Review: Ga jij jouw hoogste rendement behalen met neo broker Bux?

De term neo broker heb je misschien nog niet gehoord. Neo bank is wel al iets meer bekend. Het zijn de banken die speciaal voor jongeren geïntroduceerd zijn om sneller en flitsender hun bankzaken te regelen. Ze zijn meestal een stuk goedkoper dan traditionele banken, maar leveren daartegenover een beperkter aantal diensten. Dit zorgt er ook voor dat de neo bank gratis (of tegen zeer gereduceerde kosten) kan opereren.

Neo broker voor beleggen is wat neo bank voor bankieren is. Het is een nieuwe vorm van een beleggingsplatform, dat helemaal toegespitst is op jongere leeftijden. Hiermee hoopt Bux een brug te slaan, omdat ze merken dat op dit moment vooral nog ouderen hun weg naar de beleggingsplatforms hebben gevonden. Deze platforms zijn vaak ook gecompliceerder en duurder, waardoor jongeren de boot afhouden en niet eens geïnteresseerd zijn in online beleggen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Op jonge leeftijd gaan beleggen via Bux – de ideale beleggingspartner?

Je vraagt je misschien af of jonge beleggers wel op de beleggingsmarkt thuishoren. Moeten die niet eerst hun studie afbetalen of sparen voor de aankoop van een huis? Zonder een spaarpotje krijg je de financiering van een koopwoning tegenwoordig immers niet meer rond en je studieschuld de komende twintig of dertig jaar elke maand moeten afbetalen, is ook niet iets wat je boven je hoofd wilt hebben hangen. Waarom dan toch als jong iemand overwegen om te gaan beleggen?

Je oma gaat misschien elke maandagavond bingoën, je moeder koopt elke maand een staatslot en je oudere broer koopt oude auto’s op, knapt ze weer op en verkoopt ze dan tegen een betere prijs. Is het niet allemaal investeren in iets, waarbij je hoopt dat je er winst mee maakt? Je oma wil een prijs winnen (in geld of artikelen), je moeder wil op zijn minst haar inleg terugverdienen (maar liever natuurlijk de jackpot winnen) en je broer voegt waarde toe en verkoopt het daarna ook voor meer.

Bij elke vorm van investeren kan het mis gaan. Oma komt met lege handen thuis, moeders wint maar eens in het jaar de kosten van een lot terug en broerlief moet wel eens maanden wachten totdat een opgeknapte auto eindelijk verkocht wordt. Hoe je het ook wendt of keert: overal zijn risico’s aan verbonden, al hebben alle drie waarschijnlijk ieder op hun eigen manier wel plezier in hun investering. Oma heeft een leuke avond, moeder kijkt met spanning naar de trekking en broer is gewoon heerlijk bezig met het klussen aan auto’s.

Daarnaast is voor veel jongeren het nog maar de vraag hoe hun pensioen er later uit zal gaan zien, hoe ze kunnen sparen voor hun eigen bijdrage aan de hypotheek, of hoe ze eerder schuldenvrij zullen zijn. De traditionele manieren van sparen verdwijnen steeds vaker naar de achtergrond, ook omdat je op je spaarrekening amper nog rente krijgt. Wat heeft het dan voor zin om daar dat potje geld te laten staan, als het toch niks oplevert?

Waarom Bux reviewen?

Bux is anders. Bux is er juist voor jongeren, om ze een toegankelijk en goedkoop platform te bieden, waarbij ze anders leren denken over geld en beleggen. Deze filosofie maakte ons meteen enthousiast over deze partij. Een innovatieve speler op de beleggingsmarkt is welkom en Bux vult een leegte die door anderen nog niet eerder opgemerkt was. We gingen daarom op ontdekking uit en investeerden wat tijd en energie aan het verkennen van Bux. Wat is dit voor bedrijf en welke diensten biedt het aan?

Niet vergeten: Altijd kritisch blijven bij online financiële dienstverleners

Of het nu een platform speciaal voor jongeren is of niet, je moet natuurlijk altijd alert blijven en goed checken of de diensten echt zo rooskleurig zijn als ze verkocht worden. Het is namelijk erg makkelijke om op een bepaalde doelgroep in te spelen, zeker als je weet waar ze gevoelig voor zijn. In het nieuws zie je regelmatig problemen die voor jongeren gaan spelen, zoals of er voor hen wel betaalbare woonruimte is, of er voor hen genoeg banen zijn, enzovoort.

Met mooie verkooppraatjes lijk je (een deel van) hun problemen op te kunnen lossen. Investeer nu geld in beleggingen en pluk er de financiële vruchten van zodra je je pot met goud nodig hebt. Als het zo simpel was, hadden jongeren dit dan niet al veel eerder ontdekt? Ze zijn toch niet dom?

Bux speciaal voor jongeren? Hoe dan?

Het voornaamste verkoopargument om Bux te gaan gebruiken is samengestelde rente en over dit onderwerp heeft (bijna) elke tiener op het voortgezet onderwijs iets geleerd. Het wil namelijk zeggen dat je rente over rente over je inleg ontvangt en als je dat jaren achter elkaar doet, vermeerdert je inleg dus veel sneller.

Bux beweert ook dat je bij hen niet te maken krijgt met hoge commissiekosten, iets dat bij “normale” handelsplatforms wel het geval is.

Wat belooft Bux? Kan dat eigenlijk wel?

  • Het belooft dat je zonder commissies in aandelen en ETF’s kunt beleggen.
  • Het belooft dat je regelmatig dividend ontvangt.
  • Het belooft een platform te zijn dat past bij hun jongere doelgroep.
  • Het belooft dat nu investeren altijd gunstiger is dan pas als je ouder bent investeren.
  • Het belooft dat je kunt beleggen in producten die bij je passen en dit hoeven dus niet per definitie crypto valuta te zijn (iets waar andere platforms tegenwoordig op inzoomen).
  • Het belooft je verder te informeren over producten, zodat je kunt groeien als beginnend belegger.
  • Het belooft je te beschermen tot een bedrag van 100.000 euro en dat je geld ondergebracht wordt bij ABN AMRO Clearing Bank.
  • Het belooft Bux Zero klanten (onder voorwaarden) een gratis eerste aandeel.

Criteria waar wij Bux op beoordeeld hebben

Bij een aanbieder als Bux zijn de volgende aspecten altijd van doorslaggevende waarde:

  • De betrouwbaarheid van het platform
  • Een veilig handelsproces
  • Een gegarandeerde veilige plek voor je inleg (geen hackerspraktijken die online je geld wegkapen)
  • Een gebruikvriendelijk en snel platform

Hoe hebben wij Bux getest?

We zijn eerst de website eens gaan doorspitten, want zonder commissie beleggen, dat hebben we nog nergens gehoord of gelezen. Op de pagina met tarieven worden we deels uit onze idealistische droom geholpen. Er is inderdaad sprake van geen commissie, maar wel op een deel van de orders en met voorwaarden. De voorwaarde is namelijk dat je wel opdracht geeft (een zero order), maar dat deze – ongeacht jouw tijd van opdrachtgeving – wordt verwerkt tussen 16 en 17 uur.

Dit houdt in dat elke belegging tot 16 uur dezelfde dag nog wordt verwerkt, maar alles vanaf 16 uur komt pas de volgende dag in het verwerkingsproces terecht.

Voor alle andere orders (marktorders en limietorders) geldt voor EU aandelen en ETF’s een bedrag van een euro. Daar komt nog bij dat er een FX toeslag is en deze toeslag gaat een rol spelen wanneer je Amerikaanse aandelen koopt of verkoopt. Het omrekenen van dollars naar euro’s en omgekeerd gaat dan gepaard met een toeslag van 0,25% op de koers.

In het kort: wat is Bux?

Bux is een neobroker (een online handelsplatform voor jongeren) en het is ook nog een van Europa’s snelst groeiende brokers. Ze bestaan al sinds 2014 en hebben zichzelf als doel gesteld om de financiële markten toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ze hopen hiermee de jongere generatie te stimuleren om ook van de voordelen van beleggen te genieten.

Achtergrondinformatie over Bux

Verder is het nog goed om te melden dat Bux er is in de vorm van Bux Zero, Bux Crypto en Bux X. Het hoofdkantoor van Bux staat in Amsterdam en Bux is momenteel beschikbaar in tien Europese landen. Bux Zero is namelijk nu alleen nog maar beschikbaar in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

Hoe ziet het platform van Bux er uit?

Zoals elke app heeft Bux ook een aantal standaard menu-items, zoals je portefeuille, nieuws en koersinformatie. De website is echter met veel kleuren ingericht, waardoor het volgens ons inderdaad vooral een jongere doelgroep zal aanspreken.

In de portefeuille zie je een totaaloverzicht van wat er op je account staat, eigenlijk net als bij een bankrekening wanneer je de app opent. Vervolgens zie je hoe dat bedrag tot stand is gekomen. Onder het totaalbedrag staat namelijk een lijst met hoeveel aandelen je van elk hebt.

Je haalt hier ook informatie uit over hoeveel je rendement vandaag is en wat dit rendement is als je het in een bedrag uitdrukt. In de lijst met aandelen staat wat het resultaat van vandaag in een percentage is.

Onze ervaringen met Bux als neo broker

Wat ons opvalt is dat Bux bewust niet heeft gekozen voor expressieve kleuren bij het rendement van die dag. Waar andere platforms graag rood gebruiken om aan te geven dat een aandeel gezakt is en groen gebruiken voor een stijgend aandeel, is bij Bux alle informatie in dezelfde kleur. Wij hebben hier echter geen moeite mee, omdat je het getal (inclusief + of -) moet begrijpen. Een kleur maakt het iets duidelijker, maar verandert verder niks aan de inhoudelijke informatie.

Bepaalde aandelen zijn inderdaad altijd gratis van transactiekosten en dat vinden wij opmerkelijk. Dit hebben we nog niet eerder gezien en we kunnen ons voorstellen dat jongeren die voor het eerst gaan beleggen daarom voor Bux zullen kiezen. Gaandeweg kun je dan je kennis en ervaring uitbreiden en in andere aandelen leren investeren.

Is er nog extra informatie over de kosten van Bux?

Eerder hebben we al over de commissie gesproken. Wat echter handig door Bux gedaan is, is de rekentool die ze toegevoegd hebben aan de website. Je kunt bij “Jouw investering” zelf een bedrag invullen dat je in je hoofd hebt. Daarna maak je de keuze tussen aandelen in de EU of in de VS. Klik je de een of de ander aan, dan zie je direct in de berekening van kosten ernaast de percentages en bijbehorende bedragen verspringen.

Standaard staat het ordertype in de rekentool op markt ingesteld. Klik je op “Limiet” of “Zero”, dan verspringen de percentages en kosten ook weer. Vul je een bedrag van bijvoorbeeld 100 euro in, besteed je dit aan EU aandelen en ga je voor “Zero”, dan zijn je kosten 0,08 euro.

Daarna is er nog een rendementstool ingebouwd. Deze vind je onder de kostenberekening. De tool pakt je originele investering (in ons voorbeeld 100 euro) en rekent dit door. Je kunt bij het aantal jaren van de investering kiezen uit 1, 5 of 10 jaar en daarnaast kun je bij rendement de optie positief, conservatief of negatief aanklikken.

Klik je dan op “Bekijk langetermijneffect”, dan rekent de tool met de door jou verstrekte gegevens door wat het rendement op je investering kan zijn. In ons voorbeeld geeft het bij 100 euro investeren in Zero, 10 jaar vastzetten en een conservatief verwacht rendement een opbrengst van meer dan 300 euro en bij positief is dit iets meer dan 450 euro.

Op deze manier kun je dus voor je laten uitrekenen wat je netto en bruto resultaat zou zijn als je via Bux gaat beleggen.

Is Bux het geld waard?

De meest conservatieve beleggers zullen Bux waarschijnlijk gebruiken voor ordertype Zero, omdat je hiermee het hoogst mogelijke rendement kunt behalen. Zelfs bij een conservatieve prognose van het rendement, kom je in geen velden of wegen in de buurt van wat banken op dit moment beloven.

Wat vinden wij van Bux en de doelgroep waar ze zich vooral op richten?

Natuurlijk gaat het nog steeds om beleggen, dus de vraag is of je jongeren – die financiën meestal niet een boeiend onderwerp vinden en zich zeker nog niet druk maken om het kopen van een huis of zekerstellen van hun pensioen – wel als realistische doelgroep moet zien te bereiken met je product.

Dat gezegd hebbende, er zijn ook jongelui die wel al vroeg met de voorbereiding van de rest van hun leven en hun financiële zekerheid bezig zijn. Of ze hebben een bijbaan, houden wat geld over omdat ze niet alles uitgeven en willen dit bedrag op een andere manier besteden. Dan kan beleggen natuurlijk een prima plan zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van Bux?

Voordelen

  • Gratis producten om in te beleggen
  • Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk platform
  • Een handige app om aandelen te kopen en verkopen
  • Beleggen in US en EU aandelen en ETF’s
  • Verschillende soorten orders met verschillende kosten te realiseren
  • Regulatie en toezicht door AFM

Nadelen

  • Bij sommige soorten orders lopen de kosten wel snel op
  • Elke vorm van beleggen – ook bij Bux – is niet zonder financiële risico’s

Hoe scoren wij Bux?

Wij raden Bux aan vanwege het feit dat je op een goedkope manier kunt beleggen. Bij sommige producten maak je namelijk maar geringe kosten. Daarnaast maakt de tool mogelijk welk rendement je mogelijkerwijs kunt behalen. Je leert hierdoor op de korte en langere termijn denken. De app is duidelijk en to the point. Je leert snel hoe je moet handelen via Bux.

Is Bux anders dan de hele reeks aan concurrenten?

Bux onderscheidt zich in die zin, dat het ook een hele goedkope manier van beleggen mogelijk maakt voor wie daar interesse in heeft. Het platform op zich is niet zozeer heel anders dan dat van anderen. Wat we echter nog niet eerder hebben zien staan, is de bescherming tot 100.000 euro.

Voor wie is Bux geschikt?

Bux is niet alleen geschikt voor jongeren, al is dat wel de oorspronkelijke doelgroep die Bux in het achterhoofd had met de ontwikkeling van het handelsplatform. Eigenlijk kan iedereen die weinig commissie wil betalen met Bux uit de voeten. Je hoeft alleen maar de app te downloaden, je te registreren en de vervolgstappen te doorlopen om te kunnen starten met beleggen.

Ervaringen van anderen met Bux

  • Op Finner geeft men aan dat de app gebruiksvriendelijk en laagdrempelig is. Het is een basis app met verder weinig extra mogelijkheden.
  • Bankr is enthousiast over de lage commissie, maar mist een webversie. Verder zijn de opnamekosten bij crypto valuta wel hoog.
  • Bedrog.com geeft aan dat Bux zo beperkt in de mogelijkheden is, dat ze aanraden om ook nog een account bij Plus500 te openen.
  • Fire For Women geeft aan dat Bux het vooral simpel voor de gebruiker maakt. Deze reviewer mist wat ondersteuning.
  • Geldvriend is tevreden over de vormgeving van Bux, maar mist de analysemogelijkheden die andere aanbieders wel hebben.

Gratis beginnen met Bux

Je kunt wanneer je voldoet aan de voorwaarden een gratis aandeel krijgen tijdens je registratie. Hiervoor moet je de klantovereenkomst goed doorlezen en kijken of je ook aan de voorwaarden voldoet. Als dat zo is, heb je wel mooi je eerste aandeel gratis in je portefeuille zitten.

Gratis media over Bux

Bux heeft een eigen YouTube kanaal en daar wordt regelmatig een nieuwe video op geplaatst. Je vindt er uitleg over ETF’s en bijvoorbeeld tips om te beginnen met beleggen. Ga je niet naar het kanaal van Bux zelf, dan zijn er nog vele filmpjes over Bux te vinden, die je meer laten zien over de inhoud van de app.

Conclusie: wel of niet de app van Bux installeren en met weinig of geen commissie gaan beleggen?

De echte beginner die niet op zoek is naar grafieken en tabellen met analyses is bij Bux precies aan het goede adres. De app is simpel en makkelijk in het gebruik. Je kunt kiezen voor verschillende orders, waarmee je de kosten die aan het beleggen verbonden zijn kunt beïnvloeden. De optie waarbij geen commissie is, zien wij bijna nergens en kan dan ook aantrekkelijk zijn voor veel mensen.

De wat meer gevorderde belegger zal waarschijnlijk niet aan Bux meer beginnen. Hij mist diepgang die elders wel te krijgen is.

Op jouw succes!