Het kan best lastig zijn om je broker te kiezen, omdat je dat niet voor een paar weekjes doet. Als het goed blijf je jaren bij dezelfde broker en maak je prettig gebruik van de faciliteiten die ze leveren. Voor dit prettige gebruik moet een platform goed aansluiten bij jouw persoonlijke behoeften. Het loont zich dan ook om eens wat reviews van andere te lezen over hoe zij Bitonic ervaren. Je leert van alles wat er geschreven wordt of de broker bij jou past of niet. Daarna weet je zeker of je je wilt registreren bij Bitonic, of dat je toch nog even verder snuffelt naar een geschikte broker.

Wil je direct crypto’s aanschaffen met Ideal? Begin hier meteen bij Bitvavo. Dit is een speciale pagina: handel de eerste €1.000,00 gratis.

Inhoud van deze pagina:
1) Bitonic: het Bitcoinbedrijf volledig gereviewd

Bitonic: het Bitcoinbedrijf volledig gereviewd

Ken jij het Bitcoinbedrijf Bitonic al? Naar eigen zeggen is dit het eerste Bitcoinbedrijf van Nederland. Dat zou best weleens kunnen kloppen, want het platform bestaat alweer sinds 2012. Het platform is opgericht om handelen in Bitcoins via iDeal mogelijk te maken. Wil je precies weten wat Bitcoinbedrijf Bitonic je te bieden heeft? Je leert het in dit uitgebreide review.

Bitonic en onze zoektocht naar het perfecte Bitcoinbedrijf

Bitcoins zijn hip en zullen waarschijnlijk nog wel even hip blijven. Het is afwachten wat de toekomst brengt en hoe crypto’s zich verder gaan ontwikkelen. Maar dat handelen in crypto heel succesvol kan zijn, is inmiddels wel gebleven. Vandaar dat wij graag op de hoogte blijven en op zoek zijn gegaan naar de beste cryptobedrijven in Nederland en daarbuiten. Denk je aan Bitcoin, dan kom je al snel uit bij het bedrijf met de toepasselijke naam Bitonic.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat maakt ons geschikte Bitcoinbedrijf reviewers?

Zoals gezegd, volgen we de ontwikkelingen om de Bitcoin- en cryptomarkt op de voet. We houden ook de ontwikkelingen op het gebied van brokers/wisselkantoren in de gaten. We kennen de financiële markten ondertussen als onze broekzak en hebben verschillende diensten uitgebreid gereviewd. We weten wat het aanbod is en onderscheiden kwaliteit van troep.

Blijf kritisch op het crypto en Bitcoin bedrijven aanbod

Investeren in crypto’s blijft riskant. Het kan goed gaan, maar het kan ook plotseling helemaal verkeerd uitpakken. Het blijft een gok. Een Bitcoin bedrijf maakt het in eerste instantie niet veel uit of de koersen stijgen of juist dalen. Waar Bitonic geld op verdient is de klanten en de transacties die jij uitvoert. Aan ons om uit te zoeken of Bitonic wel of niet eerlijke prijzen vraagt.

Waarom we in eerste instantie sceptisch zijn over bedrijven als Bitonic

Zou een bedrijf als Bitonic alleen maar willen meeliften op de hype die Bitcoin is/was, of schuilt er meer achter? Dat is iets wat we moesten uitzoeken voor we begonnen met het schrijven van ons review. We snappen het dat bepaalde investeerders sceptisch zijn als het op cryptomunten aankomt, waarvan niet precies duidelijk is wat de achterliggende waarde is.

Wat beloven cryptoaanbieders de klant? Hoeveel hiervan is waar?

Cryptoaanbieders beloven doorgaans extreem gebruiksgemak en de mogelijkheid flinke sommen geld met crypto te verdienen. Handelen bij het platform zou een pretje moeten zijn. Ook noemen veel partijen zich de “goedkoopste”. Natuurlijk kan het niet zo zijn dat ze alleemaal even goedkoop zijn. Hoe meer reclame een aanbieder maakt, hoe meer de klant betaalt.

Deze criteria maken voor ons een goed cryptobedrijf

Een cryptobedrijf moet wat ons betreft in ieder geval aan het volgende voldoen:

  • Er moeten eerlijke kosten worden gerekend voor onder meer transacties

  • Er mag geen sprake zijn van verborgen kosten

  • Je privacy moet goed beschermd zijn

  • Ook moet het bedrijf zich kunnen verdedigen tegen hackersaanvallen

  • Het supportplatform moet goed in elkaar zitten: contact opnemen en antwoorden krijgen moet een eitje zijn

  • Er moet voldoende stil worden gestaan bij de risico’s van crypto beleggen

  • Ook moet er genoeg educatief materiaal op het platform beschikbaar zijn.

Bitonic in de praktijk getest: waar onze onderzoeksdata vandaan komen

Voor we zijn begonnen met typen, hebben we Bitonic uiteraard in de praktijk uitgetest. Hiervoor heeft elk van de leden van de redactie 100 euro beschikbaar gesteld. Zo zijn we met relatief kleine bedragen gaan beleggen om de verschillende mechanismes van Bitonic blootgelegd. Ook hebben we elk minstens één keer contact gezocht met de klantenservice.

In het kort: wat is Bitonic precies?

Bitonic is een Bitcoinplatform dat claimt scherpe kosten te rekenen zonder enige verborgen kosten. Je kunt hier aan- en verkopen zonder dat er sprake is van koersrisico. Het platform wil handelen in Bitcoin voor iedereen toegankelijk maken. Dat was de missie toen de bedrijf in de lente van 2012 online ging. Op dat moment was Bitonic het allereerste Bitcoinbedrijf.

De bedenkers van Bitonic

Bitonic is opgericht door drie pioniers die al vroeg het potentieel van de Bitcoin zagen: Jouke, Robert en Niels. Door crypto via de betaaldienst iDeal toegankelijk te maken, werd het plotseling een stuk makkelijker voor de gemiddelde Nederlander om aan Bitcoin te komen. De exchange was oorspronkelijk gericht op Nederland, maar opereert nu ook over de grenzen.

Op welke producten focust Bitonic?

Bitonic focust op Bitcoin. Bitonic is een anagram van Bitcoin, dus je weet wel waar de focus op ligt. Markt- en limietorders worden zelfs zowel in euro als in Bitcoin aangegeven. Bitonic heeft ook BL3P opgericht, dat speciaal op professionele handelaars gericht is. Traden op hoog niveau is met het platform mogelijk, onder meer dankzij de uitgebreide interface.

BITS: Bitcoin spaarplan

Bitonic maakt het mogelijk een eigen Bitcoin spaarplan te beginnen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen per dag, week of maand automatisch een nieuwe Bitcoin aankoop te doen. Je kunt Bits activeren op je account. Het voordeel van automatisch aankopen is dat je niet hoeft te stressen over de marktwaarde. Je kunt meerdere investeringen als één bedrag laten uitkeren.

Verificatie App van Bitonic

Met de verificatieapp kun je je veilig en heel eenvoudig verifiëren. Hiervoor wordt de nieuwste technologie gebruikt die op dit moment beschikbaar is. Informatie op je ID-kaart of paspoort wordt op een veilige manier uitgelezen. Daarnaast wordt je privacy volledig in acht genomen.

Bitonic Academy

In de Bitonic vind je veel praktische informatie omtrent verschillende onderwerpen. Denk aan:

  • Verschillende cursussen en trainingen

  • Workshops en presentaties

  • Adviezen en research

  • Alles over Bitcoin (visueel ondersteund)

  • Regelgeving, anonimiteit, fraude

  • Beveiliging

  • Bitcoin als beleggingsmiddel

  • Blockchain en de toepassingen ervan

  • Alle technische ontwikkelingen op cryptogebied.

Welke kosten maak je bij Bitonic?

Bij Bitonic wordt een percentage van maximaal 2% gerekend bij iedere transactie. Bitcoin transacties vinden vrijwel real-time plaats. Het aanmaken van een account en geld storten is gratis.

Is Bitonic de investering waard?

Bitonic was erbij sinds het eerste uur en heeft Bitonic als beleggingsproduct beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. Daar moeten we dankbaar voor zijn. Nog altijd is Bitonic een fijn platform om Bitcoin aan te kopen, al moeten we erbij zeggen dat concurrent Bitvavo goedkoper is.

Wat maakt Bitonic bijzonder ten opzichte van de concurrent?

Bitonic heeft nog altijd een redelijk voordelige prijs (als je de informatie op Bitcoinavarage of bitcoin.nl, op basis van het Europees gemiddelde moet geloven). De commissies liggen niet ver uit elkaar. Verder is Bitonic een vertrouwde Nederlandse partij, die alweer sinds 2012 meegaat en waar je gewoon met iDeal kunt betalen. Bitonic verwerkt transacties ook snel.

De Bitonic supportafdeling: dit mag je ervan verwachten

Bitonic is te bereiken via het e-mail adres contact@bitonic.nl. Over het algemeen mag je binnen een paar dagen antwoord verwachten. Wil je direct antwoord? Dan kun je overwegen te bellen naar telefoonnummer 020 226 5289. Dit kan op maandag tot en met vrijdag 9:30-13:00 en van 14:00-18:00. Helaas is ’s avonds laat bellen of in het weekend dus nog niet mogelijk. Wel vind je een FAQ met veel antwoorden en kun je via Twitter contact zoeken.

Voor wie is Bitonic geschikt?

Bitonic richt zich eigenlijk tot iedereen die geïnteresseerd is in Bitcoin en overweegt hierin te beleggen. Bitonic had als streven Bitcoin voor iedere Nederlander beschikbaar te maken en we moeten zeggen dat dit het platform behoorlijk is gelukt. Nog altijd is hier handelen erg prettig.

Welke inleg is nodig voor handelen bij Bitonic?

Handelen in Bitcoin betekent vandaag de dag vooral handelen in een ‘stukje’ Bitcoin. Een hele Bitcoin is inmiddels duizenden euro’s waard en voor veel mensen niet meer te betalen. Gelukkig kun je ook in Bitcoin onderdeeltjes beleggen. Je geeft gewoon aan welk bedrag je wilt investeren en via een rekentooltje krijg je vervolgens te zien welk percentage munt je ervoor terugkrijgt. Dit kan 1/10e munt zijn, of 1/20e munt. Of misschien wel 1/1000e munt.

Stappenplan: zelf met Bitonic aan de slag

Als je een account opent via Bitonic, zul je je eerst moeten verifiëren. Dit houdt in dat je je persoonsgegevens moet delen. Vervolgens moet je identiteit gecontroleerd worden. Dit gebeurt aan de hand van de paspoort- of ID-kaart foto die jij opstuurt. Bitonic is verplicht deze gegevens bij je op te vragen, conform de Wet ter Voorkoming van witwassen en financiering terrorisme.

Een Bitcoin adres krijgen

Om Bitcoins aan te kopen en vast te houden, heb je een Bitcoin adres nodig. De makkelijkste manier om die te krijgen is via een online wallet, beschikbaar als app voor op je smartphone. Je kunt ook kiezen voor een hardware wallet (een soort USB-stick). Of je kiest een papieren wallet.

Vernieuwingen op Bitonic

Nieuw op Bitonic is bijvoorbeeld sinds 26 mei 2021 de dienst Bits. Deze dienst maakt het mogelijk om via automatische overschrijven een eigen, op maat gemaakt geautomatiseerd spaarplan in te instellen. Op die manier kun je periodiek Bitcoin kopen en bit by bit betalen.

Handelen in digitale valuta met het platform van Bitonic

Als je even husselt met dezelfde letters als waar Bitcoin uit bestaat, krijg je vanzelf Bitonic. Het bedrijf bestaat al sinds 2012 en daardoor weet je dat het geen eendagsvlieg is. De website oogt rustig als je hem voor het eerst opent en dat is fijn, want je wilt niet meteen overladen worden met informatie en diverse onderwerpen door elkaar lezen. Dan moet je zelf structuur aanbrengen en dat is niet fijn. Een overzichtelijke website werkt fijn.

Website van Bitonic beschikbaar in het Nederlands, Belgisch en Engels

De website van Bitonic is er in drie versies of twee talen. Bij de Nederlandse versie staat iDeal automatisch als betaalmogelijkheid en bij de Belgische versie is dit Bancontact. Bij de Engelstalige staat iDeal ook als betaalmogelijkheid op de eerste pagina, maar bij elk van de drie versies kun je voor de andere mogelijkheid kiezen. De belangrijkste verschillen zijn dan ook de taal en het betaalplatform dat als standaard ingesteld is.

Andere verschillen tussen de drie versies

Bij de Belgische pagina staat ook een Belgisch telefoonnummer bij de contactinformatie. Bij de Engelstalige pagina staat een Nederlands telefoonnummer, net als bij de Nederlandse website. Het betreft echter een Nederlands bedrijf met twee vestigingen, eentje in Amsterdam en eentje in Baarn. Dat het een Nederlands bedrijf is kun je prettig vinden in het kader van betrouwbaarheid. Met buitenlandse bedrijven is het vaak moeilijk contact leggen of vertrouw je het minder snel.

Interessant aan de website van Bitonic

Je start met de top van het scherm waarin je meteen de mogelijkheid krijgt om te kopen of verkopen. Hiervoor hoef je niet ontzettend veel velden in te vullen. Zodra je geregistreerd bent, is het proces heel makkelijk. Ook de contactinformatie boven aan de pagina is fijn, want hierdoor krijg je meteen het gevoel dat je met je vragen bij iemand terecht kunt. Je kunt zelfs kiezen uit verschillende contactmogelijkheden, terwijl dat meestal een puzzel is. Vaak zie je alleen FAQ’s. Bij Bitonic niet.

Wat voor informatie geeft de website nog meer?

Afhankelijk van op wat voor apparaat je de website bekijkt (telefoon, tablet of PC), krijg je meer informatie zodra je naar beneden scrolt. Je ziet een kort overzicht met het aantal bitcoins dat verkocht is en wat het platform binnen 24 uur aankan. Ook het laatste nieuws heeft een plekje en dat kun je boeiend vinden zodra je met Bitonic in zee gaat. Je leest namelijk over allerlei updates aan het systeem en wat voor crypto currency nieuws er is.

Wat volgt daarna nog aan wetenswaardigheden?

Je krijgt een korte introductie van Bitonic te zien, met daarbij het aanbod aan dienstverlening. Bitonic is namelijk meer dan een jouw handelsplatform voor digitale valuta. Het werkt ook voor bedrijven en de overheid. Er is zelfs een academie. Dit soort informatie geeft je wel het idee dat je met een serieus bedrijf te maken hebt en dat het daarnaast al 10 jaar bestaat, geeft je wel het gevoel dat ze op de hoogte zijn van alle eisen waaraan het bedrijf moet voldoen.

Hoe meld je je aan bij het platform van Bitonic?

Bij elk degelijk handelsplatform moet je je identificeren. Is dit niet het geval? Dan moet je je afvragen of je wel via dit platform wilt handelen, want dan voldoen ze niet aan de Europese regelgeving. Als een bedrijf buiten deze regelgeving om werkt, moet je op de hoogte zijn van de (extra) risico’s die dit met zich meebrengt. Kijk – ook al kies je een ander platform dan Bitonic – altijd naar de keurmerken die het bedrijf heeft en hoe ze aan kunnen tonen dat ze aan zo’n keurmerk voldoen.

Hoe ziet het verificatieproces er bij Bitonic uit?

Bitonic heeft een eigen app die je downloadt en deze app gebruik je enkel en alleen ter verificatie. Nadat je identiteit gecheckt en bevestigd is, kun je de aparte verificatie app weer verwijderen, want deze stap in het proces is dan compleet. De verificatie bestaat uit twee delen: met MRZ (machine readable zone) worden de onderste regels van je paspoort of ID-kaart gecheckt en met NFC (near-field communication) kan de chip in je identificatiemiddel uitgelezen worden.

Wat is BL3P en wat heeft Bitonic er mee te maken?

Het handelsplatform van Bitonic dat in Europa gebruikt wordt, heet BL3P. Je kunt dit platform als elk soort gebruiker tijdens je beleggingen toepassen, dus het maakt niet uit of je net start met het kopen van digitale valuta, of dat je al jaren in- en verkoopt. BL3P geeft je grafische overzichten van de stand van digitale currencies, zodat je een goede afweging kunt maken of je wilt investeren of afscheid wilt nemen van je aangekochte valuta.

Academie en consultancy services van Bitonic nader toegelicht

Zodra je bij de dienstverlening op “Academie” klikt, kom je terecht op een bladzijde die geheel in het teken staat van kennis delen, kennis overdragen en adviseren. Je vindt hier dan ook veel meer dan alleen een handelsplatform, want de meeste andere platforms doen niet aan informatie-uitwisseling of consultancy. Wanneer je meer wilt dan alleen informatie, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor Bitonic voor hulp bij het beveiligen, het opsporen van fraude of het uitleggen van de regelgeving.

Voor wie is de consultancy tak van Bitonic geschikt?

Iedereen die geïnformeerd of getraind wil worden, kan contact opnemen. Je kunt een presentatie krijgen, in een workshop praktisch aan de slag gaan of een echte training krijgen. Ook voor wie meer van de techniek achter digitale valuta wil weten, zijn er mogelijkheden. Dat is het grote voordeel van Bitonic, door hun jarenlange ervaring die vanaf bij het ontstaan van crypto currency begonnen is, zijn zij op de hoogte van alle noodzakelijke ontwikkelingen en vorderingen op digitaal handelsgebied.

Voor wie echt diepgang met betrekking tot de wereld van digitale valuta wil…

De aparte research en development afdeling is geheel gericht op de techniek. Als je dit interessant vindt, kun je hier op de website nog veel meer over lezen. Je krijgt dan te maken met termen als Bitcoin- protocol, Lightning Network, Atomic Cross-Chain trading en Blockchain Explorer. Dit zal voor de startende crypto investeerder wat ver gaan, maar hoe mee je je verdiept in de wereld van de digitale valuta, hoe interessanter het voor je wordt om ook deze informatie eens te lezen.

Starten met handelen in digitale valuta

Zodra je ingelogd bent, kun je zelf selecteren welke valuta je wilt kiezen om in te investeren. Je hebt hierbij altijd te maken met een vaste prijs voor de dienstverlening van Bitonic. Alle handelingen die je verricht, kosten je 0,25 procent van de waarde van de aankoop of verkoop. Hoe meer je koopt, hoe meer je als vergoeding aan Bitonic betaalt voor hun platform. Elke tussenpersoon wil geld verdienen en elk platform moet onderhouden worden. Kun je ergens gratis handelen? What’s the catch?

Aanvullende kosten bij handelen in crypto valuta

Iets lastiger bij Bitonic zijn de kosten die naast de 0,25 procent variabele kosten bovenop transacties gelden. Je kunt kijken of dit bij andere platformen ook het geval is. Je hebt namelijk een vaste kostenpost van 1 cent per transactie. Naast kosten die in het algemeen per transactie gelden, krijg je ook nog te maken met kosten voor het soort transactie. iDeal en SEPA kosten voor het storten namelijk 50 cent en voor SEPA opnames betaal je een euro.

Aparte tabel met kosten voor storten en opnemen

Bij Bitcoins wordt er niet in euros, maar BTC gerekend. Dat wordt al wat gecompliceerder, want van een euro weet je nu wat hij waard is, maar bij Bitcoins moet je toch altijd even je rekenmachine er bijpakken. Ook voor andere digitale munteenheden gelden opname- en stortingskosten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Bitcoins, Litecoins en overige digitale munteenheden. Zoals al eerder gezegd kan het rekenen hiermee echter best lastig zijn voor de startende investeerder.

Gratis dienstverlening bestaat niet

Als je het moeilijk vindt om te begrijpen dat gratis diensten niet bestaan, dan vergelijk het maar eens met gratis e-books die je kunt downloaden. Je komt op een leuke website terecht en daar wordt een e-book aangeboden dat je best wilt lezen. Je hoeft alleen maar je persoonlijke gegevens achter te laten en je e-mailadres. Het e-book krijg je dan “gratis” in de bus. Vanaf dat moment heeft iemand echter jouw gegevens en kunnen dezen op elk gewenst moment gebruikt worden voor andere doeleinden.

Betalen voor een platform

Ben daarom niet bang om voor de dienstverlening van een handelaarplatform te betalen. Je denkt misschien dat digitale dienstverlening goedkoop is, maar ook hier moeten machines blijven werken en dit vraagt constante updates en periodiek onderhoud. De systemen die het platform ondersteunen moeten het namelijk altijd doen, daar mogen geen onderbrekingen of uitval het geval zijn. Hier is de technische dienst altijd druk voor je in de weer om alles te laten werken.

Prettig aan Bitonic en BL3P

Zodra je wat verder snuffelt op de website, vind je een aantal praktische handleidingen. Zeker wanneer je start met het digitale valuta avontuur, is een handleiding fijn om door te kunnen nemen. Je leest over het handelen in het algemeen (met de nodige terminologie die gebruikt wordt), over welke maatregelen je zelf kunt treffen om veilig te kunnen handelen (je eigen, veilige computeromgeving en digitale bescherming) en er is ook een handleiding over het verificatieproces.

De gevaren van digitaal handelen

Dieven en criminelen hebben de laatste tijd niet stil gezeten en dat betekent dat de traditionele criminaliteit zich ook ontwikkeld heeft op digitaal gebied. Je leest er over in de krant en ziet het regelmatig op het nieuws of specifiek in op het onderwerp gerichte televisieprogramma’s. Wanneer je je fortuin onder het matras bewaart, kunnen dieven het daar vinden als ze inbreken en goed zoeken. Als je digitale wallet gehackt wordt of de server waar het op staat, is het ook verdwenen.

Veiligheid boven alles bij handelen in digitale valuta

Om er voor te zorgen dat je digitale portemonnee altijd goed beveiligd is, kijk je niet alleen naar wat je zelf kunt doen om veilig te handelen. Je wisselt regelmatig van wachtwoord en kiest hiervoor niet je geboortedatum of de naam van je hond. Je zorgt er altijd voor dat je de laatste updates installeert op het apparaat waar je mee handelt. En ook het platform zelf kun je selecteren op veiligheid. Welke maatregelen treft Bitonic om jouw digitale valuta zo veilig mogelijk op te slaan? Check het zelf.

Andere mogelijkheden om zo weinig mogelijk risico te lopen

Focus je nooit op maar een enkele valuta. Het is namelijk net als bij gewone aandelen: je kunt geluk hebben, maar meestal schommelt een aandeel en kun je er dus ook op verliezen. Als je wel geluk hebt, hoef je alleen het moment van inwisselen maar goed te kiezen. Behalve het spreiden van je aankopen over verschillende digitale munteenheden, kun je ook leren dat je niet handelt vanuit emoties. Een emotionele beslissing kan voor flinke spijt achteraf zorgen en het is vaak onnodig.

Hoe doe je dat dan, emoties uitschakelen?

Emoties kun je heel vaak als levenskompas gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij de keuze van een partner of het kiezen van een studie of beroep. In heel veel andere gevallen is emotie geen goede basis voor beslissingen. Daar waar kwaliteit uitgedrukt kan worden in getallen, is emotie vaak de slechtste manier om naar te handelen. Een auto kies je bijvoorbeeld niet puur op het uiterlijk, maar ook op leeftijd, het aantal gelopen kilometers en hoeveel PK’s het heeft.

Emotie vermijden – toegepast op handelen in digitale valuta

De prestaties van een auto lees je terug in reviews of grafieken die door middel van onderzoek door autokenners tot stand zijn gekomen. Bij crypto currencies heb je ook grafieken en percentages. Zodra je leert hoe je deze kunt lezen, kun je er ook je eigen interpretatie aan geven. Je neemt een trend waar en durft die door te vertalen om een investering te doen. Je hebt nog steeds geen garanties, maar met de waarden die Bitonic in grafieken en tabellen laat zien, kun je wel je voordeel doen.

Bitonic reviews van anderen: wat ze, in het kort, te zeggen hebben

TrustpilotBij Trustpilot zijn over Bitonic 130 reviews bekend. Dit zorgt voor een gemiddelde score van 3 uit 5. Daarbij valt op dat 49% het bedrijf vijf sterren geeft en 35% 1 ster. De meningen zijn dus een beetje verdeeld.
Crypto.nlCrypto.nl ziet Bitonic als een eerlijke en betrouwbare partij, die deskundigheid in een hoog vaandel heeft staan. Kortom: een aan te raden partij.
Cryptoprijzen.comDe reviewer stelt dat Bitonic het grootste Bitcoinbedrijf van Nederland is en bovendien een specialist. Je komt er voldoende kennis en ervaring tegen. De broker is absoluut betrouwbaar.  
Crypto-valuta.nlCrypto-valuta stelt dat Bitonic erg makkelijk te bieden is. Het feit dat het een Nederlandse exchange is, geeft vertrouwen. Betalen met iDeal is een groot voordeel. Een nadeel is het feit dat de app ontbreekt.
Cryptokopen.nlDe reviewer stelt dat transacties snel en eenvoudig verlopen. Qua gebruiksgemak is Bitonic misschien wel de allerfijnste broker. Maar niet qua kosten.

Drie reviews over Bitonic uitgebreider besproken

1) Volgens cryptotips.eu is Bitonic vooral geschikt voor mensen die al hun eigen wallet hebben of willen gaan regelen. De kosten van het handelen via Bitonic kunnen verhoudingsgewijs tegenvallen bij kleinere investeringen in digitale valuta. Je kunt ook alleen maar bitcoins kopen bij bitonic, terwijl je misschien ook wel geïnteresseerd bent in andere crypto valuta. Wat als erg fijn ervaren wordt is de klantenservice die telefonisch bereikbaar is. Dat hebben niet veel brokers. Verder is Bitonic goed bekend in de crypto branche. In totaal geeft deze review (met 13 beoordelingen) 4,8 van 5 sterren voor Bitonic.

2) Cryptowisser.com is iets minder positief en geeft een 3,3 van 5 sterren, met 38 beoordelingen. Het grootste nadeel dat genoemd wordt, is dat bitcoin de enige valuta is waar je in kunt handelen via dit platform. Een voordeel van Bitonic is dat ze ook workshops en cursussen aanbieden om op de hoogte te zijn van alle ins en outs op crypto handelsvlak. De kosten voor het handelen via Bitonic worden niet als belemmerend bestempeld, aangezien ze in dezelfde lijn liggen als bij andere platforms.

3) Crypto-valuta geeft geen cijfer of een aantal sterren voor de dienstverlening van Bitonic. Ze geven wel een aantal duidelijke plus- en minpunten. Waar je bij andere brokers vanaf het eerste moment een verificatieproces hebt moeten doorlopen om te kunnen handelen in crypto, is dat bij Bitonic anders. Tot 50 euro hoef je namelijk geverifieerd te zijn. Ook geeft de review aan dat er geen ID overhandigd hoeft te worden voor het verificatieproces. Verder is men tevreden over het aanbod en de kosten van het handelen via Bitonic. Ook hier is het grootste minpunt het alleen in bitcoins kunnen handelen. Bij andere brokers heb je na verificatie je eigen wallet bij het platform en ook dat is niet inbegrepen bij de dienstverlening van Bitonic. Je zult dus je eigen wallet moeten regelen, voordat je bij Bitonic kunt gaan handelen in bitcoins.

Conclusie: wel of niet handelen via Bitonic?

Als je enkel geïnteresseerd bent in het handelen in bitcoins, kun je Bitonic zeker als broker overwegen. Ook als je al een eigen wallet hebt, is Bitonic handig. Je kunt via de website opzoeken wat je kosten van het handelen in de crypto currency zullen zijn, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer je als beginnend bitcoins handelaar via Bitonic werkt, kan de klantenservice goede ervaringen opleveren. Je kunt er terecht voor alle vragen of problemen die je tegenkomt, terwijl bij andere brokers vaak alleen een lijstje met FAQ’s beschikbaar is. Wie zich aangetrokken voelt tot de bitcoin markt, maar verder weinig technische kennis heeft, is Bitonic een heel prettig platform. Het wijst zich allemaal vanzelf en je kunt rap aan de slag met het maken van je eerste deals.

Zijn er ook Bitonic alternatieven?

Beste algemene keuzeBitvavo – Bitvavo is een goedkope en uitgebreide Nederlandse broker waar je inmiddels in meer dan 150 cryptovaluta kunt handelen.
Onze persoonlijke favorietBinance – Binance is een internationaal platform dat vooral handig inspeelt op de behoeften van de ervaren crypto belegger.
Beste budgetoptieLitebit – Litebit blinkt uit in het feit dat de kosten hier relatief laag zijn.

In conclusie: is Bitonic wel of niet de moeite waard?

ReviewBitonic
SamenvattingBitonic is een oud en vertrouwd Nederlands handelsplatform voor het beleggen in Bitcoin. De klantvriendelijkheid staat hier in een hoog vaandel. Qua kosten is Bitonic gemiddeld: niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste partij.
Review doorOnze redactie
BeoordelingHet eindcijfer: 8.6 uit 10.

Jouw crypto en Bitcoin vervolgstap

Handelen in Bitcoin of een andere crypto? Uiteraard kan dat. Het enige dat je nodig hebt is een account bij een Nederlandse of internationale broker. Je kunt voor Bitonic kiezen, of voor een alternatief dat we net hierboven hebben genoemd. Doe wel eerst goed onderzoek naar de markt en beleg niet in een munt waar je de oorsprong en de bedenkers erachter niet van kent.

Veel gestelde vragen over Bitonic

  • Kun je ook betalen zonder Nederlandse bankrekening?

Dat kan zeker. Je kunt behalve iDeal namelijk ook met Bancontact betalen, of met een SEPA overboeking. Wil je van SEPA gebruik maken? Schakel hiervoor dan de Bitonic dienst Bits in.

  • Hoe worden de prijzen bepaald?

De prijs van de Bitcoin koers op Bitonic wordt bepaald op basis van de vraag en aanbod op het platform en de huidige koers op de internationale markten (met een focus op Knaken, Bitstamp en het eigen BL3P). Bitonic probeert vraag en aanbod op elkaar aan te laten sluiten.

  • Komen er ook andere crypto’s beschikbaar op Bitonic?

Bitonic geeft aan “nog niet overtuigd” te zijn van de meerwaarde van alternatieven van Bitcoin, maar erkent wel dat hier veel vraag naar is. Voorlopig lijkt het er echter niet op dat er andere crypto’s beschikbaar gaan komen, omdat de risico’s hiervan te groot zouden kunnen zijn.

  • Hoe verkoop je je Bitcoins?

Je vult in hoeveel Bitcoins je aanbiedt en het bedrag dat je ertegen wilt ontvangen. Daarna vul je alle relevante betalingsgegevens, plus het adres uit je wallet in. Of een uitbetaling gaat plaatsvinden, is van tevoren nog niet zeker. Vandaar dat je ook een retourbitcoinadres opgeeft.

  • Wat is precies Bits?

Bits is het mechanisme van Bitonic dat het mogelijk maakt automatisch Bitcoin aankopen te doen over langere periodes van tijd. Je maakt deze aankopen dan periodiek: bijvoorbeeld eens per week of maand. Via Bits kun je een eigen spaar- en investeringsplan opstellen.

Gratis media over/van Bitonic: YouTube toelichtingen

  • Voor uitgebreide informatie van Bitonic over Blockchain, fraude, regelgeving en opsporing bekijk je de “Consultancy” pagina: https://bitonic.nl/consultancy

Hieronder koop je eenvoudig crypto bij Bitvavo met Ideal

Op jouw succes!