Je kunt vanuit elke motivatie overwegen om de aandelenwereld in te duiken. Je vindt het interessant, houdt van de adrenaline die erbij komt kijken of wilt op de lange termijn zorgen voor een financieel meer zekere toekomst. Wat je reden ook is, zorg ervoor dat je de basiskennis op zak hebt en een stappenplan volgt, zodat je ook als beginner met succes de aandelenmarkt kunt betreden. Wees je ervan bewust dat beleggen – in welke vorm dan ook – altijd risico’s heeft.

Wat zijn aandelen eigenlijk?

Op de beurs kun je aandelen kopen en in de basis gaat het hier om kleine stukjes van een bedrijf. Een bedrijf brengt deze aandelen uit, zodat ze hiermee geld bij elkaar kunnen halen om bijvoorbeeld nieuwe investeringen te kunnen doen. Zodra een bedrijf de beurs op gaat, kun jij één of meerdere aandelen kopen. Gaat het goed met het bedrijf en stijgt de beurskoers? Dan kun jij hiervan profiteren door het aandeel ten opzichte van de aankoopprijs gunstiger te verkopen. Andersom kan echter ook.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Hoe kun je aandelen kopen?

Aandelen koop je via je eigen bank, via een online platform (ook wel broker genoemd) of door de dienstverlening van een beleggingsexpert in te huren. Neem contact op met je eigen bank om te kijken wat ze je precies kunnen bieden bij het beleggen in aandelen. Vraag naar de voorwaarden en kosten, zodat je deze kunt vergelijken met online platforms. Een expert huur je meestal in als je wel wilt investeren, maar de kennis niet zelf hebt en daarom de expertise van een ander waardeert.

Wat zijn de voordelen van aandelen kopen via de bank?

Je hebt al een bankrekening en als je al lang klant bent bij deze zelfde bank, kennen ze jou en je financiële situatie ook. Ze weten welke diensten je al afneemt (hypotheek, verzekeringen, spaarrekening, et cetera) en je hoeft dan alleen maar een aparte beleggingsrekening te openen. Vanuit je normale rekening maak je dan geld over naar de beleggingsrekening en van daaruit kun je gaan starten met beleggen. Welk aandeel je kiest hangt af van je eigen voorkeur of hulp van de bank.

Wat zijn de voordelen van aandelen kopen via een beleggingsexpert?

De expert weet niet alleen hoe het proces van de handel in aandelen eruit ziet, maar heeft ook specifieke kennis over de bedrijven en hun aandelen. Wie een passie voor de beurs heeft, herkent trends heel snel en kan zinvolle analyses uitvoeren om een voorspelling te kunnen doen. Voor de expertise van deze partij vragen ze een vergoeding en afhankelijk van hoeveel je in aandelen wilt beleggen, loont het zich wel of niet om een beleggingsexpert in te huren. Check de kosten vooraf.

Wat zijn de voordelen van aandelen kopen via een broker?

Een broker is een online platform dat vaak dezelfde faciliteiten aanbiedt als de bank. Je opent er een account, je gegevens worden geverifieerd en daarna kun je geld naar je account overboeken. Het verschil is meestal de vormgeving. Brokers kunnen handige grafieken toevoegen of een gebruiksvriendelijke omgeving creëren om het proces van aandelen kopen makkelijker te maken. Het prettige van een broker is dat je zelf via tablet, telefoon en pc kunt handelen na het inloggen.

Wat zijn de kosten van het handelen in aandelen?

Elke partij brengt kosten voor zijn dienstverlening in rekening, of het nu om het digitale platform gaat of om specifieke kennis waar je gebruik van maakt. Deze kosten kunnen aardig verschillen. Het is daarom van belang bij jezelf te rade te gaan welke manier het beste bij jou past. Kijk eerst naar je kennis en je bereidheid om te investeren in het uitbreiden van je kennis. Daarna weet je eigenlijk pas wat op dit moment voor jou werkt. In de toekomst kun je natuurlijk altijd een andere aanpak kiezen.

Hoe zorg je voor een winstgevend aandelenpakket?

Zodra je aandelen koopt volg je met interesse de beurskoers. Andere koersen zie je stijgen of juist dalen. Hierdoor ga je nadenken over jouw eigen aandelen. Zou je niet beter wat verschillende aandelen kopen om je risico te verdelen? Dit klopt en de officiële terminologie is: spreiding. Door een gevarieerd aandelenportfolio op te bouwen, loop je minder risico dat het ene aandeel dat je kocht gigantisch verlies draait, waardoor je al je inleg kwijt bent. Spreiding is minder risico, niet geen risico.

Waarop baseer je welke aandelen je wilt kopen?

Om een keuze te maken, kijk je eerst naar de verschillende beurzen die er zijn en welke beurzen jouw bank, broker of expert aanbiedt. Vaak kies je voor wat bekend is, de beurs in Nederland of Amerika. Je kunt verder kijken en zien of andere beurzen in Europa of ver daarbuiten interessant zijn. Voor het aandeel zelf hangt het van je eigen kennisniveau af. Huur je expertise in die je vertelt welke aandelen je het moet kopen? Of ga je zelf een fundamentele of technische analyse doen en daarna pas kiezen?

Voor hoe lang wil je je aandelen kopen?

De periode kies je zelf. Meestal loont het zich pas echt als je de aandelen voor langere tijd met rust kunt laten en de waarde ervan over de loop van de tijd kunt laten vermeerderen. Dit vergt enerzijds geduld, maar het betekent ook dat je een plan moet hebben, waardoor je niet bij elke koersschommeling in de paniekstand schiet. Beleggen is een vak apart en emoties hoor je er geen plek te geven. Het kan namelijk nadelig uitpakken voor je beleggingen.

Wanneer is het tijd om je aandelen te verkopen?

Een korte periode voor je beleggingen in aandelen kiezen kan ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je verkoopt met winst. De één is tevreden met genoeg opbrengsten om nieuwe aandelen te kunnen kopen en die persoon wijkt dan wellicht vaker af van het originele plan. Voor de ander is de gekozen strategie heilig en die persoon laat zijn portefeuille met rust, totdat het einde van het plan gekomen is en het ingelegde geld nodig is om het vooraf vastgestelde doel te kunnen realiseren.

Let op de belastingdienst

Bij de belastingdienst valt het kopen van aandelen onder box 3. Aandelen worden namelijk gezien als bezittingen. Bij verkopen telt je totale vermogen en als je na de verkoop van je aandelen dus boven een bepaald bedrag uitkomt, betaal je bij je volgende belastingaangifte extra belasting. Wees je ervan bewust dat er niet alleen kosten aan het handelen in aandelen op zich verbonden zijn, maar ook de belastingdienst kan zich dus melden. Informatie kan bij bank of broker opgevraagd worden.

Stappenplan voor de beginnende koper van aandelen

Bij elk nieuw begin kan het handig zijn om een vast stappenplan te volgen. Zo weet je zeker dat je niks overslaat of te snel gaat. Het kan ook helpen om je in te lezen over aandelen en hoe anderen hun vermogen opgebouwd of verkwist hebben. Elk leermoment dat een ander al gehad heeft, kan jou helpen om goede keuzes te maken. Van deze gedeelde kennis moet je gewoon genieten. Het kost je weinig tijd en levert je altijd wel iets op. Nu volgt het stappenplan voor de beginner met aandelen.

Stap 1 Algemene voorbereiding

Ben je alleen, dan heb je alleen jezelf om je druk over te maken. Met een gezin is de situatie iets anders. Overleg altijd met je partner (en eventueel volwassenen kinderen) of het een goed idee is om aandelen te kopen. Het proces kan jaren in beslag nemen en ook voor stress zorgen. Daarom moet iedereen op de hoogte zijn van wat het inhoudt en wat de risico’s zijn. Ook het doel kan besproken worden en of het kopen van aandelen de beste manier is om dit doel te bereiken.

Stap 2 Budget bepalen

Zodra jij (of je gezin) het zeker weten, ga je kijken wat je eigenlijk kunt missen. Je hebt hiervoor inzicht in je maandelijkse of jaarlijkse lasten nodig, zodat je weet of er elke maand genoeg binnenkomst. Daarnaast kun je een spaarrekening hebben, die een potje voor onvoorziene omstandigheden is. Is de hoogte van dit potje genoeg om een deel ervan aan de aankoop van aandelen te besteden? Zo ja, dan heb je voldoende informatie om te weten hoeveel je budget is.

Stap 3 Doel bepalen

Daarna wordt het belangrijk om te bepalen wat je persoonlijke doel met je inleg is. Wil je over een aantal jaren een camper kopen en door Europa gaan reizen? Of wil je een periode kunnen overbruggen zonder een vaste baan? Misschien gaat het er jou wel om dat je zeker bent van een fijn leven als je straks met pensioen gaat. In geen van de gevallen is zekerheid een vereiste, want dan had je je spaarrekening gewoon elke maand aangevuld totdat je je doel bereikt had. Spanning telt ook.

Stap 4 Wijze van aandelen kopen kiezen

Zodra je weet hoeveel je kunt besteden en wat je met het bedrag wilt bereiken, ga je de manieren van aandelen kopen vergelijken. Je kijkt naar alle kosten en komt vanzelf tot de conclusie of de bank, platform of beleggingsexpert voor jou het meest geschikt is. Ook je zelfvertrouwen en kennis over de aandelenmarkt (of de techniek van het handelen) kan een rol spelen. Laat je niet overhalen door een partij, maar zorg ervoor dat je vanuit je eigen redenen achter je keuze voor een partij staat.

Stap 5 Voorbereiding aandelen kopen

Blijf je bij je eigen bank? Dan open je een beleggingsrekening. Kies je voor de broker? Dan meld je jeaan bij het platform van jouw keuze. Het registratieproces is niet ingewikkeld, maar je dient wel altijd te kunnen bewijzen wie zich op het platform aanmeldt en dit gebeurt door het verstrekken van je identiteitsbewijs. Bij de beleggingsexpert teken je meestal een contract voor zijn of haar dienstverlening. Met deze voorbereiding kun je inloggen en aandelen kopen, zelf of via expert.

Stap 6 Geld overmaken

Zodra het proces van de technische voorbereiding compleet is, kun je geld overboeken naar de aparte beleggingsbankrekening of naar je broker. Bijna alle platformen werken met iDeal of credit cards. Vaak zijn er nog andere opties, zoals bijvoorbeeld PayPal of andere, buitenlandse manieren van geld overboeken. Je kunt er dan voor kiezen om het gehele bedrag in één keer te besteden aan aandelen, maar je kunt ook in een aantal termijnen nieuwe aandelen bijkopen.

Stap 7 Aandeel selecteren

Welk aandeel je kiest mag geen dartspel zijn, tenzij je dat spannend vindt en je geen nadeel ondervindt bij het verliezen van (een deel van) je inleg. Doe dan ook onderzoek naar de verschillende aandelen, zeker wanneer je zelf je aankoop gaat selecteren. Het gaat hierbij niet zozeer om het gevoel dat je ergens bij hebt, maar juist om met gegevens te kunnen onderbouwen waarom een aandeel je geschikt lijkt om aan te kopen. Hiermee werk je aan je beslisvaardigheden en kennis.

Stap 8 Aantal aandelen bepalen en kopen

Met je budget in je achterhoofd en het geld dat je overgeboekt had om mee te gaan handelen, kun je vervolgens aan de slag gaan. Je weet over spreiding en waar het goed voor is, maar dat hoeft niet per definitie vanaf dag één. Je kunt er voor kiezen om een kwart van je budget nu aan een aandeel te besteden en in de rest van de maand verder te kijken en nog een kwart te beleggen in een ander aandeel. Je kunt ook vanaf het begin voor verschillende aandelen kiezen en je portfolio volgen.

Stap 9 Koers en nieuws volgen

De eerste keren dat je de beurskoersen bekijkt kan het aardig spannend zijn. Je ziet wat jouw aandelen doen en of je dat prettig vindt of niet. Ook het nieuws kan je wat richting geven over wat je in de komende tijd met je aandelen gaat doen: laat je ze staan of doe je ze van de hand? Je leest al snel woorden die je leert herkennen vanwege hun voorspellende waarde voor de beurs. Nieuws is er echter altijd en op de lange termijn hoeft slecht nieuws van vandaag niks te zeggen over 20 jaar.

Stap 10 Beslissen te verkopen

Zit je aan het einde van de periode die je wilde beleggen en komt de bestemming van het zo meteen vrijgekomen geld dichterbij? Dan wordt het tijd om te gaan verkopen. De weken of maanden vooraf kunnen dan bepalend zijn voor wat je uiteindelijk overhoudt aan je inleg. Andere momenten om te verkopen kunnen onvoorziene omstandigheden zijn, waarbij je geen andere uitweg meer ziet dan je aandelen te verkopen. Dit is niet ideaal voor de waarde van je inleg, maar wel een uitweg uit je situatie.