Wat is een bull market?

Ben jij al bekend met de term “Bull market”. Een Bull market is een markt met een opwaartse koersgang. Dit is een markt waarvan de koersen gemiddeld genomen stijgen. Waar de naam “Bull” dan vandaan komt? Denk maar eens aan de vorm van een stierenkop en hoe deze de kop houdt als hij in de aanval gaat. De kop bevindt zich dichtbij de grond, maar wordt langzaam opgeheven. De hoorns van de stier zijn ook trots en fier omhoog gericht.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wanneer is iets een Bull markt?

In dit artikel beschrijven we wat een Bull markt precies is en hoe je er één kunt herkennen. Dat is vaak niet zo moeilijk. Een Bull markt is een markt die over een langere periode van tijd gemiddeld genomen groeit. Als je kijkt naar crypto’s, dan zie je duidelijk dat dit een Bull markt is. De waarde van crypto valuta is door de jaren heen gemiddeld genomen flink aan het stijgen.

Het tegenovergestelde: de Bear markt

Dan heb je ook nog zoiets als een “Bear markt”. Als een beer aanvalt, heeft deze zijn kop niet dicht bij de grond, maar juist zo hoog mogelijk. De aanval van de beer is juist naar beneden gericht – deze stormt letterlijk naar beneden, net als een vallende koers. Een Bear markt is dus een koerswaarde die gemiddeld genomen over langere periode aan het dalen is. Een Bear markt is interessant om na verloop van tijd in te stappen als het dal eindelijk in zicht is.

Hoe verleidelijk is een Bull markt?

In een Bull markt overheerst optimisme. Er is veel vertrouwen in het product, bijvoorbeeld in de Bitcoin. Er is meer vraag naar het product dan er aanbod is, omdat mensen denken dat er winst mee te behalen is. Iedereen wil het hebben. Een Bull markt is vooral positief voor mensen die veel van een bepaald aandeel of een crypto hebben en dit over langere tijd flink in waarde zien toenemen. De vraag is natuurlijk: wat is het beste moment om te verkopen?

Bull en Bear liggen niet vast

Of iets een Bull of een Bear markt is, ligt van tevoren niet vast. Dit kan in korte tijd ook zomaar omslaan. Een product dat lange tijd in waarde toeneemt, kan plotseling ineens in waarde dalen. Als dat het geval is, verandert de Bull markt in een Bear markt. Het kan natuurlijk ook dat de waarde van een koersproduct schommelt: in dat geval is er niet sprake van een Bull markt en niet van een Bear markt. Kortom: de tijd zal leren of een investering loont.

2017 was het Bull jaar voor de cryptomarkt

2017 was echt “booming” voor crypto. Dit was het jaar waarin de populariteit van crypto explosief toenam en er veel meer vraag dan aanbod was. De prijzen van de Bitcoin stegen in 2017 enorm. Ook andere, nieuwere crypto valuta stegen flink in waarde. Crypto valuta zijn nog altijd erg populair, maar het kan nog wel een paar jaar duren voor er weer een echte Bull Markt is.

2018 was voor crypto dan weer een Bear jaar

Zo goed als het in 2017 met crypto valuta ging, zo slecht ging het eigenlijk in 2018. In 2018 waren de prijzen van crypto flink aan het dalen en was er ineens veel minder interesse in. Het vertrouwen in crypto nam af, er was minder vraag naar en dat merkte je meteen in de prijzen.

Een seculiere Bull markt

Als een Bull markt seculier is, betekent dit dat de “booming” periode van een markt zomaar tussen de 5 en 25 jaar duurt. Dat is een ongelooflijk lange tijd. In 2002-2007 bestond de “Huizenbubbel”. De vraag naar huizen (met name in de Verenigde Staten) was enorm, waardoor de vraagprijs enorm toenam. Ook met de aandelenmarkt ging het lange tijd heel goed. Tot eind 2007 de bereikt werd en de situatie omsloeg in een jarenlange recessie.

Waaraan herken je een Bull markt?

Weten of je in een Bull markt leeft? Je herkent een Bull markt aan de volgende kenmerken:

  • De werkloosheid daalt (als de Bull markt heel breed aanwezig is in de maatschappij en meerdere sectoren omvat)
  • De waarde van aandelen op de aandelenmarkt stijgt met minstens twintig procent in een periode van minstens twee maanden
  • Als de rentes laag zijn en geld goedkoop is, is de kans groot dat er een Bull markt ontstaat.

Buy-and-hold bij een Bull markt

Eén van de meest succesvolle beleggingsmethoden bij een Bull markt is de Buy-en-hold. Je ziet dat de waarde van een product over een langere periode aan het toenemen zijn, dus je koopt het product en wacht terwijl je de koers in de gaten houdt. De verwachting is dat de prijzen voorlopig nog verder zullen stijgen. Op het moment dat je denkt dat de piek bereikt is, verkoop je.

Daytraden kan natuurlijk ook

In een Bull markt zijn gemiddeld genomen winsten te verwachten. Hoewel de koers stijgend is, kan het zijn dat er dagen zijn of periodes van dagen waarin er veel fluctuaties bestaan. Jij kunt handig gebruik maken van de fluctuaties door te verkopen op het moment dat de prijs hoog is en aan te kopen op het moment dat de prijs laag is. Als je een beetje verstand van zaken en genoeg tijd tot je beschikking hebt, kun je op die manier heel leuk geld verdienen.

De psychologie van de Bull markt

Als handelaren zien dat de prijs van een product over een langere periode toeneemt, geeft dat blijk van vertrouwen. Tegelijkertijd wakkert het ook weer nieuw vertrouwen aan. De mensen denken “hierin wil ik investeren, want dit levert geld op”. Dus blijft de vraag lange tijd hoog. Maar tegelijkertijd houden mensen in hun achterhoofd “ik moet verkopen voor de piek bereikt is”. Als die piek plotseling in zicht is, willen alle mensen tegelijk weer verkopen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Bull market toegelicht: YouTube video

De verschillen tussen een Bull en Bear Markt worden je in deze video van One Minute Economics – zoals beloofd – in één minuut uitgelegd:

Op jouw succes!