Een vastgoedcursus volgen? Wij beoordeelden de beste cursussen van Nederland

Beleggen in vastgoed (of te wel: woonruimte) is echt iets van deze tijd. In de hoofdstad Amsterdam is het inmiddels zelf een hype. Kleine beleggers kopen woningen op die zich veelal in het starterssegment bevinden. Beleggen in vastgoed brengt vele voordelen met zich mee, maar er zijn natuurlijk ook risico’s aan verbonden, zoals dat met alle beleggingen het geval is.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat is de beste vastgoedcursus?

Een vastgoedcursus is ideaal voor iedereen die eraan denkt te gaan beleggen in vastgoed, of dat al doet. Ook particuliere verhuurders van woningen/woonruimte die meer willen weten over de regelgevingen en beperkingen doen er goed aan zich in te lezen. Maar wat is dan de beste vastgoedcursus? Hieronder worden zes vastgoedcursussen besproken die er goed scoren:

 • IBA Coaching
 • Great Property Experience
 • De Vastgoed Academy
 • Actief vastgoedcursus
 • Vastgoedcommunity
 • Real Estate Masterclass (Shou Xin)

Eén: vastgoedcursus van IBA Coaching

De vastgoedcursus van IBA Coaching wordt geleverd door Marijn en Chantalle, die zowel partners in business als in het leven zijn (…wellicht ook in “crime”?). Ze hebben samen meer dan 10 jaar ervaring in vastgoedinvesteringen. Dat is begonnen in Australië, met behulp van House Sharing en Rent2Rent, toen ze samen aan het backpacken waren. Later is het een middel geworden om pensioen op te bouwen, want een ondernemer bouwt dit automatisch op.

Vastgoed als passie

Vastgoed is een enorme passie geworden van Chantalle en Marijn: een passie die ze willen doorgeven aan geïnteresseerden. Naast hun vastgoedcursussen, bezitten ze zelf ook een vastgoedmanagementbedrijf en opereren ze als Deal Sourcers voor derden. Een deal Sourcer is iemand die een investeringsobject voor jou persoonlijk uitzoekt (exclusief aanbod). Dit vindt plaats op basis van marktonderzoek. De ‘Deal’ wordt bepaald aan de hand van strenge voorwaarden.

Unieke primeur

Marijn en Chantalle waren de eersten die aan de hand van het platform voor crowdfunding Geldvoorelkaar.nl succesvol een vastgoedproject hadden gefinancierd. Dit werd bereikt met een rente die slechts 4.5% bedroeg. In 2020 werden verschillende panden dik ruim onder de marktwaarde aangeschaft. IBA Coaching ziet altijd mogelijkheden en vindt de creativiteit om door te groeien.

Inhoud cursus

De vastgoedcursus van IBA maakt gebruik van Live sessies, waarin naar hartenlust vragen kunnen worden gesteld. Er worden regelmatig gastsprekers uitgenodigd. Er wordt gebruik gemaakt van rekensheets voor onder meer het bepalen van de maximale aankoopprijs en voorbeeldcasussen van eigen projecten ter inspiratie. In de Online Community vind je vele tips & trucs. Tot slot heb je na afronding van de cursus je hele leven toegang tot de video modules.

IBA Coaching statistieken

Op moment van schrijven bezit IBA35 objecten, zijn er meer dan 150 vastgoeddeals en meer dan 450 tevreden cursisten. Dast zijn niet mis te verstane aantallen. Laten we de cursus eens bekijken.

>> Bekijk hier onze hele review van IBA Coaching

Twee: Great Property Experience

Great Property Experience biedt het ‘Masters of Property’ programma aan, bestaande uit 12 online te volgen modules. Volg je de cursus? Dan krijg je bovendien toegang tot het netwerk van Great Property Experience. Er zijn in totaal al meer dan 2000 mensen die zich hebben aangemeld.

Opbouw van de modules

De 12 modules vertellen je de belangrijkste zaken die je moet weten van elk aspect van de vastgoedbranche. Ze helpen je om financieel onafhankelijk te worden. De 12 modules zijn:

 • De beste deal sluiten: leer hoe je vastgoedovereenkomsten kunt sluiten met maximaal rendement.
 • Jumpstart van je vrije leven: de grondbeginselen van vastgoed inzetten voor een succesvolle start.
 • Onder marktwaarde kopen: huizen met potentie voor winst.
 • Vastgoedwetgeving: welke mogelijkheden en beperkingen biedt de wet?
 • Werking van financiën: de voordelen van maximaal lenen.
 • Vastgoedtaxatie: het belastingtechnisch efficiënt inzetten van je vastgoed portfolio.
 • Een vastgoedmagnaat aan het woord: ‘niets’ omzetten in ‘goud’.
 • Met Nederlandse banken werken: omgaan met wensen en eisen van Nederlandse kredietverstrekkers.
 • Financieren met hulp van particulieren: een kapitaal verschaffend netwerk opbouwen.
 • De juiste mindset kweken.
 • De succes strategie van Great Property.
 • Het persoonlijk werkplan: de training toepassen op je specifieke situatie.

Drie: Vastgoed Academy

De Academie voor Vastgoed biedt een uitgebreid aanbod, onderwijs van vakdocenten en is voor elk kennisniveau. Er worden cursus voor verscheidene branches aangeboden: huur en verhuur, de makelaardij, de taxatiebranche, woningcorporaties en bestuur. Voor ieder wat wils dus.

Vastgoedintroductiecursus

Deze cursus is voor de branches makerlaardij, woningcorporaties en de taxatiebranche. De duur is 3-4 maanden en dat voor de standaardprijs (minus btw) van 795 euro. De cursus vindt onder meer plaats in Zwolle, Nieuwegein, Amsterdam en Delft. Je kunt ook de locatie Eindhoven kiezen, maar dat is op aanvraag. Er is ook de mogelijkheid hem online te volgen.

Voor wie is de cursus?

Deze cursus is een introductie voor iedereen die belangstelling heeft in de wereld van vastgoed. Er is geen vooropleiding vereist, noch zijn er specifieke deelnamevoorwaarden.

Het programma

In totaal volg je 10 lesavonden, plus er is 1 toets avond. Je krijgt eenmaal per week les, in de avond en dat voor een tijd van 3-4 maanden. De zelfstudie bedraagt slechts 2 uur in de week.

>> Bekijk hier onze hele review van De Vastgoed Academy

Vier: Actief

Actief stelt zichzelf tot doel vastgoedbeleggers (al dan niet in spé) succes te helpen beleggen in vastgoed. Dit gebeurt aan de hand van een lidmaatschap en een snelgroeiend netwerk. Als lid ben je automatisch deel van het netwerk en kun je gebruik maken van de unieke mogelijkheden. Actief zet zich uitsluitend voor eigen leden in en dat op een manier die hen goed ligt.

Wat doet Actief voor je?

Actief brengt voor jou in kaart wat je doelstellingen, behoeftes en specifieke ambities zijn. Je wordt vervolgens gekoppeld aan een vastgoedcoach die jou het beste ligt. Je kunt je coach bereiken via het Actief platform, maar ook telefonisch, via mail of WhatsApp. Je specifieke coach levert jouw advies of een dienst, maar ook als je wilt sparren, kun je bij hem/haar terecht.

Plaatsen van een zoekopdracht

Je kunt zelf aangeven wat voor type belegging je precies zoekt. Je coach zoekt dit verder uit en zet de makelaars aan het werk. Bij Actief werk je samen met grote namen uit de wereld van het Nederlandse vastgoed. Jouw vastgoedcoach werkt nauw met deze mensen samen. Geen verzoek of vraag is te gek, omdat de coaches geholpen worden door professionals met veel ervaring.

Statistieken Actief

Actief heeft – op moment van schrijven – maar liefst 16.535 vastgoedvolgers, – 138 jaar aan gezamenlijk ervaring is goed voor meer dan 300 verkochte beleggingen in 2020. Intussen zijn er 2540 leden.

Toetreden tot het netwerk

Toetreden tot het netwerk van Actief kan op drie manieren:

 • InActief (slimme naamkeuze): dit is gratis. Je krijgt toegang tot het uniek netwerk van Actief en het platform. Je staat in contact met andere beleggers op het gebied van vastgoed en ontvangt een wekelijkse nieuwsbrief.
 • HyperActief (wederom een treffende naam): dit kost 79 euro per maand, minus de btw. Je krijgt hetzelfde als met InActief, plus onder meer je eigen vastgoedcoach, masterclasses en trainingen. Je krijgt toegang tot events en kunt via het platform aan- en verkopen doen.
 • Actief: Actief kost 49 euro in de maand, exclusief btw. Ook hier krijg je je eigen coach en toegang tot de events, evenals voorbeelddocumenten en speciale, exclusieve dienstverlening.

>> Bekijk hier onze hele review van Actief

Vijf: Vastgoed Community

Met behulp van Vastgoed Community kom je in contact met vele andere vastgoedbeleggers. Vastgoed Community is ideaal voor de proactieve belegger in vastgoed. Maandelijks vinden er interactieve masterclasses plaats waarvoor experts worden uitgenodigd. Onderwerpen variëren van het vinden van panden, tot transformaties, tot investeren in shortstay of het buitenland.

Netwerken met lage drempel

Je vindt vastgoedbeleggers van alle niveaus op één platform samen. Daarnaast tref je vele partners aan, zoals belegginsmakelaars, taxateurs en Deal Sourcers. Het platform stelt je in staat gemakkelijk een bericht te sturen en contact op te nemen met iemand die je (nog niet) kent.

Vastgoed Community vastgoedcursus

De vastgoedcursus van Vastgoed Community bestaat uit maar liefst 28 modules, onder meer:

 • Een introductie
 • Mindset: het vormen van de ‘winnende’ mindset.
 • Het schrijven van een businessplan.
 • Alles over de levensloop van een investeringspand.
 • Waar moet je op letten bij de aankoop van een woning?
 • Wat is het ideale moment voor de verkoop van vastgoed?
 • Hoe kun je een belegging financieren?
 • Hoe bereken je het rendement?
 • Hoe bepaal je de huur?
 • Hoe kun je waarde toevoegen aan een vastgoedinvestering, onder meer door middel van verbouwing?
 • Door wie moet je je laten adviseren?
 • Met welke risico’s moet je rekening houden?

Wat leer je in grote lijnen?

Je leert onder meer kansen te herkennen in een markt waarin de concurrentie groot is. Ook met weinig vermogen, maar met een creatieve blik op zaken, kun je veel bereiken. Je wordt onderwezen in het vormen van een ‘Powerteam’ dat elke uitdaging aankan. Daarnaast word je je bewustgemaakt van de risico’s in het vakgebied en de middelen om deze te beperken.

Creëren van een ‘cash flow’

Vastgoed Community laat je zien hoe je een passief inkomen kunt genereren door het kopen en het verhuren van beleggingspanden. De cursus heeft tot doel jou financieel vrij te maken en maakt gebruik van strategieën die in de praktijk bewezen zijn. Je kunt meeliften op meer dan 30 jaar aan ervaring in het vastgoedsegment. Vastgoed Community stelt zichzelf tot doel om waarde toe te voegen aan de woningplaats, in plaats van ordinaire huisjesmelkers te creëren.

>> Bekijk hier onze hele review van de Vastgoed Community

Zes: Real Estate Masterclass van Shou Xin

Shou Xin bied je de mogelijkheid om een sterk vastgoed portfolio te creëren, zonder enige voorkennis of ervaring. Hij leert je: crisisbestendig te investeren aan de hand van drie geheimen. Zo kun je zelfs veilig investeren in een markt die tegenzit of tijdens een crisis. Je maakt je een investeringsstrategie eigen waarmee je minstens 20% rendement haalt op vastgoed. Je leert “off-market deals” te herkennen, waarmee je 10-35% onder marktwaarde kunt aankopen.