Het kan best lastig zijn om je broker te kiezen, omdat je dat niet voor een paar weekjes doet. Als het goed blijf je jaren bij dezelfde broker en maak je prettig gebruik van de faciliteiten die ze leveren. Voor dit prettige gebruik moet een platform goed aansluiten bij jouw persoonlijke behoeften. Het loont zich dan ook om eens wat reviews van andere te lezen over hoe zij Bitonic ervaren. Je leert van alles wat er geschreven wordt of de broker bij jou past of niet. Daarna weet je zeker of je je wilt registreren bij Bitonic, of dat je toch nog even verder snuffelt naar een geschikte broker.

Drie reviews over Bitonic

1) Volgens cryptotips.eu is Bitonic vooral geschikt voor mensen die al hun eigen wallet hebben of willen gaan regelen. De kosten van het handelen via Bitonic kunnen verhoudingsgewijs tegenvallen bij kleinere investeringen in digitale valuta. Je kunt ook alleen maar bitcoins kopen bij bitonic, terwijl je misschien ook wel geïnteresseerd bent in andere crypto valuta. Wat als erg fijn ervaren wordt is de klantenservice die telefonisch bereikbaar is. Dat hebben niet veel brokers. Verder is Bitonic goed bekend in de crypto branche. In totaal geeft deze review (met 13 beoordelingen) 4,8 van 5 sterren voor Bitonic.
2) Cryptowisser.com is iets minder positief en geeft een 3,3 van 5 sterren, met 38 beoordelingen. Het grootste nadeel dat genoemd wordt, is dat bitcoin de enige valuta is waar je in kunt handelen via dit platform. Een voordeel van Bitonic is dat ze ook workshops en cursussen aanbieden om op de hoogte te zijn van alle ins en outs op crypto handelsvlak. De kosten voor het handelen via Bitonic worden niet als belemmerend bestempeld, aangezien ze in dezelfde lijn liggen als bij andere platforms.
3) Crypto-valuta geeft geen cijfer of een aantal sterren voor de dienstverlening van Bitonic. Ze geven wel een aantal duidelijke plus- en minpunten. Waar je bij andere brokers vanaf het eerste moment een verificatieproces hebt moeten doorlopen om te kunnen handelen in crypto, is dat bij Bitonic anders. Tot 50 euro hoef je namelijk geverifieerd te zijn. Ook geeft de review aan dat er geen ID overhandigd hoeft te worden voor het verificatieproces. Verder is men tevreden over het aanbod en de kosten van het handelen via Bitonic. Ook hier is het grootste minpunt het alleen in bitcoins kunnen handelen. Bij andere brokers heb je na verificatie je eigen wallet bij het platform en ook dat is niet inbegrepen bij de dienstverlening van Bitonic. Je zult dus je eigen wallet moeten regelen, voordat je bij Bitonic kunt gaan handelen in bitcoins.

Belangrijke disclaimer vooraf

Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en zou alleen gedaan moeten worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Conclusie: wel of niet handelen via Bitonic?

Als je enkel geïnteresseerd bent in het handelen in bitcoins, kun je Bitonic zeker als broker overwegen. Ook als je al een eigen wallet hebt, is Bitonic handig. Je kunt via de website opzoeken wat je kosten van het handelen in de crypto currency zullen zijn, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer je als beginnend bitcoins handelaar via Bitonic werkt, kan de klantenservice goede ervaringen opleveren. Je kunt er terecht voor alle vragen of problemen die je tegenkomt, terwijl bij andere brokers vaak alleen een lijstje met FAQ’s beschikbaar is. Wie zich aangetrokken voelt tot de bitcoin markt, maar verder weinig technische kennis heeft, is Bitonic een heel prettig platform. Het wijst zich allemaal vanzelf en je kunt rap aan de slag met het maken van je eerste deals.

Handelen in digitale valuta met het platform van Bitonic

Als je even husselt met dezelfde letters als waar Bitcoin uit bestaat, krijg je vanzelf Bitonic. Het bedrijf bestaat al sinds 2012 en daardoor weet je dat het geen eendagsvlieg is. De website oogt rustig als je hem voor het eerst opent en dat is fijn, want je wilt niet meteen overladen worden met informatie en diverse onderwerpen door elkaar lezen. Dan moet je zelf structuur aanbrengen en dat is niet fijn. Een overzichtelijke website werkt fijn.

Website van Bitonic beschikbaar in het Nederlands, Belgisch en Engels

De website van Bitonic is er in drie versies of twee talen. Bij de Nederlandse versie staat iDeal automatisch als betaalmogelijkheid en bij de Belgische versie is dit Bancontact. Bij de Engelstalige staat iDeal ook als betaalmogelijkheid op de eerste pagina, maar bij elk van de drie versies kun je voor de andere mogelijkheid kiezen. De belangrijkste verschillen zijn dan ook de taal en het betaalplatform dat als standaard ingesteld is.

Andere verschillen tussen de drie versies

Bij de Belgische pagina staat ook een Belgisch telefoonnummer bij de contactinformatie. Bij de Engelstalige pagina staat een Nederlands telefoonnummer, net als bij de Nederlandse website. Het betreft echter een Nederlands bedrijf met twee vestigingen, eentje in Amsterdam en eentje in Baarn. Dat het een Nederlands bedrijf is kun je prettig vinden in het kader van betrouwbaarheid. Met buitenlandse bedrijven is het vaak moeilijk contact leggen of vertrouw je het minder snel.

Interessant aan de website van Bitonic

Je start met de top van het scherm waarin je meteen de mogelijkheid krijgt om te kopen of verkopen. Hiervoor hoef je niet ontzettend veel velden in te vullen. Zodra je geregistreerd bent, is het proces heel makkelijk. Ook de contactinformatie boven aan de pagina is fijn, want hierdoor krijg je meteen het gevoel dat je met je vragen bij iemand terecht kunt. Je kunt zelfs kiezen uit verschillende contactmogelijkheden, terwijl dat meestal een puzzel is. Vaak zie je alleen FAQ’s. Bij Bitonic niet.

Wat voor informatie geeft de website nog meer?

Afhankelijk van op wat voor apparaat je de website bekijkt (telefoon, tablet of PC), krijg je meer informatie zodra je naar beneden scrolt. Je ziet een kort overzicht met het aantal bitcoins dat verkocht is en wat het platform binnen 24 uur aankan. Ook het laatste nieuws heeft een plekje en dat kun je boeiend vinden zodra je met Bitonic in zee gaat. Je leest namelijk over allerlei updates aan het systeem en wat voor crypto currency nieuws er is.

Wat volgt daarna nog aan wetenswaardigheden?

Je krijgt een korte introductie van Bitonic te zien, met daarbij het aanbod aan dienstverlening. Bitonic is namelijk meer dan een jouw handelsplatform voor digitale valuta. Het werkt ook voor bedrijven en de overheid. Er is zelfs een academie. Dit soort informatie geeft je wel het idee dat je met een serieus bedrijf te maken hebt en dat het daarnaast al 10 jaar bestaat, geeft je wel het gevoel dat ze op de hoogte zijn van alle eisen waaraan het bedrijf moet voldoen.

Hoe meld je je aan bij het platform van Bitonic?

Bij elk degelijk handelsplatform moet je je identificeren. Is dit niet het geval? Dan moet je je afvragen of je wel via dit platform wilt handelen, want dan voldoen ze niet aan de Europese regelgeving. Als een bedrijf buiten deze regelgeving om werkt, moet je op de hoogte zijn van de (extra) risico’s die dit met zich meebrengt. Kijk – ook al kies je een ander platform dan Bitonic – altijd naar de keurmerken die het bedrijf heeft en hoe ze aan kunnen tonen dat ze aan zo’n keurmerk voldoen.

Hoe ziet het verificatieproces er bij Bitonic uit?

Bitonic heeft een eigen app die je downloadt en deze app gebruik je enkel en alleen ter verificatie. Nadat je identiteit gecheckt en bevestigd is, kun je de aparte verificatie app weer verwijderen, want deze stap in het proces is dan compleet. De verificatie bestaat uit twee delen: met MRZ (machine readable zone) worden de onderste regels van je paspoort of ID-kaart gecheckt en met NFC (near-field communication) kan de chip in je identificatiemiddel uitgelezen worden.

Wat is BL3P en wat heeft Bitonic er mee te maken?

Het handelsplatform van Bitonic dat in Europa gebruikt wordt, heet BL3P. Je kunt dit platform als elk soort gebruiker tijdens je beleggingen toepassen, dus het maakt niet uit of je net start met het kopen van digitale valuta, of dat je al jaren in- en verkoopt. BL3P geeft je grafische overzichten van de stand van digitale currencies, zodat je een goede afweging kunt maken of je wilt investeren of afscheid wilt nemen van je aangekochte valuta.

Academie en consultancy services van Bitonic nader toegelicht

Zodra je bij de dienstverlening op “Academie” klikt, kom je terecht op een bladzijde die geheel in het teken staat van kennis delen, kennis overdragen en adviseren. Je vindt hier dan ook veel meer dan alleen een handelsplatform, want de meeste andere platforms doen niet aan informatie-uitwisseling of consultancy. Wanneer je meer wilt dan alleen informatie, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor Bitonic voor hulp bij het beveiligen, het opsporen van fraude of het uitleggen van de regelgeving.

Voor wie is de consultancy tak van Bitonic geschikt?

Iedereen die geïnformeerd of getraind wil worden, kan contact opnemen. Je kunt een presentatie krijgen, in een workshop praktisch aan de slag gaan of een echte training krijgen. Ook voor wie meer van de techniek achter digitale valuta wil weten, zijn er mogelijkheden. Dat is het grote voordeel van Bitonic, door hun jarenlange ervaring die vanaf bij het ontstaan van crypto currency begonnen is, zijn zij op de hoogte van alle noodzakelijke ontwikkelingen en vorderingen op digitaal handelsgebied.

Voor wie echt diepgang met betrekking tot de wereld van digitale valuta wil…

De aparte research en development afdeling is geheel gericht op de techniek. Als je dit interessant vindt, kun je hier op de website nog veel meer over lezen. Je krijgt dan te maken met termen als Bitcoin- protocol, Lightning Network, Atomic Cross-Chain trading en Blockchain Explorer. Dit zal voor de startende crypto investeerder wat ver gaan, maar hoe mee je je verdiept in de wereld van de digitale valuta, hoe interessanter het voor je wordt om ook deze informatie eens te lezen.

Starten met handelen in digitale valuta

Zodra je ingelogd bent, kun je zelf selecteren welke valuta je wilt kiezen om in te investeren. Je hebt hierbij altijd te maken met een vaste prijs voor de dienstverlening van Bitonic. Alle handelingen die je verricht, kosten je 0,25 procent van de waarde van de aankoop of verkoop. Hoe meer je koopt, hoe meer je als vergoeding aan Bitonic betaalt voor hun platform. Elke tussenpersoon wil geld verdienen en elk platform moet onderhouden worden. Kun je ergens gratis handelen? What’s the catch?

Aanvullende kosten bij handelen in crypto valuta

Iets lastiger bij Bitonic zijn de kosten die naast de 0,25 procent variabele kosten bovenop transacties gelden. Je kunt kijken of dit bij andere platformen ook het geval is. Je hebt namelijk een vaste kostenpost van 1 cent per transactie. Naast kosten die in het algemeen per transactie gelden, krijg je ook nog te maken met kosten voor het soort transactie. iDeal en SEPA kosten voor het storten namelijk 50 cent en voor SEPA opnames betaal je een euro.

Aparte tabel met kosten voor storten en opnemen

Bij Bitcoins wordt er niet in euros, maar BTC gerekend. Dat wordt al wat gecompliceerder, want van een euro weet je nu wat hij waard is, maar bij Bitcoins moet je toch altijd even je rekenmachine er bijpakken. Ook voor andere digitale munteenheden gelden opname- en stortingskosten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Bitcoins, Litecoins en overige digitale munteenheden. Zoals al eerder gezegd kan het rekenen hiermee echter best lastig zijn voor de startende investeerder.

Gratis dienstverlening bestaat niet

Als je het moeilijk vindt om te begrijpen dat gratis diensten niet bestaan, dan vergelijk het maar eens met gratis e-books die je kunt downloaden. Je komt op een leuke website terecht en daar wordt een e-book aangeboden dat je best wilt lezen. Je hoeft alleen maar je persoonlijke gegevens achter te laten en je e-mailadres. Het e-book krijg je dan “gratis” in de bus. Vanaf dat moment heeft iemand echter jouw gegevens en kunnen dezen op elk gewenst moment gebruikt worden voor andere doeleinden.

Betalen voor een platform

Ben daarom niet bang om voor de dienstverlening van een handelaarplatform te betalen. Je denkt misschien dat digitale dienstverlening goedkoop is, maar ook hier moeten machines blijven werken en dit vraagt constante updates en periodiek onderhoud. De systemen die het platform ondersteunen moeten het namelijk altijd doen, daar mogen geen onderbrekingen of uitval het geval zijn. Hier is de technische dienst altijd druk voor je in de weer om alles te laten werken.

Prettig aan Bitonic en BL3P

Zodra je wat verder snuffelt op de website, vind je een aantal praktische handleidingen. Zeker wanneer je start met het digitale valuta avontuur, is een handleiding fijn om door te kunnen nemen. Je leest over het handelen in het algemeen (met de nodige terminologie die gebruikt wordt), over welke maatregelen je zelf kunt treffen om veilig te kunnen handelen (je eigen, veilige computeromgeving en digitale bescherming) en er is ook een handleiding over het verificatieproces.

De gevaren van digitaal handelen

Dieven en criminelen hebben de laatste tijd niet stil gezeten en dat betekent dat de traditionele criminaliteit zich ook ontwikkeld heeft op digitaal gebied. Je leest er over in de krant en ziet het regelmatig op het nieuws of specifiek in op het onderwerp gerichte televisieprogramma’s. Wanneer je je fortuin onder het matras bewaart, kunnen dieven het daar vinden als ze inbreken en goed zoeken. Als je digitale wallet gehackt wordt of de server waar het op staat, is het ook verdwenen.

Veiligheid boven alles bij handelen in digitale valuta

Om er voor te zorgen dat je digitale portemonnee altijd goed beveiligd is, kijk je niet alleen naar wat je zelf kunt doen om veilig te handelen. Je wisselt regelmatig van wachtwoord en kiest hiervoor niet je geboortedatum of de naam van je hond. Je zorgt er altijd voor dat je de laatste updates installeert op het apparaat waar je mee handelt. En ook het platform zelf kun je selecteren op veiligheid. Welke maatregelen treft Bitonic om jouw digitale valuta zo veilig mogelijk op te slaan? Check het zelf.

Andere mogelijkheden om zo weinig mogelijk risico te lopen

Focus je nooit op maar een enkele valuta. Het is namelijk net als bij gewone aandelen: je kunt geluk hebben, maar meestal schommelt een aandeel en kun je er dus ook op verliezen. Als je wel geluk hebt, hoef je alleen het moment van inwisselen maar goed te kiezen. Behalve het spreiden van je aankopen over verschillende digitale munteenheden, kun je ook leren dat je niet handelt vanuit emoties. Een emotionele beslissing kan voor flinke spijt achteraf zorgen en het is vaak onnodig.

Hoe doe je dat dan, emoties uitschakelen?

Emoties kun je heel vaak als levenskompas gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij de keuze van een partner of het kiezen van een studie of beroep. In heel veel andere gevallen is emotie geen goede basis voor beslissingen. Daar waar kwaliteit uitgedrukt kan worden in getallen, is emotie vaak de slechtste manier om naar te handelen. Een auto kies je bijvoorbeeld niet puur op het uiterlijk, maar ook op leeftijd, het aantal gelopen kilometers en hoeveel PK’s het heeft.

Emotie vermijden – toegepast op handelen in digitale valuta

De prestaties van een auto lees je terug in reviews of grafieken die door middel van onderzoek door autokenners tot stand zijn gekomen. Bij crypto currencies heb je ook grafieken en percentages. Zodra je leert hoe je deze kunt lezen, kun je er ook je eigen interpretatie aan geven. Je neemt een trend waar en durft die door te vertalen om een investering te doen. Je hebt nog steeds geen garanties, maar met de waarden die Bitonic in grafieken en tabellen laat zien, kun je wel je voordeel doen.