Review + Onze Ervaringen met Peaks – beleggen voor vermogen op de lange termijn
De term ‘financiële vrijheid’ vliegt je tegenwoordig om de oren. Van FIRE (financial independance, retire early) tot sparen voor de studie van je (klein)kind; volgens Peaks kan dat heel makkelijk door met hun app te beleggen. En we moeten eerlijk toegeven: als je de website en app ziet, lijkt beleggen echt voor iedereen een mogelijkheid om met weloverwogen risico’s vermogen te creëren. Maar is de app ook echt zo fantastisch als hij lijkt? Je leest het vandaag in deze review.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Zoeken naar de ideale beleggingsmethode – Peak app
Zodra mensen om je heen gaan praten over beleggen, was jij de eerste die op feestjes wegliep bij dit gezelschap. Je kon (en wilde) er niet over meepraten. Jij geloofde in vastgoed als veilige belegging. Gewoon bakstenen, dat was waar je pas echt geld mee kon verdienen als je bereid was voor de langere termijn te investeren. Op dit moment zijn onroerend goed objecten misschien wel de slechtste vorm van investeren, want je koopt nu en niet toen tijdens de kredietcrisis huizen goedkoop waren.
Waarom dan Peak reviewen?
Peak weet heel handig een link te leggen met vroeger. Misschien weet je het zelf ook nog wel. Dat cadeau dat heel langwerpig was en waarmee je geld spaarde. Zo’n doorzichtige buis waar je munten van vijf gulden in kon sparen. Onder en boven zat er een dop op en bovenin zat een gleuf waar je de munten in kon duwen. Gaandeweg kon je met elk streepje hoger zien hoeveel geld je gespaard had. Met Peak kun je ook kleine beetjes sparen, maar ze dan wel beleggen.
Waarom altijd opletten met beleggingsapps als Peaks?
Elke app wil gedownload worden en gebruikt worden, daar zit het verdienmodel aan vast. Soms is het een app met informatie en dan betaal je voor de app zelf als je liever geen reclames in de app wilt krijgen. Andere keren is het een app met een functie, zoals beleggingsapps. Dit zijn apps die je in kunt zetten om geld naartoe over te boeken en daarna via een normaal of juist agressief beleggingsportfolio voor jou te beleggen. Je loopt echter altijd risico en dat vergeet je wel eens.
Pff… weer een beleggingsapp erbij
Via je eigen bank en app, via bitcoin of andere producten; beleggen is helemaal van deze tijd. Er zijn zelfs reclames op de televisie die je aan het beleggen willen krijgen. Je hoort er niet bij als je geen beleggingsportefeuille hebt waar je zelf ook nog wat interessants over kunt vertellen. Iedereen deelt graag zijn winst over de afgelopen periode. Je krijgt zowaar het gevoel dat je iets misloopt als je niet belegt. Met Peak heb je de volgende app, maar nu wel van Nederlandse bodem. Dat voelt anders.
Waarom voelt een Nederlandse beleggingsapp als Peak anders?
Wanneer je het nieuws volgt, lees je dat er bij virtuele valuta van alles mis kan gaan als er hackers actief zijn. Ook hier gaat het om apps en websites die een vorm van vermogen genereren aanbieden. Bij bedrijven die dit op wereldwijde basis doen, heb je echter niet altijd het gevoel dat er voldoende zekerheid is. Je voelt je als Nederlander toch beter als de financiële waakhond een oogje in het zeil houdt. En dat is zo bij Peak.
Waar beoordelen wij apps als Peak op?
Waar volgens ons minimaal sprake van moet zijn, zijn de volgende zaken:
- Betrouwbaarheid als app en bedrijf
- Veiligheid in het gebruik van de app
- Flexibiliteit in manier van beleggen
- Lage kosten
- Informatie over beleggingsverleden bij portfolio’s
- Handige koppelingen om beleggen makkelijk te maken
- Voldoen aan wettelijke eisen
Hoe we Peak uitgeprobeerd hebben: dit leverde het op
De eerste keer dat we de website van Peak bezochten, waren we direct onder de indruk van het visuele plaatje. Je ziet heel snel aan de tabs boven in de app van jouw profiel welk menu je wilt aanklikken om te zien wat de veranderingen zijn. Je klikt op portofolio of transacties en ziet de stand van zaken in een oogopslag.
Daarna zijn we de app gaan downloaden en een account gaan aanmaken. Dat was eenvoudig. Het enige dat je moet doen, is je telefoonnummer invullen en op ‘Stuur mij de app’ klikken en je ontvangt de link direct op je telefoon. Daarna ga je je accountgegevens invullen en start het beleggingsavontuur pas echt met het kiezen van een type portfolio waarmee je wilt gaan beleggen. Dan nog geld toevoegen (er zijn meerdere mogelijkheden) en je kunt de waarde gaan volgen.
In het kort: wat is Peak?
Peak is een Nederlandse onderneming op het gebied van beleggen en er zitten dan ook enkel Nederlandse medewerkers en management in Peak. Ze hebben met al hun ervaring in de financiële wereld een app ontwikkeld die het voor iedereen makkelijk maakt om te beleggen. Het hoeft niet altijd om grote bedragen te gaan die je elke maand inlegt. Je kunt ook klein beginnen door je wisselgeld als digitaal spaarpotje in te zetten. De app ziet er fraai en overzichtelijk uit.
Wie zitten er achter de ontwikkeling van Peak?
Op de website zie je alleen maar oer Hollandse gezichten en namen en we moeten zeggen dat we dat best een geruststelling vinden. Het is niet zo dat investeren in een Indiase of Filipijnse beleggingsapp automatisch mis moet gaan, maar dat het Nederlandse jongens met ervaring zijn die de app en dienst ontwikkeld hebben, voelt ergens toch heel erg goed.
Hoe ziet de app van Peak eruit?
De app van Peak ziet er rustig uit. Zelfs als leek kun je de app openen en redelijk snel doorhebben waar je voor welke informatie of actie op moet klikken. De kleuren zijn overwegend roze, geel en groen, maar niet van die harde kleuren. Het voelt allemaal heel prettig aan om naar te kijken. Verder geeft elk tabblad een duidelijk overzicht met de stand van zaken, of het nou overboekingen of de hoogte van je beleggingen betreft.
Onze testdata bij het gebruiken van de app
Wij zien duidelijk terug wat we in de afgelopen maanden gedaan hebben. In het portfolio zie je de keuze voor de voorzichtigheid of agressiviteit waar je voor gekozen hebt. Daar geven de kleuren aan of iets met meer of minder risico is binnen je portfolio. Wat wij erg prettig vinden is dat je verschillende rekeningen binnen een account kunt aanmaken. Dat houdt in dat je een rekening een bepaalde naam of doel kunt geven en zo zie je in een oogopslag hoe je ervoor staat qua geld.
Onze verdere ervaringen met de Peak app
Met de looks en feels zit het binnen deze app wel goed. Er is overduidelijk aandacht besteed aan de lay-out en gebruiksvriendelijkheid van de bediening, waardoor het zelfs voor nieuwe gebruikers niet moeilijk is om wegwijs te raken binnen de app. Daar kan voor mensen met weinig ervaring wel meteen het gevaar in huizen, want de app werkt zo gemakkelijk dat je soms vergeet dat het je geld is dat inlegt en waarvan de waarde ook wel eens kan verminderen.
Ervaringen van Kassa, de Consumentenbond en Radar met Peak
Bij Kassa staat een artikel over PSD2. Dat is een Europese richtlijn die het mogelijk maakt dat Peaks (als niet-bank) betalingen kan regelen en transacties van klanten kan inzien. Dit maakt dat wat in het artikel van de Consumentenbond over beleggen met je wisselgeld staat weer mogelijk. Radar legt stap voor stap uit hoe dit bij Peaks werkt. De Consumentenbond heeft verder een hele uitleg over acht verschillende beleggingsapps en wat zij daarvan vindt.
Gebruikte bronnen
- https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/je-wisselgeld-gebruiken-om-te-beleggen-via-peaks-hoe-werkt-dat/
- https://www.consumentenbond.nl/sparen/peaks-beleggen-met-je-wisselgeld
- https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/app-mag-als-eerste-niet-bank-betaling-doen
Kosten van Peaks
De laagste kosten van het gebruik van de Peaks app bedragen 0,5%, maar dit gaat over het jaarlijkse bedrag dat je in je portfolio hebt staan, niet over transacties. Verder betaal je per maand een soort lidmaatschapsbedrag dat past bij een type lidmaatschap. Dit bedrag ligt tussen de een en vijf euro. Een expert heeft naar deze kosten gekeken en vindt 0,5% eigenlijk erg hoog als je het met andere beleggingsvormen vergelijkt. Het lijkt dan ook dat deze app goedkoper lijkt dan hij werkelijk is.
Is Peak dan wel het geld waard?
Volgens ons kan Peak de moeite waard zijn voor mensen die beginnen met beleggen. De app lijkt dan ook vooral jongeren die niet te veel informatie willen uitpluizen of zich niet moeten hoeven verdiepen in beleggen te dienen. Betekent dit dat de app ongeschikt is? Welnee, het kan nog steeds een prima start voor beleggen zijn. Je leert op zijn minst of dat wat je inlegt ook iets oplevert en kunt na een bepaalde periode beslissen op je ermee verder wilt gaan.
Wat vinden wij van de Peaks app?
Uitstraling
Aan de lay-out zouden we niks meer veranderen. De app oogt goed en is duidelijk te lezen. Zelfs zonder ervaring kun je ermee uit de voeten.
Informatie
Elk menu item geeft duidelijk weer welke informatie je er kunt vinden. De app werkt door deze structuur erg intuïtief.
Account aanmaken
Voor een nieuw account heb je een Nederlands telefoonnummer nodig. Verder is de app nog te gebruiken in Duitsland, maar de website van de internationale app (in het Engels) werkt nog niet. Vanuit andere landen kun je dus nog geen account aanmaken.
Kosten
Je betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de app (dat is 1, 2 of 5 euro) en daarnaast betaal je een percentage tussen de 0,5 en 0,3% per jaar over je beleggingen van dat jaar. Dit percentage wordt door twaalf gedeeld en betaal je ook per maand.
Gebruiksgemak
De app werkt goed, vertoont geen haperingen of mankementen en door de handige indeling weet je direct alles te vinden.
Beleggingsresultaat
Net als bij andere vormen van beleggen, levert je geld zo lang mogelijk laten staan waarschijnlijk het meest op. Alleen als je heel veel risico durft te nemen – en dat hebben wij voor deze test niet gedaan – kun je er meer uithalen, maar natuurlijk ook veel meer verliezen. Het ligt aan jouw doel of je dat ervoor over hebt.
Voor- en nadelen van de Peak app
Voordelen
- Een app werkt veel makkelijker dan via een website in moeten loggen. Het geeft kort maar krachtig de essentiële informatie weer.
- De Peak app ziet er goed uit door kleurgebruik dat prettig voor de ogen is, maar ook betekenis heeft. In je portfolio staat groen voor veilig, geel voor wat gedurfder en roze/rood voor meer risico.
- De kosten zijn overzichtelijk en worden gespreid over een heel jaar in rekening gebracht.
Nadelen
- Door die spreiding van kosten kun je je vergissen in wat je in totaal voor het gebruik van de app kwijt bent. Zet het na een jaar maar eens op een rijtje en haal deze kosten af van de mogelijke winst die je behaald hebt. Herbereken dan je winstpercentage om te kijken of je daar tevreden mee bent.
- De app is nog niet in andere landen (behalve Duitsland) actief.
Onze score voor deze Nederlandse app
De app scoort hoog op de aantrekkelijke en nuttige uitstraling. De teksten zijn niet langdradig en cijfers en percentages geven je direct inzicht in hoe je ervoor staat met je beleggingen. De prijs is misschien wat aan de hoge kant, maar wij denken dat de doelgroep hier nog geen interesse voor heeft en daarom deze kosten gewoon accepteert. Zo lang er iets tegenover blijft staan, blijven gebruikers van de app betalen.
Is Peak dan uniek?
Er zijn meerdere beleggingsapps, maar er zijn er maar weinig die van Nederlandse bodem komen. Daar kun je respect en waardering voor hebben. Ook werkt een app in de Nederlandse taal vaak veel handiger dan in het Engels of een andere taal. Veel begrippen zijn wel te begrijpen, maar bij beleggen zitten ook wat complexere termen die in de eigen taal al moeilijker te begrijpen zijn. Er zijn dus alternatieven en die zijn misschien ook wel goedkoper.
Peaks op YouTube
Er staan diverse Peak filmpjes op YouTube, maar ze zijn niet heel makkelijk te vinden als je alleen op de term Peak of Peak app zoekt. Een deel van de filmpjes is in het Duits. Verder staan er beelden van reclames op die wij ons niet kunnen herinneren op de redactie. Wel worden bepaalde beleggingstermen duidelijk uitgelegd.
Voor wie is Peak de app bij uitstek?
Wij denken dat Peak vooral interessant is voor de jongere gebruiker die een makkelijke en handige app wil waarin informatie kort maar krachtig weergegeven wordt. Deze gebruiker vindt het niet erg om in het begin wat meer te betalen voor de app. Wij vragen ons wel af hoe de app op de langere termijn voor deze doelgroep gaat werken, want over het algemeen is dit niet de doelgroep die veel geduld heeft. Snel resultaat is – net als bij andere beleggers – net zo risicovol bij Peak.
Wat moet je kunnen/doen/hebben om met Peak te kunnen investeren?
Behalve een Nederlands telefoonnummer moet je een account kunnen aanmaken en de kennis hebben om beleggingen te kunnen doen. Je moet je misschien wat verdiepen in de verschillende soorten portfolio’s en niet alleen de voorbeelden van Peak zelf geloven.
Doe je eigen onderzoek, stel grenzen als het om de hoeveelheid geld per periode gaat die je in wilt zetten. Verdiep je in de marge die je werkelijk behaalt en vergelijk dit met andere mogelijkheden om je geld te investeren om te kijken of je ermee door wilt blijven gaan.
Hoe ging beleggen zonder Peak app?
Beleggen deed je vroeger alleen via een tussenpersoon die voor jou belegde of via een mannetje bij je eigen bank. Eigenlijk was er niemand die rechtstreeks kon beleggen, tenzij je in die wereld een baan had en toegang tot de beleggingssystemen had. Peak brengt beleggen dus dichter bij het individu en vraagt hier een vergoeding voor. Of deze vergoeding ongeveer hetzelfde is als de provisie die je vroeger aan bank of tussenpersoon betaalde, is ons niet bekend.
Peak kortingscode
Als je iemand kent die Peak al gebruikt, kan deze persoon je een kortingscode doorsturen. Het is op dit moment niet echt een korting op de kosten, maar de code geeft je recht op 10 euro aan te investeren geld binnen de app. Het is niet veel, maar natuurlijk wel altijd mooi meegenomen en je hebt in ieder geval een startbedrag om mee aan de slag te gaan.
Ervaringen van anderen met Peak
De reviews van anderen zijn wisselend. De een zegt dat het een prima app voor beginners is. Je leert er veel van. De ander focust vooral op de minimale winst die er bij Peak te behalen is als je niet veel geld bereid bent in te leggen. Hoewel wij denken dat dit principe voor bijna alle beleggingsapps of -websites geldt, moet je natuurlijk wel een lange adem hebben om je beleggingen echt tot zijn recht te laten komen. Je moet kunnen wachten op een goed moment om je portfolio uit te keren.
Samenvatting andere Peak reviews
Recensent | Samenvatting review |
https://www.workjuice.nl/peaks-review-na-1-jaar/ | De reviewer geeft toe dat Peaks helpt om te leren beleggen en heeft zelf vooral met wisselgeld gespaard en belegd. |
https://finansjaal.nl/peaks-review/ | Finansjaal is positief over Peak en dat ligt vooral aan de doelgroep waar de app zich op richt. Verder vinden ze de spreiding bij Finansjaal goed. |
https://www.consumentenbond.nl/sparen/peaks-beleggen-met-je-wisselgeld | Volgens de Consumentenbond levert Peak bij het beleggen van wisselgeld je enigszins wat op. Dat lijkt dus een leuke manier van beleggen. |
Conclusie: Peak wel of niet downloaden?
Peak is een app die je snel leert gebruiken. Hij oogt overzichtelijk en heeft structuur voor de beginnende belegger. De kosten zijn niet gering, maar kunnen het waard zijn als je wat hogere bedragen gaat inzetten. Wij zouden altijd na een of twee jaar vergelijken hoe het met kosten bij andere beleggingsapps zit. Je hebt dan ervaring met beleggen opgedaan en weet dan veel beter waar je op wilt letten tijdens het beleggen.
Review | Peaks |
Samenvatting | Leuke app om een wat jongere doelgroep te bereiken en te leren beleggen. Kosten van de app kunnen nogal op de winstmarge drukken. |
Review door | Redactie |
Beoordeling | 4.5 van 5 sterren |
Op jouw succes!