Waar kun je crypto kopen?

Crypto munten, of te wel, digitale valuta, kun je op heel veel verschillende plekken kopen. Wel spreekt het voor zich dat je digitale valuta alleen digitaal kunt kopen. Je koopt je crypto munten bij een crypto broker (een tussenpersoon – of tussenorganisatie) of bij een crypto exchange. Kies bij voorkeur voor een Nederlandse broker, want hier kun je ook met IDeal betalen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Reguleringen

Crypto brokers zijn een relatief nieuw fenomeen. Crypto munten bestaan dan ook nog niet zo lang. Kies altijd voor een crypto broker die betrouwbaar is. De beste manier om te kijken of een crypto broker betrouwbaar is, is door te kijken of deze gereguleerd wordt door de Nederlandsche Bank. Als de Nederlandsche Bank (DNB) toezicht houdt, is dat altijd een goed teken.

Wat is de beste Nederlandse crypto broker?

Er zijn verschillende grote en succesvolle Nederlandse crypto brokers, ook crypto brokers in opkomst. Op dit moment is Bitvavo misschien wel de allerbeste Nederlandse broker. Waar dat mee te maken heeft? Onder andere met het gebruiksgemak. Maar het allerbelangrijkste van Bitvavo is wel dat de transactiekosten nergens lager zijn. Met andere woorden: hier is het handelen in crypto munten het goedkoopst. Je betaalt heel lage administratieve kosten.

Een account aanmaken

Zoals gezegd, zijn er verschillende crypto brokers waar je een account bij aan kunt maken. Voor het aanmaken van een account moet je verschillende stappen doorlopen. Je zult in ieder geval je e-mailadres op moeten geven en een goed wachtwoord moeten bepalen. Daarnaast maak je vaak gebruik van tweefactor authenticatie, of te wel: een inloglink ter bevestiging.

Hoe ziet tweefactor authenticatie eruit?

Twee factor authenticatie komt er op neer dat je én met een wachtwoord én met een link moet betalen. Deze link wordt meestal naar je mobiele telefoon gestuurd. Zonder link met bijkomende inlogcode kom je niet binnen. Tweefactor authenticatie wordt onder andere ook gebruikt door veel banken en door verschillende overheidsdiensten. Zoals het er nu voor staat, wordt de tweefactor authenticatie gezien als de veiligste methode van inloggen.

Zet geld op je account

Goed, dus je hebt een account aangemaakt en je bent ingelogd. Dan is het nu tijd om geld op je account te storten. Dit kan met verschillende stortingsmethode, bijvoorbeeld iDeal en creditcard. Vaak is een SEPA bankoverschrijving ook mogelijk. Soms betaal je voor het storten van geld extra kosten: dit is een stortingstoeslag die de crypto broker ontvangt.

In welke munt wil je investeren?

Per crypto broker zal het verschillen in welke munten je kunt investeren. Bij de ene broker heb je meer opties dan bij de andere. Sommige cryptobrokers bieden alleen de meest populaire crypto munten aan, anderen gaan juist voor een zo breed mogelijk aanbod. Je komt hier ook nieuwe, meer obscure munten tegen, die in de toekomst misschien wel tot bloei komen.

Verspreid je risico’s

Belangrijk is ook bij crypto’s dat je je risico’s zoveel mogelijk verspreidt. Dat betekent dat je niet al je geld in één munt investeert, maar dit op beheerste wijze over meerdere munten verdeelt. Je kunt kiezen voor een traditionele munt als de Bitcoin in combinatie met nog een paar obscure munten. Zo spreid je niet alleen in de breedte, maar ook in het type crypto munt.

Geld achter de hand houden

Het wordt in ieder geval ook geadviseerd wat geld achter de hand te houden. Investeer dus niet meteen al het geld dat je op je account stort in crypto, maar bewaar een gedeelte voor later (bijvoorbeeld 30%). Je kunt dit resterende deel inzetten als er sprake is van een dipje.

Ken jij LiteBit al? Dit was de #1 keuze…

Ook LiteBit is een volledig Nederlandse dient, hoewel ze in 2023 gestopt zijn. Hier koop en verkoop je eenvoudig meerdere crypto’s. Betalen doe je met Bancontact of iDeal. Inmiddels bestaat het aanbod, sinds begin januari, uit ruim 60 verschillende crypto’s. Dit is wat minder dan bij de concurrent, maar hou er wel rekening mee dat het hier om de 60 meest populaire crypto’s gaat. Je komt dus niets tekort.

— Let op: Litebit is in 2023 gestopt met de dienstverlening. Ze sturen hun klanten vanaf heden door naar Bitvavo —

Bitvavo: de tweede keuze voor Nederland

Zoals gezegd, is Bitvavo misschien wel – na LiteBit – de nummer één keuze crypto broker van dit moment. Bitvavo heeft in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het aantal beschikbare crypto munten. In één jaar tijd is het aantal verdriedubbeld: van zo’n 50, naar meer dan 150. In 2021 volgden ook verschillende crypto prijzen. Eerder, in 2019, werd Bitvavo al officieel tot grootste crypto beurs van Nederland. Handig aan Bitvavo is dat je onder meer met iDeal betaalt.

Laagste transactiekosten

Verder staat Bitvavo natuurlijk bekend om zijn ongekend lage transactiekosten. Deze zijn lager dan bij alle andere concurrenten. Als je vooral op dagelijkse basis in crypto handelt, zijn die lage transactiekosten een groot voordeel. Op termijn kun je hier flink wat geld mee besparen.

Handelen bij Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is een andere populaire crypto broker. Zoals de naam al doet vermoeden, lag de focus hier in eerste instantie vooral op Bitcoin. Daar is inmiddels niets meer van te merken, want sinds begin 2022 is het mogelijk op ruim 200 verschillende crypto valuta in te zetten. Bitcoin Meester staat net als Bitvavo gewoon geregistreerd bij de DNB.

Investeren via Cryptopay

Een andere Nederlandse broker is Cryptopay. Ook hier kun je gemakkelijk geld naar je account overschrijven en handelen in verschillende crypto’s, zoals Litecoin, Ripple, Bitcoin en Ethereum. Uniek bij Cryptopay is dat je hier ook van een speciale prepaid creditcard gebruik kunt maken. Met deze prepaid creditcard kun je gewoon betalen in verschillende winkels.

Investeren bij Coinbase

Coinbase is de op één na grootste crypto exchange ter wereld. Alleen Binance is groter. Op Coinbase vind je inmiddels al ruim 73 miljoen gebruikers. Je kunt hier geld storten met je bankrekening of via een creditcard. Coinbase wordt gezien als een goed platform voor de beginnende crypto handelaar. Het nadeel is wel dat de transactiekosten wat aan de hoge kant zijn.

Hoe bewaar je crypto coins?

Je crypto munten kun je niet zomaar overal opslaan. Hiervoor heb je een speciaal soort portemonnee nodig – de “crypto wallet”. Je hebt software wallets (als programmaatje op je computer) en hardware wallet (deze zijn apart op te slaan, in USB-vorm). Een erg goede en populaire hardware wallet is bijvoorbeeld de Ledger Nano S. Bij een Ledger kun je zelf een pincode opvoeren om de portemonnee te “openen”. Er bestaan overigens ook papieren wallets.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Crypto kopen – waar doe je dat? Meester YouTube geeft advies

Op YouTube vind je verschillende video’s voor het vinden van de beste adresjes voor crypto, onder meer:

— Let op: Litebit is in 2023 gestopt met de dienstverlening. Ze sturen hun klanten vanaf heden door naar Bitvavo —

Op jouw succes!