Wat is duurzaam beleggen?
Wat wordt er precies bedoeld met duurzaam beleggen en kun jij hier ook aan beginnen? Dat is wat we in dit artikel zullen bespreken. Het antwoord zal je misschien verbazen. Duurzaam beleggen is beleggen op een manier die goed is voor mens, dier en milieu – voor de aarde en voor toekomstige generaties in het algemeen. Vroeger was duurzaam beleggen erg lastig, vandaag de dag is het al bijna de norm. Ontdek hier de wondere wereld van duurzaam.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Duurzaam beleggen: zo zit het dus
Denk je aan duurzaam beleggen, dan denk je aan meer dan alleen geld verdienen. Het draait dus om meer dan alleen positief rendement behalen. Bij duurzaam beleggen is het ook van groot belang dat de belegging gunstige gevolgen heeft voor de maatschappij, voor mens en milieu. Duurzaam beleggen staat onder meer namen bekend: “verantwoord” of “ethisch” beleggen.
Waar kun je aan denken?
Wat zijn nu die mogelijke positieve effecten voor de wereld om ons heen?
- Vermindering van CO2 uitstoot
- Betere arbeidsomstandigheden
- Investeringen in ontwikkelingslanden
- Gelijke kansen
- Waarborgen mensenrechten
- Duurzame energieopwekking
- Waarborgen dierenrechten.
Hoe meet je of iets duurzaam is?
“Meten is weten”, zeggen ze niet voor niets. Er bestaat nog niet zoiets als een label voor duurzaam beleggen. Er is dan ook geen vaste lijst met criteria waar een belegging aan moet voldoen voor deze als “duurzaam” gekenmerkt kan worden. Criteria voor duurzaamheid zullen van belegger tot belegger verschillen. Het gaat er maar net om waar je prioriteiten liggen.
Internationale standaarden
Er bestaan een aantal internationale standaarden waaraan je duurzaam beleggen kunt herkennen:
- Je hebt bijvoorbeeld het UN Global Compact label (UN = VN: Verenigde Naties)
- De ESG-criteria (gebruikt door miljoenen beleggers van over de hele wereld)
- Maar ook de Principles voor Responsible Investment.
De afkorting ESG
ESG is de afkorting voor de Engelse termen “Environment” (milieu), “Social” (sociaal) en “Governance” (beleid of bestuur). Deze drie criteria vormen de belangrijkste maatstaven om te bepalen of een investering duurzaam is volgens de ESG-normen. ESG wordt in de praktijk uitgedrukt als score. Hoe hoger de score die een bedrijf krijgt, hoe duurzamer dit bedrijf is. Beleggers die op zoek zijn naar een duurzame investering kunnen die score gemakkelijk raadplegen.
Verschillende bedrijven geven ESG-scores
Er zijn speciale bedrijven die ESG scores uitreiken aan beleggingen. Dit zijn onder meer Bloomberg, MSCI en Sustainanalytics. Zoals gezegd, wordt er gekeken naar zaken als recycling, vervuiling, uitstoot van CO2 en het gebruik van grondstoffen. Maar ook het waarborgen van mensenrechten, veiligheid op de werkvloer en arbeidsomstandigheden. Tot slot gaat men op zoek naar beleggingen die corruptie tegengaan en transparant bestuur stimuleren.
De “Best-in-class” methode
Duurzaam beleggen: hoe pak je dat aan? Bijvoorbeeld via de “Best-in-class” methode. In een bepaalde sector worden de best presterende bedrijven op het gebied van duurzaamheid aangewezen. Een andere naam voor deze methode is “positive screening”. Er wordt per sector gekeken, zodat binnen elke sector de beste, meest duurzame bedrijven worden aangewezen.
Negatief screenen kan ook
De andere methode doet het tegenovergestelde: deze wijst niet de beste bedrijven in om duurzaam in te investeren, maar juist de bedrijven die het minst duurzaam zijn en totaal niet voldoen aan bovenstaande duurzaamheidscriteria. Deze bedrijven worden “uitgesloten”. Bij duurzaam beleggen is dit de screeningsmethode die traditioneel het meest wordt gebruikt.
Is duurzaam echt duurzaam?
Er zijn dus enkele labels die aangeven of een investering “duurzaam” is, maar het blijft voor een gedeelte toch nattevingerwerk. Het is ook maar net hoe duurzaam jij als investeerder wil dat de investering is. Behalve duurzaam beleggen kun je je geld ook investeren in zaken als groene obligaties, in microfinanciering of impact beleggen. Bij deze alternatieven is het behalen van rendement niet altijd een prioriteit. De prioriteit ligt hier echt op duurzaam zijn.
Is rendement halen moeilijk?
Het verschilt per duurzame investering of het mogelijk is een mooi rendement te halen. Uit onderzoek blijkt dat het in praktijk prima mogelijk is om met duurzame investeringen toch een mooi rendement te behalen. Natuurlijk is er ook bij duurzaam beleggen geen garantie op positief rendement. Duurzaam beleggen blijft beleggen en daar zijn altijd risico’s aan verbonden.
Welke activiteiten kun je sowieso uitsluiten?
Een bedrijf dat zich bezighoudt met de productie of het stimuleren van de volgende zaken, is per definitie niet duurzaam:
- Kernenergie (er zijn immers ook groene alternatieven zoals wind- en zonne-energie)
- Fossiele brandstoffen (deze raken langzaam uitgeput, plus ze hebben een schadelijk effect op het milieu)
- Wapens (wapens houden oorlogen gaande en kosten letterlijk mensenlevens)
- Corruptie.
Belastingvoordeel bij groen beleggen
Er zijn ook bepaalde voordelen verbonden aan groene beleggingen. Als iets gekenmerkt kan worden als “groene belegging”, dan hoef je hierover geen belasting te betalen, zolang het bedrag van de investering binnen de door de Belastingdienst aangegeven vrijstelling blijft. In Box 3 van de Belastingdienst valt inkomen uit vermogen, of liever: rendement uit vermogen.
Aanbod van duurzame beleggingen
Er zijn ook verschillende partijen die speciaal voor jou duurzame beleggingen uitzoeken om in te investeren. Dat is bijvoorbeeld zo bij het beleggingsfonds van ASN Bank (de bank van het eekhoorntje). Je kunt zelf kiezen in wat voor fonds je belegt bij ASN. Alle geselecteerde fondsen bestaat uit aandelen van bedrijven die duurzaam te werk gaan. Kortom: je hoeft zelf geen vooronderzoek meer te doen. De duurzaamheid van bedrijven is al voor je onderzocht.
Een duurzame obligatie
Er zijn ook zogenaamde “duurzame obligaties”. Dit zijn leningen aan bedrijven of overheden die een duurzaam karakter hebben. Het geld van de lening wordt namelijk geïnvesteerd in een duurzaam project, denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van duurzame bosbouw, een windmolen- of zonnecellenpark. Maar je kunt ook denken aan projecten rondom recycling.
Een duurzaam fonds
Een duurzaam fonds, zoals die van ASN Bank hierboven beschreven, bestaan uit aandelen, uit obligaties of een combinatie van beide effecten van bedrijven die een duurzaam karakter hebben. Het grote voordeel van investeren in een duurzaam fonds is dat je je risico’s flink spreidt en toch aanspraak kunt maken op een mooi positief rendement over de jaren heen.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Ontdek wat investeren echt betekent en hoe het kan bijdragen aan jouw financiële welzijn.
- Begin je beleggingsreis met onze gids voor beginners, boordevol nuttige tips en strategieën.
- Verken de slimste en beste investeringen die je nu kunt doen, van aandelen tot onroerend goed.
- Vind de beste ETFs die bij jouw beleggingsstijl passen, een essentieel hulpmiddel voor elke portfolio.
- Leer over passief beleggen en hoe je het kunt inzetten voor een stabiel en duurzaam rendement.
Duurzaam beleggen? YouTube laat zien hoe het moet
YouTube kanaal Een Duurzaam Inkomen laat zien hoe je duurzaam kan beleggen:
In het volgende linkje vind je een video die laat zien hoe je duurzaam in ETF’s kunt beleggen:
In deze video van RTL Z gaan twee mensen met elkaar in debat over de stelling “Duurzaam beleggen is een wassen neus”:
Bron: duurzaam beleggen
Op jouw succes!