Hoe werkt Bitvavo? Uitleg, tutorial en how-to voor crypto kopen en traden

Te weten komen hoe je Bitvavo moet gebruiken? In dit artikel vind je een uitgebreide uitleg voor het gebruik van deze online crypto handelaar. Je leert onder andere hoe je je eigen cryptomunten kunt aankopen en hier vervolgens mee kunt handelen. Bitvavo heeft een erg groot aanbod cryptomunten, waaronder grote bekenden als Bitcoin, dus er is altijd keuze genoeg.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Je eerste stap: een account maken

Via deze pagina kun je een account maken bij Bitvavo – zelfs met de eerste 10.000 euro gratis handelen. Ook kun je inloggen als je al een account had.

Identiteit verifiëren

Je kunt bij Bitvavo inmiddels tot wel 5.000 euro storten zonder je hoeven te verifiëren. Ben je iemand die met grote geldbedragen werkt? Dan is het verifiëren van je account wel nodig. Dit doe je onder andere door een kopie van zowel de voor- als achterkant van je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs te uploaden. Het verifiëren van accounts die meer dan 5.000 tegelijk op hun account hebben staan, is wettelijk verplicht om witwassen tegen te gaan.

Je account beveiligen

Het verifiëren van je account is ook voor jezelf handig, zelfs als je niet met grotere bedragen werkt. Je maakt het ook moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je account als je deze verifieert. Je kunt je account extra beschermen door “Two-Factor Authentication” in te schakelen. Dit houdt in dat je behalve het juiste e-mailadres, ook het juiste telefoonnummer moet hebben om toegang te krijgen tot het account. Je krijgt een controlecode toegestuurd.

Two-Factor Authentication inschakelen

Om deze dubbele identificatie in te schakelen, moet je eerst zijn ingelogd. Daarna…

  • Klik je op je naam rechtsboven, hierdoor kom je bij je account(instellingen) uit

  • Klik vervolgens op het keuzemenu bij “instellingen”

  • Je ziet hier onder andere Twee-Factor Authenticator staan, klik nu op de groene knop die aangeeft “Inschakelen”

  • Om de Twee-Factor Authenticator in te schakelen, moet je je wachtwoord invoeren

  • Na op “Doorgaan” te hebben geklikt, kom je een vierkante QR-code tegen. Deze scan je met de Google Authenticator app. Er verschijnt nu een 2FA-code van Bitvavo

  • Deze Bitvavo Twee-Factor Authenticator code voer je vervolgens op je computer in en je klikt op “Bevestigen”.

Let op: herstelcode bewaren

Als je Twee-Factor Authenticatie gaat inschakelen, ontvang je een herstelcode. Deze moet je opschrijven en goed bewaren, want je kunt hem later nog eens nodig hebben als je telefoon zoek is of kapot. Ook kan het voorkomen dat je je Twee-Factor beveiliging ermee moet herstellen.

Geld op je account zetten

Als je account eenmaal geregistreerd en geverifieerd is, is het tijd om er geld op te storten. Dit doe je onder andere heel eenvoudig met iDeal. Een bankoverschrijving is ook mogelijk. Het fijne van iDeal is dat je geld hiermee direct op je account komt te staan. Let op: je kunt (uiteraard) alleen geld storten vanaf een bankaccount die op je eigen naam staat. Het storten van geld is heel eenvoudig, hiervoor moet je slechts een paar eenvoudige stappen doorlopen:

  • Ga naar het dashboard – onderaan zul je “Portfolio” zien staan

  • Klik in Portfolio op “Euro’s Storten”

  • In het “Euro’s Storten” scherm kun je het gewenste bedrag invullen en een betaalmethode uitkiezen

  • Bij “Bank” kies je uiteraard voor je eigen Bank

  • Kies je voor iDeal, dan zal het geld gelijk op je account verschijnen; kies je voor bankoverschrijving dan kan er best een dagje overheen gaan.

Geld storten is gratis

Net als het aanmaken van een account is het storten van geld helemaal gratis. Wil je het geld gaan inzetten om handel te drijven, dan zul je per transactie wel een kleine toeslag van 0.25 procent betalen. Maar er is goed nieuws: binnen Nederland is dit de laagste toeslag van alle crypto handelaren.

Hoe kom je dan aan crypto currency

Om crypto munten (of “stukjes” hiervan) aan te kopen, heb je echt geld euro’s – nodig. Heb je geld op je account gestort, dan moet je zo snel mogelijk het “Dashboard” opzoeken om iets te kopen.

  • Je kunt de naam van de muntsoort die je zoekt in de zoekbalk intikken

  • Klik op de naam en je komt bij het “Koop- en Verkoop” scherm uit

  • Bij “U betaalt” vul je het bedrag in dat je in de crypto munt wil investeren. De computer voert een rekensommetje voor je uit en laat je zien hoeveel van de crypto munt je voor deze prijs krijgt. Meestal is dat een percentage van een munt en geen mooi, afgerond geheel. Eén hele Bitcoin bijvoorbeeld is vandaag de dag al bijna onbetaalbaar.

  • Je hoeft nu alleen nog op “Kopen” te klikken om de koop te voltooien.

Cryptomunten versturen (“opnemen”)

Nadat je een cryptomunt hebt aangekocht, kun je er meerdere dingen mee doen. Het is een optie deze naar een andere Exchange te verplaatsen, om bijvoorbeeld veilig op te slaan in een hardware wallet. Kies je voor een investering op de lange termijn? Dan is de hardware wallet de veiligste optie. Sowieso is een hardware wallet één van de veiligste opslagplekken voor crypto.

Wanneer verplaatsen naar een andere exchange?

Zoals gezegd, is de hardware wallet vooral bedoeld voor investeringen op de lange termijn. De exchange is vooral voor de korte termijn. In plaats van telkens opnieuw (echte) euro’s te gebruiken om nieuwe cryptomunten aan te kopen, kun je ook de ene crypto voor de andere inruilen. Het voordeel is dat dit veel sneller gaat en je gelijk kunt profiteren van wisselingen in de koers.

Crypto’s versturen

Crypto’s versturen is een koud kunstje, als je eenmaal weet hoe het moet:

  • Kies het tabblad “Handelen” in het dashboard en klik vervolgens op “Opnemen”

  • Vul de waarde in die je versturen wilt (je kunt ook aangeven dat je alles wat je van die munt bezit wil versturen)

  • Er zullen transactiekosten verbonden zijn aan het versturen van de crypto: deze worden van het zichtbare totaalbedrag afgehaald (je hoeft het dus niet zelf te berekenen)

  • Je hebt nu het wallet adres nodig waar je de crypto munten naartoe wil verplaatsen (dit adres kun je “kopiëren en plakken”

  • Je bevestigt je transactie met de ingevoerde Twee-Factor Authenticatie code.

Haal geen wallets door elkaar

Belangrijk om te onthouden bij de verschillende wallets, is dat je alleen een wallet kunt gebruiken die de crypto munt van jouw keuze ondersteunt. Een Bitcoin wallet is alleen geschikt voor Bitcoin, niet voor andere cryptomunten. Je zou ook geen portemonnee in je achterzak willen hebben waar de euro’s en Britse Ponden door elkaar gehusseld zijn. Dat is onhandig.

Bitvavo toeslagen

Toeslagen van Bitvavo worden gebaseerd op je handelsvolume van de voorgaande 30 dagen. Geld storten kan bij Bitvavo op liefst acht verschillende manieren. Het voordeligst is SEPA (Banktransfer), want hiervoor hoef je helemaal geen toeslag te betalen. Dat geldt ook voor iDeal.

Taker Fee en Maker Fee

Bitvavo maakt onderscheid tussen “Taker” toeslagen en “Maker” toeslagen. In de praktijk liggen de “Taker” toeslagen gemiddeld net iets hoger dan de “Maker” toeslagen. De Maker is in dit geval de persoon die crypto aanbiedt en de Taker de persoon die de crypto aanschaft. Crypto verkopen is dus iets voordeliger. Ook geldt dat, hoe hoger het geldbedrag, hoe lager de toeslag.

Bitvavo uitleg: YouTube brengt het in beeld

Het kanaal CryptoCoin Talk heeft een uitgebreide uitlegvideo over hoe je Bitvavo gebruikt voor je gemaakt:

Bronnen Bitvavo gebruik

Hier kun je beginnen met Bitvavo


Ontdek Onze Uitgebreide Gidsen en Reviews

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.