Review: Gebruik jij als particulier, bedrijf of developer Coinbase al voor het handelen in crypto valuta?

Niet alleen als individuele belegger kun je interesse hebben in het inkopen of verkopen van crypto currencies, want ook bedrijven en zelfs developers worden steeds nieuwsgierig naar de rol die zij kunnen vervullen op de cryptomarkt. Coinbase speelt daar slim op in en betrekt alle drie de partijen bij het verhandelen van deze virtuele munten.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Zoeken naar het beste platform voor crypto

Het kan best lastig zijn om een geschikt online platform te vinden. Er zijn er inmiddels zo veel, dat je echt moeite moet doen om de verschillen te kunnen constateren. Een groot verschil zit hem vaak in de manier van betalen, want er zijn platforms waar je met fiatgeld kunt betalen, maar er zijn er ook die alleen maar bitcoin accepteren als betaalmiddel. Dat is al een belangrijk punt om in de gaten te houden bij het selecteren van een crypto platform.

Waarom deze review over Coinbase?

In een markt die overspoeld wordt door allerlei nieuwe bedrijfjes die ook een online platform zijn gestart, moet je wel alle aanbieders met elkaar vergelijken. Alleen dan weet je welke er voor jou met kop en schouders bovenuit steekt. Coinbase heeft echter geen Nederlandstalige versie van de website en dit kan er voor hebben gezorgd dat veel Nederlandse of Belgische beleggers Coinbase over het hoofd hebben gezien. Wij gingen enthousiast aan de slag om deze partij te verkennen.

Waarom altijd kanttekeningen plaatsen bij online crypto platforms?

Kijk eens kritisch naar hoe je zelf tegenwoordig keuzen maakt. Je gaat vaak al niet eens meer zelf naar de supermarkt om je eigen groente en fruit uit te kiezen, want je laat alles gemakkelijk via de thuisservice van de supermarkt leveren, of je hebt een abonnement op een kant-en-klare maaltijdbox en hoeft alleen maar alle ingrediënten voor te bereiden en het recept te volgen. Je hoeft nergens meer over na te denken, want dat is al voor je gedaan.

Kijk je niet naar de online supermarkt of maaltijdboxleverancier, maar naar beleggen, dan is daar de afgelopen jaren ook veel in veranderd. Van de traditionele vorm van beleggen aan de hand van je eigen bank of beleggingsadviseur zijn we overgegaan naar een beleggingswereld waarin eigenlijk iedereen via internet kan beleggen. Je hoeft er niet meer voor gestudeerd te hebben, als je maar genoeg geld hebt om te investeren.

Deze ontwikkeling maakt dat we als mens nog gevoeliger zijn geworden voor de FOMO (the fear of missing out). Bij het minste of geringste denken we dat we iets missen of tekort gedaan worden. En waar kansen geboden worden, vinden we nu ook dat we die wel moeten pakken. Het staat ook wel hip als je kunt zeggen dat je zelf je online beleggingen doet, al helemaal als het om beleggen in crypt valuta gaat.

Wanneer de manier waarop iets gebracht wordt zo belangrijk is geworden, zou je als mens juist nog kritischer moeten zijn. Maar kunnen we dit nog wel? En willen we het ook? Of vinden we het eigenlijk allemaal wel prima, zo lang we maar mee kunnen doen met de rest? Bij online crypto platforms kun je flink rendement halen, maar ook bakken met veel geld verliezen en daarom moet je altijd goed opletten bij de keuze voor een platform.

Onze eerste indruk van Coinbase – niet echt indrukwekkend

Coinbase verschilt niet van de vele andere aanbieders op de markt. Er is een website en een app. Je kunt koersen volgen en crypto kopen en verkopen. Tot zover niks nieuws aan de horizon, want met vele Nederlandse platforms kan dit ook. En bij deze platforms heb je ook nog het gemak dat je in je eigen taal kunt handelen en is veilig betalen via iDeal meestal standaard. Het maakt dat je met een gerust hart online in crypto belegt. Dus waarin onderscheidt Coinbase zich dan?

Wat belooft Coinbase en in hoeverre is dat haalbare kaart?

 • Het belooft een platform te zijn voor zowel particulier, bedrijf als ontwikkelaar.
 • Het belooft dat je crypto veilig bewaard worden.
 • Het belooft de mogelijkheid om voor een strategische aanpak te kiezen door middel van recurring buys. Dit zijn geplande aankopen, die je per dag, week of maand in kunt stellen, maar waar je daarna niet veel omkijken meer hebt.
 • Het belooft dat je crypto verzekerd is.
 • Het belooft dat je binnen een paar minuten na registratie al je eerste crypto currency kunt kopen.

Criteria die van belang zijn bij handelen op online crypto websites

Of je nu inlogt op de website, of via de app van een platform handelt, het volgende speelt altijd een cruciale rol:

 • Waar worden je gegevens opgeslagen en hoe veilig zijn je persoonlijke gegevens?
 • Waar worden je crypto valuta opgeslagen en kunnen hier geen hackers bij?
 • Hoe snel wordt een actie (kopen/verkopen) geregistreerd en verwerkt? (Krijg je werkelijk de prijs waar je voor op de button hebt geklikt?)
 • Krijg je ook toegang tot de nieuwste coins? Of zijn het alleen de grootste/meest bekende crypto die toegankelijk zijn?

Hoe hebben we Coinbase kunnen beoordelen op hun kwaliteit?

Ons team heeft uitgebreid de website afgesnuffeld naar alle mogelijkheden die het platform biedt. Hierbij was voor ons het deel over “individuals” het meest belangrijke, al zullen er ook mensen zijn die meer interesse hebben voor de bedrijfsmogelijkheden of ontwerperkansen. We hebben vervolgens gelet op hoe makkelijk het was om te registreren en welke informatie hiervoor allemaal nodig is. Daarna zijn we de app gaan downloaden en gaan kijken naar het design van de app.

Wat is Coinbase in een nutshell?

Coinbase biedt individuen, bedrijven en ontwerpers de kans om via hun website of app te handelen in crypto valuta. Ze werken als bedrijf aan het opbouwen van een nieuwe crypto economie en willen hiermee bereiken dat financiële systemen eerlijker, toegankelijker, efficiënter en transparanter zijn. En dit allemaal aan de hand van crypto.

Meer over Coinbase

Het bedrijf bestaat in 2021 bijna 10 jaar en klanten van over de hele wereld weten het platform voor crypto dat Coinbase biedt inmiddels te vinden. Het bedrijf is door de jaren heen sterk gegroeid en niet alleen in gebruikersaantal (nu meer dan 56 miljoen geverifieerde gebruikers), maar ook in aantal medewerkers. Er zijn nu namelijk meer dan 1700 mensen werkzaam bij Coinbase.

Hoe ziet het platform van Coinbase er uit?

Via de website kun je inloggen en dan kom je in een heldere omgeving terecht. Hier is niet gekozen voor veel donkere kleuren, maar is juist het tegenovergestelde gedaan. Heb je je eenmaal geregistreerd, dan kun je ook je app downloaden en activeren. Deze omgeving is hetzelfde qua uitstraling, maar is vanwege het kleinere scherm iets beperkter voor wat betreft de hoeveelheid informatie. Alle informatie is wel beschikbaar, maar daarvoor moet je naar het menu en doorklikken.

In beeld zie je heldere blauwe knoppen en klik je hierop, dan begin je met handelen. Voordat je dit doet, zie je welke crypto goed (in het groen met percentages) en minder goed (in het rood met percentages) scoren op dat moment. In de grafiek zie je wanneer je een specifieke crypto valuta selecteert ook het verloop van de koers. Dit verloop kan over de afgelopen dagen weergegeven zijn, maar je kunt ook een uur, dag, week, maand of jaar terugkijken.

Alle crypto valuta is voorzien van logo’s, waardoor je deze makkelijk herkent. Via de website kun je zelfs de basis leren voor als je voor je gevoel nog niet voldoende over crypto en er in handelen weet. Bij de sectie tips en tutorials kun je een aantal filmpjes bekijken om je beleggingen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Onze ervaringen met Coinbase

We zijn enthousiast over de uitstraling van de website en app. Het is een lekker lichte omgeving die prettig is voor je ogen. Veel platforms geven juist een zwarte achtergrond en dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar wij zijn meer te spreken over de heldere look. Het aanmaken van een account verliep vlotjes. Daarna konden we rap inloggen en het dashboard van Coinbase bekijken. De informatie is makkelijk te interpreteren door de grafieken en waarden die gegeven zijn. Kinderspel.

Wat zijn de kosten van Coinbase?

Het valt ons op dat bijna geen enkele website de informatie over de kosten die het platform in rekening brengt ergens op een makkelijk te vinden plek op de website zet. Je moet er echt naar zoeken en dan ontcijferen wat de tekst en getallen voor jou betekenen. Bij Coinbase is dit niet anders. Pas wanneer je naar het help center gaat, vind je een onderdeel dat heet “trading and funding” en daar staat een subitem “pricing and fees”.

Klik je dit aan, dan zijn er drie onderwerpen:

 • Wallet fees
 • Variabele fees
 • Staking services

De wallet is bij Coinbase gratis. Bij elke transactie betaal je wel een transactie fee en deze is gebaseerd op de kosten van het transactienetwerk. Soms zit er verschil tussen het geschatte en werkelijke bedrag, maar wat echt in rekening gebracht wordt, krijg je altijd te zien voordat je definitief akkoord geeft voor de transactie.

Er is een spread fee van 0,5% en per locatie op de wereld is er een Coinbase fee. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen een flat fee of een variabele fee in een percentage uitgedrukt. Dat wil zeggen dat er in principe een flat fee is (en deze hangt af van de hoogte van het transactiebedrag), maar als het variabele percentage hoger is, dan betaal je die in plaats van de flat fee.

De variabele kosten voor Europa zijn:

 • Voor standaard transacties: 1,49%
 • Voor instant buys met debit card: 3,99%
 • Voor bankoverschrijvingen: gratis of 0,15 euro (maar hier zijn nog extra kosten die je eventueel met SWIFT betalingen hebt)
 • Voor instant card betalingen: tot 2%, met een minimaal bedrag van 0,55 euro

Voor het staken zijn weer aparte richtlijnen en percentages en hierbij gaat 25% van je opbrengsten altijd als commissie naar Coinbase.

Is Coinbase het geld waard?

Je zult een aantal transacties van verschillende bedragen moeten doen om door te krijgen hoe de kostenstructuur precies in elkaar zit. Bij veel Nederlandse platforms wordt een algemeen percentage over je transactie gegeven en meestal ligt dit rond de 1%. Bij Coinbase worden veel verschillende percentages per handeling, land en minimumbedrag gehanteerd. Dat maakt de rekensom iets lastiger.

Wat vinden wij van Coinbase?

Over het ontwerp van het platform zijn wij positief. Het oogt heel clean en de opzet van de website en app zijn snel duidelijk. Een heldere structuur maakt dat je snel thuis bent op het platform. We hebben wat moeite met de kosten en moeten per transactie bekijken of het loont om te blijven investeren via Coinbase. Wat vroeger leuk was (veel kleine bedragen voor veel verschillende, nieuwe coins), kost nu meteen een stuk meer dan voorheen het geval was. Dat haalt de fun er een beetje uit.

Voor- en nadelen van in crypto handelen via Coinbase

Voordelen

 • Het platform biedt mogelijkheden voor diverse doelgroepen, zoals particulieren, bedrijven en de ontwikkelaar achter crypto platforms.
 • Het uiterlijk is rustig en duidelijk.
 • De buttons om te handelen zijn goed te onderscheiden van de rest van de informatie.
 • Je hebt gratis toegang tot informatie over crypto, het gebruik van het platform en nieuws.
 • Je hebt een gratis wallet bij Coinbase die een verzekering heeft voor alle crypto valuta die er in bewaard worden.

Nadelen

 • De kostenstructuur vraagt om een aantal keren transacties uitvoeren voor de meeste mensen. Pas dan weet je welk deel Coinbase af snoept van je investering.
 • Betalen kan hier niet met iDeal, wat we als Nederlander inmiddels wel heel prettig en normaal vinden.

Onze score voor Coinbase

Wij houden van de frisse uitstraling van de website en app. Niet te veel poespas, gewoon de informatie die je nodig hebt en de buttons om daarna de gewenste acties uit te voeren. Wij zouden Coinbase aanraden aan iedereen die geen moeite heeft met handelen in het Engels (aangezien er nog geen Nederlandse website is). Verder is in het help center alle informatie te vinden die je nodig hebt, al is het soms even zoeken.

Voor wie is Coinbase een geschikt platform?

Iedereen die geïnteresseerd is in crypto, moet zeker de website eens bekijken en zien of de uitstraling hem ook zal bevallen. Verder gaat het vooral om hoeveel budget je hebt om te besteden en met welke strategie je van plan was te gaan beleggen in crypto. Reken voor jezelf een voorbeeld door met de verschillende bedragen, zodat je weet welke kosten je maakt en hoeveel de koers moet stijgen om dat er op zijn minst weer uit te halen.

Ervaringen van anderen met Coinbase

 • Nerd Wallet geeft 4,5 van 5 sterren. Het is de grootste broker in de Verenigde Staten, maar soms wel onduidelijk over de fees. Soms is Coinbase zelfs duurder dan de concurrent.
 • Trust Pilot geeft 1,6 van 5 sterren en er zijn iets meer dan 5000 reviews. Maar 13% geeft het oordeel goed of uitstekend. Het woord “scam” komt regelmatig voor in de reviews.
 • 99 Bitcoins is vooral te spreken over het simpele ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Het advies: geen gebruik maken van de online wallet van Coinbase, maar je eigen hardware wallet aanschaffen en hierop je crypto bewaren.
 • Decrypt zegt dat Coinbase vooral voor startende traders geschikt is, al betaal je wel flink voor de dienstverlening.
 • Trust Radius geeft een 8,8 van 10 punten. Er zijn maar 6 reviews met een toelichting en een ervan is van een medewerker van Coinbase zelf.

Korting/bonus

Er zijn geen kortingen op fees of dergelijke, maar tijdens je registratie kun je tot 25 US dollar aan crypto krijgen om een goede start te maken en het platform te proberen. Dit zie je niet vaak bij andere crypto platforms.

Gratis media over Coinbase

We kunnen eigenlijk geen eigen YouTube kanaal van Coinbase ontdekken, maar eigenlijk hebben ze alle filmpjes die ze zelf gemaakt hebben ook gewoon op hun eigen website staan. Er zijn wel heel veel reviews en handleidingen op YouTube te vinden. Dus wil je meer weten? Dan is er voldoende te vinden over Coinbase.

Conclusie: wel of niet een account bij Coinbase aanmaken en er in crypto gaan handelen?

Het hangt allemaal af van je niveau (kennis en ervaring) en hoeveel je bereid bent te betalen voor de diensten die Coinbase levert. Voor de beginnende crypto belegger is Coinbase een goed startplatform om ervaring op te doen. Je leert de basics en kunt starten met beleggen. Voor gevorderden zijn er waarschijnlijk een flink aantal platforms dat goedkoper is of meerdere functionaliteiten biedt. Aan de hand van meerdere reviews zouden wij wel adviseren goed na te denken over de opslag van je crypto coins. Het zou jammer zijn als daar iets mis ging en je je inleg ineens niet meer ziet.

Op jouw succes!

Gerelateerd: lees verder...