Review: Liever zelf beleggen in plaats van laten beleggen? Dat kan bij de vroegere aandelen broker Saxobank

Zelf beleggen is steeds makkelijker met de platforms die tegenwoordig beschikbaar zijn. Als je je een beetje verdiept in de mogelijkheden, draai je er je hand niet meer voor om. Hiervoor moet je natuurlijk wel de basis van beleggen kennen, zodat je voldoende informatie hebt om te kunnen starten. De websites en apps waarmee dat kan, zijn nu zo ingericht dat je ze praktisch en zeer gebruiksvriendelijk zijn. Je hebt die tussenpersoon dan ook niet meer nodig en dopt je eigen boontjes.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Zoeken naar de ideale aandelen broker

Al een tijdje wilde ik de overstap maken naar een nieuwe broker. Niet omdat mijn vorige het niet goed deed, maar omdat ik meer de touwtjes in eigen hand wilde hebben. Soms kreeg ik via het nieuws iets te horen, waarvan ik dan later dacht dat ik eerder had kunnen reageren als ik zelf toegang tot het systeem had gehad. Ik voelde me meer passagier van mijn beleggingsportfolio dan dat ik het gevoel had aan het roer van dit schip te staan.

Hierdoor raakte ik geïnteresseerd in de mogelijkheden van online brokers, waarbij je wel weer je eigen koers kon varen. Ik snapte dat ik hiervoor even de handen uit de mouwen moest steken, want elke nieuwe tool vraagt om wat inspanning, maar ik zag vooral de voordelen er van in. Ik kon nu op de momenten dat ik iets opving of daar behoefte of zin in had inloggen en actie ondernemen.

Waarom een review over Saxo Bank?

De vroegere naam Binck kende ik vooral van de televisie en zo blijkt maar weer dat je via reclame maken toch hoger scoort op herkenbaarheid. Het heeft er immers voor gezorgd dat ik naar de website op zoek ging. Toen bleek dat ze zijn overgenomen door Saxobank.

Daar aanbeland waren er twee hoofdopties: laten beleggen of zelf beleggen. Onze reden was vanaf het begin al zelf beleggen, dus laten beleggen hebben we daarom niet verder verkend. Mocht het beleggen tegenvallen of toch meer tijd in beslag gaan nemen dan ik had verwacht, dan kan ik die optie altijd nog bekijken.

Waarom altijd scherp blijven bij online brokers?

Natuurlijk zet je als iets wilt verkopen altijd je beste beentje voor. Zonder goede marketing verkoop je niks of raak je je bestaande klanten kwijt. Als mensen niet weten wat je in de aanbieding hebt, is er zeker geen interesse of vraag naar.

Toch kan iets ook aantrekkelijker gemaakt worden dan het werkelijk is. En daarvoor zijn ervaringen van anderen altijd een van de manieren om te kunnen peilen of je nog steeds enthousiast van het product of de leverancier bent, nadat je er meer over te weten bent gekomen.

Sceptische reactie als eerste indruk

Waar maakt Saxobank zich hard voor en kan dat wel?

  • Saxobank belooft scherpe tarieven voor het handelen in aandelen
  • Het belooft ook een slimme app die je handelen vergemakkelijkt
  • Het streeft naar een gebruiksvriendelijke omgeving binnen het platform
  • Het belooft professionele ondersteuning via de klantenservice en orderdesk
  • Het biedt aan je kennis via de Saxobank Academy op niveau te brengen
  • Het belooft diegene die zelf wil beleggen pakketten op drie niveaus die afhangen van hoe actief je als belegger wilt gaan zijn

Welke criteria spelen een rol bij zelf beleggen via online brokers?

Wat bij ons als een paal boven water staat, is dat de volgende zaken essentieel zijn:

  • Het aanmaken van een account moet makkelijk en snel gaan
  • Het platform moet logisch ingedeeld zijn, waarbij je niet telkens moet hoeven zoeken naar een duidelijke structuur voor je acties
  • De partij moet betrouwbaar zijn en voldoen aan keurmerken die veiligheid van handelen waarborgen
  • Er moet een gezonde variatie van aandelen te koop zijn, het liefst niet alleen binnen Nederland

Hoe hebben we Zelf Beleggen van Saxobank getest?

We zijn begonnen met lezen op de website welke mogelijkheden er met Saxobank allemaal waren. Daar bleek dat je uit drie verschillende pakketten kunt kiezen als zelfbelegger:

  1. Het Green pakket
  2. Het Blue pakket
  3. Het Black pakket

De betekenis achter de kleuren kun je vergelijken met de banden bij judo, waarbij niet alle kleuren ook in een pakket terecht gekomen zijn, maar zwart is het hoogst haalbare. Dat is de kleur bij het pakket voor de fanatieke belegger die dagelijks met beleggen op de beurs bezig is.

Het blauwe pakket is dan ook bestemd voor actieve beleggers, maar iets minder fanatiek dan bij het zwarte pakket. Het groene pakket is voor de belegger die maar een paar keer per maand wil handelen op de aandelenmarkt. Deze laatste belegger wil zijn winst vooral uit de lange termijn halen en is daarom niet zo actief als de belegger bij het blauwe of zwarte pakket.

Wat is Saxobank Zelf Beleggen precies?

Het is een platform dat bestaat uit een website en app, waarbij je na het aanmaken van een rekening kunt starten met beleggen. Saxobank heeft diverse awards gewonnen voor de gebruiksvriendelijkheid en dit zie je dan ook terug in het design van het platform en de tools die ter beschikking gesteld worden aan de account holders.

Bij de Saxobank Academy kun je terecht om je kennis op goed niveau te brengen en bij de klantenservice en orderdesk staan ze voor je klaar voor specifieke beleggingsvraagstukken.

Wie zitten er achter Saxo Bank?

Sinds het jaar 2000 is Binck Bank er al voor de belegger, maar dan niet de professionele belegger die via een bank of handelaar werkt, maar de particuliere belegger die ook wil meegenieten van de te behalen resultaten met beleggen in aandelen.

Door te focussen op de toekomst en het creëren van een sterk partnerschap is Binck samengegaan met Saxo. Waar je nu nog Binck als naam ziet verschijnen, zal straks Saxo voor in de plaats komen. De overgangsfase zal geleidelijk aan gaan en als er iets verandert, krijg je daar tijdig bericht van. Dit geldt echter voor bestaande klanten, want nieuwe rekeninghouders zullen hier niet meer mee te maken krijgen. Alle overige zaken (klantenservice, keurmerken) blijven hetzelfde.

Hoe ziet de huidige website en app van Saxobank er uit?

Standaard heb je bij elk pakket toegang tot de website en app, maar bij het blauwe en zwarte pakket heb je ook nog de ProTrader en de ProRealtime als extra functionaliteit. Een ander groot verschil is dat je bij het groene pakket de koersen van Euronext realtime gestreamd krijgt en bij het blauwe en zwarte pakket geldt dit ook voor de koersen van Amerikaanse beurzen en US Options.

De echte extra’s voor het zwarte pakket zitten hem in de persoonlijke relatiemanager die aan je verbonden wordt en de masterclasses en evenementen waar je aan mag deelnemen.

In de app zie je in beknopte vorm dezelfde informatie als in het beeldscherm van je laptop of PC. Als je begint met beleggen en je kent de website, is het daarna makkelijk overschakelen naar de app. Je kent dan de functionaliteiten en weet snel in het menu naar de plek te gaan die je zoekt. Je kunt er koersen bekijken, je portefeuille inzien en de knoppen kopen/verkopen zijn met duidelijke kleuren gekenmerkt.

Onze ervaringen met Saxobank

De website oogt zeer professioneel en geeft duidelijk aan wat richtlijnen en mogelijkheden zijn. Het kiezen van een pakket is niet moeilijk, want je weet wat je op dit moment voor belegger bent. Start je met groen en zie je groei in de toekomst in je belegactiviteiten? Dan kun je altijd nog overwegen om over te stappen. Het pakket past wel echt bij de hoeveelheid activiteiten die je als belegger uitvoert, dus dat is wel iets om bij de kosten rekening mee te houden.

Het heeft dus geen zin om “voor de zekerheid” maar het duurste pakket te pakken, omdat je daar meer opties bij hebt.

Wat zijn de kosten van Saxobank Zelf Beleggen?

Er staat een apart overzicht met de kosten per pakket waar je voor kunt kiezen op de website. Dit overzicht is opgebouwd aan de hand van de vorm waar je in wil investeren (bijvoorbeeld obligaties, turbo’s, ETF’s, et cetera) en bestaat meestal uit een vaste fee plus een percentage. Het duurste pakket (waarbij je dus vaker handelt) is voor wat betreft de kosten goedkoper dan het goedkoopste pakket.

Over Saxobank turbo’s betaal je overigens geen transactiekosten en voor sommige onderdelen zijn de kosten voor elk pakket gelijk. Verder is er een vaste service fee per maand, die je dus ook betaalt als je een maand geen activiteiten uitvoert. Deze kosten zijn:

  • Green: 3,50 euro plus 0,01% per maand over het transactiebedrag
  • Blue: 8,25 euro plus 0,015% per maand over het transactiebedrag
  • Black: geen service fee, tenzij je minder dan 75 transacties per maand hebt of minder dan 500 euro aan transactiekosten per maand hebt. Voldoe je hier niet aan? Dan is er een vaste fee van 25 euro plus 0,015% per maand over het transactiebedrag

Is Saxobank de kosten van de pakketten waard?

Wil je beleggen, geen duur maatwerkpakket of tussenpersoon, maar wel genieten van de voordelen van een groot en prettig platform? Saxobank biedt dan voldoende mogelijkheden om wereldwijd te beleggen. De kosten zijn vanwege het grote gebruikersaantal en het wereldwijd opereren gunstiger dan bij veel concurrenten.

Wat we extra slim en handig vinden bij Saxobank, is de drie voorbeeldberekeningen. Bij elk pakket kun je bekijken hoe je portefeuille er uit zou kunnen zien en hoe het rendement in de komende jaren zou kunnen groeien. Hierdoor krijg je een veel beter beeld van de kosten die met beleggen gepaard gaan.

Wat vinden wij van Saxobank?

Wanneer je als belegger begint, kunnen de masterclasses of andere evenementen je gestolen worden. Je bent dan vooral blij met de tutorials die beschikbaar zijn. Hierin wordt je haarfijn uitgelegd hoe het systeem in elkaar zit en welke achtergrondinformatie je moet weten om te kunnen beleggen.

De pakketten bieden voor iedereen wat en de kosten zijn duidelijk per pakket en per onderdeel van het pakket gegeven. Aanmelden gaat makkelijk en zowel de website als de app zien er aantrekkelijk uit. Ze nodigen uit om de mogelijkheden van Saxobank te verkennen en laten je duidelijk weten wanneer je een actie doet die bevestigd moet worden.

Voor- en nadelen van Saxobank

Voordelen

  • Je kunt wereldwijd beleggen in aandelen.
  • De kosten voor beleggen zijn inzichtelijk gemaakt en duidelijk weergegeven per pakket.
  • De inhoud en voordelen per pakket staan helder beschreven.
  • Je hebt binnen elk pakket toegang tot de Saxobank Academy, dus ook als je al ervaring hebt, maar denkt nog wat bij te kunnen leren.
  • Je ontvangt nieuwsbrieven, analyses en trends.
  • Voor het duurste pakket heb je nog leuke en waardevolle extra’s, zoals deelname aan evenementen en masterclasses en een personal manager.

Nadelen

  • Beleggen betekent risico lopen. Geen enkel platform of middel waar je in investeert geeft garanties over resultaten in de toekomst; niet op de korte termijn, maar zeer zeker ook niet over de langere termijn.
  • Wanneer je aan het begin van je beleggingsavontuur staat, weet je misschien nog niet precies hoe vaak je per maand gaat investeren en welk pakket dan ook het beste bij je start past.

Hoe scoort Saxobank in onze ogen?

Het platform met de website en app zijn handig voor iedereen die zelf wil beleggen. De prijzen zijn concurrerend, het aanbod is divers en actueel, de support (klantenservice, orderdesk en Saxobank Academy) is waardevol en effectief en je leert de werkwijze van website of app snel door te hebben. Er is bij alles gedacht vanuit het gebruik van de particuliere belegger.

Is Saxobank anders dan de concurrent?

Voor wat betreft de looks van een website of app zul je moeten zoeken naar de spreekwoordelijke speld in een hooiberg. Bijna alle online brokers hebben hun huiswerk goed gedaan en niemand wil klanten verliezen door een gebrekkig ontwerp of iets anders.

De kosten kunnen je echter wel aan het denken zetten. Wij zouden dan ook adviseren om de rekenvoorbeelden er maar eens bij te pakken en de inleg te vergelijken met andere brokers, zodat je bij hen inzicht in de kosten krijgt. Je zult het verschil gauw bemerken.

Is er nog informatie die je gratis op internet kunt opzoeken?

Wanneer je je algemene kennis over beleggen wilt uitbreiden, omdat je nog aan de wieg staat, kan het internet een prima basisbron zijn. Voor specifieke hulp bij het gebruik van de app of website zelf is toch de Saxobank Academy een betere plek.

Voor wie is Saxobank een geschikt broker?

Elke zelfbelegger kan met Saxobank uit de voeten. Je kunt ook voor beide vormen kiezen (zelf beleggen en laten beleggen) en leren van de experts. Dit vraagt natuurlijk wel van je dat je je eigen keuzen kunt onderbouwen en de effecten hiervan moet vergelijken met de keuzen van de professional. Zeker interessant, maar tijdrovender dan voor een van beide vormen kiezen.

Stappenplan om met Saxobank te beginnen

Ga niet te gehaast te werk en neem tijd om je startfase goed op de rit te krijgen. Bekijk de inhoud van de drie pakketten grondig om uit te zoeken welk pakket voor jou voor dit moment het beste werkt. Met dit in het achterhoofd kun je je registratie compleet maken. Zodra je registratie verwerkt is, kun je ook de app nog downloaden. Je bent dan compleet.

Ons inziens is de werking van de plek waar je het meeste overzicht hebt (de website en nog niet de app) het handigst om alle functionaliteiten te leren begrijpen. Niet alleen wat ze inhouden, maar ook welke gevolgen ze hebben of welke diagrammen er zijn en hoe je die interpreteert. Heb je die stap gezet? Dan is de app heel intuïtief in het gebruik. Je kent het klappen van de zweep dan al.

Ervaringen van anderen met Saxobank

  • Op Trust Pilot komt Saxobank niet heel positief uit de bus: 2,3 van 5 sterren met 218 reviews. 59% Is zelfs geheel ontevreden over de dienstverlening. Er wordt negatief gesproken over de service fees.
  • Best 10 CFD Brokers geeft meer tegens dan voors. Positief vindt men de vergunning van de AFM en het ruime aanbod. Negatief zijn de kosten bij geen transactie, een aantal andere kosten, een te eenvoudig ogend platform en de taal (geschikter voor Nederlanders, ondanks internationaal te opereren).
  • Beleggerspel geeft een 7,9 van 10 punten en heeft 79 reviews. Niet de goedkoopste, wel de betere.
  • Beste Brokers geeft meer voor- dan nadelen. Vooral de kosten worden als nadeel gezien.
  • Strategisch Beleggen geeft 8,25 van 10 punten. Ook hier scoort Saxobank het slechtst op de kosten, want alle overige criteria scoren 8 of 9 punten. Het is volgens deze reviewer te duur voor wie maar af en toe belegt.

Zijn er kortingen mogelijk bij Saxobank?

Ja, wanneer je zowel een deel wilt zelf beleggen als een ander deel wilt laten beleggen, kun je korting krijgen op je maandelijkse pakketprijs. Dit wordt een Combideal genoemd en houdt het volgende in:

  • Green: 3,50 euro korting op de maandelijkse service fee
  • Blue: 8,25 euro korting op de maandelijkse service fee
  • Black: ook 8,25 euro korting op de maandelijkse service fee

Behalve de korting is er soms ook een actie waarbij je (onder bepaalde voorwaarden) een bepaald bedrag aan transactietegoed krijgt. Dit is een leuke bijkomstigheid, maar zeker niet het belangrijkste bij het selecteren van een aandelen broker.

Gratis media over Saxobank

Op YouTube is een eigen kanaal en deze heet Saxobank Nederland. Er staan flink wat video’s, maar bijna alles is ouder dan een jaar. Je vindt er een playlist met platforms, waar je inzicht in het design van het platform krijgt. Verder is er de beursflits en zo nog zeven andere playlists. De een is interessanter voor de startende belegger dan de ander.

Conclusie: wel of zeker niet met Saxobank als aandelen broker verder gaan?

Als je nog twijfelt hoe veel transacties je het komend jaar gaat doen, moet je je afvragen of de maandelijkse kosten daar tegenop wegen. Het kan zijn dat je besluit om toch nog eens bij de concurrenten te gaan kijken wat hun dienstverlening kost. De frequente belegger kan rekenen op goede dienstverlening tegen een betaalbare prijs. Zeker wanneer je het zwarte pakket kiest, heb je veel extra’s die een keuze voor Saxobank rechtvaardigen.

Op jouw succes!