Is Binance een goed handelsplatform voor Nederlandse gebruikers? Wat zijn onze ervaringen met Binance? We bespreken onze ervaringen rondom hun veiligheid, betrouwbaarheid, klantenservice en uitbetalingen. Lees verder voor onze Binance-recensie.

Review: Koop jij je virtuele valuta al via handelsplatform van Binance?

Wanneer je graag een graantje meepikt van alle positiviteit die op de virtuele valuta markt speelt, ga je op zoek naar een geschikt platform om veilig te kunnen inkopen en verkopen. Ook denk je na of je je crypto currencies binnen het platform wil kunnen opslaan, of dat je een eigen digitale wallet regelt om je aankopen naartoe te sluizen. Kortom: je gaat op zoek naar het hoe en wat van crypto en bekijkt of Binance jouw ideale partner in dit verhaal kan zijn.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Is Binance echt wel zo’n fijn platform om te gebruiken?

Of je Binance prettig vindt, hangt vooral af van je kennis en persoonlijke voorkeur. Als je weet waar je moet zoeken, kun je binnen elk platform je weg vinden. Dan zijn het menu en de mogelijkheden binnen de submenu’s binnen korte tijd duidelijk voor je en weet je wat je met elke druk op de knop kunt bereiken. De lay-out kan in sommige gevallen wel uitmaken, want rood en groen in grafieken snap je ook nog wel, maar hoe gedetailleerd iets weergegeven is, kan wel nog helpen.

Wat handig is bij Binance is de optie om het de app of software op verschillende apparaten te installeren. Het wordt je makkelijk gemaakt, doordat je met je telefoon of tablet een QR-code kunt scannen en direct aan de slag kunt. Voor het downloaden kun je nog kiezen uit MacOS, Windows en Linux. Voor Windows en Linux zijn er zelfs meerdere varianten. Met je eigen login gegevens kun je thuis op je PC, in het openbaar vervoer op je telefoon, of op vakantie op je tablet altijd handelen.

Wie of wat is Binance eigenlijk?

Binance is een platform om te kunnen handelen in crypto valuta. Dit noemen ze de Binance Exchange. Daarnaast biedt Binance nog meerdere takken van sport, zoals de Binance Academy, Binance Charity, Binance Research, Binance Info, Binance Launchpad, Binance Trust Wallet, Binance Labs en Binance Chain. De virtuele munt die door Binance op de Binance Chain is geïntroduceerd is e BNB. Deze munt is de drijvende kracht en de fundamentele basis van de Binance Exchange.

Wat zijn onze ervaringen met Binance?

Binance biedt voor elk wat wils. Je kunt het zo simpel mogelijk houden, maar je kunt ook de diepte ingaan en op details focussen tijdens het handelen. Hiervoor zijn er zes subhandelsniveau’s ingesteld: Converteren, Klassiek, Geavanceerd, Marge, P2P en Aandelentoken. Wanneer je elk niveau een keer aangeklikt hebt, zie je snel welke voor jou het beste zal werken.

Ook het betalen via Binance werkt prettig, want je kunt uit vijf manieren kiezen:

  1. Betalen via bankstorting (SEPA)
  2. Betalen via credit card of betaalpas (VISA of Mastercard)
  3. Betalen via P2P-handel
  4. Betalen via Cashsaldo
  5. Betalingen verrichten door derden

Wat zijn de kosten die Binance in rekening brengt voor het handelen via het platform?

Op de website van Binance staat een flinke tabel met diverse soorten kosten die in rekening gebracht worden. Belangrijk om te weten is dat de kosten berekend worden over je totale handelsvolume binnen een maand. Dit handelsvolume wordt bepaald aan de hand van wat je elke 24 uur gekocht en verkocht hebt. Deze informatie wordt opgeslagen en daarna als basis voor de kostentarieven gebruikt.

In de tabel worden de volgende kosten opgesomd: handelskosten, rentepercentage op marge, handelskosten op USDS-M futures en COIN-M futures, stortings- en opnamekosten en een rentepercentage cross-collateral. Bij alle kosten wordt gerekend met een percentage naar VIP niveau. Dit niveau (tussen de nul en negen) zegt iets over het handelsvolume. Hoe meer VIP je bent, hoe minder je aan totale kosten betaalt over je handelsvolume.

VIP niveau nul geldt voor een handelsvolume van minder dan 50 BTC en VIP niveau negen bereik je wanneer je meer dan 150.000 BTC verhandelt. Het aantal BTC’s wordt ook nog in Binance’s eigen currency weergegeven, de BNB. Het is wel goed om te weten dat je BNB-kortingen en kickback-korting kunt krijgen. Ook wanneer je via je eigen netwerk nieuwe leden werft, is een korting mogelijk.

Is handelen via Binance het geld uiteindelijk waard?

Het meeste wat je aan handelskosten in het algemeen kunt betalen is 0,1%. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je ook nog voor kosten komt te staan door jouw gekozen betaalmiddel. Met credit card kost je 1,8%, met Sofort 2% en met Etana 0,1%. Aan betalen met Advcash zijn geen extra kosten verbonden en betalen met iDeal gaat niet door een percentage over je aankopen te berekenen, want iDeal heeft een vast tarief van 1,30 euro per transactie.

Om te bepalen of de kosten die je via Binance maakt tijdens het handelen voor jou te behappen zijn, moet je kijken naar het bedrag dat je van plan bent te investeren. Ook is van belang welke strategie je wilt gaan hanteren, want bij een lange termijn strategie (waarbij je tussendoor niet vaak gaat verkopen en opnieuw gaat aankopen) heb je tussentijds dus weinig extra handelskosten. Je laat dan je aankoop zo lang staan, totdat je zover bent om je investering weer uit te laten keren.

Wat zijn de voor- en nadelen van handelen via Binance?

Voordelen
 Voor de beginner is converteren een fijne modus, voor de ervaren handelaar is de geavanceerde functionaliteit geschikt. Dit betekent dat er voor elk niveau een manier is om crypto te kunnen kopen en dat je ook kunt groeien binnen het platform.
 Bij het aankopen en invullen van het door jou te investeren bedrag, zie je direct wat de kosten zijn die erover berekend worden.
 Je kunt gebruik maken van de digitale wallet van Binance en dat is Trust Wallet.
 Via de Binance Academy kun je voor jezelf een leertraject uitzetten.
 Er is een Binance community die via Telegram communiceert en deze is er ook in het Nederlands. Er zijn meer dan 3000 leden waarmee je kunt sparren.
Nadelen
 Bij andere crypto platformen wordt vaak aangeboden wat al onderzocht is. Natuurlijk heb je nooit garanties, maar bij Binance moet je goed zelf uitzoeken waar je in gaat investeren.
 Ondanks dat je verschillende niveau’s van handelen hebt en hiervoor aparte mogelijkheden binnen Binance zijn (zoals converteren, klassiek en geavanceerd), kan het platform toch even wat zoek- en speurwerk opleveren, voordat je werkelijk geld gaat investeren. Andere platforms zijn vaak meer rechttoe rechtaan en overzichtelijker, zeker voor de beginner.

Waarom is Binance anders dan andere handelsplatforms in crypto currencies?

De tarieven voor het handelen in crypto zijn wel weer een stuk lager bij Binance dan bij veel concurrenten. Zeker wanneer je met grote bedragen gaat werken, kan dit een hoop in je portemonnee schelen. Verder werkt het platform met de verschillende niveau’s prima, zolang je maar niet vanaf dag een het hele platform wilt snappen. Het biedt groeimogelijkheden, maar je moet niet te snel willen gaan.

Het leuke – maar tegelijk vormt dit ook een extra risico – is dat je ook wat onbekendere aankopen kunt doen. Ook de community kan toegevoegde waarde hebben en bij andere aanbieders moet je vaak betalen voor een community, bij Binance betaal je niet voor een apart lidmaatschap voor de community. Je kunt hier wel kennis vandaan halen en interessante informatie delen met anderen.

Voor wie is Binance dan het meest geschikt?

Binance kan door iedereen die geld in crypto wil steken gebruikt worden. Je kunt gewoon met iDeal of credit card betalen en kunt de Trust Wallet van Binance gebruiken om je aankopen in op te slaan. Wel zijn er richtlijnen voor de hoogte van de bedragen om te investeren. Dit houdt in dat er een minimale en maximale grens aangegeven wordt. Het minimaal te investeren bedrag ligt bij iDeal op 5 euro en bij overboekingen met je credit card op 15 euro. Het maximum is bij beiden 200.000 euro.

Wat moet je kunnen voor het gebruiken van Binance als platform?

Je moet niet helemaal blanco in de wereld van crypto stappen, maar gewoon een account bij het eerste platform dat je tegenkomt aanmaken en beginnen met geld overboeken. Doe je huiswerk en vergelijk op zijn minst 3 of 5 platforms met elkaar. Kijk naar de betrouwbaarheid, de kosten, de locatie van het bedrijf en de crypto die aangeboden worden. Zet vooral ook een buitenlands platform naast op zijn minst een Nederlandse aanbieder (of Europees in verband andere wetgeving en richtlijnen).

Begin je toch met Binance? Zoek dan goed uit welk niveau voor jou van toepassing is, zodat je niet verzuipt zodra je in het diepe springt. Verdiep je in de materie en bereid je voor op het aankopen en verkopen. Bedenk je hoe je handelsstrategie eruit gaat zien en begin voorzicht, in plaats van meteen je hele reservepotje te investeren. Lees ook wat reviews en laat die meewegen in je beslissing om wel of niet met Binance aan de slag te gaan.

Hoe hebben anderen Binance als platform ervaren?

Omdat Binance niet in de gehele Verenigde Staten beschikbaar is en daar veel commentaar op is, zijn alleen reviews op Nederlandse of Belgische websites hieronder meegenomen:
• Trustpilot.com (met als locatie NL) is niet enthousiast over Binance. Het bedrijf scoort 2,1 van 5 sterren. Er zijn ruim 1400 reviews en nog geen 30% van de gebruikers ervaart Binance als goed of uitstekend platform. Dit houdt in dan ruim 70% van de gebruikers een matig, slecht of zeer slecht als beoordeling geeft. Er zijn problemen met de verificatie, inloggen, geld opnemen, crypto die niet aankomt in de wallet, de klantenservice en eigenlijk adviseert niemand dit platform voor beginners.
• Coingids.nl is wel te spreken over Binance. Hij gebruikt het platform nu 1,5 jaar naar tevredenheid. Wel geeft deze reviewer een link op zijn website naar Binance.
• Bestebank.org geeft geen score en is niet ontevreden over het platform. Wel geeft de reviewer aan dat er voor Nederland praktischere en vooral goedkopere platforms zijn.
• Onetime.nl geeft 4,2 van 5 sterren en is positief over de lage kosten, het handelsvolume en de betrouwbaarheid van Binance. Een groot minpunt is echter de onoverzichtelijke website met te veel keuzes. Daar moet je je doorheen kunnen worstelen.
• Reviewfabriek.nl is positief over Binance. De reviewer maakt sinds twee jaar gebruik van het platform. Voor deze persoon wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Ook deze reviewer heeft een link naar Binance voor het openen van een account (via affiliate link), waardoor de betrouwbaarheid van de review in het geding kan komen.

Conclusie: Zou jij moeten investeren in crypto via Binance of niet?

De vraag is niet zozeer of je via Binance moet investeren, maar meer of je dit nog wel wilt. De mensen die minder ervaring hadden met investeren in crypto en die reviews hebben geschreven over Binance, zijn niet erg te spreken over het platform. Er zijn veel problemen en het is moeilijk of zelfs onmogelijk om een reactie van de klantenservice te krijgen en medewerking te krijgen om de problemen op te lossen.

Ook in andere landen is men niet vaak lovend over Binance. Vooral het uit laten betalen van je verkopen lijkt dramatisch te verlopen. Een reviewer schrijft dat zijn investering verdrievoudigd was en dat hij – toen hij dit bedrag uit wilde laten betalen – geen opdracht hiertoe kon geven en zelfs zijn account niet meer toegankelijk was. Uiteindelijk wil je voor je investering natuurlijk wel een keer wat terug, dat is het hoofddoel van elke investering. Als je alleen maar geld een kant op kunt sturen en vervolgens kunt fluiten naar je ingelegde vermogen (plus de winst die je zou hebben behaald en waar je gewoon recht op had), houdt het avontuur toch al weer snel op.

Wanneer je meer ervaring hebt, kun je wellicht prima met Binance als platform overweg. Je moet ook niet alle ervaringen over een kam scheren. Er zijn ook echt mensen die geen problemen hebben en prima hun weg op het platform weten te vinden. Mochten zich dan dezelfde problemen voordoen, dan was je in ieder geval gewaarschuwd en mag je je best gaan doen om met de klantenservice in contact te komen en je probleem opgelost te krijgen.

Hieronder koop je eenvoudig crypto bij Bitvavo met Ideal

Op jouw succes!

Gerelateerd: lees verder...