Review: Koop en verkoop jij jouw crypto valuta met je eigen wallet via SATOS?

Tijdens onze speurtocht naar een ander platform om in crypto te handelen, kwamen we SATOS tegen. In Nederland hebben we best wat online platforms, zoals Bitcoin Meester, Bitonic en BitVavo, en allemaal hebben ze hun eigen typische voorwaarden en kenmerken van dienstverlening. Dit betekent dat je als belegger in crypto goed moet kijken naar welke partij voor jouw beleggingen het meest geschikt is. Dit zit hem vooral in veiligheid, kosten en rendement.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

De kans om over te stappen naar een beter crypto platform

Zoals we al zeiden, heeft elk platform zo zijn voor- en nadelen. Daarom wilden we eens verder kijken dan onze neus lang is en wat feiten op een rijtje zetten. SATOS is anders dan vele andere handelsplatforms en de vraag is dan ook, of dit zoveel anders is dat het wezenlijk verschil maakt, zoveel verschil dat het de moeite waard is om over te stappen. Onze eerste verkenning van de website gaf al een aantal verrassende resultaten. We vertellen je in deze review wat we ontdekt hebben.

Waarom SATOS reviewen?

Er zijn twee elementen die bij SATOS wezenlijk anders zijn dan bij de concurrent:

  1. Je hoeft geen account aan te maken bij SATOS.
  2. Je hebt geen online wallet bij SATOS. Enthousiast over x en wilden x testen/Experts in x en uitzoeken of x aan norm voldoet.

Natuurlijk zijn er nog meer aspecten die de dienstverlening van SATOS karakteriseren, maar de twee feiten die we hierboven hebben genoemd, stimuleerden ons om eens wat dieper te graven.

Waarom altijd vergelijken en nooit meteen in het diepe springen?

Ondanks dat iets heel mooi verwoord kan worden op een website en leuk aangekleed kan worden met allerlei positieve foto’s en levendige kleuren, blijft het voor een groot deel gaan om het verkopen van diensten. Een dienst is echter ontastbaar en dat maakt het moeilijk om de ene dienstverlener met de andere te vergelijken.

Denk aan de snelheid waarmee je tegenwoordig online kan betalen in een webshop. Vroeger had je extra codes die je als extra beveiliging bij een transactie moest invullen. Het maakt het proces traag en het kwam zelfs voor dat je item inmiddels uitverkocht was. Betalingstechnieken zijn ontwikkeld, maar de snelheid van het internet is er ook op vooruit gegaan. Dit betekent dat snel reageren bij een gunstige koers ook daadwerkelijk inhoudt dat je transactie sneller verwerkt kan worden.

Bij elk handelsplatform moet je na kunnen gaan hoe snel de reactiesnelheid van transacties is. Pas dan heb je een – van de vele – variabele die je langs dezelfde meetlat kunt leggen.

Geen account en geen online wallet? Zijn dit wel echte voordelen van SATOS?

Je zou kunnen denken dat je graag betaalt voor goede dienstverlening en als de dienstverlening ook bestaat uit het leveren van een digitale wallet, dan kun je nog steeds beslissen hier gebruik van te maken of niet. Gebruik je liever een hardware wallet voor je crypto? Dan is dat de plek waar je na aanschaf je crypto naartoe stuurt. Dit betekent dan automatisch dat je en een hardware wallet moet kopen, en dat je betaalt voor de diensten van een handelsplatform waar je geen gebruik van maakt.

Je moet dus goed gaan kijken naar wat jij belangrijk vindt bij een beleggingsplatform in crypto. Je maakt niet alleen een overzicht van de diensten die aan een platform of bepaald pakket verbonden zijn, maar juist ook welke kosten men hiervoor in rekening brengt. Goed vergelijken kan je geld schelen, maar het kan er ook toe leiden dat je je minder zorgen maakt om je beleggingen.

Waarom? Zo af en toe komt er iets in het nieuws over crypto die verdwenen zijn of crypto transacties die zo lang nemen om te verwerken, dat de waarde inmiddels voor jou niet meer gunstig uitpakt. Je weet dan nooit waar de vertraging in heeft gezeten en of er tussen de tijd dat jij op “trade” klikte en het platform je transactie verwerkt heeft, zij een voordeel behaald hebben en jij niet (of minder dan het oorspronkelijke rendement was).

Waar staat SATOS voor? Wat belooft het dan?

  • Je hoeft geen account bij SATOS aan te maken. Ze zeggen zelfs dat dit veiliger is.
  • Je krijgt ondersteuning als dat nodig is. De klantenservice is namelijk 7 dagen per week bereikbaar.
  • Je maakt geen gebruik van een online wallet bij SATOS. Je eigen hardware wallet is namelijk veiliger.

Criteria waar we SATOS op beoordelen

Met de elementen van dienstverlening die SATOS aanbiedt, vinden wij de volgende zaken het meest essentieel:

  • Snelheid van verwerken transactie; hoe lang moet je wachten bij het inkopen of verkopen van crypto’s?
  • Betrouwbaarheid van resultaat; welke koers krijg je uiteindelijk en kloppen de kosten?
  • Veiligheid; hoe krijg je je crypto’s in je eigen wallet en hoe snel zijn ze er?
  • Extra dienstverlening; is er een goede klantenservice die altijd bereikbaar is en kan helpen in individuele gevallen?
  • Accuraat; kloppen de weergegeven koersen?

Hoe hebben we SATOS daarna getest?

We zijn allereerst gaan kijken naar wat ze beloven. Wat ons daarbij opvalt, is dat er op de ene plek staat dat SATOS 12 uur per dag bereikbaar is en ergens anders (bij de veelgestelde vragen) staat dat ze tussen 10.00 en 18.00 uur bereikbaar zijn. We willen niet muggenziften, maar welke van de twee klopt nou? Kun je bijvoorbeeld na 18.00 uur nog wel via de chat, maar niet meer telefonisch contact opnemen? Zijn er andere tijden bij de diverse contactmanieren van toepassing? Dat blijft een vraag.

Daarna hebben we het gewoon geprobeerd. Je hoeft immers geen account aan te maken, dus dat scheelde weer. Daarbij moet gezegd worden dat de eerste keer handelen via SATOS altijd een extra stap (en dus wat tijd) vraagt voordat je transactie compleet is. Je moet je namelijk wel identificeren. Hierover zijn ze duidelijk: je paspoort of een selfie-ID (jij met je paspoort op de foto) is voldoende om het verificatieproces in gang te zetten. Dit speelt dus alleen bij de allereerste transactie.

Kort samengevat: wat is SATOS?

SATOS is een handelsplatform voor crypto valuta, waarbij je geen vast account hoeft te openen en waarbij je altijd een eigen wallet gebruikt. Je kunt alleen handelen vanuit je eigen wallet en ook geen crypto via SATOS naar een andere wallet cadeau doen. Die diensten bieden sommige andere platforms wel. Daar kun je dan via e-mail bijvoorbeeld crypto duursturen naar een vriend of familielid.

SATOS heeft geen uitgebreid assortiment aan crypto currencies en ook hier zie je verschillen. Je hebt platforms die zowel de grote, gevestigde als kleine, nieuwe crypto’s verhandelen. SATOS doet dat niet en heeft alleen bitcoin, bitcoin cash, litecoin, ripple en ethereum. Je kunt aangeven welke crypto valuta je nog meer via SATOS zou willen kunnen kopen en verkopen, maar er staan geen gegevens op de website over voorwaarden of een tijdsbestek waarin dit gerealiseerd kan worden.

Achtergrondinformatie over SATOS

SATOS bestaat sinds 2012 en ze waren een van de eersten die binnen Nederland bitcoin verkochten. Het was toen een van de eerste – zoals we dat nu gewend zijn te noemen – cryptocurrency brokers in het land. Hobby werd professie en vanaf dat moment was het streven om het kopen en verkopen van bitcoin zo toegankelijk en veilig mogelijk te maken voor iedereen die dat wilde. Geen traditionele, machtige bank meer, maar je eigen bank zijn. Dat is waar SATOS voor staat.

Hoe ziet het handelsplatform er uit?

Het is heel simpel, want omdat je geen account hoeft aan te maken, hoef je nergens in te loggen. Je klikt op “aan de slag” of “start bestelling” en je gaat automatisch naar een scherm waarin je 3 hoofdmenu’s hebt:

  • Kopen
  • Verkopen
  • FAQ

Het eerste dat je dan doet is je crypto currency selecteren. Zodra je dat gedaan hebt, zie je de koers van jouw valuta verschijnen. Het minimumbedrag dat je moet besteden voor bitcoin, ripple, litecoin en bitcoin cash is (op dit moment) echter wel 100 euro, want anders komt er een pop-up die je daar aan herinnert.

Bij ethereum is dit minimumbedrag overigens 500 euro. Vervolgens zie je de kosten die in rekening gebracht worden, hoeveel crypto je voor jouw gekozen bedrag krijgt en hoe je wilt betalen. Dit kan met iDeal, Bancontact en via een bankoverschrijving.

Als laatste hoef je alleen nog maar je e-mailadres (ter bevestiging) in te vullen en de twee vinkjes te zetten (voor algemenen voorwaarden en privacyverklaring en dat je er van op de hoogte bent dat je je soms moet verifiëren). Daarna klik je op de grote blauwe knop met betalen en doorloop je het proces.

Onze ervaringen met SATOS

Het is een rechttoe rechtaan systeem dat weinig om handen heeft en dat maakt het heerlijk simpel. Het feit dat je geen diensten standaard in een pakket krijgt waar je geen behoefte aan hebt, is naar onze mening erg waardevol. Wat je daarop bespaart, kun je weer beleggen in crypto. Heb je hulp nodig in je opstartfase of snap je iets niet? Dan is er een support team. Tussen 10.00 en 18.00 uur zijn ze in ieder geval zeker te bereiken.

Wat zijn de kosten van SATOS?

Er is een aantal kosten dat doorberekend wordt en dit zie je meteen bij de transactie. Er staan bitcoin netwerkkosten en deze kosten hangen af van hoe druk het netwerk werkelijk is. De richtprijs die er nu voor staat is 0,00018469 bitcoin of 0,00091821 ethereum. Bij litecoin, ripple en bitcoin cash staan geen aparte netwerkkosten vermeld.

Daarnaast zijn er wisselkosten en hiervoor geldt dat de kosten rechtstreeks verbonden zijn aan het bedrag dat je wilt beleggen, dus hoe hoger dit bedrag, hoe hoger ook de wisselkosten. Bij alle valuta is er overigens ook een maximum dat je kunt beleggen. Dit is in alle situaties 10.000 euro.

Is SATOS deze kosten ook waard?

Wat je zult zien is dat de meeste platforms minimaal 1% zullen rekenen voor de diensten die ze leveren. Dit staat dan nog los van de kosten die bijvoorbeeld iDeal in rekening brengt. Doordat je je eigen wallet hebt, scheelt het wel al iets in de kosten. Het hangt echter van de bedragen die jij wilt gaan investeren af hoe groot het voordeel ten opzichte van andere handelsplatforms zal zijn.

Wat vinden wij van SATOS?

SATOS komt op ons over als een betrouwbare partij die redelijk schappelijke prijzen berekent. Het is jammer dat ze hier en daar wat tegenstrijdige informatie leveren, maar aan de andere kant moet je jezelf ook afvragen hoe vaak je bijvoorbeeld de klantenservice nodig zult hebben. Als je daar niet over valt, is het een prima handelsplatform om ripple, ethereum, bitcoin, bitcoin cash of litecoin te kopen en verkopen.

Voor- en nadelen van SATOS

Voordelen

  • Eenvoudig platform dat zonder account te gebruiken is.
  • Eenmalige verificatie om te bewijzen wie je als koper/verkoper bent.
  • Kosten die zeker niet hoger zijn dan bij de concurrent.
  • Snelle levering van crypto.

Nadelen

  • Als beginner wil je misschien niet direct een hardware wallet, maar eerst een online wallet proberen bij je handelsplatform. Dan voldoet SATOS niet aan je eis.
  • Je kunt er op dit moment maar in vijf verschillende crypto beleggen.

Onze score van SATOS

Wij zouden SATOS vooral aanraden als je al een aantal keren gehandeld hebt in crypto. Je weet dan hoe het handelen op zich werkt en kunt gaan kijken of je je eigen hardware wallet wilt aankopen. Deze investering wil je natuurlijk weer snel terugverdienen en het helpt dan dat je bij SATOS minder kosten tijdens het inkopen en verkopen hebt.

Het bestelproces is eenvoudig en de transactie is meestal binnen 10 minuten verwerkt. SATOS voldoet volgens ons aan een markt die sterk in ontwikkeling is, waar niet iedereen meer alle zorgen om bepaalde diensten uit handen wil geven. Sommigen weten inmiddels wat ze willen en hebben behoefte aan minder standaarddiensten. Dit kan bij SATOS en daardoor bespaar je op de kosten van het handelen.

Waarom is SATOS uniek?

Het ligt vooral aan het feit dat het een puur handelsplatform is. Hiervoor brengt SATOS wel kosten in rekening, maar dus niet voor allerlei diensten die je niet nodig hebt. Daarnaast moet je bijna bij elke concurrent een account aanmaken. Ook dat is bij SATOS niet nodig. Een keer goed verifiëren (en soms ter check een extra keer) is voldoende om met je beleggingen in crypto te starten.

Voor wie is SATOS geschikt?

SATOS is zeker niet ongeschikt voor beginners, laten we daar duidelijk over zijn. Als jij alles uit hebt gezocht en toch al overtuigd bent van het nut en de veiligheid van een hardware wallet, dan werkt SATOS prima voor jou. Is het dan je eerste keer bij het bestellen van crypto? Dan kan de klantenservice je helpen bij die eerste paar keer dat je over het proces van bestellen vragen hebt.

Ervaringen van anderen met SATOS

  • Trust Pilot geeft SATOS met bijna 1700 reviews 4 van 5 sterren. Snel en makkelijk zijn kernbegrippen die genoemd worden.
  • Crypto Prijzen geeft aan dat SATOS makkelijk te gebruiken is en geschikt is voor een breder publiek. Een nadeel is dat de kosten volgens deze reviewer tussen de 1,5 en 2,5% liggen.
  • Bedrog geeft ook 4 van 5 sterren. Betalen met iDeal wordt als pluspunt genoemd en het beperkte aantal crypto valuta waar je in kunt beleggen is een minpunt.
  • Crypto Insiders vindt SATOS een prettig platform vanwege de snelheid van handelen en de gebruiksvriendelijkheid.
  • Crypto University is kort: simpel, snel, betrouwbaar, maar ook prijzig.

Gratis beginnen met het platform

SATOS biedt niet de mogelijkheid om in een demoversie te oefenen met het uitvoeren van transacties. Dat is ook niet nodig, omdat je niet met een eigen account werkt. Je hoeft niet in te loggen en hebt geen online portefeuille bij deze broker. Je hebt je eigen wallet en heb je vragen voordat of tijdens het uitvoeren van je eerste transactie, dan is er een support afdeling die je te hulp komt.

Gratis media over SATOS

SATOS heeft een eigen YouTube kanaal, het heet: SATOS, your cryptocurrency portal. Er zijn nog niet veel subscribers en nog minder filmpjes. Ook zijn de paar filmpjes die wel online staan een jaar of langer oud. Het lijkt erop dat SATOS geen waarde hecht aan het verspreiden van informatie over het gebruik van hun platform (of andere punten) via YouTube. Op de rest van het kanaal zijn ook niet veel filmpjes over SATOS te vinden.

Conclusie: wel of niet zonder online wallet en account via SATOS handelen in crypto?

Als je zelf voldoende kennis hebt om een hardware wallet aan te schaffen en deze zelfstandig in gebruik kunt nemen, is SATOS een prima platform. De prijzen dien je te vergelijken met andere brokers, want je ziet niet standaard een percentage staan, maar krijgt direct het bedrag van de kosten die je betaalt. Dit zou je moeten vergelijken met andere platforms om echt met duidelijkheid te kunnen zeggen of SATOS goedkoper is.

Handelen is verder eenvoudig. Het werkt makkelijk en snel. Je hebt geen bijzondere vaardigheden nodig om met SATOS om te kunnen gaan. Wel moet je je eigen hardware dus goed beveiligen, zodat je je crypto altijd ergens op een voor jou bekende en veilige plek hebt bewaard.

Op jouw succes!