Review: Wat zijn de beste trading platforms van Nederland om in crypto te handelen?

Wie in crypto wil gaan handelen, gaat op zoek naar een platform waar dit op kan. Er zijn inmiddels verschillende platforms in Nederland en allemaal hebben ze hun eigen karakteristieken, voor- en nadelen en kosten. Dus waar begin je als je voor het eerst op zoek bent naar een platform of er aan toe bent om over te stappen naar een andere? En waar let je op bij het vergelijken van Nederlandse crypto platforms?

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

De perfecte plek voor al je cryptozaken: inkopen, (eventueel) opslaan en verkopen

Sinds de komst van crypto waren we al geïnteresseerd in dit nieuwe fenomeen. De verhalen die het nieuws haalden, trokken ook de aandacht. Ze waren zowel positief als negatief, maar in het begin vooral positief. Er waren mensen die in een paar weken of paar maanden tijden hun inleg vertienvoudigd hadden, of ze hadden zelfs een winstpercentage van tot 1000% gehaald.

Die cijfers lokten natuurlijk enorm. Waar krijg je tegenwoordig nog zo’n rendement? Zeker niet op je spaarrekening bij de traditionele bank. Wij vonden het dan ook niet vreemd dat crypto daarna een enorme vlucht heeft genomen. En met de ontwikkeling van nieuwe crypto valuta schoten ook de online platforms voor crypto uit de grond. Eerst zag je ze vooral in het buitenland, maar nu zijn er ook flink wat in Nederland zelf en dat voelt toch fijner. En dus gingen we op verkenning uit.

Waarom deze review?

Op eigen houtje crypto platforms vergelijken kost je een hoop tijd en flink wat zoek- en speurwerk. Elke website is anders ingericht en de informatie staat verspreid op verschillende plekken. Zoek je naar de kosten van een platform, dan is de een daar heel helder in met een apart submenu en bij de ander vind je het ergens verborgen na een x aantal keren doorklikken.

Om jou als lezer en cryptobelegger van dienst te zijn, hebben we de grootste Nederlandse platforms voor je op een rijtje gezet. We hebben ze overigens bewust niet van hoogste naar laagste score genoemd, omdat jij zelf bepaalt welke factor van de dienstverlening voor jou van het grootste belang is.

Verschillende soorten platforms? Welke dan?

Je hebt algemene trading platforms en deze zijn niet specifiek op crypto gericht. Je kunt hier in grondstoffen, normale valuta of andere aandelen investeren. Daarnaast heb je de exchanges en brokers.

De meesten van ons hebben niet de kennis om via een exchange te handelen. Dit zijn meestal toch echt de beurshandelaren of beleggingsbedrijven die specifieke beurskennis en handelsvaardigheden hebben. Zij kennen de signalen en doen de hele dag niks anders. Het is hun vak.

De brokers daarentegen zijn wel zo ingericht dat de normale mens er mee uit de voeten kan. Ze vormen een tussenschakel tussen jou en de exchange. Dit soort platforms is voor wat betreft het design zo ontwikkeld, dat je met minder complexe grafieken en data kunt bepalen wat voor jou een geschikte belegging is.

Bij crypto brokers vraagt de broker een vergoeding voor zijn rol als tussenpersoon of platform. Daarvoor terug krijg je een account met daarbij meestal een virtuele wallet, maar je kunt ook vaak je hardware wallet gebruiken om je crypto currencies veilig op te slaan.

Waarom kijken wij met argusogen naar digitale platforms voor crypto?

Zo op het eerste gezicht lijken ze allemaal op elkaar. De een vind je misschien qua kleuren prettiger, maar inhoudelijk zullen ze weinig verschillen. De verpakking is echter maar een deel van het platform. De mogelijkheden die je hebt zodra je ingelogd bent, maken of kraken het platform. Daarom doe je er goed aan om dat wat als eerste opvalt even te negeren en wat meer de diepte in te duiken.

Door precies dat te doen, hopen we voor jou een eerste richting te kunnen geen aan jouw voorkeur. Je ziet zo in ieder geval welke mogelijkheden er zijn en wat de kern van een platform is. Daarna doe je de rest van je huiswerk.

Wat beloven de verschillende crypto platforms? Zijn dit gouden bergen of zit er echt waarheid in?

  • Ze zeggen allemaal dat ze concurrerend qua prijs zijn, maar dat ligt helemaal aan de uitgebreidheid van hun dienstverlening. Losse prijzen kun je doorgaans niet zomaar met elkaar vergelijken.
  • Ze beloven een goed functionerend platform te hebben voor hun klanten, waarbij downtime eigenlijk niet voorkomt.
  • Ze zeggen niet allemaal dat ze hetzelfde aanbod aan crypto currencies hebben. Daar zit dus wel verschil in en dit kan al bepalend voor jouw keuze zijn. Wil je alleen toegang tot de grootste en bekende crypto’s, of wil je juist de net gecreëerde en nieuwe virtuele valuta?
  • Ze beweren allemaal veilig en betrouwbaar te zijn en hebben daarom in hun proces zekerheden ingebouwd om die zaken te kunnen garanderen tijdens het beleggen in crypto.

Criteria die je bij je beoordeling zeker niet mag vergeten

De bovenstaande eisen lijken vanzelfsprekend. We verwachten allemaal dat wanneer je voor bepaalde dienstverlening als deze betaalt, je ook te allen tijde toegang kunt krijgen en zonder gevaar kunt handelen. En dat je voor een platform met online wallet iets meer betaalt, vind je ook niet vreemd, want voor die faciliteit moeten zij ook iets doen. Je moet die wallets in je systeem opnemen, onderhouden en beveiligen.

Andere criteria die nog een rol kunnen spelen:

  • Verschillende pakketten binnen de dienstverlening
  • Mogelijkheden om bepaalde functies zelf te beïnvloeden
  • Het kunnen instellen van alerts
  • Toegang tot klantenservice die je als beginner kunnen ondersteunen
  • Aanvullende diensten, zoals een cursus, blog, of iets anders

Elk element dat toegevoegd of handmatig door de gebruiker in te stellen is, heeft ontwikkeltijd en dus geld gekost (of kost het nog steeds). Als een partij naast een digitale cursus die men kan downloaden ook nog workshops aanbiedt, moet dat ergens terugverdiend worden. Ook het onderhouden van een platform kost geld en als het sneller groeit dan gepland of verwacht, moet er extra personeel aangenomen worden om aan de vraag te kunnen voldoen.

Hoe hebben wij de diverse Nederlandse crypto platforms getest?

Sommigen van ons team hadden ervaring met een aantal van de hieronder geschetste platforms, maar we zijn helemaal terug gegaan naar het begin om alle websites objectief met elkaar te kunnen vergelijken. Het gevaar van persoonlijke ervaringen is namelijk dat het moeilijk is om die ervaring los te koppelen van een onafhankelijk oordeel.

Meestal – kijk maar naar jezelf – ben je positief over iets dat je goed bevalt of iets opgeleverd heeft, terwijl dat niet per definitie het beste hoeft te zijn. Andersom kan ook: je hebt iets besteld bij een webshop en bent super tevreden over de snelle levering. Dat wil niet zeggen dat het artikel voldoet aan je verwachtingen.

Heb je eerder al eens verlies geleden bij een platform? Dan ben je sneller geneigd om ontevreden te zijn en kun je niet objectief meer zijn over de elementen die het platform misschien juist wel goed maken.

Welke crypto trading platforms in Nederland scoren hoog?

Zoals al eerder aangegeven laten wij aan jou over wat voor jou het beste platform is, maar beschrijven we wel per aanbieder van de service wat hun karakteristieken zijn. Het gaat om:

  • HappyCoins
  • Bitvavo
  • Knaken
  • Bitcoin Meester
  • Anycoin Direct
  • Litebit
  • Coinmerce
  • BTC Direct
  • Binance
  • SATOS

Wellicht zijn er bij het schrijven van deze review nog nieuwe platforms in de maak of zojuist gelanceerd. Dezen vallen dan helaas buiten deze review. Toch kun je met de informatie uit dit artikel wel met dezelfde blik naar eventuele nieuwkomers kijken. Je hebt dan inmiddels door waar je allemaal op kunt gaan letten.

Hoe ziet het ontwerp van deze platforms er uit? Fysieke elementen

PlatformSpecifieke informatie over uitstraling en design
HappyCoinsHeldere schermen in zwart en wit, met duidelijk gekleurde buttons voor acties
BitvavoEen licht scherm met weinig poespas, duidelijke buttons bovenin
KnakenEen licht scherm met blauwe details en vooral logo’s van crypto currencies
Bitcoin MeesterEen licht scherm met blauwe en oranje details en oranje buttons
Anycoin DirectEen licht scherm met blauwe en mintgroene details
LiteBitEen licht scherm met twee kleuren blauw en omlijnde buttons voor acties
CoinmerceEen licht scherm met woorden en getallen in toepasselijke kleuren
BTC DirectEen licht scherm met blauw en groen
BinanceEen donker/zwart scherm met kleuren als signaalfunctie (rood/groen)
SATOSEen licht scherm met blauwe details

Het zwarte scherm vindt niet iedereen even prettig. Op basis daarvan zouden Binance en HappyCoins mogelijkerwijs af kunnen vallen. De lichte schermen hebben allemaal kleuren om onderscheid te maken tussen informatie en actiebuttons. Sommige aanbieders hebben een online platform, anderen ook een app.

Onze ervaringen tot nu toe

Wij vinden zelf de lichtere schermen prettiger om naar te kijken. Ook hoeven we geen hele kermis aan kleuren te zien. De logo’s zijn handig, omdat je snel herkent welke crypto valuta je aan het zoeken bent. Groen en rood wordt bijna overal gebruikt om stijgers en dalers aan te geven.

Wat zijn de kosten van de verschillende platforms?

PlatformKosten
HappyCoinsService fee, miners fee en bank fee worden bij elke crypto benoemd, maar er is niet zo snel een percentage of concreet bedrag te ontdekken.
BitvavoEr zijn verschillende handelskosten voor takers en makers. De taker kosten zijn maximaal 0,25% en de maker kosten zijn maximaal 0,15%. Beiden nemen af naar gelang het volume toeneemt. Kosten worden berekend over je handelsvolume van de afgelopen maand. Daarnaast betaal je kosten voor je betaalmethode en voor iDeal zijn er geen kosten, maar je hebt wel een maximaal volume van 10.000 euro. De opnamekosten worden per digitale valuta berekend
KnakenBij het checken van de kosten van Knaken kunnen we nergens een percentage of minimaal bedrag aan fees ontdekken. Wel staat er dat een bankoverschrijving 0,25 euro kost.
Bitcoin MeesterDe kosten zijn variabel, maar gemiddeld 1% en bij meer transacties kun je bij bepaalde volumes 0,1% korting krijgen. Bijvoorbeeld: bij meer dan 10.000 euro betaal je 0,6% en bij meer dan 500.000 euro betaal je 0,2%.
Anycoin DirectEr zijn servicekosten (tussen 1 en 3%), transactiekosten (krijg je tijdens transactie te zien) en kosten voor de betaalmethode (ook pas te zien bij je order).
LiteBitEr zijn extra kosten per betaalmethode. De wallet is gratis. Bij aankoop en verkoop wordt een spread en commissie in rekening en die kosten zie je pas bij de transactie.
CoinmerceDe trading fee is tussen de 0,4 en 2,5%. Het versturen is soms gratis, maar meestal is dit bepaald per blockchain. Het storten is gratis.
BTC DirectPer crypto munt is er voor zowel aankoop en verkoop een percentage gegeven. Bitcoin is het goedkoopst bij aankopen en verkopen: 2% en 1%. De overige munten zijn 3% en 2%. De transactiekosten zijn per betaalmethode bepaald. iDeal kost 0,50 euro.
BinanceEr is een gedetailleerd overzicht van handelskosten, rentepercentage op marge, handelskosten USD-M-futures, handelskosten COIN-M-futures en rentepercentage cross-collateral. Hoe groter het volume, hoe lager het percentage. Verder kan er een verschil in het percentage zitten tussen maker en taker.
SATOSDe verwerkingskosten en miners fee zie je pas bij het plaatsen van een order.

Zijn de platforms het geld waard?

Wanneer je gebruik gaat maken van een trading platform, moet je er altijd rekening mee houden dat je kosten voor de services betaalt. Hoeveel je betaalt is soms wat flink zoeken, want niet alle partijen geven graag een duidelijk overzicht. Vergelijken is dan ook niet altijd makkelijk, omdat je soms pas na registratie en bij je eerste transactie de totaalkosten terug ziet.

In onze beleving is Bitvavo de absolute nummer 1 keuze omdat ze een betrouwbaar platform bieden voor een vriendelijke prijs.

Voor- en nadelen van crypto trading aanbieders

Voordelen

  • Na registratie kun je van thuis uit traden.
  • Meestal zit er een digitale wallet bij.
  • Alle platforms geven up-to-date informatie over koersen.
  • Alle platforms hebben verschillende uitstralingen, waarbij de een prettiger oogt dan de ander, maar dit is persoonlijk.

Nadelen

  • Men doet soms geheimzinnig over de kosten. Je moet dan of flink zoeken op de website, of wachten totdat je je eerste transactie doet.
  • Soms zijn er minimale of maximale bedragen om te kunnen traden.

Wat vinden wij van de Nederlandse crypto platforms?

Over het algemeen hebben ze allemaal iets dat aanspreekt, maar waar wij niet van houden is de onduidelijkheid over de kosten die met handelen gepaard gaan. Als er apps zijn, dan zijn deze zeer intuïtief te gebruiken door het gebruiksvriendelijke ontwerp.

Wat moet je kunnen om te handelen via crypto trading platforms?

Je hebt kennis van de cryptomarkt en kennis van digitaal handelen nodig. Als je nog niet eerder crypto valuta hebt gekocht, doe je er goed aan om je in te lezen of een basiscursus te volgen. Zo leer je de minimale informatie die je echt op zak moet hebben voordat je ook maar een euro uitgeeft. Verder moet je weten hoe je veilig via internet handelt en dat je je beveiliging goed geregeld hebt.

Ervaringen van anderen met de platforms

  • Crypto Tips heeft een top tien gegeven en die ziet er van hoog naar laag als volgt uit: Bitvavo, Bitcoin Meester, Coinmerce, Bitonic, BTC Direct, SATOS, LiteBit, Knaken, Anycoin Direct en HappyCoins.
  • Crypto University heeft de vijf besten vermeld (van hoog naar laag): Bitvavo, Bitcoin Meester, LiteBit, Coinmerce en BTC Direct.
  • Crypto Prijs geeft als top tien: Bitvavo, Binance, Bitcoin Meester, Coinmerce, LiteBit, BTC Direct, Anycoin Direct, SATOS, Bitonic en Coinbase.
  • Top 10 Beste’s top tien (van hoog naar laag) is: Binance, LiteBit, Triaconta, Bitvavo, Anycoin Direct, Coinbase, BTC Direct, Bitcoin Meester, Coinmerce en Bitonic.
  • Atoz Markets geeft een top 5 (van hoog naar laag) Bitcoin Exchanges: Coinbase, Localbitcoins, Bitonic, Bitstamp en Bitpanda.

Conclusie: Welk platform voor het handelen in crypto valuta kiezen?

Het is moeilijk om er eentje aan te wijzen die het beste van allemaal is. Onze lijst is ook zeker niet volledig, maar wij vinden Bitvavo de beste keuze. Wel kun je zelf kijken hoe je beleggingsstrategie er uit ziet en hoe de kosten en services die daarbij nodig zijn voor jou uitvallen. Je moet ook zeker niet alleen op de kosten focussen, want alle aspecten van de dienstverlening kunnen voor jou belangrijk zijn.

Onze #1 keuze is Bitvavo: begin hier simpel

— Let op: Litebit is in 2023 gestopt met de dienstverlening. Ze sturen hun klanten vanaf heden door naar Bitvavo —

Op jouw succes!