook in waarde toe.

De mogelijkheden van crypto

Cryptomunten bieden ook verrassende investeringsmogelijkheden. In de afgelopen jaren heeft Bitcoin al aangetoond explosief in waarde te kunnen toenemen. Zo zijn er nog meer crypto valuta die in korte tijd sterk in waarde zijn toegenomen. Daarnaast is er weer een nieuwe generatie crypto, waarvan er ook een flink aantal zullen “doorbreken” en flink in waarde zullen toenemen. Lukt het jou in precies de juiste crypto valuta te investeren?

In je eigen woning investeren

Weet je wat pas een strak plan is? Investeren in de waarde van je eigen woning? Dat doe je bijvoorbeeld door een spiksplinternieuwe badkamer of keuken te laten installen. Of wat dacht je van één of meerder super deluxe dakkapellen? Of misschien wel een aanbouw? Als je goed kijkt, is er van alles mogelijk. Vraag zo nodig advies aan een expert of de investering wel echt de moeite waard is. Sommige investeringen dragen weinig bij aan de pandwaarde.

Investeren in grond

In Nederland heeft alle grond een bestemmingsplan: sommige grond is bedoeld om op te bouwen, andere grond is geschikt voor recreatie en weer andere grond is geschikt voor landbouw. De truc bij investeren in grond is te investeren in een perceeltje waarvan je verwacht dat het vroeg of laat een gewijzigd bestemmingsplan krijgt en als bouwgrond wordt aangemerkt. De waarde neemt dan flink toe en projectontwikkelaars zullen het willen hebben.

Investeer in nieuwe apps

Apps voor op de mobiele telefoon en tablet zijn razend populair. Nog altijd worden er elke week nieuwe apps uitgebracht. Als jij investeert in een nieuwe app en die app wordt een groot succes, dan kun je hier flink wat geld mee verdienen. Je kunt ook zelf een handige app maken en deze vervolgens aanbieden op Google Play Store en Apple Play Store om er een passief inkomen mee te generen. Als anderen de app kopen, krijg jij hier een gedeelte van uitbetaald.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Slimme en beste investeringen: advies van YouTube

In de volgende video wordt duidelijk gemaakt waarom het belangrijk is bij aandelen risico’s te spreiden:

De voordelen van in zilver of goud investeren? Day 1 laat je de “silver lining” zien:

Meer weten over investeren in verschillende activaklassen? Deze video bespreekt er maar liefst zes:

https://www.youtube.com/watch?v=JxM9gFXmRew

Real Estate Masterclass maakt duidelijk dat je ook met weinig geld beschikbaar in vastgoed kan investeren:

De 5 beste opties voor investeren in cryptomunten (2021)? Je ziet het hier:

Benieuwd naar alternatieve inkomstenbronnen waarover je bijna geen belasting betaalt? Kijk dan hier:

Op jouw succes!