Review: Gebruik maken van BitMEX voor je crypto – een uitdaging of niet?

Soms wil je iets verder kijken dan je neus lang is. Je kent de Nederlandse crypto platforms al en je bent benieuwd wat er nog meer is. Zo kwamen wij in ieder geval bij BitMEX op de website terecht. In eerste instantie geen bijzondere website als je kijkt naar de uitstraling er van. Het is zelfs erg donker en nodigt niet uit om door te klikken. Dus heeft het zin voor jou om toch nog deze review te lezen? Een eerste indruk hoeft immers niet altijd te kloppen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Bestaat het perfecte crypto platform en is BitMEX er dan een?

Wat voor jou een handig en helder platform is, hoeft het voor de ander zeer zeker niet te zijn. Het ligt helemaal aan je persoonlijke ervaring tot dan toe of je op een website die in crypto currencies handelt snel ziet wat je waar kunt vinden. Zoals al gezegd kan het kleurgebruik je minder pakken, maar dat is natuurlijk niet de belangrijkste karakteristiek van de plek waar je je inleg wilt vermeerderen om de studie van je kinderen te kunnen betalen of je pensioen veilig wil stellen.

Waarom een review over BitMEX?

Ondanks de eerste schrik van het vooral zwarte beeldscherm – met hier en daar een klein groen of blauw detail – zijn wij wel nieuwsgierig naar dit soort websites. Wat is er uniek aan BitMEX? Hoeveel mensen maken er gebruik van en hoe werkt het platform? Dat zijn de leidende vragen die we tijdens ons onderzoek altijd in ons achterhoofd hebben gehouden.

Waarom bij elk crypto platform toch ook je eigen onderzoek doen?

Normaal zeggen we dat de uitstraling vaak meer belooft dan wat er werkelijk achter steekt, maar deze vlieger gaat voor ons voor BitMEX dus niet op. Je gaat daarom op zoek naar de feiten en het proces van handelen, zodat je te weten komt of de inhoud veel meer te bieden heeft dan het initiële ontwerp van de startpagina. Ook wil je weten of de diensten via andere devices gevolgd en gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld met een app.

Maar het belangrijkste waar je achter wilt zien te komen, is natuurlijk het rendement dat anderen tot nu toe behaald hebben door te investeren in crypto currencies. Eens kijken of we daar bij BitMEX meer over kunnen vinden.

Een crypto platform waarvan de moederorganisatie vanuit de Seychellen opereert. Dat zal wel meer risico’s met zich meedragen…

Toen we de locatie ergens klein in een hoekje op de website zagen staan, schrokken we even. Hoe veilig is het handelen dan? En zijn de regels waar ze zich aan moeten houden net zo streng als in Europa? Tegelijkertijd snapten we nu we waarom de website maar in 5 talen beschikbaar is. En dan hebben we het niet over Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans, maar Engels, Russisch, Chinees, Japans en Koreaans. Ze richten zich dus vooral op die markt.

Wat belooft BitMEX en vertrouw je dit nog wel na bovenstaande informatie?

  • Het platform handelt in verschillende crypto currencies, maar inkopen en verkopen verloopt altijd via Bitcoin.
  • Je kunt bij BitMEX niet met fiatgeld betalen.
  • BitMEX werkt met hefbomen.
  • BitMEX waarschuwt duidelijk op de website voor de significante risico’s van investeren in crypto valuta. Hier moet je je van bewust zijn voordat je besluit een account te openen en te beleggen.

Waar hebben we specifiek naar gekeken bij BitMEX?

Bij elk crypto platform gaat het ons in de essentie om de volgende zaken:

  • Helderheid over de diensten die geboden worden
  • Een gebruiksvriendelijk platform
  • Duidelijkheid over het proces van handelen
  • Eerlijkheid over de kosten die je betaalt voor de dienstverlening

Hoe zijn we daarna te werk gegaan?

We moesten echt even onze mouwen opstropen voor de volgende fase, want het platform is wel heel anders ingericht dan de meesten die we de afgelopen tijd hebben bekeken. Wie BitMEX wil gaan gebruiken, kan dan ook het beste starten bij de pagina Trading Overview. Hier lees je wat basisinformatie, maar BitMEX geeft hier zelf ook aan welke stappen je het beste kunt doorlopen om te starten. Het hoofdmenu waar je dit tabblad onder vindt heet: References.

Eigenlijk moet je dan gewoon alle items aan de linkerkant doornemen. Een deel gaat over de basics, het tweede stuk over margin trading (met onder andere de exchange guide, profit/loss guide en risk limits) en het laatste deel gaat over BitMEX zelf. Zo hebben ze ook een blog met leesvoer en is er zoiets als de Knowledge base. Hier zie je per categorie een hele waslijst met veelgestelde vragen en die antwoorden gaan je vast en zeker op weg helpen.

De onderwerpen die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld: hoe de verificatie tijdens je registratie er uitziet, hoe het proces van inkopen en verkopen in elkaar steekt, hoe je het dashboard moet lezen, maar ook waarom je een bepaalde error in je beeldscherm krijgt te zien.

Waar je je vooral van bewust moet zijn – en waar BitMEX ook flink op hamert – is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je beleggingen. Als je moeite hebt met de terminologie op de website, is dit waarschijnlijk niet het juiste platform voor jou op dit moment.

Ze adviseren je als nieuweling zelfs om gebruik te maken van de testomgeving, zodat je kunt oefenen met het plaatsen, uitvoeren en annuleren van orders. De grafieken die je in die testomgeving te zien krijgt, lijken enorm op de werkelijke grafieken en daardoor zie je meteen wat het effect is als je met test bitcoins aan het handelen bent. Zeker een aanrader dus.

In het kort: wat is BitMEX?

Het is een peer-to-peer handelsplatform met hefboomproducten, waarbij je altijd in bitcoin handelt. Om je te registreren vul je een e-mailadres, wachtwoord en je land van herkomst in. Daarna moet je het vinkje plaatsen bij de algemene voorwaarden en het privacy beleid en vervolgens klik je op registreren en doorloop je de stappen daarna. Zodra het verificatieproces afgerond is, krijg je automatisch bericht dat je in kunt loggen.

Bij BitMEX kun je beleggen in Perpetual Contracts en Futures. Het verschil zit hem in de verloopdatum. Je kunt met een hefboom van 100x beleggen en hierover zijn ze heel eerlijk: het kan heel goed gaan, maar het kan ook gigantisch fout gaan. De hefboom van 100x houdt namelijk in dat je letterlijk speelt met 100x de waarde, terwijl je er zelf maar 1x echt iets tegenover hebt staan.

BitMEX en wie er achter het platform zit

BitMEX – en ook de app – valt onder het BMEX concern en het overkoepelende bedrijf dat hierachter zit is HDR Global Trading Limited. Als je dit bedrijf via een zoekmachine probeert te vinden, krijg je een duidelijk internetadres (www.hdrglobaltradingltd.com), maar meer dan dat is het eigenlijk niet. Je krijgt een witte pagina te zien met de informatie dat het bedrijf sinds 2014 op de Seychellen gevestigd is onder een bepaald bedrijfsregistratienummer.

Daarna staat er alleen nog de melding, dat als je contact met het bedrijf zoekt, je een bepaald e-mailadres voor je vraag of boodschap kunt gebruiken.

Hoe zit het platform in elkaar?

Je kunt met hefboomproducten op de website en in de app beleggen en het totale handelsvolume van de afgelopen 24 uur staat op ruim 1,6 biljoen (1.600 miljoen). Het handelsplatform gebruikt dezelfde technologie die investeringsbanken en hedge funds ook toepassen. Dat BitMEX een veilig platform is blijkt wel, want ze zijn nog geen enkele bitcoin kwijt geraakt aan hackers die binnen hebben kunnen dringen.

Wat leverde testen in de simulator op?

Je kunt zonder je te registreren al een preview krijgen van het handelsplatform. Wil je in die testomgeving uitproberen hoe het werken met test bitcoins werkt? Dan moet je wel een account aanmaken.

Zonder in te loggen met een test account zie je het volgende:

  • Het scherm is in vijf delen opgesplitst. Er zijn twee horizontale balken (een bovenaan, een onderaan) en 4 blokken die over 3 kolommen verdeeld zijn.
  • De bovenste balk geeft alle crypto valuta aan waar je met bitcoins in kunt investeren. In groen en rood en met pijlen, cijfers en percentages worden de koersen aangegeven. Deze bovenste balk is eigenlijk een balk met tabbladen en zodra je op een ander tabblad/crypto valuta klikt, verspringen alle grafieken die eronder staan.
  • Die vier grafieken zijn: orderbook, chart, depth chart en recent trades.
  • De balk helemaal onderaan in het scherm bestaat ook weer uit tabbladen, namelijk: positions, closed positions, active orders, stops, fills en order history. De informatie bij deze laatste balk is in de testomgeving zonder account echter niet te zien.

Onze ervaringen met de testnet van BitMEX

Via de testomgeving krijg je een goede indruk van wat je ziet als je echt als belegger via BitMEX aan de slag wilt gaan. Het voordeel is dat je binnen deze testomgeving ook met test bitcoins kunt oefenen in het plaatsen van orders of het stoppen van orders. De koersinformatie per crypto valuta wordt niet heel anders gepresenteerd dan bij andere platforms, maar binnen een enkel scherm kun je met diverse klikken op de knop snel handelen en dat maakt het een prettig totaalplaatje.

Welke kosten brengt BitMEX voor zijn dienstverlening in rekening?

De kosten zijn opgesplitst voor perpetual contracts, traditional futures, quanto futures en dan zijn er nog algemene kosten en een rijtje met uitzonderingen. De kosten hangen af van of je maker of taker bent en of je long of short gaat. De maker fee is overal gesteld op -0,025% en de taker fee is overal 0,075%. Bij long en short funding treden per crypto valuta pas verschillen op in de percentages.

Is BitMEX met de kosten die ze vragen het geld waard?

Via bitcoin in andere crypto valuta beleggen is natuurlijk iets anders dan elke keer via iDeal of credit card je crypto’s kopen. Op de meeste Nederlandse platforms wordt het handelen via iDeal dan ook een stuk makkelijker gemaakt en dit kun je niet vergelijken met hoe het bij BitMEX verloopt.

Als je die extra drempel niet erg vindt, kun je pas gaan kijken wat het verschil in percentages is. De meeste percentages die wij tegen zijn gekomen liggen rond de 1%. In die zin zou beleggen via BitMES dan dus technisch gezien de moeite waard kunnen zijn.

Wat vinden wij van BitMEX?

Onze meningen in het team zijn gemixt. De een is er enthousiast over vanwege de extra uitdaging die het platform biedt, de ander is echter gereserveerd. Verder is de informatie die op de website verstrekt wordt over koersen en handelingen die je kunt uitvoeren helder. Wij vinden het ook prettig dat ze een duidelijke aanpak schetsen voor als je nieuw op de website bent. Ze doen er alles aan om je wegwijs te maken en ook waarschuwen ze voor het kunnen verliezen van je complete inleg.

Voor- en nadelen van BitMEX

Voordelen

  • Je kunt met bitcoins handelen in andere crypto valuta.
  • Er zijn hoge hefbomen mogelijk die tot hoge rendementen kunnen leiden.
  • Er is een testomgeving om het platform uit te proberen.

Nadelen

  • De website is niet in het Nederlands beschikbaar.
  • Het moederbedrijf geeft niet veel informatie over zichzelf, wat vragen oproept.

Onze score van BitMEX

Zoals al eerder vermeld, zijn de meningen verdeeld over of we er heil in zien om via BitMEX te gaan handelen. Wel kunnen we zeggen dat de koersinformatie overzichtelijk weergegeven wordt en dat je allerlei elementen in het dashboard zelf kunt instellen. Dat maakt het een stuk persoonlijker en het kan ook efficiënter werken. De kosten van BitMEX liggen gemiddeld onder die van andere aanbieders. Het is vooral een functioneel platform voor de wat meer gevorderde crypto handelaar.

Wat moet je als gebruiker van BitMEX kunnen?

Je moet koersinformatie kunnen lezen, zoals de grafieken die op het platform gepresenteerd worden. Verder moet je je bij elk platform verdiepen in hoe het handelsproces er specifiek uit ziet. Waar zitten alle knoppen die je nodig hebt, hoe vaak wordt er om bevestiging gevraagd bij transactie, waar vind je je portefeuille, et cetera.

Hoe zijn de ervaringen van anderen met BitMEX?

  • De Commodity Futures Trading Commission heeft in oktober 2020 de eigenaren van BitMex aangeklaagd, omdat ze niet voldeden aan de wet- en regelgeving die in de Verenigde Staten voor financiële instellingen geldt.
  • Op Trust Pilot scoort BitMEX 1,9 van 5 sterren. 86% Van de reviewers geeft een gemiddelde, mindere of slechte score. Het woord “scam” komt regelmatig in de reviews terug.
  • Day Trading geeft aan dat het voor ervaren crypto beleggers geschikt is, maar voor beginners niet. Verder ontbreekt een handige app, want er is alleen een desktop versie.
  • Op G2 scoort BitMEX 3 van 5 sterren. 7 van de 12 reviewers is wel te spreken over het platform.
  • Bit Reviews geeft aan dat de kosten bij BitMEX redelijk laag zijn, maar dat het zeker geen platform voor beginners is en dat je alleen maar in bitcoin kunt betalen.

Welke alternatieven zijn er?

Je hoeft zeker geen gebruik te maken van een Engelstalig platform als BitMEX, want ook in Nederland zijn er vele platforms, zoals onder andere Bitvavo, BTC Direct en Bitcoin Meester. Als beginner zul je met deze platforms meteen uit de voeten kunnen. Voor gevorderden kunnen deze wellicht hun uitdaging verliezen, maar de rendementen hoeven er niet per definitie door beïnvloed te worden.

Gratis media over BitMEX

BitMEX is op diverse plekken te vinden met meer informatie. Ze hebben een eigen YouTube kanaal, Twitter, Reddit en blog. Daarnaast is er Telegram en Weibo. Vind je het leuk en interessant om voordat je een account aan gaat maken te lezen over – of kijken naar – wat BitMEX te delen heeft? Dan zit er altijd wel een bron voor je bij.

Conclusie: je wel of niet registeren bij BitMEX en via bitcoin gaan handelen in andere crypto currencies?

Hier is weinig toelichting meer nodig. We vinden het jammer dat er weinig informatie over het moederbedrijf te vinden is. Hierdoor ga je twijfelen aan hoe veilig je bitcoins bij dit platform zijn. Ook de reviews van anderen roepen meer vragen op, dan dat ze je gerust stellen. Beginnende crypto beleggers zijn ons inziens beter af bij een Nederlands platform, ook al betaal je daar voor de diensten wellicht iets meer. Raak je enthousiast, leer je bij en wil je een ander platform uitproberen, dan zouden wij adviseren te beginnen met de testomgeving. Daar merk je snel genoeg of je BitMEX een kans wilt geven.

Op jouw succes!