How to: Bitvavo storten, verkopen en uitbetalen

In dit artikel vertellen we je hoe je op Bitvavo geld kunt storten, crypto kunt verkopen en winst kunt laten uitbetalen. Deze informatie is ook heel gemakkelijk terug te vinden op de “Support” pagina van Bitvavo, waar je op de meeste van je vragen duidelijke antwoorden krijgt.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Van digitale valuta naar Bitvavo-wallet (storten)

Dis je wil digitale valuta op je Bitvavo wallet plaatsen? Dit kan bijvoorbeeld van een externe (software of hardware) wallet. Je hoeft alleen maar een paar eenvoudige stappen te volgen:

 • Je begint met inloggen op je Bitvavo-account

 • Kies een digitaal valuta om te storten uit en klik hierop

 • Geef aan “Storten”

 • Sommige assets worden alleen op het ERC-20 netwerk ondersteund; mocht je een valuta uitgekozen hebben waarbij dit het geval is, geef dit dan in de extra stap aan

 • Het adres van je Bitvavo-wallet verschijnt in beeld: dit adres heb je nodig bij het overboeken

 • Bij sommige digitale valuta is het noodzakelijk een extra memo/tag mee te sturen.

Waarom je voorzichtig moet zijn

Als je als gebruiker een fout maakt bij het storten van het digitale valuta, moet je hier zelf voor opdraaien. Je kunt tegoed verliezen als je zelf een verkeerd adres invult, of een netwerk of niet-ondersteunde valuta aanvinkt. Met andere woorden: controleer alles wat je doet twee keer.

Hoe lang tot de digitale valuta op je account staat?

Meestal is het storten van digitale valuta binnen een paar minuten geregeld. Het kan soms ook enkele uren duren. Dit is afhankelijk van hoe lang het duurt tot het netwerk je transactie bevestigd heeft. Bij sommige digitale valuta zijn meer bevestigingen nodig – dit duurt langer.

Digitale valuta kun je ook naar andere wallet adressen versturen

Het is wettelijk bepaald dat digitale valuta alleen verstuurd mogen worden naar wallet adressen die geverifieerd zijn. De crypto handelaar is er verantwoordelijk voor dat alles goed gebeurt. Als je van een extern adres gebruik wilt maken, moet je dit adres eerst laten verifiëren en aan je “Adresboek” toevoegen. Bitvavo controleert of het adres betrouwbaar is.

Beperkingen mobiele website en app

Over het algemeen werkt Bitvavo prima, maar de crypto handelaar heeft hier en daar nog wat schoonheidsfoutjes. Zo kan je digitale valuta alleen via desktop versturen en is dit niet mogelijk via mobiele website of app. Wil je snel crypto versturen, regel dan een desktop.

Digitale valuta naar een extern adres

Volg deze stappen…

 • Het begint uiteraard weer bij het inloggen op je Bitvavo account
 • Klik op de digitale valuta die je versturen wilt. Druk nu op “Opnemen”
 • Voer het gewenste externe adres in
 • Geeft bij “Bedrag” aan wat de hoe veelheid van digitale valuta om te versturen moet zijn
 • Nu controleer je de transactie en klik je op “Doorgaan”
 • Je bevestigt de opdracht per e-mail.

De fasen van een transactie

Het kan zijn dat de digitale valuta die je verzonden hebt, niet direct aankomen op het gewenste wallet adres. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Het volgende kan fout gaan:

 • Als je de bevestigingslink in je e-mail niet binnen het uur geopend hebt, gaat deze verloren
 • Soms duurt de inspectie van stortingen of opnames van Bitvavo wat langer dan ingepland
 • Soms wordt er handmatig door een Bitvavo medewerker naar een transactie gekeken – hier gaat extra tijd overheen
 • Na de goedkeuring moet de digitale valuta nog verstuurd worden; meestal gebeurt dit snel
 • Mocht de transactie verstuurd zijn en door het netwerk bevestigd zijn, dan krijg je hier als het goed is een bevestigingse-mail van.

Transactie automatisch geannuleerd?

Let op: als je de eerste twee stappen (openen bevestigingslink en inspectie door Bitvavo) niet succesvol verloopt, zal de transactie geannuleerd worden. Dit gebeurt automatisch. Als er geen duidelijke reden is waarom het niet gelukt is, kun je het nog een keer proberen.

Wanneer is annulering onmogelijk?

Het kan altijd zijn dat je een opdracht geeft die je later weer ongedaan wil maken. Dit kan alleen als de transactie door Bitvavo nog niet goedgekeurd en verstuurd is. Het versturen gebeurt na het goedkeuren automatisch. Bij problemen neem je contact op met de klanten service.

Het opnemen van Bitvavo tegoeden

Ook dit is in een paar eenvoudige stappen uit te leggen:

 • Ben je bij je Bitvavo-account ingelogd, dan kies je nu voor de hoeveelheid valuta die je wil verkopen
 • In het dashboard vind je het tabblad “Tegoeden opnemen”, klik hierop
 • Geef aan hoeveel tegoed je op wil nemen
 • Heb je op “Doorgaan” geklikt? Dan zal het over het algemeen maximaal 1 werkdag duren voor het geld op je bankrekening verschijnt. Maak je van een buitenlandse bankrekening gebruik? Dan kan het iets langer duren: maximaal twee werkdagen.

Tegoeden storten met iDeal

iDeal is de meest gebruikte methode voor online transacties in Nederland. Bij Bitvavo is de methode gratis te gebruiken. Maak je bij een storting van iDeal gebruik, dan zal het geld bijna direct op je Bitvavo-account verschijnen. Kies bij “Tegoeden storten” op de optie “iDeal”. Vervolgens hoef je alleen nog je bank uit te kiezen en de stappen te doorlopen.

Maximale transactiebedrag

Voor iDeal geldt een maximaal transactiebedrag van 10.000 euro. Voor de meeste online beleggers is dit ruim voldoende, maar mocht je met grotere bedragen werken, dan is het altijd mogelijk om meerdere betalingen (van 10.000) euro achter elkaar te dien. Let op: je kunt alleen van iDeal gebruik maken als je een rekening hebt bij een Nederlandse bank.

Het aankopen van crypto

Bij Bitvavo wordt onderscheid gemaakt tussen “eenvoudig” handelen en “geavanceerd” handelen. Ben je een beginner? Kies dan voor het standaard – eenvoudige pakket. Geld storten op je account kan, zoals gezegd, op maar liefst acht verschillende manieren. Mocht je een heel groot bedrag willen storten, dan kies je voor een SEPA Bankoverschrijving. De limiet ligt bij SEPA op 1.000.000 euro, terwijl bij de andere betaalmethoden de limiet op 10.000 euro ligt.

Investeren in crypto’s

Bitcoin is de eerste en bekendste cryptomunt. Alle andere cryptomunten – die hierna zijn gekomen – worden ook wel “Altcoins” (van “Alternatief”) genoemd. Je kunt ook handelen in Tokens: dit zijn een soort van aandelen, wiens waarde bovenop die van de blockchain ligt. Een Token is een bewijs dat je een bepaald percentage van een specifieke blockchain of een specifiek systeem bezit. Je kunt Tokens inruilen tegen coins, maar niet zelf voor betalingen gebruiken.

Bitvavo verkopen, storten en uitbetalen: een YouTube toelichting

De volgende video over het kopen en verkopen van Crypto valuta op Bitvavo is speciaal voor beginners:

Bronnen Bitvavo storten, verkopen en uitbetalen

Hier kun je beginnen met Bitvavo

Op jouw succes!

Ontdek onze uitgebreide gidsen en reviews

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.