Top 10 beste FIRE-movement experts Nederland

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

1. Vrije Meid –fulltime vrijheid bereiken door parttime digitaal te gaan werken

Of je nu aan je FIRE-doelstelling wilt werken vanuit je huidige locatie of inkomsten wilt gaan genereren vanaf verschillende plekken op deze mooie aarde, Suzanne van Duijn laat je zien dat je doelen haalbaar zijn. Wanneer je de avonturen op haar blog gaat volgen, krijg je inzicht in wat je potentieel kunt verdienen met een passief inkomen, mede door affiliate marketing, door het schrijven van een e-book of het geven van online trainingen.

Tegelijkertijd laat Suzanne zien wat je moet investeren om op haar inkomstenniveau terecht te komen, want voor niks gaat natuurlijk alleen de zon op. Bij elke vorm van inkomsten hoort immers ook een uitgavenpatroon, of dat nu tijd of geld is. Ze neemt je mee in wat haar online aanwezigheid kost (zoals bijvoorbeeld software en advertenties) en welke overige kosten er zijn om haar digital nomad lifestyle te kunnen leiden. Het blog kan je net over de streep trekken wanneer je informatie mist om dezelfde levensstijl te gaan leiden of om eerder financieel onafhankelijk te worden.

Bekijk Vrije Meid op Linkedin

2. Financieel Vrije Vrouw – hoe je van iets negatief naar iets positiefs gaat en ook financieel vrij kunt worden

Een passief inkomen genereren staat ook weer boven aan het lijstje bij Janneke van den Brink. Janneke weet duidelijk over te brengen dat het allemaal om je mindset gaat. Veel mensen hebben óf de juiste kennis niet om financiële vrijheid te bereiken, of het ontbreekt ze aan zelfvertrouwen om de door hun gewenste weg in te slaan. Ze blijven dan dromen zonder ook maar een stap te zetten.

Via Janneke’s blog lees je over haar ervaringen met investeren en ze laat ook andere vrouwen aan het woord over hoe zij er financieel op vooruit zijn gegaan. Je hoeft niet direct een training bij haar te volgen, al behoort dit ook tot de mogelijkheden. Je kunt namelijk ook de boeken die haar op weg geholpen hebben bekijken, of je via haar website verdiepen in de verschillende vormen van beleggen. Financieel Vrije Vrouw is een aanrader voor wie zich op een goede manier minder zorgen om geld wil gaan maken.

Bekijk Financieel Vrije Vrouw op Linkedin

3. Finance Monkey – Saska’s visie en strategie bij het nastreven van financiële rust

Saska focust zich niet alleen op FIRE door middel van beleggingen, maar toont ook aan hoe je op andere manieren eerder kunt stoppen met werken en toch financiële vrijheid kunt ervaren. Ze laat je met concrete voorbeelden en rekensommen zien wat je zelf kunt doen om je doelen te behalen. Daarnaast laat ze diverse mensen aan het woord die hun FIRE-pad al aan het bewandelen zijn.

Het gaat bij de interviews met anderen niet eens zozeer om de huidige leeftijd en het jaartal wanneer ze hun doelen financiële onafhankelijkheid bereikt willen hebben, maar de manier waarop je nu slim met geld kunt omgaan om daar later de vruchten van te kunnen plukken. Wanneer je Saska’s website regelmatig leest of haar filmpjes op YouTube bekijkt, leer je vanzelf welke vorm van investeren goed bij jou past en wat de extra inkomsten op de langere termijn betekenen voor jouw financiële status.

Bekijk Finance Monkey op Linkedin

4. Het Rijke Wijf – hoe creatief omgaan met geld je geen windeieren legt Christel Nolle

De situatie die Christel Nolle schetst, is voor veel mensen herkenbaar: hard werken, een huis met hypotheek hebben, opgroeiende kinderen ondersteunen en dan de financiële druk gaan voelen van dit bestaan. Ze besloot het roer om te gooien om van de stress af te komen en haar financiële lasten te verminderen.

Inmiddels is het vervroegd aflossen van de lening bij de bank niet meer haar streven, maar door Christel te volgen leer je wel nuttige informatie om zo zelf bepaalde slimme keuzen te kunnen maken. Neem bijvoorbeeld haar tips over het creëren van diverse potjes met specifieke doelen. Je hoeft haar labels niet direct over te nemen, maar pas ze aan jouw leven en jouw targets aan en houd je doel helder voor ogen. Financiële vrijheid is makkelijker te bereiken wanneer je een concreet plan hebt en Christels blog kan je daar zeker bij helpen.

Bekijk Het Rijke Wijf op Linkedin

5. PorteRenee – doe je voordeel met het vergaren van informatie over diverse financiële producten

Renée Lamboo deelt haar persoonlijke verhaal over een huis kopen in de verkeerde periode (net voor de kredietcrisis) met de verkeerde persoon (de relatie ging voorbij) in de verkeerde stad (geen thuisgevoel). Toch is het geen triest verhaal, want ze is er beter uitgekomen en heeft op een leuke manier haar financiële vrijheid bereikt. Dat ‘leuke’ heeft vooral te maken met bezuinigen op de juiste kosten en toch die dingen blijven doen die het leven waardevol maken.

Met Renée’s website en podcasts krijg je inzicht in hoe jij verandering in je leven kunt aanbrengen. Samen met haar huidige man deelt ze tips om te besparen, informatie over beleggen, investeren en sparen en zoekt ze allerlei zaken omtrent hypotheken uit. Zo leer bijvoorbeeld wat de gevolgen van vervroegd aflossen zijn, hoe je de touwtjes in handen neemt als het gaat om je pensioen, maar vooral ook welke invloed jouw gedachten over geld op je huidige en toekomstige financiële situatie hebben.

Bekijk PorteRenee op Linkedin

6. The Budget Life – hoe budgetteren niet alleen overzicht biedt, maar ook helpt met sparen of slim investeren

Nicole van Roekel is pas 27 jaar en is hard op weg haar FIRE-doelstellingen te behalen. Ze weet al van jongs af aan wat hard werken waard is en waar vroeg beginnen met sparen allemaal toe kan leiden. Hoeveel mensen kunnen nu eenmaal zeggen dat ze op hun 24e een eigen appartement konden kopen en als ondernemer consequent voor hun pensioen aan het sparen zijn?

Nicole is niet te beroerd om haar financiële plaatje vrij te geven en hier kun je veel van leren. De inzichten die je via haar blog kunt opdoen, kunnen je stimuleren om de tips & tricks toe te passen en je eigen spaarpotje te zien groeien. Ontdek hoe leuk het kan zijn om koopjes te vinden en te besparen op je maandelijkse lasten. Krijg je uitgaven weer onder controle zonder in te boeten op de leuke elementen van het leven, zoals reizen, lekker eten en met je interieur bezig zijn.

Bekijk The Budget Life op Linkedin

7. Forbes – business magazine met o.a. focus op investeren en ondernemerschap

Als jouw motto ‘The Sky is the Limit’ is, dan zullen de artikelen op Forbes je gegarandeerd aanspreken. Je leest er hoe mensen miljonair zijn geworden, hoe je je persoonlijke financiën positief kunt beïnvloeden en – voor wie binnenkort naar de Verenigde Staten verhuist of er tijdelijk verblijft – welke coupons en promoties er zijn. Al deze kleine beetjes informatie of korting kunnen bijdragen aan het reduceren van je kosten, waardoor je nu wel binnen je budget blijft of zelfs kunt sparen.

Soms kan het zich lonen om voor een paar jaar naar het buitenland te verhuizen. De vaste lasten zijn op veel plekken namelijk aanzienlijk lager dan in Nederland. Door je blikveld te verbreden en de Engelstalige artikelen van Forbes te lezen, kun je net dat duwtje in de rug krijgen dat je doet beslissen om je kansen in het buitenland te creëren. Zelfs als dat niet de VS wordt, levert de website nog steeds veel inzichten op.

Bekijk Forbes op Linkedin

8. Business Insider – alle takken van sport om leuk te leven en je financiële doelen te behalen

Wie liever in de Nederlandse taal leest, gaat niet naar Forbes maar naar Business Insider. Hier lees je onder andere over ondernemen, financiële producten, carrière maken en techniek. Dit platform is vooral interessant voor wie al overtuigd is van het feit dat beleggen zijn of haar manier is om FIRE te bereiken. Je hebt de basiskennis over jouw financiële situatie al op zak en weet waar je naartoe aan het werken bent.

Business Insider houdt je daarbij op de hoogte van ontwikkelingen op de beleggingsmarkt en je kunt er tips uithalen voor je eigen investeringen. Ook technologie – zowel persoonlijk als voor binnen je onderneming – wordt behandeld. Vul je bij de zoekfunctie ‘FIRE’ in, dan tref je een dossier aan met enkel artikelen over dit onderwerp. Ook hier hoef je je niet te laten leiden door de leeftijden, maar is het vooral boeiend om te zien hoe anderen eerder in hun leven financiële vrijheid realiseren en wat dit voor de rest van hun toekomst betekent.

Bekijk Business Insider op Linkedin

9. Budgetproof – waar voor je geld bij reizen, mode, hotspots, interieur en schoonheidsproducten

Marloes van Straaten maakt een duidelijk statement: alleen jij kunt bepalen wat binnen jouw budget betaalbaar is en of een uitgave het voor jou waard is of niet. Budgetproof staat daarom juist niet in het teken van alleen maar op koopjes jagen en goedkope spullen aanschaffen die kwalitatief inferieur zijn. Het gaat erom dat je leeft binnen wat er voor jou financieel mogelijk is. Daarnaast zijn er tips om te besparen als je het juist wel zuiniger aan wilt gaan doen.

Met FIRE als achterliggend doel kun je met de artikelen op de website van Marloes bijvoorbeeld leren hoe je goedkoper (en toch lekker) kunt koken, hoe je je met een beperkt budget leuk kunt kleden of toch buiten Nederland op vakantie kunt gaan en hoe je budgetteren voor jezelf uitdagend maakt. Het gaat bij Marloes niet zozeer om beleggen en investeren, maar juist om besparen waardoor je binnen je budget blijft of geld overhoudt voor het spekken van je spaarrekening.

Bekijk Budgetproof op Linkedin

10. AmbitiEmma – hoe het hebben van ambitie je altijd verder helpt, ontdek daarom wat jouw passie is

Ben je zelf nog student en op zoek naar een voorbeeldfiguur om van te leren? Dan is Emma Verschure iemand die je zeker wilt blijven volgen. Deze jongedame is namelijk niet alleen student, maar heeft ook al haar eigen bedrijf. De ambitie straalt ervan af bij Emma en dat kan enorm motiverend werken voor iemand die nog op zoek is naar inspiratie.

Emma deelt de verhalen van anderen, maar geeft je ook een kijkje in haar eigen keuken. Zo laat ze haar eigen financiën zien, waar beleggen en social activiteiten voor inkomsten zorgen. Wat je kunt waarderen aan haar blogs is haar openheid en eerlijkheid. Ze zegt zelf heel duidelijk dat ze met een beetje meer inspanning (meer blogs schrijven en affiliate links plaatsen) veel meer inkomsten kan genereren. Zelfs als het maar om 100 euro per maand gaat, kan dit voor een student toch een flinke duit in het zakje betekenen. Begin daarom vroeg met (financiële) doelen stellen.

Bekijk AmbitiEmma op Linkedin

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.