Review: Is TradingView de beste manier om de aandelenmarkt te volgen?

Als je via een online broker belegt, krijg je daar meestal ook wel een aantal tools om je eigen portefeuille te kunnen volgen. Je vraagt je wel altijd af hoe up-to-date die gegevens zijn. Er zijn mogelijkheden om live aandelen te volgen, maar soms wil je net iets meer of een andere partij die je informeert en tips geeft. Bij TradingView krijg je exact dat.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

De perfecte plek vinden om het maximale uit mijn beleggingen te halen

Zodra ik in aandelen had belegd, volgde al snel de drang naar meer informatie. Ik maakte mezelf niet zenuwachtig of zorgen, maar wilde gewoon kunnen volgen wat er gebeurde en in kunnen spelen op kansen. Ook wilde ik het tijdig weten als er potentiële bedreigingen voor mijn inleg waren. Beleggen doe je immers om een positief resultaat te behalen, al weet je ook dat je altijd risico loopt om je geld kwijt te raken.

Ik was er van overtuigd dat ik met een slimme aanpak in combinatie met mijn eigen nieuwsgierigheid en interesse het beste uit mijn portefeuille zou halen. Toen verloor een deel van mijn aandelen zijn waarde en ging ik mijn aanpak nog eens onder de loep leggen. Was ik wel zo slim bezig? Reageer ik niet te veel op mijn intuïtie en waar was die dan op gebaseerd? Ik zocht naar steun voor mijn proces op internet en kwam terecht bij TradingView.

Waarom deze review?

We waren aangenaam verrast door TradingView, omdat het je niet stimuleert om ergens in te investeren, maar vooral om kennisdeling gaat. De filosofie hierachter is dat we met zijn allen meer weten en door kennis via een platform te delen, kun je daarna zelf de afweging maken of je met een bepaald stukje informatie iets wilt doen ja of nee. Die basis klinkt ons in ieder geval beter in de oren dan de pushstrategieën die je elders vaak ziet.

Waarom wij – en jij ook – altijd kritisch moeten zijn bij online platforms

Bij alles wat op internet gepubliceerd of verkocht wordt, kun je de oorspronkelijke bron maar moeilijk of zelfs helemaal niet achterhalen. Het is een wirwar aan websites geworden waar allerlei keurmerkjes zouden moeten aangeven of iets betrouwbaar is. Later kom je er dan weer achter dat deze keurmerken gewoon te koop zijn.

Dit zie je bijvoorbeeld al direct als je gaat zoeken naar een nieuwe laptop. Je tikt het in bij Google en bovenaan zie je meteen foto’s van laptops met prijzen en verkooppunten verschijnen. Maar is dit per definitie waar jij naar op zoek bent? Nee, dit zijn de advertenties waar bedrijven Google voor betalen. Dat is het verdienmodel van de zoekmachine.

Als het dan allemaal om marketing draait, hoe vind je dan wel waar je echt naar op zoek bent? Daar komt die kritische houding aan te pas. Je laat je namelijk niet verleiden tot wat als eerste je aandacht trekt, maar zoekt verder en gaat ook eens naar pagina 2 of 3 in de zoekmachine. Waarom vertellen we je dit nu? Omdat je met TradingView deze tijdrovende fase over kunt slaan.

Ja ja, onafhankelijke en objectieve informatie delen, dat zal wel

We doken dieper in de website van TradingView om te kijken of er echt geen gebakken lucht verkocht werd. Zoals al eerder gezegd, je moet niet alles wat je ziet of leest meteen geloven. Wat bleek? Het is een soort LinkedIn of Facebook voor beleggers. Je vindt er enkel beleggers en investeerders van over de hele wereld, die er ter plekke bovenop zitten om je de laatste data en nieuws te geven. Dit is kennisdeling vanuit passie, niet vanuit financieel gewin.

Wat belooft TradingView?

 • Ze stimuleren je juist niet om te beleggen. Je krijgt alle vrijheid om te doen wat je zelf wilt.
 • Ze zijn open en eerlijk over de markten waar aandacht aan besteed wordt, zonder je over te halen in een specifiek aandeel te investeren.
 • Iedereen kan zich aansluiten bij TradingView.
 • Je hebt de beschikking over real time data en software die je helpt bij het analyseren van aandelen.
 • Ze proberen als financieel platform de materie boeiend en uitdagend te maken, waardoor het zijn suffe imago verliest.
 • Ze zijn er voor de particuliere belegger en informatiezoeker, maar ook als bedrijf kun je de tools van TradingView inzetten.

Welke criteria speelden de hoofdrol bij deze review?

Bij TradingView hebben wij de volgende elementen bestudeerd:

 • Objectief informatie delen: hoe wordt dit gegarandeerd?
 • Bestaansrecht van het platform: wat kost de dienstverlening? Er zal toch wel ergens iets verdiend moeten worden?
 • Inhoud: wat krijg je dan voor dat bedrag?
 • Uniek: krijg je al deze informatie ook niet gewoon op internet?
 • Demoversie: kun je het platform gratis proberen, voordat je je ergens aan verbindt?

Hoe zijn wij bij deze review te werk gegaan?

We hebben eerst goed gekeken naar wat je eigenlijk krijgt, want je sluit dus wel een abonnement af. Je koopt niet letterlijk een tastbaar product, maar data die je naar eigen inzicht kunt vertalen. Daarna hebben we de free trial geprobeerd. Niet alleen om te kijken hoe de charts, scripts en screeners er uit zien, maar ook omdat alles in het Engels is. Je kunt de website wel in het Duits, Frans, Spaans en Turks krijgen, maar er is nog geen Nederlandse optie. Dat maakt het weer een tikkeltje uitdagender.

Wat krijg je met TradingView?

Wat al vanaf de startpagina opvalt, zijn alle visuele diagrammen die geprojecteerd zijn. Wanneer je je op hun service abonneert krijg je – in meerdere of mindere mate, dat ligt aan je keuze voor een soort abonnement – toegang tot al deze informatie. Er zijn onder andere ook live streams, crypto ideeën die gedeeld worden, maar ook educatie krijgt een plek op de website. In het rechtergedeelte wordt het laatste nieuws gegeven.

Wie of wat is TradingView?

Samengevat is het een sociaal netwerk van beleggers en investeerders die alle beste data en analyses van over de hele wereld met elkaar delen. Het is dus een plek waar vraag en aanbod van informatie samenkomen. Je kunt er inspiratie opdoen, met anderen chatten en tools inzetten om je beleggingen te volgen en je inleg te verhogen. Men geeft aan dat er meer dan 15 miljoen gebruikers zijn. Verder kun je alerts instellen die je een signaal geven wanneer er aan jouw variabele wordt voldaan.

Hoe ziet TradingView er uit?

Hoeveel en welke data en visuals je te zien krijgt, hangt af van het abonnement dat je kiest. De meest basis versie geeft je toegang tot de top features en elke upgrade die daar bovenop komt, geeft je dan weer toegang tot meer features. Ook zit er een verschil in aantallen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de eerder genoemde alerts, dan zijn er geen bij het goedkoopste abonnement, maar 10, 30 of 400 bij de duurdere pakketten.

Visueel gezien wordt er gestreefd naar eenvoud voor de beginner, terwijl er ook voldoende informatie moet zijn voor de ervaren belegger. Wat wij gaaf en relevant vinden, is het onderdeel education op de website. In een van de voorbeelden krijg je een diagram te zien waar je met je muis overheen kunt bewegen. Onder het diagram staat vervolgens in tekst uitgelegd waar je eigenlijk naar kijkt, wat je ziet zodra je met de muist over het beeld gaat en wat je met die informatie kunt doen.

Onze ervaringen met TradingView

In eerste instantie waren we een beetje overweldigd door alle schema’s met kleuren en de hoeveelheid informatie die hierin verwerkt is. Om ergens een begin te maken, keken we naar het onderdeel timelines. Dit was voor ons interessant, omdat we hierdoor een gevoel kregen met hoe de markt zou kunnen reageren. Dit was ons aanknopingspunt voor de vervolgstappen.

Vervolgens zijn we bij de free trial gaan kijken, om te ontdekken hoe we die konden activeren. Hier kun je twee basiskeuzen maken:

 1. Je meldt je aan voor de basis versie, waarvoor je niet hoeft te betalen.
 2. Je registreert je en kiest voor een van de betaalde pakketten, waarbij je voor een free trial van 30 dagen kunt gaan.

Wat zijn de kosten van de verschillende pakketten bij TradingView?

De pakketten zitten als volgt in elkaar:

PakketPrijsInhoud
Basic0 US dollarAlle topfunctionaliteiten, zoals charts, data, screeners, meer dan 50 tools, meer dan 100 technische indicatoren, 12 charts die je zelf kunt aanpassen en het backtesten van beleggingsstrategieën
Pro14,95 US dollar*Alles van Basic, maar daar nog aan toegevoegd: 5 indicatoren per grafiek2 grafieken per beeldscherm10 alertsVrij van reclameVolume profile indicatorenMaatwerk tijdsintervallenMeerdere watchlistsBar replay mogelijkheden bij intraday bars
Pro+29,95 US dollarAlles van Pro, maar daar nog aan toegevoegd: 10 indicatoren per grafiek4 grafieken per beeldscherm30 alertsIntraday exotische chartsGrafieken die op maatwerk formules gebaseerd zijnExporteren van data uit grafiekenIndicatoren op indicatoren
Premium59,95 US dollarAlles van Pro+, maar daar nog aan toegevoegd: 25 indicatoren per grafiek8 grafieken per beeldscherm400 alertsSecond-based intervallenAlerts die nooit verlopenVier maal zoveel data in grafiekenHet publiceren van indicatoren op uitnodiging

*Alle prijzen die in de tabel vermeld staan, zijn per maand. Op de website van TradingView staat onder de pakketten en bijbehorende prijzen een totaaloverzicht van de functionaliteiten weergegeven, waardoor je goed kunt vergelijken wat per pakket de verschillen in inhoud zijn. Met kruisjes of vinkjes is aangegeven of een onderdeel wel of niet in het pakket zit. En de cijfers geven de aantallen per pakket aan, bijvoorbeeld hoeveel grafieken je kunt opslaan in elk pakket.

Is TradingView het abonnementsgeld waard?

Wie net dat beetje zekerheid of steun nodig heeft bij het beleggen, kan zich helemaal vinden in de informatie die via TradingView gedeeld wordt. Ook de chats kunnen inhoudelijk iets toevoegen aan je kennis, waarmee je je beleggingen een positieve impuls kunt geven. De pakketten hebben diverse prijzen en eentje is er gratis, waardoor je altijd eerst een verkenning kunt uitvoeren, voordat je eventueel een betaald pakket afsluit.

Wat vinden wij van TradingView en de verschillende abonnementen?

Het is handig dat je alle informatie op een plek hebt, waardoor je niet zelf alle informatie op hoeft te zoeken en van diverse plekken hoeft te halen. Bijkomende handigheid is het educatieve aspect waar bij TradingView aandacht voor is. Je kunt veel leren van de artikelen waarin verschillende grafieken van dichterbij bekekenen worden. Je wordt als het ware bij de hand genomen tijdens het inzoomen op de charts.

Het duurste abonnement vinden wij erg prijzig en we hebben dan ook niet voor dit pakket gekozen. Gaandeweg zullen we pas ondervinden of de aantallen indicatoren, charts en alerts (en andere functionaliteiten) zoveel meer bieden dan we op dit moment door hebben.

Wat ons wel opvalt, is dat #tradingview ontzettend veel foto’s laat zien van gebruikers op luxe of exotische plekken, waardoor je misschien de indruk krijgt dat iedereen bakken geld met beleggen verdient. Sommigen lijken zelfs erg onrealistisch en gephotoshopt.

Voor- en nadelen van TradingView

Voordelen

 • Alle data en timelines op een plek. Dat bespaart tijd.
 • Verschillende inhoud in pakketten met elk hun eigen prijs.
 • Gratis pakket en 30 dagen gratis uitproberen bij betaalde pakketten.
 • Chatten mogelijk met andere beleggers en investeerders.
 • TradingView is te gebruiken door een desktop versie en app.

Nadelen

 • Je zit wel weer aan een abonnement vast.
 • Bij de gratis versie krijg je reclame in je scherm.
 • Bij de gratis versie heb je geen recht op customer support.

Waarom raden wij TradingView aan?

TradingView is interessant voor de beginnende belegger die nieuwsgierig en leergierig is. De kwaliteit van de inhoud van grafieken en data is goed en het platform is gebruiksvriendelijk ingericht, zodat je heel snel door hebt hoe het werkt. Ook ervaren beleggers en investeerders kunnen er hun ei kwijt en financiële tips ontdekken. Je merkt dat hier alleen mensen samen komen die een passie voor beleggen hebben.

Waarom TradingView en niet toch zelf het internet afspeuren naar aandeleninformatie?

TradingView is zo overzichtelijk ingericht en handig in het gebruik, dat je jezelf veel tijd en moeite bespaart door alleen al het gratis abonnement een kans te geven. Het is – zeker bij beursinformatie – lastig om verder te kijken dan alleen de koersen en bij TradingView worden relevante grafieken met je gedeeld.

Voor wie is TradingView geschikt?

Heb je wat hulp nodig of wil je je beleggingen naar een hoger niveau tillen? Dan zouden wij de website van TradingView zeker een verkennen om te zien of je je in hun platform kunt vinden. Lees een aantal artikelen en kijk eens bij educatie of je daar nog wat van kunt leren.

Is je eerste indruk positief? Dan kan een free trial een goed idee zijn om alle functionaliteiten te verkennen. Zet de 30 dagen van de gratis termijn in je agenda, zodat je eventueel een stapje terug kunt naar een goedkoper pakket als Premium te uitgebreid voor je is.

Wat moet je kunnen om met TradingView aan de slag te gaan?

Je moet vooral nieuwsgierig zijn en geld hebben om te kunnen beleggen. Je neemt geen abonnement – of dat nu gratis of betaald is – om maar met andere te chatten en grafiekjes over aandelenkoersen te lezen. Je bent er met een speciaal doel en het kan daarom handig zijn om dat doel voor jezelf te definiëren.

Verder is een beetje begrip van financiële zaken wel handig, want je gaat toch met je spaarcenten spelen en dat is nooit zonder risico. Het lezen van de grafieken kun je gaandeweg leren. Dat is bij de start nog niet heel belangrijk.

Ervaringen van anderen met TradingView

 • Trust Pilot geeft 3,2 van 5 sterren. Tweederde van de reviews zijn positief. Verbeterpunten zijn vooral de klantenservice en de automatische verlenging van abonnementen.
 • Investor Junkie noemt TradingView een uitstekende manier om je favoriete aandelen te onderzoeken.
 • Day Tradingz geeft 4 van 5 sterren en noemt TradingView een van de beste platforms die gunstig geprijsd zijn.
 • Benzinga geeft 4,5 van 5 sterren en geeft aan dat het vooral voor professionele investeerders geschikt is.
 • Warrior Trading geeft 4,7 van 5 sterren en noemt TradingView een betaalbaar alternatief voor dure software.

Garanties en voorwaarden

Op de website staat een apart hoofdstuk met voorwaarden, waarin veel disclaimers vermeld worden. Dit betekent dat je hen voor heel veel zaken niet aansprakelijk kunt stellen. Verder staat er uitgebreid beschreven hoe je van het abonnement af kunt komen en dat je geen geld terug kunt krijgen, alleen nieuwe afschrijvingen kunt stopzetten na annulering van je abonnement.

Zijn er kortingen mogelijk bij TradingView?

De enige korting die wij kunnen vinden is die wanneer je niet per maand, maar per jaar betaalt. De korting komt neer op 2 maanden gratis abonnement, onafhankelijk van welk pakket je kiest. Als voorbeeld: het Pro pakket kost je 14,95 US dollar per maand, dus dat zou 180 US dollar per jaar zijn. Bij het afsluiten van een jaarabonnement betaal je 155 US dollar.

Gratis media over TradingView

Je vindt op YouTube diverse filmpjes met reviews over TradingView, maar er is zo snel geen eigen kanaal te ontdekken. Dit hebben ze in principe ook niet nodig, omdat ze zelf hun kanaal zijn via de chat en blog.

Conclusie: wel of niet een abonnement op TradingView nemen?

De meningen verschillen over of TradingView ook wel zo geschikt is voor beginners. Staat jouw beleggingsavontuur nog in de kinderschoenen? Dan doe je er volgens ons verstandig aan om te beginnen met het gratis abonnement. Zo kun je zien of additionele functionaliteiten eigenlijk wel zinvol voor jou zijn, of dat je aan de basisversie voorlopig genoeg hebt. Ervaren beleggers zullen snel thuis zijn op het platform. Door het prettige design van de website en app heb je weinig tijd nodig om je eigen grafieken samen te stellen of die op de website te begrijpen.

Op jouw succes!

Gerelateerd: lees verder...