Wat is de Vastgoed Community voor bedrijf?

Bij de Vastgoed Community – opgericht door de organisatie ‘Thuiz Hypotheken’ – kun je je aansluiten wanneer je behoefte hebt aan kennis over en contacten binnen het werkveld. De organisatie biedt een platform voor iedereen die proactief als vastgoedbelegger aan de slag wil. Je hebt alle benodigde informatie op een centrale plek, zodat je niet meer bij verschillende instanties of online groepen hoeft te speuren naar waar je naar op zoek bent. Behalve het vastgoedplatform wordt er ook een cursus aangeboden.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

De kosten van de Vastgoed Community

Het abonnement voor het platform kost normaal 45 euro per jaar. Betaal je meteen een vol jaar vooruit? Dan krijg je korting. Je betaalt dan 450 euro en krijgt dus twee maanden cadeau. Je kunt ook per kwartaal betalen en dan ben je 125 euro kwijt. Er wordt wel gewaarschuwd dat de prijs van het abonnement omhoog kan gaan, zodra het platform ook echt meer waarde gaat toevoegen. Wil je de cursus Toekomstig Investeren in Vastgoed volgen? Hiervoor betaal je rond de 3000 euro.

De voor- en nadelen van het platform dat de Vastgoed Community biedt

Elke cursus en elk platform kent positieve en minder positieve aspecten. Voor de Vastgoed Community geldt het volgende:

De voordelen van de Vastgoed Community:
✅ Als lid kun je elke masterclass volgen die het platform aanbiedt.
✅ Binnen het netwerk leg je makkelijk contact met alle partijen binnen de vastgoedwereld.
✅ Doordat je alle informatie gestructureerd aangeboden krijgt, kun je sneller en slagvaardiger werken.

De nadelen van de Vastgoed Community:
❌ Je zit vast aan een abonnement dat niet goedkoop is.
❌Je krijgt alle ondersteuning om te slagen binnen de vastgoedbranche, maar dit geeft geen garanties op succes.
❌Het netwerk blijft alleen interessant als alle partijen vertegenwoordigd blijven en het aantal deelnemers blijft groeien.

Voor wie is de Vastgoed Community geschikt?

Iedereen die wil investeren in vastgoed kan gebaat zijn bij een kwalitatief goed platform. Het kan je ondersteunen in je ontwikkelproces als beginnend investeerder en het kan je netwerk ten goede komen als je wat verder in het investeringsproces zit. Je kunt niet alleen profiteren van de theorie die aangeboden wordt, maar ook echt van mensen uit de praktijk leren. Zo voorkom je dat je als beginner fouten maakt en kun je je deals sneller in goede banen leiden.

Wat maakt je lidmaatschap bij de Vastgoed Community tot een succes?

Bij elke vorm van investeren dien je de basisbeginselen te begrijpen. Dat is bij investeren in vastgoed niet anders. Je moet wellicht je vaardigheden bijspijkeren, denk aan het maken van berekeningen en het kunnen opstellen van diverse scenario’s. Ook communicatie is belangrijk en kunnen onderhandelen. Dit zijn competenties die niet iedereen al in bezit heeft. Je moet durven oefenen, misschien ook wel eens op je bek durven gaan en vooral heel veel willen leren.

Welk stappenplan kun je volgen om je snel thuis te voelen binnen de Vastgoed Community?

Vraag jezelf voor je je aanmeldt bij de Vastgoed Community af wat je leeropbrengst moet zijn. Welke kennis en vaardigheden heb je al op zak en wat wil je bijleren of bereiken met je lidmaatschap? Zodra je je inloggegevens hebt, maak je kennis met de structuur binnen het platform. Bekijk alle elementen en maak voor jezelf een overzicht van de onderwerpen die je aanspreken. Plan activiteiten die alleen op een bepaald moment plaatsvinden in, zodat je agenda gevuld wordt met concrete acties. Zo blijf je investeren in jezelf en start je daarna vol vertrouwen met het vullen van je vastgoedportfolio.

Hoe zorg jij voor een zekere toekomst zonder zorgen over geld?

Je hoort het nieuws op televisie over hoe de prijzen van huizen elk jaar maar blijven stijgen. Je zou daar best een graantje van mee willen pikken. Het zou toch geweldig zijn als je voor jezelf zonder al te veel risico een potje voor later hebt. Beleggen is niks voor je. Je hebt je er wel eens in verdiept, maar de drempel is te groot en de handelingen zijn te ingewikkeld om gegarandeerd geld over te houden. En dat is wel waar je het voor doet.

Wonen vroeger

In de tijd van je grootouders – en misschien ook nog wel die van je ouders – was het kopen van je eigen huis de grootste investering tijdens je leven, waarbij je de hypotheek in de dertig jaar die erop volgden zou afbetalen en dan had je aan het einde een flinke pot met geld over. Je had dan een dak boven je hoofd, geen maandelijkse betaling aan de bank voor de hypotheek meer en als je je huis verkocht was het veel meer waard dan in de tijd dat je het had gekocht.

Wonen nu

Maar de tijden zijn veranderd en gemiddeld verhuist de mens nu elke 7 jaar. Dat betekent dat (bijna) niemand meer voor het hele leven een huis koopt. Je verandert vaker van baan, je relatie loopt niet altijd zoals je had verwacht en je huis verandert mee. Als je je baan kwijt raakt of minder uren gaat werken om meer te kunnen leven, maak je andere keuzen en ga je misschien kleiner wonen. Elke keer dat je verhuist van het ene koophuis naar het andere, zit je vast aan kosten die telkens weer terugkeren.

Financiële gevolgen

Het huis dat je verkoopt is misschien wel in waarde gestegen, maar je hebt toch altijd weer notariskosten bij de aankoop van je nieuwe huis en makelaarskosten bij de verkoop van je huidige woning. Verhuizen op zich – als je niet gehuurd zit ten minste – kost dan een aardige cent. Je kunt hieruit concluderen dat het tegenwoordig moeilijker is om de investering uit je eigen huis er na verloop van tijd uit te halen.

Verschil vroeger en nu

Je hebt niet alleen het vaker verhuizen dat een rol speelt, maar ook de kosten die hierbij komen kijken die telkens terug blijven komen. Het is dus niet meer zoals vroeger dat je één keer voor het hele leven een huis kocht, het afbetaalde en dan van je centen kon gaan genieten na je pensioen. Hierdoor moet je creatiever worden, want je wilt later wel op zijn minst zo leven als je nu ook doet. En daar kan een slimme manier van op een andere manier beleggen wel eens de oplossing voor zijn.

Anders beleggen

Wanneer je niet je eigen woning, maar ander vastgoed gebruikt om geld te verdienen, ben je niet meer afhankelijk van de opbrengst van je eigen woning. Je investeert in woningen van een ander en dan kan het gaan om allerlei soorten woningen. Het kan een vrijstaand huis zijn, een appartement, maar ook een vakantiehuisje in eigen land of zelfs in het buitenland is mogelijk. Zodra je dit gekocht hebt, ga je het verhuren aan de doelgroep die behoefte heeft aan jouw woning.

Zorgen voor inkomsten

Als je het slim speelt, kun je een deel van de inkomsten die de verhuur oplevert aan de kant zetten voor later. Je kunt er ook je hypotheek eerder mee aflossen, alleen is de bank daar nooit zo blij mee. Een bank heeft namelijk het liefst dat jij braaf elke maand en voor de gehele looptijd van je hypotheek blijft afbetalen. Zodra je eerder wilt inlossen op je hypotheek, krijg je een boete. Bij je bank kun je opvragen hoeveel procent boete je krijgt indien je dit wilt uitzoeken.

Wanneer loont het om inkomsten uit verhuur in je hypotheek te stoppen?

De rekensom is heel simpel: is de boete hoger dan de extra inkomsten die je binnen een bepaalde periode binnenkrijgt, dan heb je er niks mee gewonnen. Je kunt dan beter wat langer klant bij de bank blijven en gewoon je maandelijkse hypotheeklasten blijven betalen. Voor de inkomsten die binnen krijgt uit de verhuur, vind je dan wel een ander doel.

Afweging maken

Valt de boete van het eerder aflossen van je eigen hypotheek mee? Dan kun je deze over het algemeen beter eerst afbetalen. Zelfs al gaat het maar om een deel van de hypotheek, want hiermee verlaag je dan wel weer de maandelijkse lasten van de afbetaalperiode die nog overblijft. Misschien voel jij je pas goed bij in iets anders dan je eigen huis investeren, wanneer je helemaal van die lasten af bent en geen enkel risico meer loopt.

Een beetje risico nemen

Wanneer je beleggen in aandelen niet ziet zitten, kun je ervoor kiezen om in woningen te investeren. Er is nog steeds risico, want je weet natuurlijk nooit zeker of een huis wel in waarde zal toenemen. Zelfs als blijft de waarde van het huis hetzelfde, dan heb je er tijdens de verhuurperiode wel inkomsten van. Om je kansen te vergroten bij dit soort investeringen, kun je een cursus doen die je helpt bij de start.

Cursus vastgoed financieren

Alle soorten gebouwen – van kantoorpanden tot woonhuizen of vakantiechaletjes – vallen onder de noemer vastgoed, maar hoe weet je welk vastgoedobject voor jou interessant is? En waar begin je met je speurtocht naar een geschikte investering? Een cursus kan je helpen om op dit soort vragen al een antwoord te krijgen en zo is de kans op misstappen minder groot. Als je eenmaal inziet hoe de vastgoedmarkt werkt en waar kansen voor jou liggen, zijn de stappen die je moet zetten helder.

Hoeveel investeren?

Een ervaren trainer kan je mooie prognoses laten zien, maar uiteindelijk gaat het om jouw financiële situatie en wat je kunt investeren zonder (al te veel) risico. Stel je hebt jarenlang een vast bedrag gespaard of een erfenis gekregen en je wilt met 20.000 euro iets doen waar je later wat aan hebt. Is dit dan voldoende om te starten met het financieren van vastgoed? Of heb je op zijn minst vijf keer zoveel als startbedrag nodig?

Inhoud cursus

Tijdens de lessen leer je denken als een investeerder, hoe groot of hoe klein jouw startbedrag ook is. Met simpele rekensommen leer je over gemiddelde inkomsten van verschillende soorten vastgoedobjecten. Een vakantiehuis in Nederland kan van april tot en met oktober verhuurd zijn, maar in de wintermaanden kan het ook leeg staan. Een vakantiehuis op een park heeft daarnaast nog vaste lasten voor de beheerder van het park, terwijl je een privé gelegen vakantiehuis moet blijven onderhouden of onderhoud moet regelen bij een externe partij.

Kosten van vastgoed

Investeer je niet in een vakantiewoning, maar in een appartement dat voor de lange termijn verhuurd wordt? Dan zijn je inkomsten zekerder, tenzij je huurders telkens snel weer vertrekken. Bij vertrek kan een huurder het appartement in een grote rotzooi achterlaten. Voordat je het weer kunt verhuren moet het appartement dan eerst weer opgeknapt worden. Ook rekeningen van gas, water of elektra kunnen onbetaald blijven, waardoor je daar weer achteraan moet.

Risico’s bepalen

Je kunt een deel van de risico’s zelf inschatten, want op televisie zijn er voldoende programma’s die je laten zien hoe mensen met hun leefruimte omgaan of hoe iemand in de schuldsanering terecht komt. Als deze mensen jouw woning hebben gehuurd, heb je pech. Andere risico’s worden je tijdens de cursus uitgelegd. Je krijgt namelijk informatie van mensen die ervaring in dit soort investeringen hebben, waardoor je leert wat je niet moet doen of wat negatieve gevolgen kunnen zijn.

Cursus alleen voor mensen die aan de universiteit gestudeerd hebben?

Misschien denk je dat investeren en toewerken naar financiële vrijheid voor jou niet weggelegd is, omdat je nu eenmaal niet zo handig met cijfers bent. Het helpt wel als je een beetje met getallen overweg kunt, maar een goede cursusleider kan aan iedereen uitleggen welke principes er zijn en hoe deze er in een voorbeeld uitzien. Als je een situatie tegenkomt die je lastig vindt, moet je ook gewoon durven vragen naar een concreet voorbeeld.

Brutalen hebben de halve wereld

Dit gezegde is eigenlijk het beste voorbeeld dat je tegen kunt komen. Het gaat er namelijk niet om dat je ontzettend slim en sluw bent. Het is juist belangrijk dat je je mond durft open te doen. Uitleg vragen, je eigen situatie in kaart brengen, rekensommen laten uitleggen, een strategie leren ontwikkelen, daar kom je pas verder mee. En dit begint bij het opendoen van je mond zodra je iets niet snapt. Bij een goede cursus is er altijd ruimte voor vragen en al is die ruimte er niet, wanneer jij hebt betaald voor uitleg, dan mag je daar ook om vragen totdat de stof je duidelijk is.

De eerste stap is gezet

Na de trainingen weet je hoe en met hoeveel geld je wat voor soort vastgoedobject wilt gaan aankopen. Je kunt dan gaan zoeken naar dit object en zodra je het vindt, je aankoop doen. Je moet echter ook weten hoe de wetten in elkaar steken, zodat je bij je belastingaangifte niks vergeet. Heb jij voor je aangifte een belastingkantoor in de arm genomen? Dan dien je dit soort aankopen tijdig te melden, zodat je achteraf geen vragen of boetes krijgt.

De zaken gaan goed en nu?

Je hebt een woning gekocht en verhuurd. De inkomsten ontvang je elke maand en je weet wat je elk jaar gaat overhouden nadat alle kosten er van af zijn gehaald. Zodra je een beetje gevoel krijgt bij wat je overhoudt, kan het volgende project zich bijna vanzelf aandienen. Als je eenmaal snapt hoe de vastgoedwereld in elkaar zit, weet je de risico’s, maar weet je ook wat het op kan leveren. Je kunt dan een beetje gaan spelen met mogelijkheden.

Scenario’s ontwikkelen

Het leuke van je deelname aan de cursus is dat je niet alleen theorie leert, maar ook je ervaring met anderen kunt delen. Je krijgt namelijk toegang tot een online platform waar alle deelnemers van de cursus elkaar kunnen ontmoeten. Zo leer je van mensen die je voor zijn gegaan, wat zij hebben gedaan toen het goed of juist minder goed ging. Met die informatie kun je voor jezelf bepalen welke scenario’s er mogelijk zijn en dan een keuze voor een van die scenario’s maken.

Vastgoed community

Het platform van alle deelnemers heet officieel de vastgoed community. Je kunt binnen deze gemeenschap zelfs gericht op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden of contacten. Zo zijn er niet alleen (vakantie)woningen of appartementen, maar bijvoorbeeld ook opslagboxen om in te investeren. Het leuke is dan ook dat je – zelfs als je voor de cursus niks van snapte van vastgoed – je meegenomen wordt in de kennis en ervaringen van anderen.

Kijk om je heen

Vaak ga je op internet om te zoeken naar goede deals, maar kijk ook eens in je directe omgeving. Zo kun je bij de supermarkt prikkertjes lezen en daar kan vraag en aanbod elkaar vinden. Als jij weet waar anderen behoefte aan hebben, kun je daar iets mee doen. Je leest dat iemand een huurwoning of garage zoekt en wat hij daarvoor wil betalen. Dan kun jij met die getallen gaan rekenen en kijken of je iets kunt betekenen.

Altijd blijven opletten met geld en regels

Investeren met geld dat niet van jezelf is (van de bank of familie), vormt altijd een risico. Wanneer je niet handig bent met cijfers, moet je veel vragen en vaak nog eens doorvragen. Maak aantekeningen om voorspellingen voor jezelf begrijpelijk op papier te krijgen. Blijf altijd kritisch en als je dit zelf niet bent, laat dan iemand die je kent die wel kritisch is kijken naar wat je van plan bent. Op die manier kan iedereen met zo min mogelijk risico en problemen zorgen voor een appeltje voor de dorst.

Lef tonen en eerlijk naar jezelf zijn

Je hoeft geen miljonair te zijn om te kunnen investeren, maar zelfs als je geld op je spaarrekening hebt staan, kan investeren voor jou een te hoge drempel zijn. Als je ’s nachts niet meer slaapt vanwege je investering, is het voor jou misschien niet de juiste manier om aan extra geld voor later te komen. Zelfkennis is dan belangrijker dan lef hebben. Misschien is dat dan nog wel het belangrijkste dat je tijdens de vastgoedcursus leert.