Wat is Bitvavo? En wat kun je ermee?

Heb jij al gehoord van Bitvavo? Als je bekend bent met crypto is dat waarschijnlijk wel het geval. Wat wist je dat Bitvavo niet alleen de grootste crypto exchange van Nederland is, maar ook nog de goedkoopste? Bitvavo is een crypto exchange waar je eenvoudig heel veel verschillende cryptomunten kunt aankopen tegen ontzettend lage transactiekosten. In dit artikel ontdek je alles over de vele voordelen van Bitvavo. Lees dus maar snel verder.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Voor wie is Bitvavo geschikt?

Bitvavo is geschikt voor zowel de beginnend als de ervaren cryptohandelaar. Je kunt hier met een paar klikken crypto’s opslaan, kopen en verkopen. Verplaatsen naar een externe crypto wallet is ook een fluitje van een structuur. Bitvavo blinkt vooral uit dankzij zijn lage transactiekosten: deze zijn lager dan bij alle andere Nederlandse crypto exchanges. Als je veel transacties verricht, kun je daar dus op termijn behoorlijk veel voordeel aan ontlenen.

De oorsprong van Bitvavo

Zoals gezegd, is Bitvavo een 100% Nederlandse broker. Deze broker werd opgericht in 2017 en groeide in een paar jaar tijd uit de allerpopulairste broker van het land. Dat had onder andere te maken met de supervoordelige handelskosten. Bitvavo is ook als app te gebruiken. Je downloadt de app op een Android of iOS telefoon en kunt er gemakkelijk mee aan de slag.

Aanbod van crypto valuta

De eerste jaren lag het aanbod crypto valuta zo rond de 50. Maar in 2021 kwam daar flink verandering in. In dat jaar werd namelijk besloten het aanbod explosief uit te breiden. Het gevolg was dat het aanbod in minder dan een jaar tijd verdriedubbelde. Waar het aanbod eerst rond de 50 verschillende crypto valuta was, zijn dat er inmiddels al ruim 150 soorten.

Storten bij Bitvavo

Het grote voordeel van het feit dat Bitvavo 100% Nederlands is, is niet alleen dat je alle informatie in het Nederlands in kunt zien, maar ook dat je met iDeal – een typisch Nederlandse betalingsmethode kunt betalen. Je kunt natuurlijk ook van één van de alternatieven gebruik maken, zoals Sofort, een creditcard of SEPA bankoverschrijving.

Hoe betrouwbaar is Bitvavo?

Bitvavo wordt gezien als een erg veilige en betrouwbare onderneming. Het feit dat de onderneming helemaal Nederlands is, draagt hier natuurlijk ook voor een belangrijk deel aan mee. Het hoofdkantoor van Bitvavo vind je – doe maar duur – op Herengracht 450 in onze hoofdstad, Amsterdam. Bitvavo is bovendien een bedrijf dat bij de KVK: Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Dat betekent dat je alle bedrijfsgegevens zo op kunt vragen.

Extra veiligheidsmechanismen

Bitvavo maakt bijvoorbeeld gebruik van anti-phishing (oplichting) beveiliging. Ook kun je van IP beheer gebruiken, plus de relatief nieuwe methode van inloggen 2FA. 2FA is kort voor Twee Factor-authenticatie. Dit houdt in dat je behalve met een e-mailadres en wachtwoord ook nog eens gebruik maakt een speciale inlogcode om in te loggen. Deze inlogcode krijg je bij iedere inlogpoging toegezonden naar je mobiele telefoon. Banken maken er ook gebruik van.

Verschil “hot” en “cold” wallets

Een crypto wallet is de portemonnee voor je cryptomunten. Je kunt cryptomunten nergens anders opslaan dan in een crypto wallet. Crypto wallets heb je in veel verschillende vormen. Het onderscheid tussen hot en cold zit hem in het volgende: een hot wallet wordt voor transacties gebruikt, terwijl je een cold wallet voor opslag gebruikt. Het verschil tussen een hot wallet en een cold wallet lijkt een beetje op het verschil tussen betaal- en spaarrekening.

Je aanmelden bij Bitvavo

Een account aanmaken bij Bitvavo gaat relatief eenvoudig. Dit hoeft echt niet meer dan een paar minuten te duren. Je vult simpelweg wat basisgegevens in, zoals je naam, je leeftijd en je e-mailadres. Naar dat e-mailadres wordt vervolgens een e-mail met bevestigingslink gestuurd. Deze link is nodig om je account te activeren. Je kunt er ook gelijk voor kiezen om 2FA beveiliging in te schakelen. Hiervoor dien je ook je telefoon op te geven. Ook dan krijg je een link.

Paspoortverificatie

Bitvavo neemt de veiligheid heel nauw. Dat betekent dat je ook je paspoort of ID zult moeten verifiëren als je met grotere bedragen gaan handelen. Zo’n verificatie van een identiteitsbewijs is alleen nodig als je met meer dan 2.500 euro tegelijk investeert op je account.

Zo schaf je cryptovaluta aan

Het aanschaffen van crypto valuta bij Bitvavo gaat als volgt. Je navigeert allereerst naar het dashboard. Hier zie je verschillende crypto’s staan. Je kunt scrollen, maar je kunt ook de naam van je favoriete crypto in de zoekbalk invoeren. Vervolgens klik je op de naam van de munt.

Tabblad kopen

Als je op de munt van je keuze hebt geklikt, kom je uit op het tabblad “Kopen”. Hier kun je invullen welk bedrag je precies in de munt wil investeren. Dit dient minimaal 5 euro te zijn. Vervolgens klik je op “Kopen”. De munten zijn nu in je bezit. Je kunt ze later weer verhandelen.

Staken van crypto munten

Het is bij Bitvavo ook mogelijk om crypto’s te staken. Hiervoor dien je eerst eenmalige toestemming te geven. In het dashboard met munten zie je achter de munt die gestaket kunnen worden een groene “S”. Alleen de munten waar je deze S bij ziet staan, kunnen gestaket worden. Als de “S” rood gekleurd is, betekent dit dat staken niet mogelijk is.

Crypto’s van Bitvavo naar elders

Natuurlijk is het ook mogelijk je crypto’s vanuit Bitvavo naar een andere plek over te zetten. Hiervoor ga je naar het Dashboard. Klik nu op de valuta die je verplaatsen wilt. Je krijgt nu een berekening van de balans te zien. Je kunt zelf aangeven hoeveel je wilt verplaatsen. Let op: hier wordt wel een toeslag voor gevraagd. Die toeslag moet je aftrekken van het bedrag dat je opneemt.

Een wallet gebruiken

Als je een wallet wilt gebruiken om crypto’s op Bitvavo te plaatsen, doe je dat als volgt. Je gaat allereerst naar Dashboard en klikt vervolgens op “storten”. Het adres verschijnt nu in beeld. Je kopieert het adres van je wallet en plakt het walletadres bij het vakje “withdrawal”. Vervolgens klik je op verzenden. De crypto zal nu vanaf je wallet terechtkomen bij Bitvavo.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

De werking van Bitvavo: een uitleg op YouTube

In deze video van CryptoCoin

Talk leer je alles over de Bitvavo Exchange:

Bitvavo: bronnen

Op jouw succes!