Waar kun je je geld in investeren? Alle mogelijkheden

Er zijn nogal wat mogelijkheden om je geld in te investeren. Sterker nog: de mogelijkheden zijn zo’n beetje onbeperkt. In dit artikel focussen we ons op verschillende goede opties voor het investeren van je geld. Voor je überhaupt besluit te investeren, moet je je natuurlijk wel afvragen of investeren de moeite waard is. Een goede investering voldoet aan een aantal voorwaarden.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Hoe herken je een goede investering?

Een goede investering herken je aan…

 • Eerlijk uitzicht op winst
 • Beperkte risico’s (hoe groter de risico’s van de investering, hoe minder aantrekkelijk de investering wordt – hoe groter de risico’s, hoe hoger ook de mogelijke beloning moet zijn)
 • Je persoonlijke voorkeuren (je moet alleen investeren in zaken waar je je prettig bij voelt. Heb je bijvoorbeeld veel verstand van vastgoed, maar helemaal niets van crypto valuta. Ga dan vooral op zoek naar een goede vastgoedinvestering en laat crypto links liggen)
 • Looptijd (sommige investeringen werpen in een heel korte tijd vruchten af, maar er zijn ook investeringen waarbij het heel lang duurt voor je er geld aan verdient).

Verschillende soorten looptijden

Bij looptijd wordt onderscheid gemaakt in…

 • Korte termijn – een korte termijn investering duurt gemiddeld 0-5 jaar
 • Middellange termijn – een middellange termijn duurt 5-15 jaar
 • Lange termijn – duurt meer dan 15 jaar.

Wanneer een lange termijn investering?

Een lange termijn investering is eigenlijk maar in een heel beperkt aantal gevallen echt aantrekkelijk. Waar dat mee te maken heeft? Als je op lange termijn investeert wil je dat…

 • Je bijna of niet naar de investering hoeft om te kijken – het moet eigenlijk vanzelf gaan (denk maar eens aan investeren in langdurige obligaties of juist in een pensioenfonds)
 • Er op termijn echt iets te verdienen moet zijn (lange termijn investeringen gaan meestal op grote sommen geld, niet om enkele tientjes)
 • Het risico minimaal is (een lange termijninvestering moet eigenlijk per definitie iets opleveren, anders zou niemand er ooit aan beginnen).

Voor je gaat investeren

Voor je gaat investeren, is het belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet en probeert te achterhalen of de investering wel echt zo’n goed idee is. Op het internet vind je bijvoorbeeld ervaringsverhalen van anderen die een soortgelijke investering hebben gedaan en hoe zij dit hebben ervaren. Zet ook nooit al je geld in op één paard, want als dit verkeerd gaat, is het huilen geblazen. Volg ook het financieel nieuws goed, zodat je trends beter leert begrijpen.

Investeren op de markt

Je kunt je aansluiten bij een online broker (een account aanmaken) en in verschillende zaken investeren:

 • Bijvoorbeeld in aandelen van bedrijven waarvan je weet dat ze gezond zijn en flink groeien én waarvan je verwacht dat ze ook in de komende jaren nog zullen groeien
 • Obligaties van betrouwbare partijen, zoals grote en gevestigde bedrijven, of juist de Nederlandse overheid
 • Je kunt ook investeren in grondstoffen en goud en zilver: naar deze grondstoffen is eigenlijk altijd vraag. Hoewel er regelmatig schommelingen zijn in de koers, kun je op lange termijn toch zien dat de waarde redelijk constant is (en zelfs licht groeit).

Investeer in de toekomst

Er zijn verschillende manieren waarop je in de toekomst kunt investeren; je eigen toekomst of die van de planeet in het algemeen en van alle generaties die nog na jou komen. Ook wel zo eerlijk.

 • Investeer bijvoorbeeld in fondsen en bedrijven die groene energie opwekken, zoals windenergie en zonne-energie. Naar duurzame energie is steeds meer behoefte, zeker nu de aarde door CO2 aan het opwarmen is en fossiele brandstoffen opraken. Als je in duurzame energie als windenergie investeert, kun je 4-6% rendement verwachten.
 • Het aflossen van je hypotheek: één van de verstandigste investeringen ooit om te doen, is in één keer het overgebleven deel van de hypotheek van je woning afbetalen. Waarom? Je bent schuldenvrij en hoeft ook geen vervelende rente meer te betalen.
 • Investeren in vastgoedfondsen: vastgoedfondsen houden zich bezig met het ontwikkelen en verhuren (of verkopen) van nieuw vastgoed. Aan vastgoed blijft altijd behoefte, zeker aan woningen. Momenteel kampen we met een behoorlijk woningtekort.

Daghandelen op de beurs

Daghandelen op de beurs wordt ook wel “daytraden” genoemd. Let op: dit is redelijk risicovol en vraagt om voldoende kennis van de financiële markten. Als je je met daghandel bezighoudt, dan koop je op wekelijkse – vaak dagelijkse – basis nieuwe financiële effecten aan en verkoop je ze weer als de koers van de effecten in jouw voordeel is. Op de beurs kun je in van alles en nog wat handelen: aandelen van allerlei soorten bedrijven, grondstoffen en valuta.

Of investeer in P2P leningen

Als je op de markt investeert in leningen, betekent dit dat je investeert in obligaties en dat het bedrijf of de overheid waarbij je de obligaties aankoop jou terug moet betalen met rente. Maar wist je dat er ook platforms zijn waarop je geld kunt lenen aan individuen zoals jij? Kijk bijvoorbeeld eens op Lender & Spender en zie wat er mogelijk was. Voor personen die wat meer ongedwongen en informeler geld uit willen lenen zijn particuliere leningen het antwoord.

Een start up ondersteunen

Een start up is een bedrijfje dat net begonnen is en nog van de grond moet komen. Als jij gelooft dat het bedrijf een goed marketingplan heeft en echt iets unieks te bieden heeft (bijvoorbeeld een technologische innovatie), dan kan het heel lucratief zijn hierin te investeren. Als het bedrijf echt van de grond komt, verdien je je investering meerdere keren terug. Natuurlijk zijn er aan deze investeringen veel risico’s verbonden: de startup kan ook floppen.

Investeren in kunst, antiek en collectors items

Je kunt natuurlijk ook op meer creatieve wijze gaan investeren. Zeker als je een mooi zakcentje tot je beschikking hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van investeren in het werk van jonge en getalenteerde kunstenaars, of investeren in fraai antiek (dat alleen maar meer waard wordt). Je kunt ook investeren in bijzondere collectors items, zoals uniek Lego pakketten.

Investeren in Olie

Olie is net als zilver en goud een grondstof waar altijd behoefte aan blijft. Omdat er altijd vraag naar is, kun je verwachten dat de markt nooit helemaal inzakt. Hou er wel rekening mee dat de olie- en benzinemarkt erg gevoelig is voor politieke crises (zoals de oorlog in Oekraïne). Investeren in olie kan rechtstreeks, of je investeert in CFD’s die de oliekoers volgen.

Crypto currency

Crypto valuta, ook wel “digitale valuta” genoemd, zijn een nieuwe trend. De Bitcoin is hiervan de meest bekende. Er zijn jaren geweest dat de waarde van de Bitcoin explosief is toegenomen en dat hier heel veel rendement op was te behalen. Bij de volgende generatie cryptomunten is dit misschien ook wel het geval. Wie wat boor jij je eigen goudmijntje aan.

Of investeer in bouwgrond

Het mag duidelijk zijn: er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Als je slim investeert in Nederlandse grond, kun je hier aardig wat rendement op verdienen. Het is de kunst te investeren in grond waarvan het bestemmingsplan wijzigt en waarop gebouwd mag gaan worden. Deze grond is dan ineens veel meer waard en zal in trek zijn bij verschillende projectontwikkelaars. Deze projectontwikkelaars zullen bouwgrond voor de hoofdprijs van je kopen

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Je geld investeren: adviezen van YouTube

Het belang van risico’s verspreiden over verschillende soorten aandelen wordt in deze video duidelijk:

De voordelen van investeren in edelmetaal? Day 1 spijkert je bij:

In deze video worden zes verschillende activa klassen besproken:

Real Estate Masterclass laat zien dat je ook met relatief weinig vermogen in vastgoed kunt investeren:

Investeren in cryptomunten? Ontdek hier wat de beste 5 opties zijn:

Inkomstenbronnen waarover je weinig belasting hoeft te betalen? Bekijk het hier eens:

Op jouw succes!