Wat is rendement?
Ben jij bekend met de term rendement? Je hebt er ongetwijfeld van gehoord. Maar ja, wat wordt er nu echt met rendement bedoeld en hoe kun je dit uitrekenen? In dit artikel leggen we je tot in de puntjes uit wat rendement precies is en hoe je het rendement van een onderneming berekent. Kort gezegd, is rendement winst of verlies over een bepaalde periode.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Rendement in het kort
In plaats van de term rendement zie je ook weleens het Engelse synoniem (RoR) “Return of Investment” terugkeren. Een positief rendement is winst. Een negatief rendement betekent verlies. Rendement wordt altijd beschouwd als percentage van de initiële investering. Stel: je koopt een aandeel voor 100 euro en verkoopt het een halfjaar later voor 103 euro. Laat er een simpel rekensommetje op los en je constateert dat je rendement 3 euro is over hel aandeel.
Beginwaarde minus eindwaarde
Heel simpel gezegd is rendement van de investering de eindwaarde (bijvoorbeeld 103) min de beginwaarde (100). In het geval van het voorbeeld is dit 3. Maar natuurlijk is het in de praktijk niet zo makkelijk. Je moet ook met allerlei andere zaken rekening houden, zoals bijvoorbeeld de rente en het dividend. Ook zijn niet alle investeringen uit te drukken in geldbedragen. Studeren voor een goede baan is ook een investering. Plak daar maar eens een cijfer aan.
Beoordelen van de resultaten
Een resultaat van een investering bepaal je voor het grootste deel op basis van het rendement. Het rendement laat zien hoe verstandig je keuze in het verleden was – hoe goed of slecht de investering heeft uitgepakt. Aan de hand van het resultaat kun je voor jezelf bepalen of je nog eens zo’n investering wil maken of dat je het in de toekomst beter anders aan kunt pakken. Rendement wordt door investeerder voor op de lange termijn gebruikt.
Waar haal je rendement uit?
Bij ieder financieel instrument kun je op weer een andere manier rendement scoren. Het is ook nog eens per financieel instrument anders op rendement waarschijnlijk is of juist niet. Rendement heeft dus ook te maken met het risico van de investering. Denk bijvoorbeeld eens aan het verschil tussen een aandeel en een obligatie. Een obligatie wordt als veiliger gezien.
Rendement bij een obligatie
Een obligatie is een uitstaande lening die een bedrijf of overheid aan jou moet terugbetalen. Hoe kredietwaardiger die instantie, hoe kleiner de kans dat je niet krijgt uitbetaald. Het rendement zit hem niet in het feit dat je wordt terugbetaald, maar in het feit dat je wordt terugbetaald mét rente (de couponrente). Hoe hoger de rente, hoe meer rendement. Een obligatie heeft ook een koerswaarde, wat betekent dat je tussentijds met winst kunt verkopen.
Rendement bij een aandeel
Op een aandeel wordt op een andere manier rendement verdiend. Bij aandelen kan winst in van de onderneming in de vorm van dividend uitgekeerd worden. Die dividend is jouw deel van de winst die je krijgt omdat je met je aandeel of aandelen mede-eigenaar bent van de onderneming. Bij aandelen wordt ook meer gespeculeerd op koerswijzigingen: de waarde van aandelen zullen gemiddeld genomen meer schommelen dan die van bijvoorbeeld obligaties.
Vergeet het risico niet
Vaak is het zo dat met financiële effecten dat hoe meer rendement je er mogelijk mee kunt verdienen, hoe meer risico’s eraan verbonden zijn. Je kunt je blindstaren op het dividend dat je hebt gekregen of op wat je aandeel meer waard is geworden, maar je moet ook letten op zaken als transactiekosten. Een aandeel kan plotseling flink in waarde zakken. Ook is er kans dat het bedrijf in slecht weer terecht komt en tijdelijk geen dividend aan je kan uitkeren.
Rendement op de spaarrekening?
Vroeger was het zo dat geld op de bank zetten, een klein maar stabiel rendement kon opleveren. Vandaag de dag is het rendement op spaarrekeningen een lachertje: de rente is zo goed als 0%, terwijl de inflatie gemiddeld rond de 2% bedraagt. Kortom: net als die flappen in een sok van een la word je spaargeld er na verloop van tijd alleen maar minder waard op.
Verschillende financiële producten
Grof gezegd kun je bij de volgende financiële effecten de volgende risico’s en mogelijke rendementen verwachten:
- Handelen in valuta: het risico kan hoog of laag zijn, net als de rendementen
- Handelen in cryptovaluta: bij cryptovaluta horen meestal hoge rendementen, maar ook hoge risico’s
- Grondstoffen kennen net als gewone valuta gemiddelde risico’s en gemiddelde rendementen
- Handelen in aandelen: hoe bekender het bedrijf, hoe minder risico je loopt, maar hoe minder rendement je gemiddeld binnenhaalt
- Beleggen in fondsen: dit kent meestal een laag risico. Het rendement is ook laag, maar wel stabiel.
En de Belastingdienst?
Wist je dat de Belastingdienst niet naar het “echte” rendement van jouw investeringen kijkt, maar werkt met een “fictief rendement”. Dit is het rendement dat de Belastingdienst verwacht dat jij jaarlijks hebt op basis van je vermogen. Of dat echt het geval is, is natuurlijk maar de vraag. Hoe meer vermogen jij hebt, hoe hoger het fictief rendement zal zijn. Dat komt omdat de Belastingdienst ervanuit gaat dat jij dan meer geld actief zult investeren.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Leer hoe je het rendement van je beleggingen nauwkeurig berekent, essentieel voor elke belegger.
- Bereken het rendement van vastgoedbeleggingen: een essentiële vaardigheid voor succesvol investeren in vastgoed.
- Ontdek wat yield betekent en hoe je het berekent: cruciale kennis voor elke serieuze belegger.
- Begin jouw beleggingsreis hier met onze gids voor beginners: leer de basis en maak verstandige keuzes.
- Ontdek waarom beleggen een slimme keuze kan zijn: verken de voordelen en maak weloverwogen beslissingen.
Uitleg op YouTube video: de werking van rendement
Centraal Beheer heeft een handige uitleganimatie gemaakt over de werking van rendement en bijbehorend risico:
Bron: rendement
Op jouw succes!