Wat is een geschikte crypto wallet?

Er bestaan verschillende soorten crypto wallets. Crypto wallets zijn de “portemonnees” van je crypto valuta. Net zoals je een Word-bestand opslaat op een USB-stick, sla je een crypto munt op in een crypto wallet. In feite is een crypto munt niet veel meer of minder dan een digitaal bestandje. Digitale bestandjes kun je maar op een beperkt aantal plekken opslaan.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Populariteit van crypto

Er was een tijd dat crypto’s helemaal niet zo populair waren. 2017 was een echt booming jaar. 2018 daarentegen, viel tegen. In de opvolgende jaren is de populariteit van crypto weer toegenomen en nog altijd is er veel vraag naar. Er wordt veel in crypto gehandeld en als je het slim aanpakt, valt er ook aardig wat in te verdienen. Maar je moet je crypto’s natuurlijk niet kwijtraken.

Digitalisering van geld

Crypto valuta zijn digitale geldvormen. Je kunt crypto niet fysiek vastpakken – de munten bestaan echt alleen op het internet. Toch is het op veel plekken al mogelijk te betalen met crypto munten. Overigens geld dat ook de euro deels digitaal is. Er is namelijk lang niet zoveel papier- en muntgeld als er geld op de spaarrekening van mensen staat. Geld is dus sowieso erg aan het digitaliseren. Is dat erg? Een beetje wel: geld wordt “gebakken lucht”.

Digitaal geld, digitale portemonnee

Als crypto alleen digitaal bestaat, is het ook logisch dat je die digitale munt hoofdzakelijk digitaal opslaat. Toch is dat niet altijd het geval. Een software wallet is een bestandje dat je op je computer of laptop downloadt. Hier kun je een crypto munt veilig in onderbrengen. Ook in een hardware wallet kun je crypto valuta onderbrengen, maar dit is meer zichtbaar in de vorm van een externe harde schijf of een USB-stick. Dit object kun je overal mee naartoe nemen.

Ook op papier

Er zijn ook zogenaamde “papieren” crypto wallets. Deze wallets bestaan vrij letterlijk uit een stukje papier met speciale magneetstrips. Ook dit is stiekem een vorm van digitaal opslaan. Papieren crypto wallets worden door veel mensen echter als onhandig gezien en ook niet zo vaak gebruikt.

De “shared” crypto wallets

Dan is er nog een vierde optie, de zogenaamde “shared” crypto wallet. Zo’n wallet is een software wallet die je niet in eigen beheer hebt, maar die in het beheer is van de broker waar je de crypto’s hebt gekocht. De Nederlandse broker Bitvavo maakt bijvoorbeeld van zulke digitale crypto wallets gebruik. Een voordeel hiervan is dat je niet zelf een wallet hoeft aan te kopen. Het nadeel is, logischerwijs, dat je niet volledig eigenaar bent van de crypto.

Crypto wallet als bankrekening

Op je rekening bij de bank staan euro’s en op je crypto wallet staan verschillende crypto valuta. In feite is een crypto wallet dus ook een soort bankrekening waarop je je crypto veilig kunt opslaan.

Zo koop je crypto valuta aan

Crypto valuta zijn redelijk eenvoudig aan te kopen:

  • Allereerst registreer je je bij een online crypto broker (je maakt een account aan)
  • Je stort geld op je account bij deze broker
  • Je zoekt een aangeboden crypto valuta uit die je graag wilt hebben
  • Je koopt de crypto valuta
  • Als je al een eigen crypto wallet hebt, moet je hier de specifieke code van opgeven om de transactie compleet te maken. Bij sommige brokers kun je, zoals hierboven al beschreven, gebruik maken van een online wallet, die in beheer is van de broker zelf.

Wat is een multi crypto wallet?

Multi crypto wallets zijn eigenlijk de beste vorm van wallets. Dit zijn namelijk wallets waar je verschillende soorten crypto valuta op kwijt kan. Ook meerdere muntsoorten tegelijkertijd. Er zijn ook crypto wallets die je maar voor één soort munt kunt gebruiken, zoals de Bitcoin wallet.

De Bitcoin Hardware Wallet

Over het algemeen worden hardware wallets als de meest veilige crypto wallets gezien. Dat komt omdat ze alleen digitaal te kraken zijn als ze op de computer zijn aangesloten. Dit in tegenstelling tot de software wallets, die 24/7 op de computer staan. Ook kun je een hardware wallet niet zomaar openen als je niet beschikt over de juiste ontgrendelingscode. De Bitcoin Hardware Wallet is de bekendste en veiligste hardware wallet speciaal voor de Bitcoin.

Nog meer hardware wallets

Hardware crypto wallets zijn het veiligst en het populair. Hier nog twee voorbeelden van populaire hardware wallets:

  • De Nano Ledger S is een zeer veilige offline Bitcoin Wallet
  • Dat geldt ook voor de Trezor.

De Coinbase Wallet

De Coinbase wallet is een veilige en handige crypto wallet die geheel wordt ondersteund door crypto exchange Coinbase. Dit is een gedeelde wallet, die je in de vorm van een app kunt downloaden op je telefoon. Navigeren in de app gaat heel eenvoudig, ook als je weinig tot geen ervaring hebt met crypto munten. De app linkt eenvoudig met de meeste banken. Vooral handig aan de Coinbase wallet is dat je hier tot wel 500 verschillende munten op kunt opslaan.

Populaire software wallet: de Electrum wallet

De Electrum wallet wordt gezien als een erg populaire en betrouwbare crypto wallet die in de categorie “software wallet” past. Een nadeel van deze wallet is dat je hem alleen voor Bitcoin gebruikt. Electrum werd al in 2011 opgericht en staat bekend als één van de oudste (en nog altijd beste) crypto wallets op de markt. Electrum heeft verschillende unieke veiligheidsfuncties. De software wallet is eenvoudig te installeren en neemt weinig geheugen in.

Mobiele crypto wallet: Mycelium

Eén van de beste crypto wallets voor op mobiel is Mycelium. Deze is gemakkelijk te linken met hardware wallets als KeepsKey, Ledger en Trezor. Superhandig te gebruiken voor op je mobiel. Een nadeel is dat je er alleen Ether, Bitcoin en de zogenaamde “ERC-20” coins op kunt zetten.

Hoe werkt de Ledger Nano X?

Het belangrijkste voordeel van de Ledger Nano X is dat je hier heel veel verschillende soorten crypto’s op kwijt kunt. De hardware maakt gebruik van handige private keys, waar alleen de eigenaar toegang toe heeft. Via Bluetooth kun je van de Ledger Live app gebruik maken. Daarnaast heeft de Ledger Nano X een ingebouwde touchscreen met 8 uur batterij.

Exodus is ideaal voor desktop

Een ideale crypto wallet voor desktop is Exodus, waar je maar liefst 145 verschillende crypto’s op kwijt kunt. Ook is Exodus volledig compatibel met wallets als Trezor T en Trezor One. Via Exodus kun je gebruik maken van 24/7 klantenservice en Apple Pay voor aankoop van Bitcoin.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Wallet kopen voor crypto? Bekijk dit YouTube advies

In deze video van Wealth Hacks leer je wat de beste crypto wallets voor beginners zijn:

Op jouw succes!